Πώς αγάπησα τους ομοφυλόφιλους

Αγαπητοί φίλοι,

Γράφω αυτές τις γραμμές, χωρίς να έχω να πω τίποτα σπουδαίο. Απλά έχω την ανάγκη και νιώθω την υποχρέωση εδώ και κάνα δυο χρόνια που βρέθηκα σ’ αυτό τον ιστότοπο, να σας ευχαριστήσω.

Ποτέ δεν είχα σκεφτεί, δεν γνώριζα, δεν είχα ακούσει αυτή την “λύση” για την ομοφυλοφιλία. Μεγαλωμένη χριστιανικά σε ένα Ορθόδοξο σπίτι, τόσο εγώ όσο και ο άντρας μου, είχαμε πάντοτε μια αίσθηση ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι “έξω” από την Εκκλησία. Μεγαλώνοντας, προσπαθούσαμε να δούμε πού ακριβώς στέκεται ο ομοφυλόφιλος σε σχέση με την Ορθοδοξία και πού στεκόμαστε κι εμείς σε σχέση με αυτό τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Τα τόσα χρόνια στις εκκλησίες και στα κατηχητικά όχι μόνο δεν μας βοήθησαν να καταλάβουμε, αλλά μας έκαναν πιο καχύπτοπτους, μας έκλεισαν τα μάτια και τα αφτιά και μας άφησαν έκθετους στις σαθρές πολιτικές και πολιτισμικές θεωρήσεις του φύλου και της σεξουαλικότητας, που είναι της μόδας στην εποχή μας. Κι αφού αυτές οι θεωρήσεις δεν μπορούσαν με τίποτα να εκφράζουν την χριστιανική μας γνώση και πίστη για την φύση του ανθρώπου και το σκοπό του, ήταν σαν να έπρεπε μαζί με την απόρριψη της θεωρίας αυτής, που όλα τα σχετικοποιεί κι όλα τα αλέθει, να απορρίψουμε και τους ομοφυλόφιλους και όσους άλλους πειραματίζονται σε αυτούς τους χώρους των σεξουαλικών πειραματισμών και ταυτοτήτων.

Ήρθε, όμως, η ώρα, που κατανοήσαμε τι είναι “πρόσωπο” και τότε έγινε φανερό πως αυτό το πρόσωπο, ο ομοφυλόφιλος, η ομοφυλόφιλη, δεν μπορεί να είναι έξω από την Εκκλησία μόνο και μόνο γι’ αυτό. Δεν ταίριαζε αυτός ο αφορισμός με την αγάπη του Χριστού. Αλλά δεν ξέραμε και καλύτερα, δεν είχαμε κανένα άκουσμα διαφορετικό. Προσπαθούσα μόνη μου να βρω μιαν απάντηση, κάπου να χωρέσω τον ομοφυλόφιλο μέσα μου, να τον κατανοήσω, να τον αγαπήσω, χωρίς να χρειάζεται να τον παρερμηνεύω για να χωρέσει στα πλαίσια ερμηνείας, που είχα γι’ αυτόν χωρίς αυτόν.

Και –δεν έχω ιδέα πώς– μια μέρα βρέθηκα να διαβάζω άρθρα εδώ. Διάβασα ό,τι υπήρχε τότε ανεβασμένο και έψαξα να βρω από πού είναι τα κείμενα και αν είναι όντως Ορθόδοξοι αυτοί που εκφράζονται μέσα από αυτά. Τόσο συγκλονιστικό ήταν αυτό που διάβαζα και καταλάβαινα, που αμφισβητούσα αν είναι όντως ορθόδοξο δογματικά! Από τότε, σαν να άνοιξε ένας δρόμος μέσα μας. Είδαμε με άλλα μάτια τον ομοφυλόφιλο. Ξεπεράσαμε τις αγκυλώσεις μας. Ωριμάσαμε μέσα μας. Καταλάβαμε την δική μας αμαρτία, όταν συνειδητοποιήσαμε πόσο δεν διαφέρουμε από την αμαρτωλότητα του ομοφυλόφιλου, του κάθε ανθρώπου δηλαδή. Σταματήσαμε να αισθανόμαστε “ανώτεροι” ή λιγότερο αμαρτωλοί από άλλους ανθρώπους και δη από τον ομοφυλόφιλο. Σταματήσαμε να προσπαθούμε να βρούμε πολιτικές ή πολιτιστικές ερμηνείες στο ζήτημα. Εκεί που έμοιαζε σαν γόρδιος δεσμός, τελικά όλα είχαν αρμονία και νόημα. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί την ομοφυλοφιλία ως πάθος, όπως κάθε πάθος.

