Απάντηση: Το δικαίωμά μας να αυτοπροσδιοριζόμαστε

Σήμερα το πρωί, στα κεντρικά του Ομοφυλοφιλία.gr, σήμανε συναγερμός! Η ηλεκτρονική εφημερίδα LIFO είχε μόλις δημοσιεύσει ένα άρθρο-αφιέρωμα στον ταπεινό μας ιστότοπο. Ταυτόχρονα ανέβηκε και ένα δεύτερο άρθρο, όπου παρατίθενται κι άλλα στοιχεία για τη μικρή μας προσπάθεια, προσφέροντάς μας περισσότερη προβολή.

Είχαν προηγηθεί τον προηγούμενο μήνα άλλες δύο δημοσιεύσεις σε ιστότοπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. To γκέι περιοδικό Antivirus και το τρανς περιοδικό t-zine.gr αφιέρωσαν τον χρόνο τους για να γράψουν μία (ανακριβή) παρουσίαση του ιστοτόπου μας.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αρθρογράφους της LIFO, αλλά και τους αδελφούς από τα άλλα δύο σάιτ για την δωρεάν προβολή του ιστοτόπου μας, που οδήγησε την επισκεψιμότητα σε κατακόρυφη αύξηση. Η διαφήμιση είναι ευπρόσδεκτη, ακόμη και όταν είναι αρνητική.

Ως διαχειριστής και δημιουργός αυτού του ιστοτόπου, οφείλω μία απάντηση στα όσα γράφονται καλοπροαίρετα και κακοπροαίρετα και στις καλοδιάθετες ερωτήσεις που τίθενται σε αυτά τα άρθρα.

Ποιος ο σκοπός του ιστοτόπου μας

Το Ομοφυλοφιλία.gr είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2015 μετά από έναν σύντομο περίπατο που είχα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τον πνευματικό μου, έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή μου. Οι σκοποί της προσπάθειας ήταν ξεκάθαροι από το πρώτο κιόλας άρθρο:

“ξεκινώ αυτό το εγχείρημα, για να εκφράσω τα συναισθήματά μου, αυτά που εγώ νιώθω, και όχι αυτά, που θέλουν να μου επιβάλουν. Για να παράσχω την αναγκαία πληροφόρηση σε όσους νιώθουν όπως εγώ. Για να διατρανώσω το δικαίωμα των ανθρώπων που νιώθουν ομόφυλες επιθυμίες να ζήσουν όπως αυτοί επιλέγουν, και όχι απαραίτητα όπως τους υπαγορεύεται από τα Μ.Μ.Ε. Για να δώσω μια μικρή ελπίδα σε όσους έχουν απελπιστεί από έναν αδιέξοδο τρόπο ζωής”.

Το αν αυτοί οι σκοποί έχουν επιτευχθεί τέσσερα χρόνια μετά είναι ένα ερώτημα προς διερεύνηση. Φαντάζομαι πως οι δεκάδες χιλιάδες μοναδικοί επισκέπτες του ιστοτόπου μας κάθε χρόνο μπορούν να δώσουν για τον εαυτό τους ο καθένας την απάντηση. Εγώ προσωπικά δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω μερικές από τις πιο όμορφες ψυχές που συνάντησα στη ζωή μου: δεκάδες ομοφυλόφιλους Χριστιανούς από όλη την Ελλάδα.

Η “θεραπεία της ομοφυλοφιλίας”

Τέσσερα χρόνια μετά, οι σκοποί του ιστοτόπου παραμένουν οι ίδιοι. Ποτέ δεν ήταν σκοπός μας να προωθήσουμε οποιαδήποτε θεραπεία για τις ομόφυλες έλξεις (conversion therapy, reparative therapy και τις τοιαύτες) και ποτέ δεν το κάναμε αυτό ούτε σε ένα άρθρο. Θεωρούμε λοιπόν ότι το να δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο “Κι όμως οι ονομαζόμενες θεραπείες μετατροπής για ΛΟΑΤ άτομα πραγματοποιούνται ανοιχτά στην Ελλάδα” και να αναφέρεται στον ιστότοπό μας, δεν είναι σοβαρή στάση και κυρίως προδίδει μια απουσία διάθεσης για διάλογο με το διαφορετικό. Ναι, είμαστε διαφορετικοί και έχουμε κάθε δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε όπως θέλουμε και να ζούμε τη ζωή μας όπως εμείς επιλέγουμε, έχοντας στον δημόσιο χώρο και λόγο την ίδια πρόσβαση που δικαιούνται όλοι οι ομοφυλόφιλοι, χωρίς διακρίσεις με βάση την θρησκεία.

