Γιατί η ομοφυλοφιλία δεν είναι αμαρτία

Η γλώσσα είναι ένας προσυμφωνημένος κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Για να μπορούμε όμως να συνεννοηθούμε, πρέπει να έχουμε θέσει κοινούς ορισμούς για τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Αλλιώς μπορεί κάλλιστα να παρεξηγήσουμε αυτό που λέει ο άλλος και να καταλήξουμε σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις. Ομοφυλοφιλία, λοιπόν, είναι η ερωτική έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου. Είναι μια έλξη που αναπτύσσεται κατά την πρώιμη ηλικία ενός ανθρώπου και μέχρι την εφηβεία του, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός να το επιδιώκει ή να το επιλέγει. Είναι μια έλξη εγγεγραμμένη στις εγκεφαλικές συνάψεις, που δεν εξαρτάται από τη θέληση του προσώπου και σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με μια μαθημένη συμπεριφορά.

Αν στην παραπάνω παράγραφο αντικαταστήσουμε τις λέξεις “ομοφυλοφιλία” και “ίδιου” με τις λέξεις “ετεροφυλοφιλία” και “αντίθετου”, θα δούμε ότι ο ορισμός της ετεροφυλοφιλίας παραμένει ακριβής. Η ετεροφυλοφιλία, όπως και η ομοφυλοφιλία, αναπτύσσεται ανεξάρτητα από τη θέληση του προσώπου για λόγους βιολογικούς και ψυχολογικούς. Δεν είναι αποτέλεσμα επιλογής, ούτε είναι, απαραίτητα, κάτι καλό ή κακό. Φυσικά, η ετεροφυλοφιλία είναι κάτι που δόθηκε από το Θεό στους ανθρώπους για τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους. Έχει τη φυσική και νόμιμη ενέργειά της μέσα στον Ορθόδοξο γάμο. Μπορεί όμως κι αυτή να αποτελέσει αφορμή για άπειρες αμαρτίες.

Η λέξη “αμαρτία”, όπως είναι γνωστό, έχει περιεχόμενο θρησκευτικό με προέλευση χριστιανική. Είναι μια αποτυχία του προσώπου να έρθει και να ζήσει σε επικοινωνία με τον Τριαδικό Θεό, μία πράξη που υπονομεύει τις πνευματικές προοπτικές του προσώπου και δημιουργεί διαρκείς τάσεις που δυσχεραίνουν την αγαπητική συμβίωση με τους συνανθρώπους του.

Εφ’ όσον η αμαρτία αποτελεί θρησκευτικό όρο, για να πούμε ότι μία πράξη είναι αμαρτία, πρέπει να ανατρέξουμε στις πηγές της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, δηλ. την Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα κείμενα των Πατέρων και των Αγίων. Αναφέρεται όμως στα κείμενα αυτά η “ομοφυλοφιλία” ως αμαρτία; Η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν ψάξουμε, δε θα βρούμε τον όρο “ομοφυλοφιλία” στην Αγία Γραφή, τα πατερικά κείμενα και τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας.

CC (BY-NC-ND) dаrii
 CC (BY-NC-ND) dаrii

Αυτό που όντως βρίσκουμε είναι η λέξη “αρσενοκοιτία”, που αναφέρεται στη σεξουαλική πράξη μεταξύ αρρένων και ευρύτερα στις αφύσικες σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανθρώπων. Η λέξη αυτή αναφέρεται ή περιγράφεται στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, στα πατερικά κείμενα και τους Ιερούς Κανόνες με αδιαφοροποίητα αρνητικό πρόσημο. Αυτό συμβαίνει, γιατί η Ορθόδοξη πίστη αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως πλάσμα του Θεού και το ανθρώπινο σώμα ως θείο δημιούργημα. Όλη η σεξουαλική λειτουργία του ανθρώπου έχει σχεδιαστεί από το Θεό, για να εξυπηρετεί τους λόγους της διαιώνισης του ανθρώπινου είδους. Τι άλλο νόημα έχει εξ άλλου η αναπαραγωγική δύναμη της εκσπερμάτισης που σφραγίζει κάθε σεξουαλική πράξη;

