7 καλά πράγματα για την ομοφυλοφιλία μου

Σε μια πρόσφατη συνάντηση με άλλους ομοφυλόφιλους Χριστιανούς, τέθηκε μια τέλεια ερώτηση που με έβαλε σε σκέψεις:

Πώς σε βοήθησε η εμπειρία της ομοφυλοφιλίας να προοδεύσεις στην πίστη και να εμπιστευτείς τον Χριστό; Υπάρχουν κάποιες ξεχωριστές χαρές αυτού του συγκεκριμένου αγώνα;

Αναμφίβολα, πολλές φορές στη ζωή μου ένιωσα θλίψη, οργή ή και απορία για τον αγώνα μου με την ομοφυλοφιλία, αλλά καθώς κοιτάζω πίσω στα εικοσί τρία μέχρι στιγμής έτη της χριστιανικής μου ζωής, βλέπω ότι ο Θεός την έχει αξιοποιηθεί για καλό με διάφορους τρόπους.

Με ανάγκασε να πάρω στα σοβαρά την Αγία Γραφή

Δεν είχα την πολυτέλεια να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια και να αναβάλω την απόφαση για την ηθική των ομοσεξουαλικών πράξεων. Έπρεπε να κονταροχτυπηθώ με την Αγία Γραφή και να αποφασίσω αν θέλω να φέρω τη ζωή μου σε συμφωνία με όσα λέει, ή αν θέλω αντίθετα να προσπαθήσω να την χρησιμοποιήσω για να υποστηρίξω τις φιλοσοφικές και ηθικές πεποιθήσεις στις οποίες είχα καταλήξει εκ των προτέρων. Έπρεπε να αντιμετωπίσω το ερώτημα ποιος έχει την απόλυτη εξουσία στη ζωή μου και να αποφασίσω να μη διαλέγω κατά βούληση ποια κομμάτια της Βίβλου θέλω να υπακούσω. Ο Χριστός είναι η ζωντανή αλήθεια και τα λόγια του έχουν εξουσία επάνω μου – όχι το αντίθετο.

«Ναι, είμαι βασιλιάς, όπως το λες», αποκρίθηκε ο Ιησούς. «Εγώ γι’ αυτό γεννήθηκα και γι’ αυτό ήρθα στον κόσμο, για να φανερώσω την αλήθεια· όποιος αγαπάει την αλήθεια καταλαβαίνει τα λόγια μου».

Κατά Ιωάννην 18:37

Με βοήθησε να είμαι ειλικρινής με τον Θεό και να εμβαθύνω στη σχέση μου μαζί Του

Όλη η πάλη και το κονταροχτύπημα με οδήγησαν σε μια βαθύτερη σχέση με τον Κύριο που με αγαπάει. Τίποτα δεν είναι άγνωστο στον Θεό, και καθώς εγώ Του άνοιξα την καρδιά μου, με αντιμετώπισε με καλοσύνη, υπομονή και συγχωρητικότητα, όχι με την κατάκριση και την αποδοκιμασία που πρότερα περίμενα. Καθώς η πίστη μου έχει ωριμάσει, εκτιμώ όλο και περισσότερο την σοφία της απόφασης να εμπιστευτώ τη ζωή μου σε αυτόν που με αγαπά απροϋπόθετα, επιθυμεί να έχει σχέση μαζί μου και με γνωρίζει καλύτερα από ό,τι γνωρίζω εγώ τον εαυτό μου.

Κύριε, με διερεύνησες και με γνωρίζεις…

Διερεύνησέ με, Θεέ, και μάθε την καρδιά μου· δοκίμασέ με και γνώρισε τις σκέψεις μου.

Δες αν ακολουθώ ένα δρόμο άνομο· κι οδήγησέ με στης αιώνιας ζωής το δρόμο.

Ψαλμός 139:1, 23-24

Συνεπώς, δεν υπάρχει τώρα πια θέμα καταδίκης γι’ αυτούς που ανήκουν στον Ιησού Χριστό

Προς Ρωμαίους 8:1

Με σταμάτησε από το να υπερηφανεύομαι

Η ομοφυλοφιλία υπογράμμιζε –συχνά με επώδυνο τρόπο– την απόλυτη ανάγκη μου και εξάρτησή μου από τον Θεό. Προερχόμουν από μια ζωή ακαδημαϊκής, μουσικής και αθλητικής επιτυχίας και συχνά είχα τον πειρασμό να θεμελιώσω την αξία μου στα επιτεύγματά μου. Είμαι ευγνώμων προς τον Θεό που δεν επιτρέπει να ψωνιστώ και να χορτάσω με την ατομική μου σπουδαιότητα. Οι εμπειρίες μου με έχουν ταπεινώσει και με βοήθησαν να έχω μια πιο υγιή αυτοεικόνα. Οι δικές μας αδυναμίες αναδεικνύουν την δύναμη και την δόξα του Θεού.