Φαίνεται όμως πως μερικοί ομοφυλόφιλοι, όπως ο συντάκτης του περιοδικού Antivirus, εκνευρίζονται που αυτοπροσδιοριζόμαστε (όσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε) ως ομοφυλόφιλοι. Βλέπεις, στο μυαλό κάποιων για να είναι κανείς ομοφυλόφιλος, δεν αρκεί να του αρέσουν τα άλλα αγόρια (ή τα άλλα κορίτσια), αλλά πρέπει να δίνει λευκή επιταγή στους ακτιβιστές των κάθε λογής οργανώσεων και στους αρθρογράφους των σχετικών περιοδικών, ώστε αυτοί να τον εκπροσωπούν, ακόμη κι όταν γράφουν ξεκάθαρες ανοησίες, όπως ότι η ύπαρξη μιας διακριτής φωνής των Χριστιανών ομοφυλοφίλων θα μας οδηγήσει σε “διορθωτικούς βιασμούς λεσβιών και” σε “στρατόπεδα συγκέντρωσης gay ανδρών”!

Η σεξουαλική ρευστότητα

Βλέπεις, ήταν ασυγχώρητο αμάρτημα η δημοσίευση τον περασμένο Νοέμβριο ενός άρθρου με τον τίτλο “Κι όμως, ο σεξουαλικός προσανατολισμός αλλάζει“, που μέσω παραπομπών σε επιστημονικές έρευνες από το PubMed, το ProQuest και το Taylor & Francis, έκανε την “συγκλονιστική (!) αποκάλυψη” ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν ομοφυλόφιλοι αλλά κάποια στιγμή της ζωής τους γίνονται αμφιφυλόφιλοι και άλλοι που παράλληλα με τις ετερόφυλες έλξεις αναπτύσσουν και ομόφυλες. Λες και δεν το βλέπουμε αυτό καθημερινά στην κοινωνία μας και στην ομοφυλοφιλική κοινότητα, ή λες και δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ ανθρώπους που “ξαφνικά το γύρισαν” από το ένα άκρο του σεξουαλικού συνεχούς στο άλλο! Είναι να απορεί κανείς με την τόση υποκρισία αλλά και με την ανασφάλεια ορισμένων προβεβλημένων ομοφυλόφιλων μπροστά στο επιβεβαιωμένο γεγονός της σεξουαλικής ρευστότητας που παρατηρείται σε ένα κομμάτι του πληθυσμού.

Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς ξέρουμε ότι αυτή δεν είναι αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών, όπως επιβεβαιώνουν οι επιστημονικές μελέτες. Ποτέ δεν δώσαμε προτάσεις ή “how-tos” για να γίνει κανείς ετεροφυλόφιλος, καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε βιώσει καμιά τέτοια μετατόπιση. Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει κανείς “προσανατολισμό”, για να είναι αρεστός στον Θεό.

Σε κάθε περίπτωση, το να δέχονται οι ομοφυλόφιλοι Χριστιανοί τέτοια στοχοποίηση από τους συντελεστές ενός περιοδικού που δημιουργήθηκε για να δώσει “ένα βήμα σ’ όλα εκείνα τα άτομα που πολύ συχνά αποκλείονταν από τα mainstream μέσα, λόγω κοινωνικού ρατσισμού”, είναι τουλάχιστον ειρωνικό. Πραγματικά θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ομοφοβικό, καθώς κανείς δεν θα έμπαινε στον κόπο να σχολιάσει τα άρθρα μας ή να νιώσει άβολα, αν εμείς δηλώναμε ετεροφυλόφιλοι Χριστιανοί.