Επομένως, για την Ορθοδοξία, κάθε σεξουαλική ενέργεια που παραβιάζει την αναπαραγωγική διαδικασία (είτε αυτή είναι αυνανισμός είτε πρωκτικό ή στοματικό σεξ είτε κολπικό σεξ με χρήση αντισυλληπτικών μέσων) αποτελεί αμαρτία, δηλ. αποτυχία στη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, με τους συνανθρώπους και με τον εαυτό του. Αυτό δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο σεξ μεταξύ ομοφύλων. Μάλιστα, ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο έργο του “Εξομολογητάριον” καταγράφει ότι το πρωκτικό σεξ είναι μεγαλύτερη αμαρτία, όταν ενεργείται μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών, παρά όταν ενεργείται από ομόφυλους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι λανθασμένη η ρητορική των ποιμένων εκείνων της Εκκλησίας, που καταδικάζουν μονομερώς τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, γιατί οι ίδιες πράξεις μπορούν να αποτελέσουν μεγαλύτερη αμαρτία, όταν διαπράττονται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Είναι λοιπόν αδιαμφισβήτητη η διιστορική απαξίωση της “αρσενοκοιτίας” ως αμαρτίας στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Κάθε σαρκική πράξη που παραβιάζει την αναπαραγωγική διαδικασία αποτελεί μεγάλη αμαρτία. Τι συμβαίνει όμως με την “ομοφυλοφιλία”; Αν ένας άνδρας είναι “ομοφυλόφιλος” και διαπράττει αρσενοκοιτικές πράξεις, τότε είναι ένοχος αμαρτίας. Ισχύει όμως το ίδιο στην περίπτωση που ένας άνδρας αισθάνεται ερωτική έλξη για τους άλλους άνδρες, αλλά, πιστός στη χριστιανική του πίστη, αρνείται να διαπράξει αρσενοκοιτικές αμαρτίες; Είναι και πάλι αμαρτωλός; Δηλαδή είναι αμαρτωλή από μόνη της η “ομοφυλοφιλία” ή η αμαρτία έγκειται μόνο στις αρσενοκοιτικές πράξεις;

Όπως είπαμε, η ίδια η λέξη “ομοφυλοφιλία” δεν απαντάται πουθενά στα ορθόδοξα κείμενα. Αλλά και η έννοια της ομοφυλοφιλίας ως έλξη προς το ίδιο φύλο, ανεξάρτητη της ανθρώπινης θέλησης, δεν καταδικάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί στην πατερική γραμματεία, για να υπάρχει αμαρτωλή ενοχή, πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση του προσώπου στην αμαρτία, δηλαδή ο άνθρωπος να επιλέγει ηθελημένα να ενεργήσει σύμφωνα με τους πειρασμούς του, είτε αυτοί προέρχονται από τον εαυτό του είτε από το περιβάλλον του είτε απ’ ευθείας από το διάβολο. Μάλιστα, ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης υποστηρίζει ότι ο πειρασμός από μόνος του, όχι μόνο δεν είναι αμαρτία, αλλά αποτελεί μια δοκιμασία, που μπορεί να αποβεί σε έπαινο και νίκη του προσώπου.

Υπ’ αυτή τη θεώρηση, η ομοφυλοφιλία από μόνη της, ως μια κατάσταση που δεν επιλέγεται από το πρόσωπο, δεν καθιστά τον άνθρωπο αμαρτωλό. Μπορεί, ανάλογα με την ελεύθερη στάση του απέναντί της, να αποτελέσει αφορμή αμαρτίας ή αφορμή σωτηρίας. Οι ομοφυλόφιλοι, λοιπόν, εξ υπαρχής, δεν είναι αμαρτωλοί και δεν πρέπει να καταδικάζονται ούτε να στιγματίζονται ως τέτοιοι. Οι ομοφυλόφιλοι έρχονται αντιμέτωποι με έναν πειρασμό, ο οποίος, όπως ακριβώς με τους ετεροφυλόφιλους, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη και θανάσιμη αμαρτία. Όπως, λοιπόν, δεν μπορούμε να λέμε ότι ένας ετεροφυλόφιλος άνδρας είναι αμαρτωλός, επειδή του αρέσουν οι γυναίκες, έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας ομοφυλόφιλος είναι αμαρτωλός, επειδή του αρέσουν οι άνδρες.

