Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Το σεξ έχει μια σημαντική θέση στη ζωή μας. Είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή των γενεών και φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Όμως δεν είναι πάντα αυτονόητο γιατί κάνουμε σεξ.

Από πολλούς θεωρείται η «ολοκλήρωση» μιας σχέσης, αλλά από άλλους αντιμετωπίζεται ως ένα είδος ψυχαγωγίας. Το παράδοξο είναι ότι ενώ το σεξ είναι παντελώς απενοχοποιημένο και μιλάμε συνεχώς για αυτό, οι άνθρωποι σήμερα αργούν να παντρευτούν και κάνουν πολύ λιγότερο σεξ από ό,τι έκαναν πριν από 20 χρόνια 1Ueda, P., Mercer, C. H., Ghaznavi, C., & Herbenick, D. (2020). Trends in frequency of sexual activity and number of sexual partners among adults aged 18 to 44 years in the US, 2000-2018. JAMA network open3(6), e203833-e203833.

Τα 13 κίνητρα του σεξ

Γιατί λοιπόν κάνουμε σεξ; Αυτό το ερώτημα θέλησαν να απαντήσουν δύο επιστήμονες, η Cindy Meston και ο David Buss, και διεξήγαγαν μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Ανάλεκτα Σεξουαλικής Συμπεριφοράς 2Meston, C. M., & Buss, D. M. (2007). Why humans have sex. Archives of sexual behavior36, 477-507.

Ζήτησαν από 1500 άντρες και γυναίκες να αξιολογήσουν τους λόγους της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς και εντόπισαν 4 μεγάλες κατηγορίες κινήτρων και 13 επί μέρους κίνητρα, ως εξής:

1. Για συναισθηματικούς λόγους

Υπάρχουν δύο συναισθηματικοί λόγοι, για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν σεξ.

 • Η αγάπη και η δέσμευση: ­Όταν κάνουν σεξ από αγάπη μέσα σε ένα περιβάλλον δέσμευσης.
 • Η έκφραση άλλων συναισθημάτων: π.χ. για να πουν συγγνώμη, ευχαριστώ, αντίο.

Τα δύο φύλα δεν εμφάνισαν σημαντικές διαφορές στη συχνότητα που κάνουν σεξ για συναισθηματικούς λόγους. Η αγάπη ήταν το κίνητρο στο 27% των περιπτώσεων.

2. Για σωματικούς λόγους

Επίσης, οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν σεξ για λόγους καθαρά σωματικούς. Οι ερευνητές ξεχώρισαν τέσσερα κίνητρα:

 • Η ηδονή
 • Η έλξη που ασκεί το άλλο πρόσωπο
 • Η αναζήτηση της σεξουαλικής εμπειρίας
 • Η εκτόνωση του στρες

Οι άντρες ήταν πιο πιθανό να κάνουν σεξ για σωματικούς λόγους. Η αναζήτηση της ηδονής ήταν το συχνότερο από τα 13 κίνητρα τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες και αφορούσε το 43% των σεξουαλικών εμπειριών.

3. Από ανασφάλεια

Όμως, οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να κάνουν σεξ απλά επειδή νιώθουν ανασφάλεια. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τρία κίνητρα:

 • Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης: Κάποιοι κάνουν σεξ για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, για να νιώσουν δυνατοί ή ελκυστικοί.
 • Από καθήκον ή πίεση: Κάποιοι το κάνουν από υποχρέωση ή πίεση, επειδή επέμενε ο σύντροφός ή επειδή δεν ήθελαν να τον απογοητεύσουν.
 • Για να περιφρουρήσουν τον σύντροφο: Τέλος, κάποιοι άνθρωποι κάνουν σεξ για να κρατήσουν τον σύντροφό τους, για να μην τον αφήσουν να παραστρατήσει, για να αποφύγουν έναν χωρισμό.

Οι άντρες ήταν πιο πιθανό να κάνουν σεξ από ανασφάλεια. Αυτή η κατηγορία αφορούσε το 11% των περιπτώσεων.

4. Για την επίτευξη κάποιων στόχων

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποιοι άνθρωποι κάνουν σεξ, για να αποκομίσουν κάποιο άλλο όφελος. Ξεχώρισαν τέσσερα κίνητρα:

 • Για πόρους: για να βγάλουν χρήματα, να εξευτελίσουν το άλλο πρόσωπο, για επαγγελματικούς λόγους ή για λόγους αναπαραγωγής.
 • Για το κοινωνικό κύρος: για να γίνουν δημοφιλείς, να ενισχύσουν τη φήμη τους, να ξεπεράσουν τις σεξουαλικές επιδόσεις κάποιου άλλου, ή επειδή τους πιέζουν οι φίλοι τους να το κάνουν.
 • Για εκδίκηση: για να εκδικηθούν κάποιο τρίτο πρόσωπο, συνήθως τον σύντροφό τους.
 • Για ωφελιμιστικούς λόγους: για να ζεσταθούν ή να κάψουν θερμίδες, για να αλλάξουν το θέμα συζήτησης ή για να τη σπάσουν στους γονείς τους.

