Η ομοφυλοφιλία στο Κατηχητικό

Η κατήχηση των νέων παιδιών είναι η απαραίτητη διαδικασία μέσα από την οποία η Εκκλησία μας φροντίζει για την μετάγγιση της σώζουσας πίστης στη νέα γενιά και για την κοινωνικοποίησή τους στο ευρύτερο σώμα των πιστών, ώστε μαζί με άλλες θαρραλέες ψυχές να αγωνιστούν μαζί τον καλόν αγώνα.

Αν είσαι κατηχητής αυτές τις μέρες, τότε σίγουρα τα παιδιά θα σε έχουν ρωτήσει σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Ίσως πάλι να προβληματίζεσαι βλέποντας κάποιο παιδί να αναπτύσσει χρόνο με το χρόνο τάσεις θηλυπρέπειας, ή μπορεί κάποιο άλλο να σου εμπιστεύτηκε κάποιον πειρασμό που έχει προς άτομα του ίδιου φύλου. Κατηχητικές πηγές για το θέμα δυστυχώς δεν υπάρχουν και εσύ μπορεί να βρεθείς σε αμηχανία. Πώς θα το χειριστείς; Αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με το άρθρο αυτό, παραθέτοντας μερικές βασικές ιδέες.

Κατάλαβε ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή

Οι επιστήμονες έχουν αναφερθεί σε διάφορους προδιαθεσικούς παράγοντες στο περιβάλλον των παιδιών που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη των ομόφυλων έλξεων, ενώ δευτερευόντως φαίνεται να υπάρχει και κάποια βιολογική βάση. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί με βεβαιότητα για κάθε ομοφυλόφιλο πρόσωπο μία και μόνη αιτία. Αυτό που αποτελεί κοινή εμπειρία των περισσότερων προσώπων είναι ότι οι ομόφυλες έλξεις ξεπήδησαν από μόνες τους μέσα τους, χωρίς το πρόσωπο να έχει οποιαδήποτε δυνατότητα να τις επιλέξει και χωρίς να ευθύνεται για αυτές. Υπάρχουν και πολύ αγωνιστικά παιδιά με αγίους γονείς που εμφάνισαν έλξεις προς το ίδιο φύλο. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να αποδίδουμε ηθικό στίγμα στην ύπαρξη των ομόφυλων έλξεων.

Συνειδητοποίησε ότι μπορεί να λείπουν οι ετερόφυλες έλξεις

Συνήθως, θεωρούμε τις ετερόφυλες έλξεις δεδομένες, όμως για ένα τμήμα του πληθυσμού που έλκεται από το ίδιο φύλο, οι έλξεις αυτές απουσιάζουν τελείως, ή, όταν υπάρχουν, είναι πολύ αδύναμες. Π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 21% των ανδρών ηλικίας 18-44 ετών που βιώνουν ομόφυλες έλξεις δεν ελκύεται καθόλου από τις γυναίκες, ενώ το υπόλοιπο 79% έλκεται σε ποικίλο βαθμό και από τα δύο φύλα. Οι γυναίκες, από την άλλη, είναι 2,5 φορές πιθανότερο να αισθάνονται ομόφυλες έλξεις, αλλά μόνο στο 6% των περιπτώσεων οι έλξεις απευθύνονται αποκλειστικά προς το ίδιο φύλο.

Η απουσία ετερόφυλων έλξεων λειτουργεί συνήθως επιβαρυντικά για τον ψυχισμό του εφήβου, που βλέπει τους συμμαθητές του στο σχολείο να συζητούν για άτομα του άλλου φύλου και ανησυχεί γιατί ο ίδιος δεν ένιωσε ποτέ ετερόφυλη έλξη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον του.

Η θηλυπρέπεια ή η αγορίστικη συμπεριφορά δεν είναι πάντα σχετικές

Κάποια παιδιά μπορεί να αναπτύσσουν τάσεις και συμπεριφορές που δεν είναι τυπικές για το φύλο τους. Ορισμένες προσλαμβάνουσες από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσουν τα κορίτσια να φέρονται σαν αγοροκόριτσα ή τα αγόρια να είναι πιο θηλυπρεπή. Τα φαινόμενα αυτά δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις ομόφυλες έλξεις, παρ’ ό,τι συχνά συνυπάρχουν. Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα δύο αγόρια που εμφάνιζε θηλυπρεπή συμπεριφορά ανέπτυξε αργότερα ετεροφυλοφιλική ταυτότητα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αγοροκόριτσων είχαν ετεροφυλοφιλική ταυτότητα στην ενήλικη ζωή τους (ποσοστό 94%).