CC (BY-SA) Gregorio Puga Bailón
 CC (BY-SA) Gregorio Puga Bailón

Για την Ορθοδοξία, σημασία έχουν οι πράξεις και τα κίνητρα του προσώπου. Όπως ένας ετεροφυλόφιλος άνδρας καθίσταται αμαρτωλός, όταν “αρσενοκοιτήσει” με τη σύζυγό του (ή όταν συγκατατεθεί για κάτι τέτοιο στο νου του), έτσι και ο ομοφυλόφιλος καθίσταται αμαρτωλός, μόνο όταν αρσενοκοιτήσει ή συγκατατεθεί βουλητικά για κάτι τέτοιο. Δεν είναι όμως σε πλεονεκτική θέση ο ετεροφυλόφιλος; Τουλάχιστον αυτός μπορεί να έχει σεξουαλικές σχέσεις με την ενωμένη μυστηριακά σύζυγό του, χωρίς να αμαρτάνει. Ναι, ισχύει αυτό. Αλλά ταυτόχρονα οι ετεροφυλόφιλοι έχουν εξ αρχής λόγω των έλξεών τους μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή προσώπων δυνητικά διαθέσιμων να αμαρτήσουν μαζί τους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έλκονται μόνο από το δικό τους φύλο. Γι’ αυτό οφείλουν και αυτοί σε όλη τους τη ζωή να εγκρατεύονται και να προσέχουν, όπως και οι ομοφυλόφιλοι.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι αμαρτία. Ο ομοφυλόφιλος δεν είναι αμαρτωλός εξ αιτίας της έλξης του προς το ίδιο φύλο. Είναι ένας εν δυνάμει αμαρτωλός ή ένας εν δυνάμει άγιος. Το τι από τα δύο θα γίνει το καθορίζουμε μόνοι μας με τις επιλογές μας.

13 Απαντήσεις

 1. Οχι ,είναι αμαρτία σύμφωνα με τα δόγματα. εκτρέπεται η αναπαραγωγή . Κοινωνία ομόφυλων εξαφανίζει το είδος του. Μάλλον δέχομαι ψυχολογικούς λόγους που χρήζουν κοινωνικής στήριξης .

  1. Για να είναι κάτι αμαρτία, δηλαδή ηθικό λάθος, πρέπει να υπάρχει ηθική ικανότητα, δηλαδή δυνατότητα επιλογής. Γι’ αυτό πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού και αρσενοκοιτικών πράξεων.

   1. Όλοι οι άνθρωποι είναι αμαρτωλοί εκτός του Χριστού, αμαρτία νοείται σύμφωνα με την Αγ. Γραφή και τους Πατέρες της Ορθόδοξης εκκλησίας ακόμα και η σκέψη επιθυμία πρός την αμαρτία, γιαυτό όταν διαβάζουμε την ευχή των κεκοιμημένων λέμε λόγω, έργο, πράξη, διανοία. Στη Καινή Διαθήκη ο Ιησούς είπε ότι και αν κάποιος επιθυμήσει και μόνο την γυναίκα άλλου είναι αμαρτία χωρίς δηλαδή να προβεί στην πράξη έχει διαπράξει μοιχοία εν τη καρδία αυτού. Υπό αυτή την έννοια και κατ αναλογία ισχύει το ίδιο και για την ομοφυλοφυλία.

    1. Δηλαδή εγώ που είμαι ομοφυλόφιλος και απέχω απ’τις ομοφυλόφιλες πράξεις είμαι αμαρτωλός και πάλι λόγο της σεξουαλικότητας μου; Δεν μπορώ να το καταλάβω.

