Ομοφυλοφιλία και φιλία

Όπως και τα πρόσωπα με ετεροφυλοφιλικές επιθυμίες, έτσι και τα πρόσωπα με ομόφυλες έλξεις που έχουν μια Ορθόδοξη Χριστιανική οπτική της πραγματικότητας θα καλλιεργήσουν σφαιρικές πνευματικές φιλίες με όσο περισσότερους καλούς και σοφούς ανθρώπους μπορούν. Θα έχουν ακόμη ξεχωριστές σχέσεις με ένα μικρό αριθμό ανδρών και γυναικών, κάποιοι εκ των οποίων θα είναι οι αγαπημένοι τους γέροντες και οι πιο κοντινοί τους συνοδοιπόροι στην οδό της εν Χριστώ αγάπης. Και επιπλέον θα επιζητήσουν θεραπευτικές σχέσεις, ειδικά με άτομα του ίδιου φύλου, για να χειριστούν θέματα ομόφυλης ανάπτυξης που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την συναισθηματική και πνευματική τους θεραπεία.

Τα πρόσωπα με κυρίως ή αποκλειστικά ομόφυλες έλξεις και επιθυμίες θα γνωρίζουν ότι πρέπει να εργαστούν και να προσευχηθούν για να βρουν και να καλλιεργήσουν βαθιές, στενές και διαρκείς φιλίες με πρόσωπα του ίδιου φύλου με τα οποία δε σχετίζονται ερωτικά. Θα το κάνουν αυτό, ειδικά εάν θεωρούν αξιόπιστη τη θεωρία που λέει ότι ανάμεσα στις αιτίες των ομόφυλων αισθημάτων είναι ένα είδος τραυματικής ρήξης με τον ομόφυλο γονέα ή τον ενήλικα κηδεμόνα στην πρώιμη παιδική ηλικία. Όποιες κι αν είναι όμως οι αιτίες των σεξουαλικών επιθυμιών και αισθημάτων, αποτελεί σταθερή πεποίθηση του Ορθόδοξου Χριστιανισμού ότι τα υγιή και άγια πρόσωπα έχουν πάντοτε φίλους αμφοτέρων των φύλων με τους οποίους μαθαίνουν να αγαπούν με όλους τους τρόπους που ο Θεός προστάσσει τους ανθρώπους να αγαπούν. Μια άλλη σταθερή πεποίθηση είναι ότι κάποιοι από αυτούς τους ιδιαίτερους πνευματικούς φίλους πρέπει να είναι μεγαλύτεροι και σοφότεροι από αυτούς.

CC (BY) Rainier Martin Ampongan
CC (BY) Rainier Martin Ampongan

Η χριστιανική ιστορία, ξεκινώντας από την Αγία Γραφή, καταδεικνύει χωρίς εξαίρεση ότι οι άγιοι έρχονται πάντοτε σε ομάδες. Οι περισσότεροι έχουν άγιους γονείς. Όλοι έχουν πνευματικούς πατέρες, μητέρες, αδελφούς και αδελφές με τους οποίους μοιράζονται τις ζωές και τους αγώνες τους με τους πιο οικείους και ειλικρινείς τρόπους, στο βαθύτερο επίπεδο. Έχουν επίσης έντονες και οικείες φιλίες με άτομα αμφοτέρων των φύλων.

Η χριστιανική ιστορία, ξεκινώντας από την Αγία Γραφή, καταδεικνύει επίσης χωρίς εξαίρεση ότι οι άγιοι που τους ένωναν θεοφιλείς φιλίες δεν είχαν ποτέ ερωτική σεξουαλική δραστηριότητα ή ένωση με πρόσωπα με τα οποία δεν ήταν παντρεμένοι. Παρά την ένταση της αγάπης μεταξύ τους και το βάθος του δεσμού οικειότητας, δεν υπάρχει ούτε ο παραμικρός υπαινιγμός στην Αγία Γραφή ή την εκκλησιαστική ιστορία ότι, φερ’ ειπείν, ο Ιωνάθαν και ο Δαβίδ, η Ναόμι και η Ρουθ, ο Σέργιος και ο Βάκχος, ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ή ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και η Ολυμπιάδα είχαν ποτέ οιαδήποτε σεξουαλική επαφή μεταξύ τους, για να μην πούμε για τον Ιησού και τον αγαπημένο μαθητή του τον Ιωάννη, ή τον Ιησού και το Λάζαρο ή τον Ιησού και τη Μαρία τη Μαγδαληνή.

π. Θωμάς Hopko

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024