Στο κατώφλι των 18 σου χρόνων

Έδωσες πανελλήνιες, πέρασες στο πανεπιστήμιο και σε λίγο θα έχεις την πρώτη σου εξεταστική. Όλα μοιάζουν τόσο ανέμελα σε σχέση με πέρυσι και τόσο ελεύθερα συγκριτικά με τις κρίντζ χρονιές που προηγήθηκαν. Στη φοιτητούπολη η ζωή είναι γεμάτη πρωτόγνωρες ευκαιρίες κι εσύ αποφάσισες τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο να ξεκουραστείς. Ήδη ψάχνεις για Erasmus.

Στη σχολή έχεις γνωρίσει και μερικά παιδιά gay και κάπως ζήλεψες την ελευθερία που επαγγέλλονται. Είναι κι αυτοί οι δύο που μάλλον σου την πέφτουν αλλά εσύ κάνεις τον χαζό…

Είναι κι εκείνος ο ξάδερφος ο μεγαλύτερος που μαζί πηγαίνατε κατηχητικό και σπουδάζει κι αυτός εδώ πέρα. Σου έστειλε μήνυμα να πάτε σε μια χριστιανική σύναξη για νέους αλλά τον άφησες στο διαβάστηκε. Η αλήθεια είναι ότι περνάγατε τέλεια στο κατηχητικό και σου έχουν λείψει εκείνες οι μέρες, αλλά πραγματικά δεν αδειάζεις από τους καφέδες.

Στο κατώφλι των 18 σου χρόνων, είσαι ενθουσιασμένος και χαρούμενος αλλά ταυτόχρονα μπερδεμένος. Υπάρχει άραγε μόνο ένας τρόπος να ζήσεις τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό; Μπορείς να σε ελκύουν τα αγόρια αλλά ταυτόχρονα να αγαπάς και τον Χριστό; Θέλεις πραγματικά να ακολουθήσεις τον Χριστό στη ζωή σου;

Το ξέρω, Βασίλη, τα ‘χω περάσει κι εγώ αυτά. Είναι δύσκολο και είναι εντάξει. Θα σου πω λοιπόν τι κατάλαβα εγώ και τι με βοήθησε.

 • Μην ακούς αυτούς που λένε ότι το σεξ θα σε κάνει χαρούμενο. Αν ήταν έτσι, οι πόρνες θα ήταν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι επί γης.
 • Μην ακούς αυτούς που προσπαθούν να σε πείσουν ότι “δικαιούσαι” την αμαρτία. Η αμαρτία είναι πάντοτε αγορά της οδύνης.
 • Μην ακούς αυτούς που έπεσαν και επαίρονται για αυτό. Με μεγάλη ταχύτητα θα κατρακυλήσουν στον πάτο του πηγαδιού.
 • Μην ακούς αυτούς που διαφημίζουν τις πρόσκαιρες απολαύσεις της σάρκας. Πριν το καταλάβουν, θα έχουν μείνει μόνοι τους.
 • Μην πιστεύεις τα χαμόγελα του Instagram και του TikTok. Την πραγματική ευτυχία δεν την πιάνει ο φακός του iPhone.
 • Μην ακούς αυτούς που με ηττοπάθεια διαδίδουν πως άμα σου αρέσουν τα αγόρια, πάει, τελείωσε, δεν μπορείς να μείνεις αγνός. Τι πιο ομοφοβικό υπάρχει από αυτό;
 • Μην ακούς αυτούς που προσπαθούν να σε σκλαβώσουν με τη γοητεία τους και να σε παρασύρουν σε πράξεις βρώμικες, για να βγάλουν γούστα ή να επιβεβαιώσουν τη φιλαρέσκειά τους.
 • Μην ακούς όσους λένε πως η συναίνεση κάνει τα πάντα αθώα και υγιή. Σαν έμποροι ναρκωτικών πουλάνε συναινετικά την πραμάτεια τους.
 • Μην ακούς τους φανατικούς, που ξέρουν μόνο να θάβουν και να κατακρίνουν. Μόλις ακούν τα λόγια του Θεού ξεσηκώνονται και φωνάζουν. Γιατί όποιος πράττει τα φαύλα, μισεί το φως, και δεν έρχεται στο φως, για να μην ελεγχθούν τα έργα του…

 • Εσύ μη φοβάσαι τον αγώνα της αρετής. Έχει μεγάλη χαρά και θα το καταλάβεις.
 • Μη φοβάσαι τους πειρασμούς της σάρκας. Μάθε να κινείσαι έξυπνα και θα νικήσεις χωρίς κόπο.
 • Μη φοβάσαι το σύστημα της αμαρτίας. Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, ο Χριστός όμως μένει στον αιώνα.

 • Κοίταξε τους φίλους σου από το κατηχητικό που αγωνίζονται για την αγνότητα, που προσέχουν τα μάτια τους και την καρδιά τους. Κι εσύ μπορείς να το κάνεις κι ας σου αρέσουν τα αγόρια.
 • Κοίτα τον πνευματικό σου που σε περιμένει. Που έχει δει δεκάδες νέους σαν κι εσένα να παλεύουν με την αρσενοκοιτία και να βγαίνουν νικητές.
 • Κοίτα τους αγίους μας που ήταν νέοι, ωραίοι και είχαν σάρκα κι αυτοί, όπως κι εσύ. Που είχαν χίλιους τρόπους να αμαρτήσουν αλλά διάλεξαν να μείνουν πιστοί στον Θεό.
 • Κοίταξε τον Χριστό, που σε προσμένει για να σε ξεκουράσει πια από το βάρος της αμαρτίας. Πλησίασε κοντά Του και η χαρά σου θα είναι εγγυημένη.

Είσαι στα 18, Βασίλη, και τα καλύτερα χρόνια είναι μπροστά σου. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τα χαρείς από το να παραμείνεις αγνός και ακέραιος, με το φως του Χριστού στην καρδιά.

Αν κρατηθείς τώρα αγνός, μια ζωή αγνός θα είσαι. Αν πάλι γίνεις τώρα ανήθικος, μια ζωή ανήθικα πράγματα θα κάνεις. Γι’ αυτό κάνε την προσευχή σου, διάβασε την Αγία Γραφή, πήγαινε στον πνευματικό σου και πες ναι στον ξάδερφο που σε καλεί στις νεανικές συνάξεις. Εμπνεύσου από τους πολλούς νέους που πιστεύουν στον Χριστό και γλέντησε τα νιάτα σου πνευματικά. Όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος, “όλα απόλαυσέ τα, μόνο μείνε μακριά από την αμαρτία”. Γιατί η ψυχή σου αξίζει περισσότερο από τον κόσμο ολόκληρο. Μην την πουλήσεις για κανέναν και για τίποτα.

Καλή φοιτητική ζωή. Θα νικήσουμε!

Photos: Adobe Stock/carbello

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024