Όταν το παιδί σας σάς αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του

Αν το παιδί σας σας αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του:

   1. Ακούστε. Όσο δύσκολη κι αν είναι η στιγμή, σας αποκαλύπτει κάτι βαθιά προσωπικό και επώδυνο. Έχετε κατά νου ότι πιθανότατα έχει παλέψει με αυτές τις επιθυμίες για χρόνια και μόλις τώρα βρήκε το κουράγιο να σας πει για τον εαυτό του. Αυτό είναι ένα δώρο. Σημαίνει ότι σας θεωρεί αξιόπιστο. Αντισταθείτε στον πειρασμό να το δείτε ως κάτι που αφορά προσωπικά εσάς – το μέλλον σας, τις προσδοκίες σας, την ντροπή σας. Όχι. Έχει να κάνει με έναν αγαπημένο που θα χρειαστεί όλη την αγάπη που μπορείτε να του δώσετε.
   2. Επιβεβαιώστε την αγάπη σας για αυτόν. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας που σας εμπιστεύεται με μια τόσο σημαντική αποκάλυψη, που είναι επίσης και ριψοκίνδυνη δεδομένων των οικογενειακών σας πεποιθήσεων. Η έκφραση της αγάπης σας δεν ακυρώνει αυτές τις πεποιθήσεις. Απλά σημαίνει ότι ομολογείτε την αλήθεια ότι το παιδί δεν έπαψε να είναι ο πολυαγαπημένος σας γιος ή κόρη, εξ αιτίας της έλξης του προς το ίδιο φύλο.
   3. Δείτε τον σαν τον αγαπημένο σας γιο ή κόρη, όχι σαν ομοφυλόφιλο. Το να ονομάσετε κάποιον gay ή λεσβία είναι μια απόφαση που παίρνουν οι άνθρωποι να ταυτιστούν με τις έλξεις τους ή με μια νέα τους σχέση. Το παιδί σας μπορεί να θέλει να αυτοπροσδιοριστεί κατ’ αυτό τον τρόπο, αλλά εσείς δε χρειάζετε να συμφωνήσετε μαζί του. Το να αγαπάτε κάποιον δε σημαίνει ότι συμφωνείτε με κάθε απόφαση που κάνει. Τούτου λεχθέντος, δε χρειάζεται να αναγάγετε αυτή τη διάκριση μεταξύ τάσεως/σχέσεως και ταυτότητας σε μεγάλο θέμα. Είναι απλά σημαντικό για σας να γνωρίζετε ότι δεν είναι εγγενώς “gay”, ακόμη και αν θέλει να είναι.

    CC (BY-ND) Simon Pearson
    CC (BY-ND) Simon Pearson
   4. Κάντε βοηθητικές ερωτήσεις. Μη βοηθητικές ερωτήσεις είναι π.χ. “Γιατί είσαι gay;” ,ή “Τι λάθος κάναμε;”. Αντ’ αυτών ρωτήστε:
    • Έχεις πολύ καιρό που νιώθεις έτσι;
    • Έχεις κάνει ομόφυλη σχέση;
    • Ποιος άλλος γνωρίζει και σε υποστηρίζει σε αυτό;
    • Είσαι εντάξει με την ομοφυλοφιλία σου ή είσαι σε σύγκρουση με αυτήν;
    • Πού τοποθετείς το Θεό μέσα σε αυτό τον αγώνα;
    • Και κυριότερα: Τι χρειάζεσαι από εμάς σ’ αυτό το σημείο; (Μάλλον ένα διάλειμμα από τις τόσες ερωτήσεις!)
   5. Ίσως βοηθήσει να κάνετε ένα διάλειμμα. Αφού ακούσετε, μπορεί να είναι καλό να συγκεντρώσετε το νου σας, προτού πείτε κάτι που θα το μετανιώσετε. Θα δείτε ότι η σχέση σας χρειάζεται πολύ χώρο και χρόνο και για τα δύο μέρη. Είναι πρόκληση να διαπραγματευτείτε τις πιθανές διαφορές σας στον τρόπο που κατανοείτε τη φύση αυτής καθ’ αυτής της ομοφυλοφιλίας.
   6. Εκπαιδευτείτε. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τις ομόφυλες έλξεις, συμπεριλαμβανομένου του πώς  ο εκάστοτε πολιτισμός θεωρεί σωστό να χειριστεί αυτά τα αισθήματα. Αφήστε τον να γνωρίζει ότι υπάρχει μια ποικιλία από τρόπους που κάποιος χειρίζεται τις έλξεις του προς το ίδιο φύλο. Αυτό εξαρτάται σημαντικά από το πρόσωπο στο οποίο επιλέγει κανείς να στηριχτεί. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι αυτός ο νέος δε θα θέλει τους γονείς του να κατευθύνουν τη σεξουαλική του διαδικασία. Για προφανείς λόγους: θέλει να αυτονομηθεί από εσάς και πιθανόν επίσης από την πίστη σας. Μην τρελαίνεστε. Η εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξης μιας προσωπικής διαδικασίας λήψης ηθικών αποφάσεων. Στο μεταξύ, μελετήστε το Ομοφυλοφιλία.gr για περισσότερες πηγές. Ρωτήστε το παιδί σας αν θέλει να του δώσετε πληροφορίες σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν για την ευθυγράμμιση της σεξουαλικότητας κάποιου με την Αγία Γραφή και τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Ίσως αρνηθούν και να χρειαστεί να σταματήσετε, αλλά θυμίστε τους απλά ότι παρά τις σιωπηρές προσευχές τους, ίσως δεν έχουν ζητήσει τη βοήθεια μιας αγαπητικής και αληθινής κοινότητας. Τέτοιες κοινότητες υπάρχουν και το παιδί σας πρέπει να το γνωρίζει. Μπορεί απλά να μην είναι έτοιμο να ζητήσει μια τέτοια βοήθεια.
   7. Χαλαρώστε. Πιθανόν σας πήρε κι εσάς πολύ χρόνο να αντιμετωπίσετε τις καταστροφικές συνήθειες που είχατε ως νέος. Δεν πήραν οι γονείς σας την απόφαση να κόψετε την πορνογραφία, να αναζητήσετε θεραπεία ή να πάτε για εξομολόγηση. Διώχνετε το παιδί σας, αν ο δικός σας στόχος για τη ζωή του διαπερνά όλες σας τις συζητήσεις. Θυμηθείτε ότι είναι ενήλικος. Δε φέρεσαι με τον ίδιο τρόπο σε ένα 14χρονο και σε ένα 24χρονο.

