Η ομοφυλοφιλία, η ετεροφυλοφιλία και ο Χριστός (Συνέντευξη)

— Καλησπέρα, Δημήτρη. Σε ευχαριστούμε που δέχτηκες να μιλήσεις για τον εαυτό σου, για τη σχέση σου με τον Χριστό και για τις ομόφυλες έλξεις. Για αρχή, πες μας λίγα λόγια για σένα.

— Είμαι 23 χρονών, μεγάλωσα στην Κεντρική Μακεδονία. Είχα παράξενα παιδικά χρόνια, αλλά το χαρακτηριστικό ήταν ότι πάντα μπορούσα να τα βγάλω πέρα στη ζωή μου. Πλέον, βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη εδώ και πέντε χρόνια και σπουδάζω αγγλική φιλολογία. Βέβαια, τελικά, αυτή η σχολή δεν με ενθουσίασε, αλλά θέλω να την τελειώσω για λόγους “κοινωνικούς”. Ελπίζω φέτος κιόλας να τελειώσω και μετά να μπω στη σχολή που με ενδιαφέρει: τη θεολογική.

— Με το καλό, Δημήτρη! Για πες μας, σου αρέσουν τα αγόρια;

— Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο “μού αρέσουν”, θα έλεγα “με ελκύουν”. Δεν είναι δηλαδή κάποια επιλογή μου. Ανέκαθεν θαύμαζα τους άντρες από μικρός, αλλά δεν το έδινα σημασία. Μέχρι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και άρχισα να το ψάχνω κάπως περισσότερο. Αλλά από τα λίγα σχετικά πρόσωπα που γνώρισα, δεν ήταν κάτι το οποίο με ενθουσίασε. Εννοώ, η νοοτροπία, ο τρόπος ζωής των ανθρώπων ήταν αντίθετα από αυτά που πιστεύω, από τις αξίες μου. Αντίκρισα μια ζωή επικεντρωμένη στο εφήμερο.

— Πότε εμφανίστηκαν οι ομόφυλες έλξεις στη ζωή σου;

— Τότε που ξεκινάνε όλοι οι έφηβοι να έχουν παραπάνω ερωτικές έλξεις. Στα 12-13. Αλλά ουσιαστικά φέτος, μετά από μια γνωριμία με κάποιον, το αποδέχτηκα.

— Έχεις εντοπίσει κάποια αιτιολογία;

— Δεν υπάρχει αιτιολογία, νομίζω. Η ομοφυλοφιλία είναι κάτι το οποίο απλά υπάρχει. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια αιτία για αυτό.

— Αισθάνεσαι έλξη και για τις γυναίκες;

— Ναι. Αυτό ξεκίνησε με το σκεπτικό “πρέπει να μεγαλώσεις, να κάνεις οικογένεια”. Το έκανα πειραματικά στην πρώτη μου σχέση στα 17 και έτσι μου ήρθε η έλξη και για τις κοπέλες.

— Πώς ένιωθες για τις ομόφυλες έλξεις σου;

— Κοίτα, στην αρχή το αρνιόμουν. Στην πορεία ξεκίνησα να το ψάχνω, αλλά είδα πράγματα που δεν μου ταίριαζαν. Γνώρισα κόσμο στα social media…

— Σήμερα πώς νιώθεις;

— Οι ομόφυλες έλξεις είναι για μένα ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις, και θετικές και αρνητικές. Το αποδέχομαι ότι υπάρχουν σε μένα, προσπαθώ να ζήσω με αυτές, προσπαθώ να ταιριάξω τη ζωή μου σύμφωνα με αυτό το γεγονός. Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου ευτυχισμένη με τις ομόφυλες έλξεις, όπως τις βίωσα. Από την άλλη, εξαιτίας αυτού του γεγονότος γνώρισα και αντιμετώπισα άλλα πράγματα στη ζωή μου, που μου είναι πιο ωφέλιμα. Εξαιτίας των ομόφυλων έλξεων, γνώρισα περισσότερο τον Χριστό και αγάπησα περισσότερο τον Χριστό.