    2. Οχι απαραιτητα. Εξαρταται απο το ποσο προχωραει ο λογισμος. Θα εξηγηθω. Οι πατερες οταν μιλανε περι λογισμου αναφερονται τα εξης βηματα. Προσβολη, Παλη, Συνδιασμος, Συγκαταθεση. Προσβολη, ειναι να σου ερθει μια σκεψη, μια επιθυμια (απλα το να σου ερθει, ασχετο τι θα κανεις εσυ μετα). Για αυτο δεν ευθυνεσαι εσυ, ουτε ενεχεσαι, οσο αισχρη και αν ειναι η σκεψη ή η επιθυμια. Τωρα η παλη ειναι αυτο ακριβως που λεει και η λεξη. Θες να διωξεις την σκεψη και αυτη επανερχεται, οποτε παλευεις μαζι της για να μην την δεχτεις. Ουτε εδω εχεις ευθυνη, πολλω δε μαλλον θα λαβεις και μισθο γιατι ενω θα ηθελες (μην κοροιδευομαστε) να την δεχτεις, εντουτοις την πολεμας. Συνδιασμος, τωρα ειναι αυτη η καιροσκοπικη σκεψη που κανουμε και προσπαθουμε να συμβιβασουμε τον Θεο με την αμαρτια (να συνδιασεις δηλαδη την αισχρη αμαρτωλη σκεψη με κατι εναρετο), αυτα τα πουστικα που λες θα παρω ενα κλεμμενο πορτοφολι αλλα τα λεφτα του θα τα δωσω σε καποιον που εχει αναγκη. Εδω τωρα αρχιζεις και ενεχεσαι γιατι αντι να πεταξεις οξω τον εξαπεδω πας και πιανεις κουβεντα (και αμα πιασεις κουβεντα…σε τουμπαρε, σε πουλησε και του λες και ευχαριστω!!!). Το τελευταιο σταδιο ειναι η συγκαταθεση, να πεις ναι στον πειρασμο. Ε αμα το κανεις αυτο αμαρτησες. Αυτο εννοει ο Χριστος στο Κατα Ματθαιο οτι αμαρτανεις και με την επιθυμια, ή οι πατερες με το εργω διανοια. Οχι το να σου ερθει μια σκεψη, μια επιθυμια, οποια και αν ειναι, οχι να την παλεψεις γιατι δεν φευγει, αλλα να συγκατατεθεις, να πεις ναι. Οποτε αν σου ερχεται η επιθυμια και την διωχνεις δεν ενεχεσαι. Αμα λες ναι θα το κανω, ή θα το εκανα, τοτε χαιρετισματα.

    3. δεν είσαι ομοφυλόφιλος , σε έκαναν να νομίζεις ότι είσαι αδερφέ , δεν υπάρχει ομοφυλοφιλία , παλεύεις με την “φιληδονία” σου ,τον δικό σου “δαίμονα ” που προσπαθεί να σε πείσει συνεχώς (λογισμοί )….και τον νικάς !!! Μέσα στα μυστήρια της Εκκλησίας ο αγώνας σου γίνεται ευκολότερος , κάποιος άλλος βοηθάει αόρατα .Διάβασε Αγία Γραφή θα ανοίξει το ΠΝΕΥΜΑ σου .Να είσαι καλά .

 2. ειλικρινά θαυμάζω την προσπάθεια που κάνεις αδερφέ μου ,τις γνώσεις που έχεις αποκομίσει από αυτόν τον αγώνα, βλέπω την λεπτή δουλειά που κάνει ο Κύριος πάνω στο “πνεύμα ” σου ,φορτώνοντας σου αυτό το πάθος , όμως ο αγώνας σου είναι ενάντια στο πάθος της φιληδονίας (δεν παίζει ρόλο το φύλο) και σίγουρα ο ΚΥΡΙΟΣ που όλα τα προγνωρίζει αλλά δεν τα προορίζει κάτι είδε σε εσένα και σου φόρτωσε αυτόν τον σταυρό ,μάλλον βλέπει μεγάλο στεφάνι ..
  Δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι υπάρχουν άνθρωποι ,ψυχές ,χτυπημένες από την φιληδονία τους και οδηγούνται σε ότι μπορεί να φανταστεί κανένας για να ικανοποιήσουν το πάθος τους ,μα κυρίως στην απώλεια της ψυχής τους καταπατώντας τους νόμους του “πλάστη ” τους από τον εγωισμό τους Αυτό θέλει ο διάβολος να μας πάρει μαζί του και κυρίως αυτούς που ο Κύριος έχει ξεχωρίσει σαν ποίμνιο του .
  Και εσύ είσαι στο ποίμνιο ,για αυτό αγωνίζεσαι ενάντια “σε αρχές και εξουσίες ” .