Ο Στέφανος

Και σ’ αυτό το σημείο, έρχομαι στα ευεργετικά κείμενα της LIFO. Κατ’ αρχάς, ο νεαρός στη φωτογραφία δεν είναι ο Στέφανος. Είναι ο Ασράφ από τον Λίβανο και δεν τον γνωρίζω. Βρήκα την φωτογραφία του σε ένα δωρεάν αποθετήριο εικόνων, όπου οι δημιουργοί τους αποποιούνται τα πνευματικά τους δικαιώματα και τις διαθέτουν για δωρεάν επανάχρηση από οποιονδήποτε χωρίς όρους. Αυτό και έκανα, για να συνοδεύσω την συνέντευξη που πήρα στα τέλη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου από τον Στέφανο, έναν νεαρό φοιτητή που γνώρισα μέσω του ιστοτόπου, και ο οποίος δέχτηκε να μου μιλήσει για τον αγώνα του σε έναν κόσμο όπου το να είσαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός μαζί φαντάζει έγκλημα καθοσιώσεως! Συναντηθήκαμε ένα απόγευμα στο Join Juice Bar του Λευκού Πύργου (“η εκπομπή ΔΕΝ περιέχει τοποθέτηση προϊόντος”) και επί δύο ώρες ο Στέφανος άνοιξε την καρδιά του για τους αναγνώστες του ιστοτόπου μας.

Επιτρέψτε μου λοιπόν στο σημείο αυτό να σας ρωτήσω:

 • Είναι ο Στέφανος ο μόνος ομοφυλόφιλος νέος που απαγορεύεται να μιλήσει για την ομοφυλοφιλία του;
 • Είναι η ιστορία του μια ιστορία που δεν αξίζει να ακουστεί;
 • Είναι ο μόνος ομοφυλόφιλος που δεν θέλει να αποκαλύψει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, αλλά προτιμά να μιλήσει ανώνυμα;
 • Είναι το Ομοφυλοφιλία.gr ο μόνος ιστότοπος στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί royalty-free φωτογραφίες;
 • Είπαμε ποτέ ότι οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν τον Στέφανο;

Όχι! Όπως και ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι προσφέρουμε “συμβουλευτική”. Προσφέρουμε μόνο τη ζωή μας, τη φωνή μας, την εμπειρία του πώς είναι να πιστεύεις στον Χριστό και ταυτόχρονα να σου αρέσουν τα πρόσωπα του ίδιου φύλου. Μια εμπειρία όμορφη και δύσκολη, όπως και κάθε Χριστιανού.

Ποιοι είμαστε, τέλος πάντων

Το μόνο που κάνουμε είναι να παρέχουμε το μικρό μας βήμα σε κάθε ομοφυλόφιλο που θέλει να μιλήσει για αυτή την εμπειρία. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσα στα εκατοντάδες άρθρα του ιστοτόπου, μπορεί να βρει κανείς διαφορετικές φωνές, που αγωνίζονται, παλεύουν και συμπορεύονται, έστω κι αν διαφωνούν σε κάποια επιμέρους σημεία. Και γι’ αυτό, δεν σκεφτήκαμε να απαιτήσουμε να υπογράφονται τα άρθρα με αληθινά ονοματεπώνυμα ή να ζητήσουμε ΑΦΜ, πριν τα δημοσιεύσουμε. Γιατί όλοι οι επί μέρους συντελεστές του ιστοτόπου γνωριζόμαστε μεταξύ μας, αλλά δεν χρειάζεται να μας γνωρίσει και το πανελλήνιο. Γιατί δεν γράφουμε για την δημοσιότητα, αλλά για την ψυχή μας.

Έπειτα, ο μικρός και ανάξιος σχολιασμού (μέχρι χθες) ιστότοπός μας δεν έχει διευθυντή σύνταξης ούτε αρχισυντάκτη. Γι’ αυτό και έχει δημοσιεύσει μόνο τα στοιχεία που απαιτούνται από τον νόμο.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι είμαστε όλοι μας μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όσο κι ο κάθε απλός παπάς, όσο ο κάθε κατηχητής, όσο ο κάθε τελώνης που προσεύχεται σιωπηλά πίσω από μια κολώνα. Είμαστε σε κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, όπως κάθε πιστός που προσέρχεται την Κυριακή μπροστά στο Άγιο Ποτήριο. Δεν είμαστε επίσημο σάιτ της Εκκλησίας ούτε έχουμε κάποια επίσημη αρωγή, χρηματοδότηση ή ευλογία, πέρα από τις ευχές των πνευματικών μας πατέρων και τις προσευχές των αδελφών που καθημερινά μάς επισκέπτονται και βρίσκουν εδώ ένα κομμάτι της ιστορίας τους.

Παρακαλούμε, λοιπόν, και για τις δικές σας ευχές. Είναι η πιο πολύτιμη συνεισφορά στην επιτυχία αυτής της μικρής προσπάθειας.