— Πώς αυτοπροσδιορίζεσαι;

— Πέρα από τη λέξη άνθρωπος δεν θέλω να με χαρακτηρίζει κάτι άλλο. Δεν έχει νόημα να βάλεις κάποια ταμπέλα.

— Έχεις δεχθεί ομοφοβία;

— Όχι, δεν έχω δεχθεί.

— Πιστεύεις ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αποδοχή τους ομοφυλόφιλους ή τους αμφιφυλόφιλους;

— Η κοινωνία αποδέχεται περισσότερο τους αμφιφυλόφιλους, γιατί μπορούν να ακολουθήσουν ένα πιο συνηθισμένο πρότυπο.

— Με την κοινότητα τι σχέση έχεις;

— Πέρα από μεμονωμένα άτομα δεν έχω επικοινωνήσει με κάποια οργάνωση ούτε έχω γνωρίσει κάποιους “ακτιβιστές”. Η κοινωνία βέβαια σε ωθεί να οργανωθείς σε ένα βαθμό για να αντιμετωπίσεις από κοινού κάποια πράγματα, αλλά ο τρόπος που εκφράζονται οι άνθρωποι αυτοί δεν θεωρώ ότι είναι και ο καλύτερος. Είναι κάποιες φορές ακραίος.

— Δημήτρη, είσαι out; Οι φίλοι σου ξέρουν για σένα;

— Ξέρουν κάποιοι άνθρωποι, π.χ. ο κολλητός μου. Φέτος το είπα. Ζορίστηκα λίγο αλλά το πήραν χαλαρά. Έτσι κι αλλιώς, δεν περίμενα κάποια απόρριψη.

— Ωραία. Ο Χριστός πώς μπαίνει στην όλη εξίσωση;

— Όταν ξεκίνησα τις γνωριμίες με ομοφυλόφιλους, δεν μου άρεσε αυτό που αντιμετώπισα, γι’ αυτό έψαχνα να βρω κάτι διαφορετικό. Ήξερα τον Χριστό σαν όνομα, αλλά δεν ήξερα τη διδασκαλία του ούτε την αγάπη του. Αυτά τα βίωσα στο μετέπειτα, για αυτό και είμαι ακόμη εδώ!

Τον Χριστό δεν τον βρήκα εγώ, Εκείνος με βρήκε. Βασικά, με βρήκε μέσα από το σάιτ σας. Περνούσα μια δύσκολη περίοδο, πήγαινα και σε ψυχολόγο, μπήκα λοιπόν στην αρχική μου στο Facebook και είδα μια χορηγούμενη από τη σελίδα! Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το δίπτυχο “Χριστιανισμός και ομοφυλοφιλία”, αυτός ο συνδυασμός, που ήταν ουσιαστικά αυτό που έψαχνα. Και λέω, δεν είναι τυχαίο αυτό το πράγμα, αποκλείεται. Και επειδή δεν πιστεύω στην τύχη, το έκανα το τόλμημα.

— Άρα αυτό έγινε φέτος;

— Ναι, το ’21. Εξελίξεις μες στις καραντίνες…

— Τώρα που έχεις γνωρίσει τον Χριστό, τι επίδραση ασκεί στη σεξουαλικότητά σου.

— Ακόμη το ψάχνω αυτό. Ξεκίνησα μια πνευματική ζωή, αλλά γενικότερα δεν είχα ποτέ πολύ ενεργή σεξουαλική ζωή. Έχω κάποιες αξίες και κάποια ιδανικά που δεν τα αναιρώ στη ζωή μου.

— Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα σ’ αυτό τον αγώνα;

— Είναι η σκέψη πως οτιδήποτε κι αν μου συμβεί, έχω Κάποιον που με αγαπάει. Για πρώτη φορά βίωσα την αγάπη ενός προσώπου που να μην επηρεάζεται από τη δική μου ζωή, από τα δικά μου θέλω, από τα δικά μου έργα. Και το βιώνω συνεχόμενα αυτό.