  “ον γαρ αγαπά κύριος παιδεύει μαστιγοί δε πάντα υιον ον παραδέχεται ”

  Η γάρ δύναμης μου εν ασθενεία τελειούται

  Καλό αγώνα

  “Μαχόμενος Ορθόδοξος Έλληνας “

 3. Εν Χριστώ αδέρφια σάς διαβάζω καί εύχομαι για όλους
  Αγωνιστείτε για τόν Χριστό ο αγώνας σας είναι πολύ δύσκολος
  Εύχομαι η υπέρ Αγία Θεοτόκος καί όλοι οι Άγιοι νά πρεσβεύουν στη δύσκολη αυτή μάχη πού δίνεται

 4. Καλησπέρα σας!
  Έχω τις ενστάσεις μου πάνω στο θέμα.
  Το πάθος είναι πάθος, δεν αλλάζει αυτό, είτε πρόκειται για ομοφυλόφιλο είτε για ετεροφυλόφιλο γυναίκα ή άντρα που έχει πάθος ερωτικό….

  Ας μην ξεχνάμε τι είπε ο Χριστός…
  ” Ακόμη και ένα βλέμμα σε γυναίκα να ρίξετε έχετε ήδη αμαρτήσει”

  Επομένως…..;;

  Μην το κουράζεται τόσο πολύ.
  Θέμα αυτογνωσίας είναι όλα.

  Προσωπικά θεωρώ άσχημο να χρησιμοποιείτε συνεχώς την λέξη “αμαρτία” διότι με αυτόν τον όρο το μόνο που καταφέρνετε είναι να γεμίζετε με περισσότερες ενοχές τον ψυχισμό των ανθρώπων.
  Αρκετές ενοχές έχουν οι άνθρωποι…. φτάνει πια.

  Θαρρείς και ο Θεός δεν κάνει τίποτα όλη την ημέρα… κοιτάζει από το παράθυρο τι κάνουμε στο κρεβάτι μας.
  Υποβιβάζοντας τον Θεό σε κατώτερα νοητικά στρώματα τον φέρνουμε στα δικά μας μέτρα γιατί έτσι μας βολεύει…..

  Κρίμα…..

 5. Αν συμφωνείς με την επιθυμία έλξης προς το ίδιο φύλλο είναι ήδη αμαρτία όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
  Χωρια αυτό δεν χρειάζεται να αναφερθεί η ομόφυλοφιλα κατά λέξη ως αμαρτία -στην Αγία Γραφή στην προς Ρωμαίους στο τέλος του 1ου κεφάλαιο ξεκάθαρα καταδικάζεται η ομοφυλοφιλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία

Στο κατώφλι των 18 σου χρόνων

Στο κατώφλι των 18 σου χρόνων

Έδωσες πανελλήνιες, πέρασες στο πανεπιστήμιο και σε λίγο θα έχεις την πρώτη σου εξεταστική. Όλα

30 Νοεμβρίου 2022
Όταν η Κοινότητα μας πληγώνει

Όταν η Κοινότητα μας πληγώνει

Όσα γνωρίζουμε για το ενδομειονοτικό στρες στη ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα

3 Νοεμβρίου 2022
Αρκετά με τις κλάψες

Αρκετά με τις κλάψες

Τα αγόρια και τα κορίτσια που έλκονται από το ίδιο φύλο δεν είναι τα ανόητα θύματα μιας ιδιοτροπίας της μοίρας, που ανακαλύπτουν μέσα τους τις ομόφυλες έλξεις. Έχουν επιλογές, και ο Θεός υποσχέθηκε ότι πάντα θα παρέχει στα παιδιά του την χάρη Του για να ζουν και να αντέχουν και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις

12 Οκτωβρίου 2022
Το Δικαίωμα του ανθρώπου και το Δικαίωμα του Θεού

Το Δικαίωμα του ανθρώπου και το Δικαίωμα του Θεού

Μερικοί λέτε: «Όλα μού επιτρέπονται». Σωστά, δεν είναι όμως όλα προς το συμφέρον μου. Όλα μού επιτρέπονται, εγώ όμως δεν θα αφήσω τίποτα να με υποδουλώσει…

4 Οκτωβρίου 2022