10 ενθαρρυντικές αλήθειες για τον ομοφυλόφιλο Χριστιανό

1) Δεν είσαι λάθος της φύσης. Μπορεί να έχεις μεγαλώσει σε μια κοινωνία που σε δίδαξε ότι η ομοφυλοφιλία είναι η χειρότερη και πιο παράξενη αμαρτία, αλλά αν σκοπεύεις να πιστέψεις στην Αγία Γραφή, πρέπει να πετάξεις αυτή τη νοοτροπία στην άκρη. Οι επιθυμίες σου είναι πειραγμένες, ναι – αλλά αυτό ισχύει και για όλους τους άλλους. Η σεξουαλικότητα όλων των ανθρώπων είναι διεστραμμένη από την αμαρτία. Μην ξεγελαστείς καθόλου να σκεφτείς ότι είσαι πιο αμαρτωλός από τον “straight” φίλο σου, ο οποίος έχει πειρασμό να πορνέψει, να μοιχέψει ή να δει πορνογραφικό υλικό. Όλοι ρέπουμε να αμαρτήσουμε σεξουαλικά, επειδή όλοι έχουμε γεννηθεί με μια πεπτωκυία φύση (Ρωμαίους 5:12-21).

2) Δεν φταίει ότι “σου λείπει η πίστη” που αυτός ο αγώνας συνεχίζεται. Υπάρχει μια κακοδοξία που κυκλοφορεί σε μερικούς χριστιανικούς κύκλους και διδάσκει στους ανθρώπους ότι ο αγώνας τους με την ομοφυλοφιλία υπάρχει, επειδή υστερεί η πίστη τους. Αυτή η διδασκαλία δεν έχει αγιογραφική βάση και είναι πνευματικώς τοξική. Αν συνεχίζεις να έλκεσαι από το ίδιο φύλο, δεν φταίει ότι δεν έχεις πιστέψει ακόμη “αρκετά”. Υποφέρεις αυτό τον πειρασμό για τον ίδιο λόγο που όλοι οι Χριστιανοί υποφέρουμε διάφορους πειρασμούς: επειδή μας λείπει η ταπείνωση και όπου υπάρχει εγωισμός, ο πονηρός αποκτά δικαιώματα. Όπως έλεγε και ο άγιος Παΐσιος:

“Όταν ενωθεί ο άνθρωπος με το Θεό, δεν έχει πια πειρασμούς. Μπορεί ο διάβολος να κάνει κακό στον Άγγελο; Όχι, καίγεται”.

CC (BY-NC-ND) GraceOda
CC (BY-NC-ND) GraceOda

3) Η ταυτότητά σου δε βρίσκεται στις πεπτωκυίες επιθυμίες. Δεν προσδιορίζεσαι, ούτε καν εν μέρει, από τις σαρκικές σου ροπές. Μην ταυτίζεσαι και μη βλέπεις τον εαυτό σου μέσα από τους φακούς της σεξουαλικότητάς σου, αλλά μέσα από τους φακούς της ένωσής σου με το Χριστό. Δεν είσαι κάποιο διαφορετικό είδος Χριστιανού. Δεν είσαι ένας γκέι Χριστιανός. Είσαι απλά Χριστιανός (Β΄ Κορινθίους 5:16-17). Δεν είσαι οι πεπτωκυίες επιθυμίες που κληρονόμησες από τον προπάτορά σου, τον Αδάμ. Είσαι “δικαιοσύνη Θεού εν Χριστώ” (Β΄ Κορινθίους 5:21).

4) Δεν είσαι μόνος στο βάσανό σου. Κάποιες φορές μοιάζει να είσαι ο μόνος Χριστιανός που υποφέρει σ’ αυτό το βαθμό, αλλά αυτό δε θα μπορούσε να είναι πιο ανεδαφικό. Δεν είσαι ο μόνος που έχει ένα βαρύ σταυρό σ’ αυτή τη ζωή. Οι αδελφοί σου σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν διάφορα, αλλά εξ ίσου δύσκολα βάσανα (Α΄ Πέτρου 5:9). Μην παραδίνεσαι στην μεμψιμοιρία· κάθε Χριστιανός παλεύει με τη σάρκα και πρέπει να πεθάνει ως προς τον εαυτό του με ποικίλους τρόπους, για να ακολουθήσει το Χριστό (Λουκά 9:23).