Μίλησε στα παιδιά για την ομοφυλοφιλία

Οι πάντες στις μέρες μας μιλούν για την ομοφυλοφιλία: γιατροί, δάσκαλοι, πολιτικοί, επαγγελματίες ακτιβιστές και άλλοι συναγωνίζονται πολύ συχνά να αποδομήσουν τα “έμφυλα και σεξουαλικά στερεότυπα”. Αν δεν μιλήσουμε εμείς στα παιδιά για την ομοφυλοφιλία, να είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθούν άλλοι να τους μιλήσουν και να τους επηρεάσουν. Γι’ αυτό το λόγο, στις μεγαλύτερες ειδικά τάξεις, θα πρέπει να υπάρχουν μαθήματα για την εκκλησιαστική βίωση της σεξουαλικότητας.

Ειδικότερα, για την ομοφυλοφιλία, οι αναφορές μας πρέπει να γίνονται με ακρίβεια, ευαισθησία και πάντα με πιστότητα στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Στο κατώτερο κατηχητικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρομοίωση των ευνούχων (Κατά Ματθαίον 19:12), με την οποία ο ίδιος ο Κύριός μας φανερώνει πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα να παντρευτούν, καθώς και το περιστατικό με τον διάκονο Φίλιππο και τον Αιθίοπα (Πράξεις 8:26-40), όπου τονίζεται ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων, ακόμη και όσων δεν μπορούν για χ-ψ λόγους να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή.

Στο μέσο κατηχητικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την περικοπή με το θαύμα της ίασης του τυφλού (Κατά Ιωάννην 9:1-41) για να μιλήσουμε για τις διάφορες καταστάσεις, όπως είναι η ομοφυλοφιλία, οι οποίες φαινομενικά τουλάχιστον περιορίζουν τις δυνατότητες που έχουμε για να ζήσουμε μια ολοκληρωμένη ζωή. Το σύνηθες ερώτημα για τις καταστάσεις αυτές είναι “Γιατί, Θεέ μου; Γιατί σε μένα;”. Το ίδιο ρώτησαν για τον τυφλό και οι μαθητές του Χριστού “Γιατί γεννήθηκε αυτός τυφλός; Ποιος φταίει; Φταίνε οι γονείς του; Ή μήπως φταίει ο ίδιος;”, για να πάρουν την αποστομωτική απάντηση του Κυρίου που αποκάλυψε ότι κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας μπορεί να γίνει η αφορμή για να φανερωθούν μέσα μας οι ενέργειες του Θεού. Έτσι και η ομοφυλοφιλία: δεν έχει νόημα να ρωτάμε γιατί ήρθε στη ζωή κάποιου αλλά πώς μπορεί δι’ αυτής να δοξασθεί το όνομα του Θεού.

Τέλος, στο ανώτερο κατηχητικό, μπορούμε να αναφερθούμε ευθέως στα λόγια της Καινής Διαθήκης για τις ομοσεξουαλικές πράξεις (Ρωμαίους 1:26-27, Α΄ Κορινθίους 6:9-11, Ιούδα 1:7), όπου μαθαίνουμε πως οι πράξεις αυτές, όταν είναι αμετανόητες, μπορούν να μας χωρίσουν αιωνίως από το Θεό. Η αναφορά αυτή θα μας δώσει στη συνέχεια την ευκαιρία να αντιπαραβάλλουμε την πράξη, η οποία είναι ένοχη, από την προσβολή του πειρασμού (την έλξη), η οποία είναι ανένοχη, και να μιλήσουμε για την ομοφυλοφιλία ως κατάσταση και για τις δυνατότητες που ανοίγονται για τον άνθρωπο που βιώνει αποκλειστικά ομόφυλες έλξεις.

Μη φρικάρεις

Η απαραίτητη αυτή συζήτηση μπορεί να ενθαρρύνει κάποιον μαθητή ή μαθήτρια, που του “αρέσουν” άτομα του ίδιου φύλου, να μας εμπιστευτεί το βίωμά του. Αυτό είναι ένα υπέροχο δώρο, που πρέπει να το δεχτούμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Ο νεαρός που βιώνει ομόφυλες έλξεις έχει μάθει να τις κρύβει από φόβο μην τον απορρίψουν. Αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε. Στην πραγματικότητα, πρέπει να τον αγκαλιάσουμε με όλη μας την αγάπη και να αξιοποιήσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνει, για να τον κατευθύνουμε σε θεοφιλείς τρόπους διαχείρισης αυτών των έλξεων. Προπαντός, δεν πρέπει να νιώσουμε ότι έχουμε να φοβηθούμε κάτι από την παρουσία του μαθητή στο κατηχητικό μας (ακόμα κι αν αυτό είναι ένα αμιγές τμήμα αρρένων ή θηλέων). Οι άνθρωποι αναδεικνύουμε την έμφυλη ταυτότητά μας μέσα από την συναναστροφή με άτομα του ίδιου φύλου και είναι με αυτά τα άτομα που μπορούμε να χτίσουμε τις πιο δυνατές και ωφέλιμες φιλίες.

