Γίνε σαν τον Ιωσήφ

Στη βυζαντινή εικόνα της Γέννησης υπάρχει ένας βασικός συντελεστής που απεικονίζεται συνήθως στη γωνία, στο ίδιο μέγεθος με κάποιες ανώνυμες γυναίκες που δεν αναφέρονται καν στα ευαγγέλια. Είναι ο Ιωσήφ, ο αρραβωνιαστικός της Μαρίας, ο θετός πατέρας του Ιησού.

Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες προσωπικότητες της Αγίας Γραφής, παρ’ ότι δεν μας καταγράφεται ούτε μια λέξη του. Είναι ένα εκπληκτικό πρότυπο για όλους τους ανθρώπους και φυσικά για τους ομοφυλόφιλους Χριστιανούς. Ας δούμε γιατί.

Πρότυπο ανθεκτικότητας

Νέος άντρας, ο Ιωσήφ, γύρω στα 30 του έμεινε χήρος με μικρά παιδιά. Έκλαψε, χτυπήθηκε αλλά δεν απελπίστηκε. Πέρασε δύσκολα, αλλά δεν στράφηκε στις καταχρήσεις. Στράφηκε στον Θεό. Και σύντομα ο Ζαχαρίας, συμπατριώτης του ιερέας στο Ναό των Ιεροσολύμων, του κανόνισε να αρραβωνιαστεί ένα κορίτσι, ξαδέρφη της γυναίκας του, τη Μαρία.

Πρότυπο καλοσύνης

Αν ήξερε ο Ιωσήφ τι πρόκειται να περάσει, μάλλον θα το ξανασκεφτόταν πριν δεχτεί τον αρραβώνα με τη Μαρία. Δεν πέρασαν καλά-καλά οι μήνες και η κοιλίτσα της Μαρίας άρχισε να φαίνεται. Τι κατραπακιά ήταν αυτή! Νόμιζε ότι είχε βρει τη νέα του γυναίκα, πήγαιναν για γάμο και ξαφνικά ανακαλύπτει πως η μνηστή του είναι έγκυος. Αλλά ήταν καλός και πνευματικός άνθρωπος και αποφάσισε να την διώξει στα κρυφά και να μην την διαπομπεύσει. Καμία σχέση με τη σύγχρονη cancel culture.

Πρότυπο υπακοής

Έκανε πάλι τον πόνο προσευχή ο Ιωσήφ και πήρε την απόφαση. Πριν όμως την εκτελέσει, εμφανίστηκε στον ύπνο του ένας άγγελος. Τον καθοδήγησε και του έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη.

«Ιωσήφ, απόγονε του Δαβίδ, μη διστάσεις να πάρεις στο σπίτι σου τη Μαριάμ, τη γυναίκα σου, γιατί το παιδί που περιμένει προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα. Θα γεννήσει γιο, και θα του δώσουν το όνομα Ιησούς, γιατί αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους».

Δεν κοντοστάθηκε να σκεφτεί ο Ιωσήφ, δεν αμφέβαλε στιγμή. Αμέσως μόλις ξύπνησε, έκανε όπως τον πρόσταξε ο άγγελος και πήρε τη Μαρία στο σπίτι του.

Πρότυπο πίστης

Τι κι αν δεν έβλεπε κάθε μέρα αγγέλους; Τι κι αν αυτό που του είπε ο άγγελος δεν ήταν και το πιο συνηθισμένο πράγμα; Τι κι αν δεν μπορούσε να το καταλάβει βιολογικά και μαθηματικά; Ο Ιωσήφ πίστευε. Άγιο είναι το παιδί που θα γεννηθεί. Θα σώσει τον λαό, θα σώσει κι εμάς. Έτσι είναι η πίστη, ένα διαφορετικό σύστημα γνώσης, “πραγμάτων ἔλεγχος οὐ βλεπομένων”.

Αλλά δεν ήταν χωρίς δυσκολίες. Η οικογένεια ταξίδευε στη Βηθλεέμ, για να απογραφεί εκεί, όταν έφτασε ο καιρός του τοκετού. Ήταν περίοδος δύσκολη. Στα ξενοδοχεία πληρότητα φουλ. Κι αυτό το έμβρυο, αυτός που θα ονομαστεί Υιός του Υψίστου, δεν μπορούσε να βρει ένα δωμάτιο για την ετοιμόγεννη μητέρα του! Ίσα-ίσα βρέθηκε μια θέση στο πάρκινγκ, στο στάβλο του ξενοδοχείου, για να βγάλουν εκεί τη νύχτα. Πόσο απίστευτο! Κι όμως ο Ιωσήφ πιστεύει.