5) Ο Θεός είναι κυρίαρχος επάνω στους πειρασμούς σου και δε θα τους επιτρέψει να σε νικήσουν τελειωτικά. Η ασταμάτητη πάλη σου με αυτές τις επιθυμίες δεν είναι απρόσιτες για το χέρι του παντοδύναμου Σωτήρα σου. Μπορεί να νιώθεις ώρες-ώρες ότι το κακό μέσα σου και τριγύρω σου πρόκειται να σε καταλάβει ολοκληρωτικά, αλλά ο Χριστός που βρίσκεται εντός σου είναι μεγαλύτερος από κάθε κακό, αμαρτία και πειρασμό μέσα και γύρω σου (Α΄ Ιωάννου 4:4). Αν και ο Θεός επιτρέπει να πειράζεσαι από αυτές τις δυνάμεις, δεν επιτρέπει να πειραστείς πάνω από την αντοχή σου (Α΄ Κορινθίους 10:13). Μπορείς να αντισταθείς και μπορείς να νικήσεις. Πολέμα λοιπόν! Και όταν δεν πολεμάς όπως θα έπρεπε και σκοντάφτεις (αυτό θα συμβεί), μη κυλιέσαι στη λάσπη της ήττας σου. Σήκω πάνω και τρέξε στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης, εκεί που ο ίδιος ο Χριστός περιμένει υπομονετικά να σε συγχωρήσει. Πάρε θάρρος και συνέχισε τον αγώνα. Κι ο Θεός που βλέπει τον αγώνα σου, θα φέρει και την επιτυχή έκβαση του πειρασμού (Α΄ Κορινθίους 10:13).

CC (BY-NC-ND) Anders Adermark
CC (BY-NC-ND) Anders Adermark

6) Ο Θεός μπορεί να μεταμορφώσει τη σεξουαλικότητά σου. Ο Θεός δεν είναι ανίκανος να σου δώσει τις φυσικές σεξουαλικές επιθυμίες – έστω κι αν είναι μόνο για μια γυναίκα ή έναν άνδρα που προορίζεται να γίνει σύζυγός σου. Αν και η ετεροφυλοφιλική επιθυμία δεν αποτελεί υπόσχεση του ευαγγελίου, δεν είναι κακό να την επιζητείς. Και αν και ο ετεροφυλοφιλικός γάμος δεν αποτελεί βεβαιότητα για κανέναν, δεν είναι κακό να προσεύχεσαι στο Θεό να σε ευλογήσει με αυτόν! Το έχει κάνει αυτό σε άλλους και μπορεί να το κάνει και σε σένα. Ο Κύριος είναι εξπέρ στο να δημιουργεί πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν (Ρωμαίους 4:17). Τίποτα δεν είναι αδύνατο για Αυτόν (Ματθαίον 19:26).

7) Η αγαμία δεν είναι κατάρα. Αν ο Θεός δε σου δώσει το γάμο και σε καλέσει να μείνεις άγαμος για τη διάρκεια της επίγειας ζωής σου, να ξέρεις ότι το κάνει αυτό για το καλό σου και για την ευτυχία σου. Ο Θεός σε νοιάζεται. Αν ήταν καλύτερα να παντρευόσουν σ’ αυτή τη ζωή, θα σου το έδινε. Για άγνωστους λόγους που δε χρειάζεται να γνωρίζεις, μπορεί να  κρίνει ότι η αγαμία είναι η καλύτερή σου επιλογή. Αυτό δεν είναι κατάρα. Είναι ελευθερία και ευλογία, μέσα από την οποία θα υπηρετήσεις τον Κύριο πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι θα μπορούσες μέσα στο γάμο (Α΄ Κορινθίους 7:32-38).