Πρόσεχε την ορολογία

Στην προσπάθειά μας να μιλήσουμε για το φαινόμενο των ομόφυλων έλξεων, δεν πρέπει ούτε να αγνοούμε αλλά ούτε και να υιοθετούμε άκριτα την ορολογία της γκέι κοινότητας. Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιούμε τους όρους εκείνους που επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή εναρμόνιση της πίστης με το γενετήσιο ένστικτο. Συγκεκριμένα:

Ομόφυλες έλξεις
Η σεξουαλική έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου.
Ετερόφυλες έλξεις
Η σεξουαλική έλξη προς άτομα του αντίθετου φύλου.
Σεξουαλικός προσανατολισμός
Η κατεύθυνση που παίρνουν οι σεξουαλικές έλξεις ενός προσώπου. Υπάρχουν τέσσερις δυνατοί συνδυασμοί ομόφυλων και ετερόφυλων έλξεων που μας δίνουν τους εξής σεξουαλικούς προσανατολισμούς: ετεροφυλοφιλικό, ομοφυλοφιλικό, αμφιφυλοφιλικό, ασεξουαλικό.
Ομοφυλοφιλία
Η σταθερή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μόνο ομόφυλων έλξεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σταθερή κατάσταση πριν την ηλικία των 24 ετών, γιατί μέχρι τότε η σεξουαλικότητα είναι ιδιαίτερα ρευστή.
Αμφιφυλοφιλία
Η σταθερή παρουσία τόσο ετερόφυλων όσο και ομόφυλων έλξεων. Η αμφιφυλοφιλία μπορεί να χαρακτηρίζεται από περιόδους κατά τις οποίες οι πρώτες έλξεις εναλλάσσονται τις δεύτερες ή μπορεί να συνυπάρχουν την ίδια περίοδο.
Γκέι/Λεσβία/Μπάι/ΛΟΑΤκαιδενσυμμαζεύεται
Κοινωνικοσεξουαλικές ταυτότητες που χαρακτηρίζουν πέρα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και μία συγκεκριμένη κουλτούρα και ιδεολογία μέσα στην οποία κινούνται πολλά από τα πρόσωπα που έλκονται από το ίδιο φύλο. Μόνο το 40% των γυναικών και το 51% των ανδρών που βιώνουν ομόφυλες έλξεις θα οικειοποιηθούν μια τέτοια ταυτότητα. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε τους όρους αυτούς.
Αρσενοκοιτία
Εκκλησιαστικός όρος με τον οποίο χαρακτηρίζεται η πρωκτική επαφή. Χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή για να χαρακτηρίσει την αμαρτία αυτή και αναφέρεται στην τετελεσμένη πράξη παρά φύση σαρκικής συνάφειας δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους. Όταν θέλουμε να αναφερθούμε στην αμαρτία, αυτή τη λέξη πρέπει να χρησιμοποιούμε. Δεν είναι αμαρτία να νιώθει κανείς έλξη προς το ίδιο φύλο (αυτό είναι πειρασμός), αλλά να προβαίνει σε παρά φύση σαρκική επαφή (ή και φυσική επαφή εκτός γάμου).

Έμπνευσε την αγάπη για την αγνότητα

Ο νεαρός που βιώνει ομόφυλες έλξεις πρέπει να μάθει να εκτιμά την αρετή της αγνότητας. Μέσα απ’ αυτήν μπορεί ο άνθρωπος να υπερβαίνει τις σαρκικές επιθυμίες και να στρέφει την προσοχή του προς το Θεό. Αυτό πρέπει να διδαχθούν όλα μας τα παιδιά ανεξάρτητα από την κατεύθυνση των έλξεών τους και σ’ αυτό δεν υστερούν σε τίποτα τα παιδιά που δεν έλκονται από το άλλο φύλο. Ο αγώνας δεν είναι μάταιος για κανέναν. 5 στους 10 άνδρες και 4 στις 10 γυναίκες που έλκονται από το ίδιο φύλο δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε ομοσεξουαλική δραστηριότητα.

