Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή που ο αγώνας φαντάζει άνισος, αδύνατος, μάταιος. Μην τα χάνεις όμως. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που δοκιμάστηκαν το ίδιο σκληρά όπως εσύ και τα κατάφεραν, γιατί έμαθαν να αγωνίζονται με σύστημα. Ας ακούσουμε τη συνταγή της επιτυχίας από τον άγιο Νικόδημο:

1.  Κόψε τα πάρε δώσε με τον πειρασμό

Νιώθεις πειρασμό για κάποιον άντρα ή γυναίκα; Μην πηγαίνεις γυρεύοντας. Κόψε τις συναναστροφές, είτε έχει αυτός ευθύνη είτε όχι. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο αν γνωρίζεις ή υποψιάζεσαι ότι είναι κι αυτός ομοφυλόφιλος. Μην τον κάνεις φόλοου, μην τον πάρεις τηλέφωνο, μην γραφτείς στο ίδιο πρόγραμμα για να έχεις την ευκαιρία να τον βλέπεις… Μην εκθέτεις μόνος σου τον εαυτό σου στον πειρασμό, γιατί ξέρεις ήδη ποια θα είναι η κατάληξη. Αν πάλι σε φλερτάρει αυτός ή καταλαβαίνεις ότι ενδιαφέρεται για κάτι πονηρό, η λύση είναι απλή: γκόστινγκ. Και δεν θα το μετανιώσεις.

2.  Μη μένεις αδρανής

Οι σαρκικοί πειρασμοί μάς χτυπάνε την πόρτα, εκείνο το απόγευμα που δεν έχουμε τι να κάνουμε ή στις διακοπές του καλοκαιριού που περνάνε χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ενασχόληση, χωρίς σκοπό. Η τεμπελιά, η παραίτηση και η έλλειψη κατεύθυνσης μάς πάνε πίσω σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό ενεργοποιήσου και δούλεψε τα ενδιαφέροντά σου, βγες με εκείνους τους φίλους που έχετε χαθεί ή βρες μια δεύτερη/προσωρινή δουλειά. Αλλιώς, όταν απλά σκοτώνουμε τον χρόνο μας, αναπόφευκτα θα υπάρχουν θύματα…

3.  Άκου τον πνευματικό σου

Βασική παράμετρος στην προσπάθεια να ακολουθήσουμε τον Χριστό είναι να βρούμε έναν καλό πνευματικό. Τον χρειαζόμαστε, και επειδή μας μεταβιβάζει την άφεση στο μυστήριο της εξομολόγησης, αλλά και επειδή είναι ο προπονητής μας στην πνευματική ζωή. Αυτός θα μας δώσει τις κατευθύνσεις, για να νικήσουμε τις σαρκικές μας συνήθειες. Ώρες-ώρες θα σου δώσει συμβουλές που θα σου φανούν δύσκολες ή ανεπιθύμητες. Ξέρεις όμως ότι έχει παρακολουθήσει χιλιάδες φορές ανθρώπους να παλεύουν με τα σαρκικά πάθη και έχει δει όλο το στόρι πίσω από τις πτώσεις και τις ήττες τους. Όσο κι αν δεν σου πάει η καρδιά, ακολούθησε τη συμβουλή του και λίγο παρακάτω θα δεις ότι ήταν πράγματι η σωστή επιλογή.

4.  Μην κατακρίνεις ποτέ κανέναν

Ό,τι κατέκρινες, θα το λουστείς. Για αυτό μην μπεις ποτέ στο τριπάκι να κάνεις αυτή την ανέξοδη κριτική που απορρίπτει τον άλλον. Αντικειμενικά δεν υπάρχει πιο άχρηστο πράγμα από την κατάκριση, αφού και τον άλλον δεν τον βοηθάει σε τίποτα κι εσένα σού δημιουργεί την ιδέα ότι είσαι δήθεν καλύτερος. Όχι! Από σήμερα μην κατακρίνεις κανένα, άντρα ή γυναίκα, στρέιτ ή γκέι. Όσο φανερά κι αν είναι δοσμένος στην αμαρτία, δεν είναι δική σου δουλειά να τον κρίνεις. Αντίθετα, δες τον με συμπάθεια και προσευχήσου στον Θεό να τον ελεήσει. Πάρε παράδειγμα από τα λάθη και τις αποτυχίες του, για να νιώσεις και τη δική σου αδυναμία. «Σήμερα έπεσε αυτός, αύριο μπορεί να πέσω εγώ» να σκέφτεσαι και μόνο έτσι θα γλυτώσεις την πτώση.

5.  Μην τρελαίνεσαι

Εντάξει, έχεις σαρκικούς πειρασμούς. Μην τρελαίνεσαι και μη τα χάνεις, ούτε να ψάχνεις με αγωνία να βρεις τη μαγική λύση. Την αρσενοκοιτία δεν θα την αποφύγεις, αν σου έχει γίνει έμμονη ιδέα πώς θα απαλλαγείς οριστικά, αν διαβάζεις συνέχεια σχετικά άρθρα, και γενικά αν το επίκεντρο της προσοχής σου, έστω και ανάποδα, είναι αυτό: η αρσενοκοιτία. Αντί να κλαις τη μοίρα σου, λοιπόν, ρίξε το βάρος σου στον Χριστό, στη ζωή και το πάθος του, στην ανεξάντλητη αγάπη του, και βάλε στόχο, όχι να πάψεις να έχεις ομοφυλοφιλικούς πειρασμούς, αλλά να γίνεις άγιος και να πλησιάσεις τον Θεό με την καρδιά σου. Ακόμη κι αν περνάς φάση με πολλούς λογισμούς, εσύ να τους αντιμετωπίζεις όπως τους αξίζει: Με περιφρόνηση, σαν να μην είναι καν δικοί σου. Και τότε θα δεις ότι ο αγώνας για την αγνότητα δεν είναι βουνό, όπως νόμιζες, αλλά ένα λοφάκι από άμμο.

Αυτές είναι πάνω-κάτω οι συμβουλές που δίνει ο άγιος Νικόδημος στο βιβλίο του Ο Αόρατος Πόλεμος 1Κεφάλαιο 19: Πως πρέπει να πολεμά κανείς κατά των σαρκικών παθών. Από τις 80 ενότητες, αφιερώνει μία (μόνο μία!) στους σαρκικούς πειρασμούς. Γιατί τελικά η αγνότητα δεν θέλει μάστερ. Είναι απλή στη σύλληψή της και χαρίζεται σε αυτούς που με ταπεινό φρόνημα ακολουθούν τη συνταγή της επιτυχίας. Ας ξεκινήσουμε.

Παραπομπές

  • 1
    Κεφάλαιο 19: Πως πρέπει να πολεμά κανείς κατά των σαρκικών παθών

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024