Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα και ο έρωτας ήταν ζωγραφισμένος στα πρόσωπα τους. Κάποιος είπε ότι «ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων» 1Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρακτικά Ολομέλειας της Βουλής, 15.02.2024. Εγώ όμως ήξερα πως για τον φίλο μου, ο γάμος ήταν κάτι περισσότερο: το επιστέγασμα του αγώνα του.
Βλέπεις, ο κολλητός μου και η κοπέλα του είχαν κρατήσει την παρθενία τους σε όλη τους τη ζωή, για να την προσφέρουν ο ένας στον άλλον μέσα στον γάμο. Και 15 χρόνια κολλητός ήξερα ότι ο φίλος μου δεν το κατάφερε αυτό άκοπα αλλά με σταθερή αποφασιστικότητα και αγώνα. Οι αφορμές εξάλλου για να χάσει την παρθενιά του ήταν τόσες πολλές… Αλλά τα κατάφερε!
Μεγαλώσαμε κι οι δύο σε έναν κόσμο που θεωρούσε το σεξ πάντοτε καλό χωρίς προϋποθέσεις. Υπήρχε όμως και ένας αστερίσκος: όχι με το ίδιο φύλο! Η ίδια κοινωνία που ενθάρρυνε τη σεξουαλική έκφραση των ετεροφυλόφιλων στιγμάτιζε το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και ιδίως μεταξύ αντρών.
Η αλήθεια είναι ότι μάλλον ποτέ δεν ένιωσα έλξη για το άλλο φύλο. Γι’ αυτό από μικρός έμαθα να μην ντρέπομαι για τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό, αφού δεν ήταν επιλογή μου.
Καθώς όμως κατάλαβα ότι η σεξουαλική ελευθεριότητα δεν είναι για μένα, άρχισα να εμπνέομαι από τους ετεροφυλόφιλους νέους, που στέκονταν κριτικά απέναντι στην κυρίαρχη ιδεολογία και κρατούσαν το σεξ για τον μοναδικό έρωτα της ζωής τους.
Τότε ένιωσα προνομιούχος σε αυτή την επιλογή, αφού ως ομοφυλόφιλος είχα δύο πλεονεκτήματα:
- Συγκριτικά με τους ετεροφυλόφιλους, δεν αντιμετώπιζα την ίδια κοινωνική πίεση να ολοκληρώσω σεξουαλικά και
- οι ευκαιρίες να το κάνω ήταν ούτως ή άλλως λιγότερες, λόγω του περιορισμένου αριθμού των ομοφυλόφιλων.
Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», εισάγοντας και στην Ελλάδα τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.
Προφανώς, η θεσμοθέτηση του ομόφυλου γάμου δεν έγινε μέσα σε μια βραδιά. Προηγήθηκαν δεκαετίες σεξουαλικής ελευθεροποίησης, όπου σταδιακά η ετεροφυλόφιλη πλειοψηφία απενοχοποίησε και ενέκρινε μία-μία τις δικές της αμαρτίες. Έτσι, ο ετεροφυλόφιλος νέος ερχόταν σταδιακά αντιμέτωπος με μια φιλοσοφία που επευλογούσε τον αγοραίο έρωτα, τις προγαμιαίες σχέσεις, τη μοιχεία, το πρωκτικό σεξ, την πορνογραφία, τις ξεπέτες και τελευταία και το «ομαδικό παιχνίδι».
Ήταν απλά θέμα χρόνου λοιπόν να εγκρίνει και την ομοφυλοφιλία.
Αυτό ήρθε να επικυρώσει η Βουλή με τον νόμο 5089. Η ομοφυλοφιλία είναι πλέον απλά μια έκφανση της ανθρώπινης διαφορετικότητας, σεβαστή για το κράτος και ισότιμη σε όλα.
Έτσι, έχοντας κατακτήσει ισότητα δικαιωμάτων, η ομοφυλοφιλία μπορεί να πάψει να αποτελεί στόχο ζωής και να γίνει απλά ένα δευτερεύον στοιχείο της προσωπικότητάς μας.