Ενθάρρυνε τις φιλικές σχέσεις

Η αγνότητα κερδίζεται με έμπονο αγώνα. Το σεξουαλικό ένστικτο στην εφηβεία και την πρώιμη ενηλικότητα είναι πολύ ισχυρό, αλλά τα παιδιά μας έχουν επιπλέον και πιεστικές συναισθηματικές ανάγκες. Επιθυμούν να σχετιστούν σαν ελεύθερα πρόσωπα. Χωρίς εγκάρδιες, ουσιαστικές, αυθεντικές φιλίες με άλλους Χριστιανούς αγωνιστές, το συναίσθημά τους μένει εγκλωβισμένο και αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει σε σαρκικές αμαρτίες. Γι’ αυτό ο κατηχητής πρέπει να ενθαρρύνει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των παιδιών του ίδιου φύλου, ανεξάρτητα από τις έλξεις που αυτά βιώνουν. Διακριτική προσοχή πρέπει να δείξουμε στην περίπτωση που συνδέονται φιλικά δύο αγόρια ή δύο κορίτσια, που έλκονται από το ίδιο φύλο. Εκεί θα πρέπει, εφόσον μπορούμε, να ενημερώσουμε τον πνευματικό τους, για να δώσει αυτός τις κατάλληλες οδηγίες.

Οδήγησε στον πνευματικό

Σταθερός στόχος κάθε καλού κατηχητή είναι να συνδέσει τα παιδιά του με την Εκκλησία μέσω των μυστηρίων και κυρίως μέσω του μυστηρίου της Ιερής Εξομολόγησης. Τα παιδιά μας χρειάζονται τη χάρη της αφέσεως και την φωτισμένη καθοδήγηση από έναν έμπειρο πνευματικό, που θα αναλάβει να τους οδηγήσει κοντά στο Χριστό. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας και για κάθε μαθητή που μας εμπιστεύεται την εμπειρία του με τις ομόφυλες έλξεις. Η πνευματική υιότητα είναι μια πολύ δυνατή σχέση που μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά τα παιδιά μας στον αγώνα για την αγιότητα.

Κάνε προσευχή

Ο πνευματικός αγώνας δεν είναι εύκολος για κανέναν. Το ξέρεις αυτό από την προσωπική σου εμπειρία. Πρέπει να ασφαλίσουμε τους νέους μας με την ασπίδα της ζέουσας προσευχής, μέχρις ότου μπορέσουν να στερεωθούν στην πίστη και να στηρίξουν κι άλλους σε αυτήν. Ιδιαίτερα για τους μαθητές μας που βιώνουν αποκλειστικά ομόφυλες έλξεις, στις προσευχές μας πρέπει να ζητάμε τον αγιασμό τους και να τους φανερώσει ο άγιος Θεός τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ευαρεστήσουν σε Αυτόν. Μπορούν να ευαρεστήσουν και αυτή πρέπει να είναι η ελπίδα μας και η προσευχή μας. Με τη χάρη του Θεού και τη δική μας συμπαράσταση θα τα καταφέρουν.

11 Απαντήσεις

   1. Μάλλον πρέπει να καταλάβεις ο ίδιος ότι τα πάντα στην ζωή μας είναι επιλογή και όχι κάτι έμφυτο !! Το μοναδικό έμφυτο ατην ζωή μας , αν πρέπει να το θέσω κάπως , είναι να γίνουμε άγιοι .. να στρεφόμαστε πάντα στον θεό !! Όλα τα υπόλοιπα είναι επιλογή .. άσχετα αν εσυ θες να το ωραιοποιήσεις εξαιτίας της δίκης σου έλξης !
    Να λείπουν ετερόφυλες λέξεις ;;; Τι εννοείς ;; Θέλω παράδειγμα
    Όχι αδερφέ μου δεν μιλάς σε κανένα παιδί για την ομοφυλοφιλια … δεν κανεις μάθημα τέτοιο ! Όχι .. μέσα από ερωτήσεις παιδιών απαντας αλλά από μόνο του όχι !!
    Ποια ορολογία τι λες ;;; Θα μάθεις σε παιδιά ορολογία ;; Γιατί τι είναι επιστήμη ;; Τα πράγματα δυστυχώς για εσένα είναι πιο απλά!! Είναι σεξ με ίδιο η διαφορετικό φύλο !! Είναι ξεκάθαρο … σταματά να προσπαθείς να ωραιοποιήσεις την αρρώστια
    Ο κατηχητης δεν έχει δικαίωμα να έμπνευσει αγνότητα , σεξουαλικότητα η οτιδήποτε .. έχει να μάθει τον Χριστο όσο μπορεί καλύτερα !!!
    Δυο είναι οι δρόμοι την σωτηρίας ο γάμος και ο μοναχισμός !! Σαρεσει δεν σαρεσει
    Άσε το παιδί να επιλέξει μόνος του την εξομολόγηση δεν είναι απαραίτητο όσα παιδιά πάνε κατηχητικό ότι πρέπει να εξομολογούνται !! Τα παιδιά ψάχνουν κάτι το διαφορετικό στο κατηχητικό καιβοχι όπως το εννοείς εσυ !!
    Εν ολίγοις όλη αου η λογική σε όλο το σάιτ είναι βαθύτατα άρρωστη δυστυχώς !!!
    Υπάρχει μετάνοια και όταν υπάρχει μετάνοια δεν υπάρχει κάτι άλλο , με την λογική σου ο Άγιος Μωυσής που είχε δολοφονήσει μάλλον μας έβλεπε όλους σαν θύματα και πάλευε με λογισμούς να μην μας σκοτώσει .. αλλά επειδή δεν το έκανε καλώς έκανε αλλά είχε λογισμούς !! Δεν νομίζω …
    Μην προσπαθείς να διαφοροποιήσεις τους λογισμούς από την πράξη !!
    Δλδ αν εγώ σκέφτομαι συνέχεια τον γείτονα να κάνω σεξ μαζί του αλλά δεν κάνω , ενώ είμαι παντρεμένη κάνω καλά ;;;; Γιατί άλλο ο λογισμός άλλο η πράξη ;;;
    Είσαι γενικά λάθος !!! Και καλό είναι αυτό να το κρατάς για εσένα
    Όχι να μας δείχνεις πόσο ομοφυλόφιλος είσαι και πόσο παλεύεις να μην είσαι για τον Χριστο !! Εχεις ένα λανθασμένο κοίταγμα … που βέβαια εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε ουσιαστικά !!