Για να μην υπερηφανεύομαι όμως, ο Θεός μού έδωσε ένα αγκάθι στο σώμα μου, έναν υπηρέτη τού σατανά να με ταλαιπωρεί, ώστε να μην υπερηφανεύομαι. Γι’ αυτό το αγκάθι τρεις φορές παρακάλεσα τον Κύριο να το διώξει από πάνω μου. Η απάντησή του ήταν: «Σου αρκεί η χάρη μου, γιατί η δύναμή μου φανερώνεται στην πληρότητά της μέσα σ’ αυτή την αδυναμία σου». Με περισσότερη ευχαρίστηση, λοιπόν, θα καυχηθώ για τις ταλαιπωρίες μου, για να κατοικήσει μέσα μου η δύναμη του Χριστού.

Β΄ Προς Κορινθίους 12:7-9

Αλλά εμείς που έχουμε αυτόν το θησαυρό είμαστε σαν τα πήλινα δοχεία· έτσι γίνεται φανερό πως η υπερβολική αξία του θησαυρού αυτού προέρχεται από το Θεό κι όχι από μας.

Β΄ Προς Κορινθίους 4:7

Με οδήγησε σε πιο ολοκληρωτική προσπάθεια σε άλλους τομείς της ζωής μου

Υπάρχουν τομείς που μπορεί να είχαν μείνει ανέγγιχτοι κι απαράλλαχτοι, αν δεν είχα αυτόν τον αγώνα. Από την αρχή –όταν έγινα Χριστιανή σε ηλικία 19 ετών– συνειδητοποίησα πως το να ακολουθείς τον Χριστό έχει μεγάλο κόστος. Εγκατέλειπα την προοπτική μιας ερωτικής σχέσης. Αν δεν άλλαζε ο Θεός τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό, δεν θα παντρευόμουν και δεν θα έκανα παιδιά. Όλο αυτό ήταν μια επώδυνη συνειδητοποίηση, αλλά η αγάπη του Ιησού με είχε κυριεύσει και τον ήθελα περισσότερο από οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, προετοιμάστηκα περισσότερο να λειτουργώ ολοκληρωτικά με την καρδιά μου σε όλους τους τομείς. Δεν έχει νόημα να θυσιάσω μια σεξουαλική σχέση για χάρη του Χριστού, μόνο και μόνο για να γίνω εγωίστρια και να χαραμίσω τη ζωή μου σε κάποιον άλλο τομέα (όπως χρειάστηκε να υπενθυμίσω στον εαυτό μου, όταν συνειδητοποίησα ότι είχα πάθει εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια). Ο Χριστός αξίζει την ολοκληρωτική αφοσίωση και οι ομόφυλες έλξεις μου με βοήθησαν να το συνειδητοποιήσω.

Ο Ιησούς έλεγε σε όλους: «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του κι ας σηκώνει κάθε μέρα το σταυρό του κι ας με ακολουθεί· γιατί όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα τη χάσει· όποιος όμως χάσει τη ζωή του εξαιτίας μου, αυτός θα τη σώσει.

Κατά Λουκάν 9:23

Ο Θεός, αδερφοί, μάς έδειξε το έλεός του. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να του προσφέρετε όλο τον εαυτό σας θυσία ζωντανή, άγια, ευπρόσδεκτη στο Θεό. Αυτή είναι η πραγματική πνευματική σας λατρεία.

Προς Ρωμαίους 12:1

Η εμπειρία μου με βοήθησε να εγκολπωθώ την ισόβια αγαμία από μικρή

Μπόρεσα να εστιάσω και να προσαρμοστώ καλά στην άγαμη ζωή. Απαλλάχθηκα από την ανησυχία αν θα παντρευτώ και από το να βλέπω τον χαρακτηρισμό “άγαμη” σαν μια “κατάσταση αναμονής” μέχρι να βρεις μια σχέση. Η εμπειρία μου με την άγαμη ζωή ήταν έτσι πολύ βαθύτερη και πλουσιότερη, και μπόρεσα να επενδύσω σε φιλίες και να δεθώ με τη χριστιανική κοινότητα, με τρόπους που αμφιβάλλω αν θα το είχα κάνει αλλιώς. Οι ομόφυλες έλξεις μου σημαίνουν επίσης ότι απαλλάχτηκα από μια διαδικασία που έπρεπε να υπομείνουν πολλές φίλες μου – να με κερνάνε υποψήφιοι σύντροφοι ή να με ρωτάνε συνεχώς γιατί είμαι “ακόμη ελεύθερη”.

Στους ανύπαντρους και στις χήρες, συνιστώ: Καλό γι’ αυτούς είναι να μείνουν όπως εγώ.