Και σε αυτή την κατηγορία, οι άντρες ήταν πιο πιθανό να έχουν αυτά τα κίνητρα, που αφορούσαν κατά μέσο όρο το 7% των περιπτώσεων.

Η αγάπη, η ηδονή και το εφήμερο σεξ

Οι ερευνητές θέλησαν ακόμη να ερευνήσουν πώς σχετίζεται το κίνητρο του σεξ με την τάση που έχουν μερικοί να αναζητούν το ευκαιριακό σεξ χωρίς δεσμεύσεις.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Όλες οι κατηγορίες κινήτρων σχετίζονταν με την τάση για ευκαιριακό σεξ, εκτός από τους συναισθηματικούς λόγους. Ειδικότερα, και στα δύο φύλα το μόνο κίνητρο που δεν χωράει στις ξεπέτες είναι η αγάπη!

Αντίθετα, τα κίνητρα που σπρώχνουν συνήθως στο εφήμερο σεξ ήταν για τις γυναίκες η αναζήτηση της ηδονής και η εκτόνωση του στρες, ενώ για τους άντρες η εκδίκηση και η εκτόνωση του στρες!

Φαίνεται λοιπόν ότι παρ’ ότι στις μέρες μας το σεξ προωθείται ως συνώνυμο της αγάπης, η πλειοψηφία των σεξουαλικών εμπειριών (το 73% των εμπειριών του δείγματος) δεν έγινε από αγάπη αλλά για άλλους λόγους 3Meston, C. M., & Buss, D. M. (2007). Why humans have sex. Archives of sexual behavior36, 477-507.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι άντρες και γυναίκες παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Οι άντρες γενικά χρειάζονται λιγότερο χρόνο γνωριμίας με κάποιο ελκυστικό πρόσωπο για να νιώσουν έτοιμοι να κάνουν σεξ. Όμως, η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, που οι άντρες χρειάζονται περίπου τρεις μέρες γνωριμίας για να αρχίσουν να σκέφτονται το σεξ, τη στιγμή που οι γυναίκες χρειάζονται τεσσεράμιση μήνες! 4Buss, D. M., & Schmitt, D. P. (2017). Sexual strategies theory: An evolutionary perspective on human mating. Interpersonal development, 297-325 Άλλη έρευνα έχει δείξει ακόμη μικρότερο χρόνο για τους άντρες, με το 75% να δηλώνει έτοιμο να κάνει σεξ την ίδια μέρα! 5Clark, R. D., & Hatfield, E. (1989). Gender differences in receptivity to sexual offers. Journal of Psychology & Human Sexuality2(1), 39-55 Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα στατιστικά αυτά αφορούν το ετερόφυλο σεξ, αλλά μπορεί να εξηγούν γιατί οι ομοφυλόφιλοι άντρες είναι η πιο ενεργή σεξουαλικά ομάδα του πληθυσμού 6Jackson, S. E., Yang, L., Veronese, N., Koyanagi, A., Sánchez, G. F. L., Grabovac, I., … & Smith, L. (2019). Sociodemographic and behavioural correlates of lifetime number of sexual partners: findings from the English Longitudinal Study of Ageing. BMJ Sexual & Reproductive Health45(2), 138-146.

Είναι προφανές λοιπόν ότι οι άντρες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην απουσία αγάπης στο σεξ. Όμως, και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στους σεξουαλικούς καταναγκασμούς συγκριτικά με τις ετεροφυλόφιλες 7Weinstein, A., Katz, L., Eberhardt, H., Cohen, K., & Lejoyeux, M. (2015). Sexual compulsion—Relationship with sex, attachment and sexual orientation. Journal of behavioral addictions4(1), 22-26.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το εφήμερο σεξ δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη καθώς λειτουργεί αποδομητικά για τις σχέσεις, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Και μάλιστα χωρίς κάποιο όφελος, αφού όσοι/ες ρέπουν προς το εφήμερο σεξ δεν απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο από αυτούς που το κάνουν μέσα σε μια σχέση δέσμευσης 8Simpson, J. A., & Gangestad, S. W. (1991). Individual differences in sociosexuality: evidence for convergent and discriminant validity. Journal of personality and social psychology, 60(6), 870.

Κάποιοι λένε ότι η προτίμηση να κάνουμε σεξ μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον δέσμευσης και αγάπης είναι ένας συντηρητισμός, ένα αναχρονιστικό ταμπού, μια εκδήλωση αρνητικότητας προς το σεξ. Όμως αυτό δεν ισχύει. Έχει βρεθεί πως η προτίμηση για μια μακροχρόνια σχέση δεν συνδέεται με αισθήματα άγχους ή ενοχής 9Simpson, J. A., & Gangestad, S. W. (1991). Individual differences in sociosexuality: evidence for convergent and discriminant validity. Journal of personality and social psychology, 60(6), 870, αλλά αντίθετα φανερώνει την απουσία αρνητικών χαρακτηριστικών όπως ο ναρκισσισμός, η ψυχοπάθεια και η χειριστικότητα 10Grigoropoulos, I. (2023). Sociosexuality Expanded: The Role of Light and Dark Personality Traits. Qeios.