CC (BY-NC-ND) Daniel Montemayor
CC (BY-NC-ND) Daniel Montemayor

8) Μπορείς να ζήσεις μια γεμάτη και χαρούμενη ζωή χωρίς σεξ. Αν είσαι ανύπαντρος, η υπακοή σου στο Θεό αυτή την περίοδο συνεπάγεται την εγκράτεια. Η αποχή σου από τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να φαίνεται περιοριστική. Και είναι. Είσαι βιολογικώς προγραμματισμένος να εκφράζεσαι σεξουαλικά, αλλά αυτή τη στιγμή, αν δεν είσαι παντρεμένος με κάποιον από το αντίθετο φύλο, δεν αποτελεί επιλογή. Είναι δύσκολο; Ναι. Σου στερεί αυτή η θυσία την πληρότητα της ζωής; Όχι βέβαια. Ο ίδιος ο Χριστός, ο Απόστολος Παύλος, όπως και πολλοί άλλοι άγιοι έζησαν ολοκληρωμένες και ευτυχισμένες ζωές με τη χάρη του Θεού… αν και δεν έκαναν σεξ. Είναι η ηδονή της γνώσης του Θεού -και όχι το σεξ- που ικανοποιεί αληθινά την ανθρώπινη ψυχή (Ψαλμός 16:11). Η αιώνια ζωή δε βρίσκεται στη ρομαντική ή σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά στη γνώση του Θεού και την κοινωνία μαζί Του και με το μονογενή Του Υιό (Ιωάννη 17:3).

9) Ο Θεός θα ανταμείψει τον αγώνα σου με τη δόξα Του. Αν και ο αγώνας με την ομοφυλοφιλία μπορεί να είναι εξαντλητικός, να ξέρεις κάτι: ο Θεός έχει έναν ουράνιο σκοπό που επιτρέπει να συνεχίζεται αυτό στη ζωή σου. Ίσως είναι για να σε κρατήσει εξαρτημένο από Εκείνον. Ίσως είναι για να σε κάνει πιο συμπονετικό στους αγώνες και τις ανάγκες των άλλων. Ίσως είναι για να σε κρατήσει συντονισμένο με την αδυναμία αυτού του κόσμου, ώστε να κρατάς τα μάτια σου καρφωμένα στο έπαθλο: την αιωνιότητα με το Χριστό σε έναν νέο και τέλειο κόσμο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, γνώριζε με βεβαιότητα ότι ο Θεός δεν επιτρέπει κανένα αγκάθι χωρίς κάποιον ουράνιο σκοπό (Β΄ Κορινθίους 12:17). Ο Θεός χρησιμοποιεί αυτόν τον αγώνα για το καλό σου (Ρωμαίους 8:28).

CC (BY-NC-ND) Babo Style
CC (BY-NC-ND) Babo Style

10) Δε θα είναι πάντα έτσι. Ο αγώνας σου θα τελειώσει. Η αμαρτία μέσα σου, που ευθύνεται γι’ αυτές τις έλξεις, θα εξαλειφθεί μια για πάντα από την απολυτρωτική δύναμη του Θεού. Όταν ο Χριστός έρθει ξανά, δε θα θες πια απλά να είσαι σαν κι Αυτόν, αλλά θα είσαι όμοιος με Αυτόν (Α΄ Ιωάννου 3:2). Θα είσαι αναμάρτητος. Θα είσαι τέλειος. Δέσου γερά στην ελπίδα που ανοίγεται μπροστά σου και μείνε σταθερός στο ευαγγέλιο της σωτηρίας σου. Αυτός που ξεκίνησε μέσα σου το καλό έργο θα το φέρει σε πέρας (Φιλιππησίους 1:6).

Άρθρο του Matt Moore με μικρές προσαρμογές

2 Απαντήσεις

  1. Μπορείτε να βρείτε ένα βιντεάκι στο διαδίκτυο όπου ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος αφηγείται ότι είχε επισκεφθεί, ως φοιτητής, τον όσιο Πορφύριο στο Μήλεσι μαζί με ομοφυλόφιλο φίλο του. Στον φίλο του ο Γέροντας είπε ότι αυτή η ομοφυλοφιλική του κλίση διαμορφώθηκε από τότε που ήταν έμβρυο μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Τώρα, του είπε, εναπόκειται να κάνεις αγώνα εγκρατείας, αλλά η ροπή είναι κάτι που θα υπάρχει μέσα σου.

  2. Λέει:

    “Μην ταυτίζεσαι και μη βλέπεις τον εαυτό σου μέσα από τους φακούς της σεξουαλικότητάς σου, αλλά μέσα από τους φακούς της ένωσής σου με το Χριστό.”

    ΥΠΕΡΟΧΟ! Μπράβο Γιώργο, once again, sharply on point!

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024
Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Παραμονές της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, σε

7 Φεβρουαρίου 2024