Έτσι, αφού οι πολιτικές διεκδικήσεις έγιναν δικαιώματα, μπορούμε να χαλαρώσουμε και να απεξαρτηθούμε από τους άτυπους φορείς εξουσίας που λειτουργούν εντός της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας. Άλλωστε μετά την επιτυχία, η προσοχή τους θα στραφεί σε άλλες συζητήσεις, που δεν είναι απαραίτητα υπέρ των ομοφυλόφιλων… 2The Re-Demonization of the Gay Male — Queer Majority 3Putting the Sex Back Into Sexual Orientation — Queer Majority
Αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε. Ψηφίστηκε η ισότητα στον γάμο και μπορούμε όλοι να διαλέξουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε. Κι εγώ μπορώ να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την αγνότητα, για χατίρι εκείνου που αγαπώ: του Χριστού.
Ναι, η κοινωνική πίεση για να ολοκληρώσω σεξουαλικά θα μεγαλώσει, αφού η μπάλα της σεξουαλικής ελευθεριότητας πήρε και τους ομοφυλόφιλους.
Ναι, ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν σεξ με το ίδιο φύλο θα πολλαπλασιαστεί. Στην Αμερική, 8 χρόνια μετά τον ομόφυλο γάμο, ένας στους πέντε νέους δηλώνει ΛΟΑΤΚΙ 4U.S. LGBT Identification Steady at 7.2% (gallup.com).
Και κάπως έτσι, μαζί με την ισότητα στον γάμο, κατακτήσαμε και την ισότητα στον αγώνα. Θα πορευτούμε κι εμείς στα χνάρια των ετεροφυλόφιλων φίλων μας. Θα ζήσουμε στην ίδια κοινωνία σεξουαλικής αποχαύνωσης, θα συναντήσουμε τον ίδιο αριθμό σεξουαλικών προκλήσεων και θα νικήσουμε τους πειρασμούς της αμαρτίας, όπως κάνουν επιτυχημένα επί δεκαετίες οι στρέιτ αγωνιστές. Και θα τα καταφέρουμε. Γιατί ίσοι δεν είμαστε;
Cover: Adobe Stock/loreanto
Παραπομπές
- 1Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρακτικά Ολομέλειας της Βουλής, 15.02.2024
- 2
- 3
- 4
4 Απαντήσεις
Ωραίος βρε Γιώργο, ομολογώ πως ήμουν πολύ απογοητευμένος μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά μου έβαλες έναν καλό λογισμό με το κείμενό σου. Καλό αγώνα σε όλους!
Ένιωσα τόσο πολύ τα λόγια σου και τις σκέψεις σου! Πολλές φορές αναρωτήθηκα το ίδιο. Προσωπικά, ποτέ δε πίστεψα ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα μπορέσει να εξομαλύνει την κατάσταση ή να γεφυρώσει χάσματα, παρά μόνο να προσδώσει μια νομική υπόσταση που μόνο με κοσμικό φρόνημα μπορούμε να κατανοήσουμε. Ένας άνθρωπος, όμως που είναι βέβαιος για τον εαυτό του και για το πού στοχεύει, παρασύρεται δυσκολότερα από άλλους που “ψάχνονται”.
Μέσα στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας εμπνεόμαστε συνεχώς για την κατά Χριστόν κατάκτηση των αρετών, σε σημείο που να μας αφήνει ανεπηρέαστους το πόσα πολλά δικαιώματα θα θεσπισθούν για να μάς υποστηρίξουν. Εμείς προσπαθούμε να αντέξουμε έναν αγώνα που δεν σχετίζεται καθόλου με το πως σκέφτονται άνθρωποι που ηθελημένα θέλουν να απέχουν από το Θεό . Γι’ αυτό εκτός από ενάρετοι πρέπει να μένουμε και σκεπτικοί, ως προς το τί μας ωφελεί, πνευματικά και τί σαρκικά, τί προσωρινά και τί αιώνια. Μη παύετε να εμπνέεστε!
Άφωνος… speechless όπως λένε και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι…
Σ ευχαριστώ…
Εξαιρετικό σκεπτικό. Δεν παύει να είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για το έθνος μας αυτή η ψήφιση, όμως χαίρομαι που αγωνιζόμενοι ετεροφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι θέτουμε σε πρώτη μοίρα τον Θεϊκό νόμο και το κοιτάζουμε από μια πραγματικά φιλελεύθερη και ηθική πλευρά. Μπράβο φίλε!