    1. Ούρσουλα, λες ωραία πράγματα αλλά τα λες κάπως μπερδεμένα. Κατ’ αρχήν, όντως ο άνθρωπος έχει μία έμφυτη τάση προς την αγιότητα, μια τάση που την έβαλε μέσα μας ο Δημιουργός, πλάθοντάς μας καθ’ ομοίωσή Του. Όμως, κι αυτή η τάση από μόνη της δεν παραμένει παρά ένα γράμμα κενό, αν δεν επιλέξουμε μόνοι μας να Τον αφήσουμε να μπει στη ζωή μας. Οπότε και η αγιότητα εν τέλει επιλογή είναι.

     Πίστεψέ με, δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω τίποτα. Περιγράφω απλά την κατάστασή μου, που είναι και κατάσταση πολλών μέσα στην Εκκλησία. Δεν έχω ετερόφυλες έλξεις, δηλ. εμένα σαν άντρα δεν με τραβάνε σεξουαλικά οι γυναίκες, ποτέ δεν με τράβηξαν. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι σημαίνει “έλξη”, έτσι; Δεν είναι ο λογισμός. Είναι η “φυσική κίνηση” που λένε οι Πατέρες. Ε, λοιπόν η δική μου “φυσική κίνηση” δεν στρέφεται φυσιολογικά προς τις γυναίκες, αλλά δεν παύει να είναι φυσική. Είναι δηλαδή μια ενέργεια της φύσεως και όχι της βουλήσεως. Πρόκειται για μία κατάσταση που ονομάζεται προσβολή και σύμφωνα με τον άγιο Ιωάννη της Κλίμακος δεν είναι ένοχη. Προσβολή. Ούτε συνδυασμός ούτε πάλη ούτε συγκατάθεση ούτε πάθος ούτε τίποτα. Μπορεί να συνυπάρχουν κι αυτά, αλλά εγώ δεν μιλάω για αυτά, μιλάω για τις έλξεις και μόνο. Γι’ αυτό είναι άστοχη η αναφορά σου στον Μωυσή. Επ’ αυτού, διάβασε την 15η βαθμίδα της Κλίμακας.

     Τόσο πολύ σε πειράζει να αφιερώσουμε τρία μαθήματα μέσα σε ένα διάστημα δώδεκα ετών στο κατηχητικό για την ομοφυλοφιλία και την υπέρβασή της εν Χριστώ; Μα είτε τους κατηχήσεις εσύ για το θέμα είτε όχι, θα τους “κατηχήσει” σίγουρα το σχολείο, η τηλεόραση, οι φίλοι και τα μέσα δικτύωσης. Δεν πρέπει να τους μιλήσεις κατάλληλα και να τους εξοπλίσεις για την αντιμετώπιση όλης αυτής της ξένης προς τον Χριστό προπαγάνδας; Πάντως, σε ορισμένα κατηχητικά το κάνουν. Π.χ. στα κατηχητικά της Ι.Μ. Μεσογαίας αφιέρωσαν δύο μαθήματα την φετινή χρονιά.