Adobe Stock/Roman Tyukin

Γιατί η σαρκικότητα μας εμποδίζει να βρούμε την αγάπη;

Οι άνθρωποι έχουμε ένα σωρό λόγους που μας ωθούν στο σεξ. Η αγάπη είναι ένας μόνο από αυτούς και μάλιστα μειοψηφικός. Ζώντας σε μια κοινωνία που θρέφει τη σαρκικότητα, ο κίνδυνος να κάνουμε σεξ για όλους τους λάθος λόγους είναι μεγάλος. Και αυτό μας εμποδίζει να βρούμε την αληθινή αγάπη.

Όπως το περιγράφει και ένας φίλος του Ομοφυλοφιλία.gr:

Η σαρκικότητα και η προσήλωση στα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι η αιτία της απουσίας της αγάπης και ουσιαστικής συναισθηματικής σύνδεσης δύο ανθρώπων. Η επικέντρωση στην εμφάνιση και στο πόσο ελκυστικοί μάς φαίνονται ή φαινόμαστε εμείς, μας οδηγεί στο να παραμελούμε σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας των άλλων, που είναι ουσιώδεις για την οικοδόμηση μίας υγιούς σχέσης. Επιπλέον, ένα άλλο εμπόδιο που μας κρατάει πίσω όσον αφορά την εύρεση της αληθινής αγάπης είναι η επιθυμία για άμεση ικανοποίηση. Αυτό το κομμάτι της σαρκικότητάς μας τις περισσότερες φορές οδηγεί σε απερίσκεπτες σωματικές συνδέσεις, οι οποίες έχουν μηδενικές προοπτικές στο μέλλον για βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση.

Ακόμη, όσον αφορά το “εύκολο σεξ”, η έγκριτη σεξολόγος Ειρήνη Χειρδάρη αναφέρει ότι αυτό το σεξ δεν έχει ηδονή. Έχει απόλαυση, χωρίς ηδονή. Διότι, σαρκικότητα δίχως συναίσθημα είναι σαρκικότητα χωρίς ηδονή. Οπότε, η έλλειψη αληθινής αγάπης μόνο αρνητικά εγκυμονεί. Για να βρούμε την αληθινή αγάπη, μπορούμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στην εμβάθυνση των σχέσεών μας, στην αμοιβαία κατανόηση, τον σεβασμό, την υποστήριξη, τα κοινά ενδιαφέροντα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις εσωτερικές αξίες και συναισθήματά μας, ανεξαρτήτως της εξωτερικής εμφάνισης.

– Χρήστος

Ο φυσικός χώρος του σεξ είναι ο γάμος, ένα περιβάλλον δέσμευσης όπου κάθε σύζυγος καταφάσκει στον άλλο με αγάπη. Οτιδήποτε έξω από αυτό είναι αμαρτία για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Για αυτό, όταν επιλέγουμε να κάνουμε σεξ εκτός γάμου, ανοίγουμε τον δρόμο για μια σεξουαλική ζωή χωρίς δεσμεύσεις, όπου η αγάπη δεν μπορεί να ανθίσει. Ας κάνουμε ένα τεστ: Την επόμενη φορά που θα νιώσουμε έλξη για κάποιον, ας ελέγξουμε την καρδιά μας. Θα διαπιστώσουμε ότι αυτό που νιώθουμε δεν είναι αγάπη αλλά μάλλον σαρκικότητα.

Πράγματι, είναι πολύ εύκολο να κάνουμε μια λάθος αρχή και να βρεθούμε μπλεγμένοι σε ένα κυνήγι της ηδονής που θα εξευτελίζει τόσο εμάς όσο και τους άλλους. Γι’ αυτό η πίστη, η εγκράτεια και η πνευματική καλλιέργεια είναι απαραίτητες, αν δεν θέλουμε να χάσουμε την αληθινή αγάπη, και σε αυτή τη ζωή και στην αιώνια.

Γιατί όπως λέει κι ο Νταλάρας:

Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις,
έχει κι η λάσπη ηδονή.
Και με τη λάσπη θες να φτιάξεις
αγάπη σαν αληθινή!

– Ο Δρόμος είναι Δρόμος

Παραπομπές

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

— Καλησπέρα, Άρη! Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου. — Γεια σας! Χαίρομαι

17 Ιουνίου 2024
Ομοφυλοφιλία και Θρησκεία: Ωφελεί ή βλάπτει;

Ομοφυλοφιλία και Θρησκεία: Ωφελεί ή βλάπτει;

Μια επιστημονική ανασκόπηση για την σχέση θρησκείας και υγείας στον ομοφυλοφιλικό πληθυσμό

7 Ιουνίου 2024
Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024