— Και η μεγαλύτερη δυσκολία ποια είναι;

— Δική μου προσωπική δυσκολία είναι το κομμάτι των έλξεων σε γενικότερο πλαίσιο, αλλά και το κομμάτι της συντροφικότητας. Με απασχολεί η σκέψη πού θα καταλήξω στη ζωή. Σκέφτηκα πολλά πράγματα που μπορώ να κάνω, να παντρευτώ, να ακολουθήσω τον μοναχισμό, αλλά δεν είμαι σίγουρος για κανένα από αυτά.

Δεν μπορώ πάντως να φανταστώ τίποτε απολύτως που να μην περιλαμβάνει τον Χριστό στη ζωή μου. Γιατί, όταν κάποιος δει την αγάπη που δείχνει ο Θεός στον άνθρωπο, δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Έτσι κι εγώ Τον αγαπάω ελεύθερα.

— Δημήτριε, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ήσουν ένας χείμαρρος. Ευχόμαστε και στη νέα χρονιά να ζήσεις αληθινά την κάθε σου μέρα, όπως την θέλει ο Χριστός.

Φωτογραφίες: Shutterstock

2 Απαντήσεις

  1. Σχέση με αγόρι και γενικότερα σχέση με ανθρώπους που αυτή η σχέση να είναι μια υγιή σχέση με αληθινό ενδιαφέρον – αγάπη από κάθε μεριά, θα βρεις μόνο σε λίγους ανθρώπους που έχουν ενώσει την ζωή τους με το ευαγγέλιο. Γράφω λίγους γιατί ο κόσμος κινείται προς το κακό και αφύσικο και χρειάζεται πνευματικός αγώνας για να είμαστε καθαροί στην ψυχή, ένας πνευματικός αγώνας που η πλειοψηφία αρνείται να κάνει γιατί τους ξεβολεύει από τις κακές συνήθειες ή απλά δεν γνωρίζει πώς να τον κάνει. Είτε είναι ομοφυλόφιλος, είτε bi, είτε ετεροφυλόφιλος ένας άνθρωπος, αληθινή χαρά σε μια ανθρώπινη επαφή θα βρει όταν αυτή η σχέση είναι βασισμένη στο ευαγγέλιο, όταν ανάμεσα τους υπάρχει ο ίδιος ο Θεός.

    Εγώ είχα πάρα πολλά χρόνια σεξουαλικές σχέσεις με άντρες και βίωσα όλη αυτή την τραγωδία που ζει ένας γκέι. Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές με ανθρώπους ήταν όταν έκανα παρέα με άτομα με ιδανικά και κοντά στο Θεό. Πολύ μεγάλη χαρά πήρα και εξακολουθώ να παίρνω με τέτοιες επαφές, μια χαρά που σε γεμίζει και δεν συγκρίνεται με τα σεξουαλικά που το μόνο που καταφέρνουν είναι να φουντώνουν τον εγωισμό του ανθρώπου, ο οποίος εγωισμός γεννά κάθε κακό που υπάρχει.

    Φυσικά πολλοί γνωστοί μου μπορεί να καταλάβαιναν και να καταλαβαίνουν και σήμερα το “θέμα” που έχω αλλά αυτό βλέπω ότι στην πράξη ποτέ δεν τους επηρέασε αρνητικά και είναι λογικό γιατί ένας Ορθόδοξος αντιλαμβάνεται ότι και η ομοφυλοφιλία είναι απλά ένα πάθος όπως πολλά άλλα πάθη. Κάθε ένας έχει τα δικά του “θέματα”, αυτό που εμένα μπορεί να με σκανδαλίσει, για άλλον είναι παιχνιδάκι και δεδομένο αλλά και αυτό που για εμένα είναι πανεύκολο, για άλλον είναι βουνό. Έτσι είναι οι άνθρωποι, έτσι είναι η ζωή και πορευόμαστε με κατανόηση και πραγματική αγάπη την οποία αντλούμε πάντα από τον ίδιο το Θεό.

    Η αληθινή αγάπη και χαρά ανάμεσα στους ανθρώπους, δεν έχει προϋπόθεση την σωματική επαφή. Η ψυχική είναι αυτή που μας γεμίζει και μας τρέφει. Η ψυχή είναι το παν!

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024