Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης: ο πνευματικός των ομοφυλόφιλων

Στις 14 Απριλιου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατέταξε έναν νέο άγιο στο εορτολόγιο της Εκκλησίας. Πρόκειται για τον π. Ευμένιο Σαριδάκη, που κοιμήθηκε το 1999.

Ο άγιος Ευμένιος ο Νέος γεννήθηκε το 1931 στην Εθιά Ηρακλείου. Ορφάνεψε από πατέρα στα δύο του χρόνια και μεγάλωσε με πολλές στερήσεις. Σε ηλικία 17 ετών μετά από θεία αποκάλυψη πήγε σε μοναστήρι. Τις ημέρες κόπιαζε σωματικά και τις νύχτες παρέμενε άυπνος και προσευχόμενος.

Στη συνέχεια, κλήθηκε να υπηρετήσει στον στρατό. Εκεί όμως αρρώστησε από λέπρα. Ο νεαρός μοναχός τότε νοσηλεύτηκε στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών και θεραπεύτηκε πλήρως, χωρίς να του μείνει καμία παραμόρφωση ή σημάδι. Μετά την θεραπεία του, από αγάπη προς τους άλλους ασθενείς, παρέμεινε στον Αντιλεπρικό Σταθμό, σε ένα ατομικό κελλάκι που του παραχώρησαν, δίπλα στο νοσοκομειακό εκκλησάκι. Εκεί πέρασε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Ξανάρχισε τους πνευματικούς αγώνες, που είχε στερηθεί λόγω του στρατού και της ασθένειας και περιποιούταν και έψαλλε στον ναό. Ταυτόχρονα, φρόντιζε τους εγκαταλελειμμένους ασθενείς, που έπασχαν από μεταδοτικές ασθένειες και δεν είχαν κανέναν να τους φροντίσει. Μεταξύ άλλων γηροκόμησε τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, ο οποίος ήταν τυφλός και παράλυτος.

Το 1975 χειροτονήθηκε και πήρε το όνομα Ευμένιος. Έτσι, συνέχισε τη ζωή του στο Νοσοκομείο Λοιμωδών ως ιερέας και διακρίθηκε ως άριστος πνευματικός. Κοιμήθηκε στις 23 Μαΐου του 1999, σε ηλικία 68 ετών.

Ο άγιος Ευμένιος είχε ανιδιοτελή αγάπη για τον κάθε άνθρωπο! Αγαπούσε με την καρδιά του και για αυτό δεν χόρταινε να συμπονεί τον κάθε πονεμένο. Παράλληλα, νουθετούσε προς τον Χριστό, μιλώντας πρώτα με το βίωμά του και έπειτα με τα λόγια του.

Στεκόταν συμπαραστάτης δίπλα στον καθένα, για να τον βοηθήσει να γνωρίσει τον Κύριο. Έτσι ακριβώς συμπεριφερόταν και στα ομοφυλόφιλα παιδιά του Θεού. Γιατί για τους αγίους, ο κάθε άνθρωπος είναι παιδί του Χριστού ανεξαρτήτως πάθους και ηλικίας.

Πάμπολλοι ομοφυλόφιλοι Χριστιανοί, που είχαν διάθεση μετανοίας, προσέρχονταν στον άγιο Ευμένιο Σαριδάκη. Εκείνη την εποχή οι ομοφυλόφιλοι ήταν άνθρωποι πεταξούμενοι από την κοινωνία και δέχονταν έντονη κατακραυγή! Αντίθετα, ο άγιος Ευμένιος περιέθαλπε για πολλά χρόνια και διακονούσε ως εικόνες του Θεού αρκετούς ομοφυλόφιλους που νοσηλεύονταν με AIDS στο Νοσοκομείο Λοιμωδών. Επίσης, επισκεπτόταν πολλούς Χριστιανούς ομοφυλόφιλους στα σπίτια τους, ώστε να τους ενθαρρύνει με τον παρηγορητικό του λόγο και να τους κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων! Μάλωνε όσους κορόιδευαν τους ομοφυλόφιλους και αποδοκίμαζε όσους επέλεγαν να τους αποφεύγουν.

Με το καλό του παράδειγμα, ο Άγιος Ευμένιος βοήθησε πολλούς ομοφυλόφιλους να βρουν τον δρόμο τους και να επιστρέψουν από τα παρά φύση αμαρτήματα. Μόλις γνώριζαν τον Χριστό άλλαζαν και γίνονταν ενεργά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γιατί, για τον Χριστό όλα είναι δυνατά και τίποτε δεν είναι αδύνατο.

Άγιε του Θεού Ευμένιε, πρέσβευε και για τον δικό μας αγώνα.

Μία Απάντηση

  1. Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει πολλή ευχαρίστηση κοντά στον Χριστό. Ύστερα από 50 χρόνια στις παρά φύση ηδονές ηρέμησα, βρήκα αγάπη να δώσω, αγάπη έλαβα. Είμαι χαρούμενος! Θέλει προσευχή, ο Κύριος θα σπεύσει να βοηθήσει την προσπάθεια του καθενός μας. Τι να μας πει η πλανεμένη επιστήμη της ψυχολογίας, μόνο χαπάκια ξέρει να μας βάζει να καταπίνουμε. Το ΜΕΓΑ φάρμακο της άξιας Θείας Κοινωνίας το αγνοεί! ΤΡΑΤΖΙΚ!

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Παίζοντας με τη φωτιά

Παίζοντας με τη φωτιά

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου κάθε καλοκαίρι καίγονται τεράστιες εκτάσεις δάσους και χάνονται

4 Δεκεμβρίου 2023
Διαλέγοντας τον Χριστό: Συνέντευξη με έναν αμφιφυλόφιλο φοιτητή

Διαλέγοντας τον Χριστό: Συνέντευξη με έναν αμφιφυλόφιλο φοιτητή

— Καλησπέρα, Νίκο. Καλώς όρισες στο Ομοφυλοφιλία.gr. Ευχαριστούμε που είσαι εδώ σήμερα μαζί μας. Πες

27 Νοεμβρίου 2023
Θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από τα πάθη μας;

Θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από τα πάθη μας;

Τρία συχνά λάθη που κάνουμε στον πνευματικό μας αγώνα και πώς θα τα διορθώσοιυμε

22 Οκτωβρίου 2023
Ομοφυλόφιλος και Παρθένος στα 45

Ομοφυλόφιλος και Παρθένος στα 45

Πώς κράτησα την παρθενία μου ως ομοφυλόφιλος άντρας;

21 Αυγούστου 2023