     Κατά τη γνώμη μου, ο κατηχητής έχει υποχρέωση να εμπνεύσει την αγνότητα. Ο Χριστός εμφανίζεται μόνο στις καρδιές που είναι καθαρές ή που θέλουν να γίνουν καθαρές (Ματθ. 5:8). Και η αγνότητα είναι στόχος για όλους μας, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό ή και την οικογενειακή μας κατάσταση. Γιατί, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, δύο είναι οι δρόμοι για τους Χριστιανούς: ο εν Χριστώ γάμος και η εν Χριστώ αγαμία. Χωρίς Χριστό ούτε το δαχτυλίδι σώζει ούτε το επανωκαλύμμαυχο. Και φυσικά, ο κατηχητής έχει υποχρέωση να οδηγήσει τα παιδιά στην εξομολόγηση, γιατί χωρίς εξομολόγηση δεν μπορούμε να πάρουμε την άφεση των αμαρτιών μας και να σωθούμε.

     Τέλος, το ξέρω ότι η λογική μου είναι βαθύτατα άρρωστη, αλλά όχι απαραίτητα για τους λόγους που εννοείς εσύ. Η λογική μου είναι βαθύτατα άρρωστη, κάθε φορά που αναζητώ την ευτυχία μου στην αμαρτία. Αλλά αντ’ αυτού μπορώ να επιλέξω να την αναζητήσω στον Χριστό. Αυτή την επιλογή, αυτή την εμπειρία διηγούμαι σ’ αυτό τον ιστότοπο και δεν είναι πάντοτε εύκολη. Σε παρακαλώ, μην την κάνεις δυσκολότερη.

    2. Δεν έχω διάθεση να σε κρίνω η να σε κάνω να νιώσεις άσχημα !! Απλά θεωρώ ότι πιο πολύ μπερδεύεις τον κόσμο παρά τον κανεις να καταλάβει !!!
     Τα λέω μπερδεμένα το ξέρω … δεν είμαι καλή στο γράψιμο !!
     Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να καταλάβω … για έναν και μόνο λόγο !! Ήμουν με γυναίκα σε σχέση για 3 χρόνια … έζησα σε κύκλους τέτοιους για αρκετά χρόνια !! Είμαι στην ηλικία σου ακριβώς … 30 και όταν μετανόησα δεν ξανά γύρισε πίσω ούτε το μυαλό ούτε το σώμα !! Έχω έλξη μόνο για άντρες … όταν λίγο σκέφτομαι το πριν της ζωής μου μου έρχεται να κάνω εμετό από την αρρώστια που είχα !!! Επομενως δεν μπορώ να σε καταλάβω … ήμουν εκεί που είσαι και τώρα ούτε σαν λογισμός !! Ο θεός τα κάλυψε όλα και η μετάνοια … Επομενως η μετάνοια αλλάζει τον νου !!! Άλλαξε τον … όλα τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια !!
     Όσο για τον Μεσογαίας … καλός ιερέας αλλά είμαι αρνητική με την λογική του και τον τρόπο που διαχειρίζεται καταστάσεις και θέματα !! Έχει λόγο πολιτικό όχι καρδιακό …
     την κατήχηση σε άτομα γυμνασίου και λυκείου πρέπει να την κάνει ιερέας … τα παιδιά τπυ δημοτικού δεν έχουν τέτοια θέματα … ατα 100 έχουν τα 2 τα οποία ρωτάνε προσωπικά κυρίως !!
     Το θέμα είναι να είσαι με τον Χριστο γιατί τον αγαπάς όχι από τον φόβο της κολάσεως !!
     Καταλαβαίνω ότι παλεύεις Καλον αγώνα πραγματικά !!!
     Αλλά μια εναλλακτική για την ομοφυλοφιλια είναι σαν μια εναλλακτική ιατρική … δεν είναι ιατρική δεν ια γίνεις ποτε καλά !! Μην ψάχνεις το εναλλακτικό ψάξε το ουσιαστικό … αλήθεια στο λέω πτι εχεις χαθεί κάπου στο ψάξιμο είναι όλα πολύ πιο απλά !!!
     Ααααα νομίζεις ότι δεν σε έλκουν οι γυναίκες !!! Αυτές σε ελκύουν απλά εχεις αναλώσει τον εαυτό σου ατο πτι σε ελκύουν πι άντρες που δεν αφέθηκε σ πραγματικά ελεύθερος !!! Με την μετάνοια αλλάζουν όλα …
     αδερφέ μου Καλον αγώνα !!! Μακάρι να εμένα Θεσσαλονίκη να πηγαίναμε για καφέ …

