86.400

Αλήθεια, τι θα κάνατε εάν σας δώριζα 86.400 και σας ζητούσα να μου πείτε πώς θα τα ξοδεύατε; Ποια θα ήταν η απάντησή σας; Μήπως ότι θ’αγοράζατε το σπίτι των ονείρων σας ή το τελευταίο μοντέλο του υβριδικού αυτοκινήτου που θέλατε πάντα; Ή ότι θα επιλέγατε να κάνετε εκείνες τις μαγικές διακοπές που σχεδιάζατε με τους φίλους ή την οικογένειά σας;

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μου έδιναν μια απάντηση σε σχέση με τις αγορές που θα μπορούσαν να κάνουν έχοντας στην διάθεσή τους 86.400 ευρώ. Όμως, εγώ δεν αναφέρομαι σε ευρώ αλλά σε δευτερόλεπτα ή στιγμές. Πρόκειται για τα δευτερόλεπτα που αντιστοιχούν σε μία ημέρα. Καθημερινά,  ο καλός Θεός μάς δωρίζει πλουσιοπάροχα 86.400 πολύτιμες στιγμές για να τις ξοδέψουμε όπως επιθυμούμε. Το τί κάνουμε εμείς μ’αυτές τις στιγμές καθορίζει και την ποιότητα της ζωής μας.

Πολύ συχνά βάζουμε τη ζωή στον αυτόματο πιλότο, κάνοντας συνέχεια τα ίδια πράγματα και κάθε μέρα είναι σαν την προηγούμενη. Μέχρι να περάσει άλλη μια χρονιά, χωρίς να έχουμε ζήσει πραγματικά τίποτα. Άλλοτε πάλι, παραπονιόμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας, ότι δεν προλαβαίνουμε να συναντήσουμε τους ανθρώπους μας ή ότι δε μας μένει χρόνος για να προσευχηθούμε. Τελικά, η ζωή γίνεται ένα τρέξιμο μέσα σ’ένα πρόγραμμα που μας ετοίμασαν άλλοι κι εμεις, χωρίς να μπορούμε ν’αντισταθούμε και να πάρουμε το πρόγραμμα της ζωής μας στα χέρια μας, αδυνατούμε να ρυθμίσουμε πώς θέλουμε να κυλά ο χρόνος μας.

Το αποτέλεσμα απ’ όλα αυτά είναι εσωτερική σύγχυση, ανύπαρκτη ηρεμία, νευρικότητα και σπασμωδικές αντιδράσεις. Χάνουμε την σχέση μας με τον Θεό και παραπαίουμε με τον συνάνθρωπό μας και νιώθουμε μόνοι με τον εαυτό μας και καταρρέουμε. Τί μπορεί να γίνει;

CC (BY) Civilian Scrabble
CC (BY)
Civilian Scrabble

Το πρώτο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε την ουσία του προβλήματος. Μετά, είναι σημαντικό να θέλουμε να βγούμε απ’αυτή την κατάσταση. Για να μπορέσουμε όμως να το κάνουμε, χρειάζεται μια μικρή προσπάθεια, προκειμένου να σταματήσουμε το τρέξιμο. Να ησυχάσουμε για να δούμε την επόμενη κίνηση. Ύστερα, αφού μείνουμε μόνοι, να ορίσουμε το πρόγραμμά μας με διάκριση. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν – κυρίως σε σχέση με την οικογένεια και τη δουλειά μας – υπάρχουν, όμως, και αρκετά περιττά που θα πρέπει, με όποιο κόστος, να τα αφήσουμε στην άκρη. Έτσι, θα διαπιστώσουμε ότι μας ανοίγεται χρόνος για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας που περιμένουν.

