Ομοφυλόφιλοι Χριστιανοί: Τι ζητάμε από την Εκκλησία

Οι ιερείς αλλά και τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας συναντούν συχνά πρόσωπα με ομόφυλες έλξεις, στα οποία, όπως σε όλους, οφείλουν να απευθύνουν τον χριστιανικό λόγο. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία γεμάτη με χάρη, ωστόσο αυτοί που καλούνται να συμβουλέψουν τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα ή να ακούσουν την εξομολόγησή τους ίσως να μην ξέρουν πώς να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο. Για το λόγο αυτό παραθέτουμε μερικές προτάσεις:

Τι πρέπει να γνωρίζετε;

 • Ο ενεργός gay τρόπος ζωής οδηγεί στη μοναξιά και την απομόνωση, ένα ιδιαίτερα μονήρες βάσανο. Ενώ το να αισθάνεσαι έλξεις προς το ίδιο φύλο δεν είναι από μόνο του αμαρτία, τα πρόσωπα που υφίστανται αυτές τις έλξεις αισθάνονται συχνά ένοχοι και αποξενωμένοι από το Θεό, σαν να βρίσκονται στην αμαρτία.
 • Τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα αντιμετωπίζουν κάποιες έλξεις και όχι μια εγγενή ομοφυλοφιλική ταυτότητα. Χρειάζονται τη βοήθειά σου για να ζήσουν αγνές ζωές. Μη θεωρείτε ότι, επειδή κάποιος έχει έλξεις προς το ίδιο φύλο, ζει πρόστυχα ή σε συμφωνία με το gay lifestyle. Πολλοί αγωνίζονται.
 • Τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα μπορεί να δυσκολεύονται πολύ να σχηματίσουν φιλίες με άτομα του ίδιου φύλου ή να βρουν στήριξη σε μη σεξουαλικές σχέσεις αγάπης και συμπόνοιας. Αυτές οι αγνές φιλίες πρέπει να επαινούνται και να ενθαρρύνονται.
 • Οι ιερείς πρέπει να γνωρίζουν τη διδασκαλία της Εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία και την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα και να μιλούν ξεκάθαρα για αυτήν. Ποτέ μην εγκρίνετε μια πράξη που είναι αμαρτωλή, όπως π.χ. τη παροχή συμβουλευτικής για ομοφυλόφιλους, ώστε να “βρουν ένα σταθερό σύντροφο”, ή τον ισχυρισμό ότι μια συγκεκριμένη σεξουαλική δραστηριότητα “δεν είναι αμαρτία”, όταν αντικειμενικά είναι.
 • Να ξέρετε ότι κάποια πρόσωπα που βιώνουν έλξεις προς το ίδιο φύλο θα χρειαστούν συμβουλευτική από κάποιον καλό Χριστιανό θεραπευτή. Ωστόσο να είστε προσεκτικοί, γιατί δε συμμερίζονται όλοι οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας το στόχο της αγνότητας για τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα.
CC (BY-ND) Saint-Petersburg orthodox theological academy
CC (BY-ND) Saint-Petersburg orthodox theological academy

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Διαβάστε σχετικά με τη διαταραχή των έλξεων προς το ίδιο φύλο και ποτέ μην αρνηθείτε ότι πρόκειται για διαταραχή. Η αλήθεια για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι μέσα στην καρδιά μας. Σας παρακαλούμε, μη συμβιβάζεστε και μη μας προσφέρετε νερωμένη την Αλήθεια. Ξέρουμε και από μόνοι πώς να χρησιμοποιούμε υπεκφυγές.
 • Προσφέρετε ένα ασφαλές μέρος, όπου τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα μπορούν να συζητήσουν τους αγώνες τους και να εργαστούν πάνω στη σχέση τους με το Θεό.
 • Πείτε ξεκάθαρα την αληθινή διδασκαλία της Εκκλησίας σχετικά με την ομοφυλοφιλία, αλλά αποφύγετε την κατάκριση. Θέλει κουράγιο να ομολογήσεις ότι έχεις ομόφυλες έλξεις ή να εξομολογηθείς τις σκέψεις ή τις πράξεις που σχετίζονται με αυτές. Σας παρακαλούμε, μην προσπαθήσετε να μας ωθήσετε στην αγιότητα μέσω της ντροπής. Ντρεπόμαστε ήδη, περισσότερο από ό,τι νομίζετε.
 • Παρακαλούμε, προτείνετέ μας κάποιο πόστο στην ενορία, όπου θα μπορούσαμε να είμαστε χρήσιμοι. Θέλουμε να διακονήσουμε και έχουμε πολλά να προσφέρουμε!
 • Παρακαλούμε, μη διστάσετε να προτείνετε εύλογα όρια στη χρήση υπολογιστή για τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα, που έχουν πρόβλημα με την πορνογραφία. Μπορείτε να προτείνετε να έχουν έναν “μέντορα” που θα τους ελέγχει, να βάλουν τον υπολογιστή σε ένα κοινόχρηστο σημείο και όχι στο δωμάτιό τους και να χρησιμοποιούν φίλτρα ιστοσελίδων.
 • Προκαλέστε τον εξομολογούμενο να ποθήσει την αγιότητα και την ολοκλήρωση, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίστε το βάρος του σταυρού του. Όταν ερχόμαστε σε σας, δώστε μας ελπίδα.
 • Ενθαρρύνετε την προσευχή, τη συχνή συμμετοχή στα Μυστήρια και την πνευματική μελέτη.
 • Βάλτε τα δυνατά σας για να δώσετε συμβουλές που είναι και συμπονετικές και πρακτικές. Μην “παίζετε τον ψυχολόγο”, εκτός αν έχετε κάποια πείρα σε αυτό τον τομέα!
 • Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα είναι αγαπητά στο Θεό και ότι η χάρη Του είναι εξ ίσου διαθέσιμη σε αυτούς, όπως και στον καθένα.
 • Να προσεύχεστε για μας που αισθανόμαστε έλξη προς το ίδιο φύλο και να μας λέτε ότι είμαστε στις προσευχές σας! Να ξέρετε κι εσείς ότι θα είστε στις δικές μας προσευχές. Θέλουμε ικανούς και συμπονετικούς πνευματικούς πατέρες. Να είστε ένας από αυτούς.

3 Απαντήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024