Γιώργος Δούκας

23 Απαντήσεις

 1. Συνεχίστε τον αγώνα σας!
  Οι αλήθειες σας πονάνε και συχνά οι ακτιβιστές της “διαφορετικότητας”, της “ανοχής και της ελευθερίας” καταντούν οι χειρότεροι λογοκριτές και λασπολόγοι όταν… θέλουν να βάλουν τα πρόβατα πάλι στο μαντρί!
  Καλή δύναμη!

 2. Αν κι έχω ζήσει πάνω στο πετσί μου τα τραγικά αποτελέσματα αυτών που προτείνετε (να ζήσω ως ομοφυλόφιλος χριστιανός που αγωνίζεται τον “πνευματικό πόλεμο”),αν και ξοδεψα πολύτιμα χρόνια και το πλήρωσα πολυεπίπεδα στη ζωή μου, υποστηρίζω την προσπάθεια κάθε ανθρώπου ο οποίος με ελεύθερη βούληση παλεύει να βρει τον δρόμο του και να ακολουθήσει την καρδιά του.
  Και ο δρόμος σας μπορεί να είναι μία πρόταση καρδιάς. Ο στιγματισμός όμως σας εμποδίζει. Στρέψτε τον αγώνα σας εναντίον του.

 3. Συνεχίστε την καλή δουλειά κε Δούκα! Είμαστε και εμείς εδώ που σας υποστηρίζουμε με την αγάπη μας. Υπάρχουν τόσα παιδιά που βρίσκουν απάγκιο εδώ, ώστε αξίζει κάθε προσπάθεια. Για να πούμε και την αλήθεια βέβαια δεν περιμένουμε από κάποιον να καταλάβει. Η κα Κοκκίνη που έγραψε το άρθρο (το διάβασα και λυπήθηκα γιατί ήταν εμπαθές), ήθελε απλά να περάσει την ώρα της, χλευάζοντας.

  Καλή δύναμη !

  Μια χριστιανή που δεν είναι ομοφυλόφιλη αλλά αγκαλιάζει τους αδελφούς της που αγωνίζονται.

 4. Μα πρέπει να το κάνουμε θέμα σε κάθε άρθρο για να καταλάβετε ότι αν η φωτογραφία δεν είναι δική σας και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το άρθρο ή με εσάς πρέπει να το αναφέρετε;
  Μα δεν αντιλαμβ’ανεστε ότι κάποιος θα νόμιζε ότι το κάνετε σκόπιμα για παραπλάνηση; κάτι που φυσικά δεν είναι κοντά ούτε στον ιστότοπό σας, ούτε και στην Εκκλησία;

  1. Κωστάκη, μάλλον δεν έχεις ιδέα πώς λειτουργούν οι ιστότοποι. Αλλά αφού έγινε τοοοοοοοόσο θέμα, σε όλες τις συνεντεύξεις θα προσθέτουμε credits στον φωτογράφο.

 5. Αχ με μπερδέψατε…
  τελικώς μπορώ να σωθώ ή όχι;
  εδώ στο άρθρο απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν μπορώ.
  όμως είδα πανω-πανω διπλα απο το σχετικα με τον ιστοτοπο γραφει ψαχνεις πνευματικο;
  ε το πατησα κ εκει απ’ ο,τι καταλαβα θα μπορουσα να σωθω γιατι διαβασα το παρακατω:

  Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας ομοφυλόφιλος, όταν αποφασίσει να ξεκινήσει την πνευματική ζωή, είναι η εύρεση του κατάλληλου πνευματικού, που θα τον δεχθεί με αγάπη και αίσθημα ευθύνης και θα τον καθοδηγήσει κατάλληλα, ώστε να μπορέσει να υπερβεί το αρσενοκοιτικό πάθος.

   1. τωρα μαλιστα, σας καταλαβα.
    Δεν προτεινετε καποια απο αυτες τις θεραπειες: conversion therapy, reparative therapy και τις τοιαύτες

    αλλα αυτην (την βρηκα σε αλλο αρθρο σας):
    “Μετά από όλα τα παραπάνω, πρέπει να θυμηθούμε ότι η έμπρακτη αρσενοκοιτία αποτελεί αμάρτημα και αίτιο, που απειλεί τον άνθρωπο με αιώνιο θάνατο. Συνεπώς, ο άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό, τον Χριστό, την ανάσταση των νεκρών και την τελική απολύτρωση, θα πρέπει γρήγορα να αναζητήσει εκεί θεραπεία από το αρσενοκοιτικό πάθος και όχι να ξεχνιέται σε εφήμερες αμαρτωλές πράξεις, που έχουν ολέθριες συνέπειες.”