    CC (BY-NC-ND) Jason Meredith
    CC (BY-NC-ND) Jason Meredith
   8. Προσευχηθείτε για την αγνότητα και την καρποφορία του. Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να καρποφορήσει. Έχετε το προνόμιο να μείνετε σταθεροί σε αυτή την καρποφορία και στην αγνότητα που την περιφυλάσσει. Περισσότερο να προσεύχεστε γι’ αυτή την καρποφορία και λιγότερο να τους μιλάτε για αυτήν. Μάθετε πώς να αφήνετε το νέο σας στο Θεό, ακόμη κι αν κάνει κακές επιλογές. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε να μην τον βοηθάτε σε αυτές τις επιλογές. Βάλτε όρια στην αγάπη σας, αν έχετε γίνει “συνυπεύθυνοι” στη σεξουαλική ανηθικότητα του παιδιού σας. Είναι λογικό να μη θέλετε να γίνονται οι αμαρτίες στο σπίτι σας. Απλά σιγουρευτείτε ότι είστε συνεπής με όλα τα είδη σεξουαλικής αμαρτίας, συμπεριλαμβανομένων των δικών σας αγαπημένων.
   9. Θρηνήστε ισόβια. Το παιδί σας πιάστηκε στα διασταυρούμενα πυρά μιας πνευματικής και ηθικής μάχης. “Κοπιάστε και πενθήστε και κλάψτε” (Ιακώβου 4:7-10). Καθώς σκέφτεστε τι ρόλο παίξατε στη σύγχυση του παιδιού σας, ομολογήστε τα σφάλματά σας στον Κύριο και τον πνευματικό. Δροσιστείτε στο έλεος που χρειάζεστε. Ο Θεός σας μεταποιεί μέσα από αυτή τη διαδικασία. Περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι η ζωή σας και η ζωή του παιδιού σας είναι στα χέρια Του και ότι μόνο Αυτός μπορεί να κάνει αυτή την έρημο περιβόλι για εκείνους που εκλήθησαν κατά την πρόθεσή Του (Ρωμαίους 8:28). Μπορείτε να επιλέξετε να δείτε το Θεό με έναν τρόπο που δεν έχετε ξαναδεί. Βλέπετε πώς ο Θεός χρησιμοποιεί αυτή την ηθική κρίση για να σας ρίξει στα γόνατα; Ακρίβως εκεί σας θέλει, να εμπιστευτείτε το παιδί που αγαπάτε τόσο πολύ σε Εκείνον που το αγαπά καλύτερα.

Desert Stream

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024
Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Παραμονές της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, σε

7 Φεβρουαρίου 2024