Έτσι, άνοιξε για μας ένας δρόμος κατήχησης που θεωρούσαμε ότι τον είχαμε ήδη διανύσει. Τώρα, όσα ξέραμε και δεν ξέραμε, ξαναδιαβάστηκαν και τα ξαναμάθαμε από την αρχή. Μπορεί αυτός ο ιστότοπος να είναι θεματικός, αλλά αφορά εξίσου τον κάθε Χριστιανό ανεξαρτήτως κοινωνικού ή οικογενειακού στάτους. Το πάθος αυτό είναι ένα πάθος που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα και κάθε άντρας, ακόμη κι αν οι έλξεις του στρέφονται προς το άλλο φύλο. Υπήρξαμε σεξουαλικά ενεργοί πριν το γάμο μας και δεν είχαμε ούτε έναν άνθρωπο, ούτε ένα άκουσμα, ούτε μια συμβουλή που να μας φανερώσει ΓΙΑΤΙ να μείνουμε αγνοί μέχρι το γάμο και ΤΙ σημασία έχει αυτό!

Μου φαίνεται τελείως γελοίο τώρα να το λέω αυτό, αλλά έτσι είναι! Σχεδόν 30 χρονών, μεγαλωμένη μέσα στις εκκλησίες και δεν είχα κατανοήσει τίποτα. Ακόμη προσπαθώ. Αλλά εμάς μας ανοίξατε τα μάτια και τα αφτιά. Βρήκαμε ένα κήρυγμα αληθινό, που δεν είχαμε ποτέ ακούσει. Σας ευχαριστούμε.

Ο Θεός να μας φωτίζει και να μας δίνει δύναμη. Σε όλους μας.
Μαρία

Επιστολή φίλης αναγνώστριας. Δημοσιεύεται με την άδειά της.

3 Απαντήσεις

  1. Καλησπέρα σας, είμαι 19 χρονών και έχω μετανιώσει από αυτό το πάθος. Θέλω να γίνω καλά!!! Δεν αντέχω άλλο!! Δεν έκανα κάτι σαρκικό μόνο στο μυαλό και στο ίντερνετ πολύ κακα πράγματα, αλλά θέλω να αλλάξω. Σας παρακαλώ βοηθήστε με.

    1. Νικολάκη, γιατί αγχώνεσαι; Οι έλξεις, οι όποιες έλξεις, μπορεί να είναι πιεστικές κατά περιόδους, αλλά δεν μπορούν να μας μολύνουν αν εμείς δεν το θέλουμε. Το παν είναι στην προαίρεσή μας. Η αλήθεια είναι ότι είσαι ακόμη μικρός και ότι όντως η σεξουαλικότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι ακόμη ρευστή, αλλά θα πρότεινα να μην έχεις εμμονή με το ζήτημα αυτό. Η μετάνοια είναι ανοιχτή σε όλους μας, αδελφέ, και ο Χριστός μάς περιμένει με ανοιχτή αγκαλιά για να μας συγχωρέσει. Ας πέσουμε στην αγκαλιά του και δεν θα μας νοιάζει τίποτε άλλο.

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024
Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Παραμονές της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, σε

7 Φεβρουαρίου 2024