    3. Ούρσουλα, καταλαβαίνω ότι η δική σου εμπειρία είναι πολύ διαφορετική και το σέβομαι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βιώνουν ομόφυλες έλξεις, που το Ομοφυλοφιλία.gr αδυνατεί να τους εκφράσει. Κλασσικό παράδειγμα οι “τρανς” και οι αμφιφυλόφιλοι. Αλλά φαίνεται ότι είναι και πολλές γυναίκες. Γενικά, οι γυναίκες λειτουργούν διαφορετικά και σε αυτό το θέμα. Μια στις 2 μη ετεροφυλόφιλες ενήλικες γυναίκες θα αλλάξει ταυτότητα μέσα σε διάστημα 10 ετών και θα κινηθεί προς την ετεροφυλοφιλία. Μια τέτοια ιστορία αναγνώστριας του ιστοτόπου μας είναι προγραμματισμένη για δημοσίευση τις επόμενες ημέρες. Θα χαρώ να λάβω και την δική σου ιστορία.

     Για τους άντρες, φαίνεται να είναι αλλιώς τα πράγματα. Εύχομαι, ειλικρινά, να κάνω λάθος, να το βρω και να το διορθώσω. Να εύχεσαι κι εσύ.

    4. 6 χρονια σε σχέση με γυναίκα και πριν απο αυτην αλλες ,αυτο που πήρε να το πουμε ετσι η Χαρη Του Θεου που μου δωθηκε με την μετανοια και με την εξομολογηση κυριως γτ θεωρω οτι στο σαρκικο τουλαχιστον απλα το πηρε σαν ενα δωρο που ελαβα χωρις να το αξιζω .Οχι οτι δεν υπαρχει το παθος δεν φευγουν τα παθη απλα κοιμουντε με τη Χαρη του Θεου και οταν δεν τα τροφοδοτεις αλλα δεν φευγουν δεν επαψα να ειμαι λεσβια ακομα ειμαι, μονο γυναικες μπορω να ερωτευτω και δεν ειναι επιλογη και ναι Ουρσουλα εχω σχετιστει με αντρες κανενα θεμα δεν ειχα μια χαρα πιο στρ8 και απο τις στρ8 αλλα να ερωτευτω?Να συνδεθω πραγματικα ?Ουτε λογος γτ αυτη ειμαι ,ειμαι λεσβια μπορω να ερωτευτω μονο γυναικες με θλιβει και δεν ειναι επιλογη μου δεν ηθελα ποτε να ειμαι ετσι.Αυτο που καλουμαστε να κανουμε στην ζωη μας εμεις που ειμαστε ετσι ειναι η υπομονη και η αντιπαραβολη της μιας αγαπης με την αλλη ,απο τη μια ειναι η μοναξια γτ καλουμαστε να το περασουμε μονοι και απο την αλλη ειναι ο Χριστός με τη δικη του ζεστη ζωηφορα γλυκια αγαπη εγω προσωπικα καλουμε σχεδον καθημερινα να κανω αυτην την αναμετρηση μεσα μου ,να προδωσω την γλυκια μου Αγαπη για να μην ειμαι μονη μου και να εχω δυο χερια να με αγκαλιασουν και να νιωθω την καρδια μου να χτυπαει ερωτευμενη ,καμια ομως αγαπη δεν συγκρινεται με τη δικια Του .οποτε Ουρσουλα μου ατομα σαν εμενα και τον Γιωργο κανουμε υπομονη σε ενα δρομο αγαμιας και μοναξιας γτ δυστηχως δεν ειμαστε σαν εσενα .

    5. <>
     Eίσαι τόσο σκλήρη στο λόγο σου που μέ ανατριχιαζεις δεν τον κρινεις απλα αλλα τον κατακρινεις ..Ελεον θέλω και ου θυσια λεει ο Χριστος εσυ αυτα που λες κοπελια στα εμπνεει ο θειος ζηλος σου η η κρυφη σου υπερηφάνεια? Κοπελια παρε χαμπαρι οτι ο αμαρτωλος σωζεται γιατι εχουμε Θεο Πατερα σπλαχνικο ο σκληροκαρδος …???? Ξερεις εσυ τι αγωνα κανει ο Γιωργος η ο καθε Γιωργος?Εγω τιποτα αρρωστο δεν ειδα εναν ανθρωπο που αγωνιζεται βλεπω που θελει να βοηθησει και αλλους και να βοηθηθει και ο ιδιος η δικες σου απαντησεις ειναι μεσα στον κυνισμο και του στιλ τα ξερω ολα ειμαι φωτισμενη λυτρωμενη αλλαγμενη και φταις εσυ που δεν εισαι σαν εμενα ..Μηπως νομιζεις εχεις τιποτα που δεν σου δωθηκε δωρεαν?και γιατι θεωρεις οτι ξερεις ολες τις απαντησεις ?και γιατι επισης θεωρεις οτι φταιει ο αδελφος σου που δεν τα (καταφερε) οπως εσυ να ξορκιστει το κακο με τη μια ?Ενα πραγμα ζητα απο μας ο Θεος πρωτιστως και χωρις αυτο δεν σωζεσαι ακομα και αν εισαι παρθενα κοινωνεις καθε μερα και εξομολογησε καθε βδομαδα…Αγαπη που εκφραζεται σαν συμπαθεια ευσπλαχνια και ελεος για τον αδελφο αγαπη που λεει αν δεν μπει ο αδελφος μου στον παραδεισο δεν θελω ουτε εγω να μπω Χριστε μου .Ασε λοιπον τις σαλτσες και πιασε την ουσια γτ αν δεν συνελθεις μπορει και αυτο που σου δωθηκε να παρθει απο εσενα .Με αγαπη και πονο γτ ειμαι σαν εσενα