Γιατί, όμως, τα λέω αυτά; Θα έλεγε κάποιος ότι αυτά δεν αφορούν την πνευματική ζωή και, άρα, δεν χρειάζεται να καταπιάνομαι με το ζήτημα. Μέγα λάθος! Πιστεύουμε ως ορθόδοξοι ότι ο Χριστός προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και την εξαγίασε. Επομένως, τίποτα το ανθρώπινο δεν είναι από μόνο του αμαρτωλό και οτιδήποτε αφορά τον άνθρωπο ως ύπαρξη ψυχοσωματκή, αφορά και τον Θεό και κατ’επέκταση την Εκκλησία Του και τα μέλη της.

Το πρόγραμμα, ως δυνατότητα ελέγχου του χρόνου μας, θα μας βοηθήσει να βρούμε ώρα για περισυλλογή, ώρα για να δούμε την πορεία της ζωής μας, τα λάθη και τις αστοχίες μας. Κυρίως όμως, θα μας δοθεί ο χρόνος για να προσευχηθούμε ώστε να μπορέσει η Θεία χάρη να έρθει σε μας και στα έργα μας. Με την προσευχή καταφεύγουμε στον Θεό όποια ώρα εμείς θέλουμε και για όση ώρα θέλουμε και όσες φορές θέλουμε, μέρα και νύχτα. Και καταφεύγουμε σ’ Αυτόν που πάντοτε μας περιμένει και μας ακούει, θέλει να μας βοηθήσει και όλα τα μπορεί. Τότε είναι που διευρυνόμαστε, ανοιγόμαστε και νιώθουμε τα δικά μας προβλήματα μικρά. Αναπνέουμε αιωνιότητα και χαιρόμαστε τη ζωή ως δώρο Θεού. Προσευχόμενοι, συνειδητοποιούμε την ομορφιά της ανθρώπινης σχέσης και νιώθουμε την αγάπη του Θεού μας. Δεν αξίζει άραγε, με λίγο κόπο, να γευτούμε μεγάλες χαρές στην καρδιά μας, ενώ ταυτόχρονα θα βλέπουμε τον χρόνο μας να πολλαπλασιάζεται;

CC (BY) Romain Toornier
CC (BY) Romain Toornier

Ας μην λησμονούμε ότι η δωρεά των  86.400 στιγμών που μας χαρίζονται καθημερινά, ανανεώνεται κάθε πρωί – ανεξάρτητα από το πώς χρησιμοποιήσαμε το χθεσινό πακέτο. Ακόμα κι αν οι χθεσινές σας επιλογές δεν ήταν αξιόλογες, μπορείτε σήμερα να τις βελτιώσετε. Επίσης, επειδή οι 86.400 στιγμές περιλαμβάνουν και τις ώρες του ύπνου σας, μιλήστε στον Θεό πριν πέσετε να κοιμηθείτε και το επόμενο πρωινό θα έχετε λάβει το επιτόκιο των 86.400 στιγμών που επενδύσατε τόσο έξυπνα.

Αφιερώνεται στον Γιάννη Τ, πολύτιμο αδελφό και συνοδοιπόρο στον κοινό μας αγώνα.

Κώστας, Θεσσαλονίκη

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Σπουδάζοντας την αγνότητα: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

Σπουδάζοντας την αγνότητα: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

— Γεια σου Ανδρέα! Σε ευχαριστούμε που θέλησες να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μας! Πόσο

12 Μαρτίου 2023
Αλλάζει η ομοφυλοφιλία;

Αλλάζει η ομοφυλοφιλία;

Κι όμως! Μάθε όλα τα επιστημονικά δεδομένα για τη ρευστότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού.

22 Φεβρουαρίου 2023
Το παιδί μου είναι γκέι

Το παιδί μου είναι γκέι

"Μαμά, μπαμπά, είμαι gay". Είτε διαβάζετε αυτό το άρθρο επειδή το παιδί σας σάς αποκάλυψε

21 Ιανουαρίου 2023
Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης: ο πνευματικός των ομοφυλόφιλων

Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης: ο πνευματικός των ομοφυλόφιλων

Στις 14 Απριλιου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατέταξε έναν νέο άγιο στο

14 Δεκεμβρίου 2022