Α΄ Προς Κορινθίους 1:7

Υπάρχουν φίλοι που καταστρέφει ο ένας τον άλλο· μα είν’ και φίλοι πιστότεροι κι από αδερφό.

Παροιμίες 18:24

Στους έρημους δίνει οικογένεια ο Θεός, ανοίγει στους κρατούμενους της ευτυχίας την πύλη· μόνο οι αποστάτες μένουν σ’ άνυδρη γη.

Ψαλμός 67:7

Ο αγώνας μου με βοήθησε στην ιεραποστολή και τη διακονία

Όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να ζούμε αντικομφορμιστικά και οι ξεχωριστές ζωές μας πρέπει να δείχνουν την αλήθεια και τη δύναμη του ευαγγελίου. Μου αρέσει ένα απόφθεγμα: “Οι απαντήσεις που αξίζουν να ακούσεις πηγάζουν από ζωές που σε κάνουν να προβληματιστείς”. Ένα από τα πιο αντικομφορμιστικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στις μέρες μας είναι να μην κάνει σεξ. Η αγαμία μου και η εγκράτειά μου εγείρουν ερωτήσεις, που μου δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσω για τα καλά νέα του ευαγγελίου και για τον τρόπο που ο Χριστός έχει μεταμορφώσει τη ζωή μου. Ο τρόπος που ζω δείχνει την αγαθότητα του θείου σχεδίου για τη σεξουαλικότητα. Σε ένα περιβάλλον που το ορθόδοξο μοτίβο της σεξουαλικότητας απορρίπτεται κάθε μέρα και περισσότερο, ή και θεωρείται ως βλαβερό, είναι δύσκολο κανείς να επιχειρηματολογήσει ενάντια στην προσωπική μου εμπειρία.

Η διαγωγή σας ανάμεσα στους ειδωλολάτρες να είναι γεμάτη καλοσύνη, έτσι ώστε, ενώ σας συκοφαντούν ότι είστε κακοποιοί, βλέποντας τα καλά σας έργα να πιστέψουν και να δοξάσουν το Θεό την ημέρα της παρουσίας του.

Α΄ Πέτρου 2:12

Αυτό το μονοπάτι με έκανε να νιώθω καλύτερα τους αγώνες των άλλων ανθρώπων

Είναι πολύ ευκολότερο να καταδικάζουμε και να κρίνουμε τους άλλους, αν νομίζουμε ότι έχουμε μια επιτυχημένη ζωή και αδυνατούμε να δούμε τις αδυναμίες μας και την ανάγκη για τη βοήθεια και τη δύναμη του Θεού. Γνωρίζοντας τον καθημερινό αγώνα για να υποτάξω στην εξουσία του Κυρίου τις σκέψεις μου και τις πράξεις μου σε έναν τομέα τόσο προσωπικό και επώδυνο, αυτό με βοηθάει να ταυτίζομαι με άλλους ανθρώπους που έχουν να παλέψουν με δύσκολα θέματα και δυσχέρειες, είτε αυτές είναι το πένθος, η μοναξιά, οι σαρκικοί πειρασμοί, η εξάρτηση, η οργή, η ζήλια, η υπερηφάνεια, είτε μια σειρά από άλλα θέματα.

Ευλογημένος να ’ναι ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, Πατέρας που μας ελεεί και Θεός που μας δίνει κάθε είδους ενίσχυση. Αυτός μας ενισχύει σε κάθε μας θλίψη. Έτσι, με τον ίδιο τρόπο που μας ενισχύει ο Θεός, μπορούμε κι εμείς να ενθαρρύνουμε όσους περνούν κάθε είδους θλίψη.

Β΄ Προς Κορινθίους 1:3-4

Δεν θα επιδίωκα ποτέ τις ομόφυλες έλξεις, αλλά ο Θεός τις αξιοποίησε για να φέρει τόσα καλά πράγματα στη ζωή μου. Αυτός είναι πράγματι ο μεγάλος Λυτρωτής και ανυπομονώ να τον δω πρόσωπο με πρόσωπο, τότε που όλα τα άλλα θα χαθούν μες στην ασημαντότητα.

Γιατί ό,τι προσωρινά ασκεί μια ελαφριά πίεση πάνω μας, μας προετοιμάζει για ολοένα και μεγαλύτερο πλούτο αιώνιας δόξας.

Β΄ Κορινθίους 4:17

Anne Witton

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

— Καλησπέρα, Άρη! Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου. — Γεια σας! Χαίρομαι

17 Ιουνίου 2024
Ομοφυλοφιλία και Θρησκεία: Ωφελεί ή βλάπτει;

Ομοφυλοφιλία και Θρησκεία: Ωφελεί ή βλάπτει;

Μια επιστημονική ανασκόπηση για την σχέση θρησκείας και υγείας στον ομοφυλοφιλικό πληθυσμό

7 Ιουνίου 2024
Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024