 1. Ήμουν χρόνια κατηχητόπουλο και τώρα πια κατηχητής και φοιτητής Θεολογίας. Απαντώντας σε σχόλια θέλω να πω πως οπωσδήποτε πρέπει να μιλάμε στα παιδιά για την ομοφυλοφιλία γιατί είναι κάτι που διαφημίζεται ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή από όλα τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τον Δυτικό κόσμο που απομακρύνθηκε από τον Θεό. Είναι ένα θέμα που απασχολεί σε έντονο βαθμό όλους τους εφήβους, οι οποίοι, θεωρώντας το θέμα ταμπού, πολλές φορές δυσκολεύονται να ανοιχτούν και να κάνουν ερωτήσεις.
  Ακόμη η Εκκλησία πρέπει να υπερασπίζεται και να διασαφηνίζει τις θέσεις της, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για σκοταδισμό και συντηρητισμό που της προσάπτουν οι άθεοι και προοδευτικοί άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το βίωμα της, με αποτέλεσμα να παρεξηγούν ή να μην κατανοούν πλήρως τις θέσεις της αυτές. Κάθε χρόνο στο κατηχητικό και στην κατασκήνωση, θυμάμαι, συζητούσαμε για αυτό το θέμα. Όπως μιλάμε για όλες τις αμαρτίες και τα πάθη, έτσι πρέπει να μιλάμε και για την ομοφυλοφιλία, η σιωπή δεν ωφελεί.
  Αγαπητή μου Ούρσουλα, ο κατηχητής αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά του. ΕΙΝΑΙ καθήκον του να εμπνέει αγνότητα, αγιότητα και να προτρέπει τα παιδιά να προσεύχονται και να συμμετέχουν στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, όπως η Θεία Ευχαριστία και η Εξομολόγηση – Μετάνοια, αλλιώς πώς θα γνωρίσουν τα παιδιά τον Χριστό (όπως εσύ λες);

  Τέλος θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στον Γιώργο που τόλμησε να φτιάξει μία τέτοια ιστοσελίδα, δίνοντας παρηγοριά και κουράγιο σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πάθος με εκείνον και που προσπαθεί να τους εξηγήσει πως εντός της Εκκλησίας και της εν Χριστώ ζωής δεν υπάρχει κανείς που να μην είναι υποψήφιος για την Βασιλεία Του. Ο Θεός να σε έχει καλά και να ενισχύει το έργο σου.

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ομοφυλόφιλος και Παρθένος στα 45

Ομοφυλόφιλος και Παρθένος στα 45

Πώς κράτησα την παρθενία μου ως ομοφυλόφιλος άντρας;

21 Αυγούστου 2023
Ομοφυλοφιλία και Ελεύθερη Βούληση

Ομοφυλοφιλία και Ελεύθερη Βούληση

Τι ρόλο παίζει η ελεύθερη βούληση στην ανάπτυξη και εμπειρία της ομοφυλοφιλίας; Δίνουμε τον λόγο στους επιστήμονες για να μας δώσουν την απάντηση.

30 Ιουλίου 2023
Ομοφυλοφιλία και Ανατροφή

Ομοφυλοφιλία και Ανατροφή

Πώς επηρεάζουν τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό οι εμπειρίες μας κατά τη νηπιακή και παιδική ηλικία;

24 Ιουνίου 2023
Ομοφυλοφιλία και Κληρονομικότητα

Ομοφυλοφιλία και Κληρονομικότητα

Παρουσιάζουμε την τελευταία λέξη της επιστήμης με τρόπο εύληπτο, σύντομο και περιεκτικό

4 Ιουνίου 2023