    1. Σωστά. Γιατί άλλο η ομοφυλοφιλία και άλλο η αρσενοκοιτία, άλλο η ετεροφυλοφιλία και άλλο οι προγαμιαίες σχέσεις.

    2. βρήκα τον ορισμότης λέξης σ’ ενα αλλο αρθρο σας, τον οποιο παραθετω κ εδω:
     “η λέξη «αρσενοκοιτία», αναφέρεται στη σεξουαλική πράξη μεταξύ αρρένων και ευρύτερα στις αφύσικες σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανθρώπων.”

     το ιδιο αρθρο καταληγει σε αυτο:
     “Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι αμαρτία. Ο ομοφυλόφιλος δεν είναι αμαρτωλός εξ αιτίας της έλξης του προς το ίδιο φύλο. Είναι ένας εν δυνάμει αμαρτωλός ή ένας εν δυνάμει άγιος. Το τι από τα δύο θα γίνει το καθορίζουμε μόνοι μας με τις επιλογές μας.”

     αρα η θα παω, οπως ελεγε ο αμλετ στην οφηλια, να κλειστω σε μοναστηρι η θα ζησω αμαρτωλος. υπαρχει βεβαια και η περιπτωση να παω στο μοναστηρι και εκει να υπαρχουν πολλοι αμαρτωλοι, οπως διαβαζουμε απο τα σκανδαλα που αποκαλυπτονται.. αλλα μαλλον αυτο θα ειναι τιμωρια για τις αμαρτιες που εχω ηδη κανει. αλλα τοτε η ιδια η τιμωρια θα ειναι μια καινουργια αμαρτια, και θα ‘χω πεσει στον φαυλο κυκλο της αμαρτιας.
     η μηπως επειδη τοτε δεν θα το εχω επιλεξει εγω και θα γινεται παρα τη θεληση μου δεν θα θεωρειτο αμαρτια;

    3. Κωστάκη, δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο πράγμα η αγιότητα. Αλλά είναι το φυσικό μας, ο προορισμός μας και το μόνο που μας αξίζει.

    4. αυτο μαλιστα ειναι επιχειρημα.
     οποιον αναγνωστη εφτασε μεχρι εδω, τον καλω να ξαναδιαβασει την τελευταια παραγραφο που εγραψα και την απαντηση του κου Δουκα.
     πιστευω οτι αν την εγραφα με ποιο ανοιχτα λογια θα θεωρουταν οτι βριζω και δεν κανει.

     κε δουκα θα σας αφησω με αυτο το ερωτημα, ετσι να ‘χετε τι να σκεφτεστε:
     – Γιατι ο Σίσυφος ήταν ευτυχισμένος;

  1. Προκειται για παθος οπως ολα τα παθη της ψυχης. Π.χ και εγω μπορει να εχω το παθος του εγωισμου και της κατακρισης και να μπαινω σε διαφορα σαιτ και να κατακρινω και να θελω να επιβαλω ακομα και ειρωνικα-συκοφαντικα την αποψη μου. Εαν εγω με αυτο το παθος εχω παρολα αυτα την δυνατοτητα να σωθω με την αγαπη του Χριστου, ποσο μαλλον ενας που εχει μεν το παθος της ομοφυλοφιλιας αλλα αγωνιζεται με διακριση σεβομενος τους συνανθρωπους του.
   Καλη σωτηρια αδελφε.

  2. Κωστάκη οι πνευματικοί θα σε βοηθήσουν αλλά δεν θα σε σώσουν. Μόνος σου θα σωθείς. Τελικά θα σωθείς η όχι, χμμμ… αδερφέ μου, κατά προτεραιότητα και άμεσα, άρχισε να διαβάζεις τον Λόγο του Θεού: (1) Αγία Γραφή και (2) Πατερικές Ερμηνείες της. Άρχισε τώρα, ΤΩΡΑ σου λέω και θα δεις, ο Χριστός θα σε ξεμπερδέψει! Το πάθος της αρσενοκοιτίας μπορεί να μην το ξεπεράσεις, το να μην ενεργοποιείς όμως το πάθος αυτό θα το καταφέρεις συν Θεώ. Να προσεύχεσαι και στην Αγία Μαρία την Αιγυπτία για αυτό (διάβασε τον βίο της και θα καταλάβεις).

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024
Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Παραμονές της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, σε

7 Φεβρουαρίου 2024