Και μετά, μόλις βρήκαν σπίτι και εγκαταστάθηκαν, αφού ήρθαν οι μάγοι και έφυγαν, να σου πάλι ο άγγελος:

«Σήκω αμέσως, πάρε το παιδί και τη μητέρα του και φύγε στην Αίγυπτο και μείνε εκεί ωσότου σου πω. Γιατί ο Ηρώδης όπου να ’ναι θα ψάξει να βρει το παιδί, για να το σκοτώσει»

Απόλυτη πίστη πάλι ο Ιωσήφ. Το παιδί θα σώσει τον λαό, πρέπει να το γλυτώσουμε!

Πρότυπο εγκράτειας

Πέθανε σύντομα ο σκληρόκαρδος βασιλιάς Ηρώδης και η οικογένεια γύρισε στη Ναζαρέτ. Μα ο Ιωσήφ δεν άγγιξε την Κεχαριτωμένη Μαρία. Εκείνη έμεινε Παρθένος για πάντα.

Κι ας μην το είχε σχεδιάσει ο Ιωσήφ. Κι ας μην ήταν η κλίση του να μείνει άγαμος αλλά να παντρευτεί. Ήταν βαρύ το φορτίο της χηρείας και βαρύτερος ο σταυρός της εγκράτειας. Όμως, τι κι αν εκείνος είχε άλλα όνειρα; Τι κι αν είχε κάθε δικαίωμα από τον Νόμο να έχει συζυγικές σχέσεις με τη γυναίκα του; Ο Ιωσήφ πήρε την απόφαση και στο εξής κράτησε πλήρη αγνότητα, τιμώντας το παιδί του Υψίστου και την πανάχραντη μητέρα Του.


Αυτός ήταν ο Ιωσήφ. Ένας ήρωας της εγκράτειας, της πίστης, της υπακοής, της καλοσύνης και της αντοχής. Και ακριβώς για αυτά τον θυμόμαστε 2021 χρόνια μετά. Γιατί είναι ένα παράδειγμα ζωντανής αγιότητας που μπορούμε όλοι μας να μιμηθούμε, ομοφυλόφιλοι και μη.

Χριστός ετέχθη εκ Παρθένου! Καλά Χριστούγεννα!

Μία Απάντηση

  1. Φοβερό το κείμενο αγαπητέ φίλε Γεώργιε. Είμαι και εγώ σε εγκράτεια εδώ και 3 χρόνια που είμαι πίσω στον Χριστό. Θα ήθελα να μπορούσα να βοηθήσω και εγώ άλλους αδερφούς μας που βιώνουν ομόφυλες έλξεις. Συν Θεώ, μια μέρα ίσως γράψω και εγώ την ιστορία μου. ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2023.
    Αντώνιος

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ομοφυλοφιλία: Γονίδια ή Ανατροφή

Ομοφυλοφιλία: Γονίδια ή Ανατροφή

Μέρος Α΄: Ομοφυλοφιλία και κληρονομικότητα. Παρουσιάζουμε την τελευταία λέξη της επιστήμης με τρόπο εύληπτο, σύντομο και περιεκτικό

4 Ιουνίου 2023
Κάν’ το κι ας φοβάσαι

Κάν’ το κι ας φοβάσαι

Θέλεις να πιστέψεις στον Χριστό, αλλά φοβάσαι ότι θα χρειαστεί να αφήσεις τα πάθη σου,

2 Απριλίου 2023
Σπουδάζοντας την αγνότητα: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

Σπουδάζοντας την αγνότητα: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

— Γεια σου Ανδρέα! Σε ευχαριστούμε που θέλησες να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μας! Πόσο

12 Μαρτίου 2023
Αλλάζει η ομοφυλοφιλία;

Αλλάζει η ομοφυλοφιλία;

Κι όμως! Μάθε όλα τα επιστημονικά δεδομένα για τη ρευστότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού.

22 Φεβρουαρίου 2023