Οι ομόφυλες έλξεις αποτελούν συχνά αντικείμενο παρεξήγησης. Ακολουθούν διάφοροι μύθοι και η αλήθεια για τις ομόφυλες έλξεις.
Οι ομοφυλόφιλοι είναι το 10% του πληθυσμού
Οι αξιόπιστες έρευνες τοποθετούν το ποσοστό πολύ χαμηλότερα. Περίπου το 3,5% του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτοπροσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλος, λεσβία, αμφισεξουαλικός ή διεμφυλικός (έρευνα Gallup, Οκτώβριος 2012). Πολυάριθμες άλλες μελέτες σε πολλές χώρες δείχνουν ότι (συμπεριλαμβανομένων των αμφισεξουαλικών), οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αποτελούν το 2-3% του πληθυσμού και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες το 1-2%.
Ομοφυλόφιλος γεννιέσαι· η ομοφυλοφιλία έχει γενετική προέλευση
Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη έρευνα που να δείχνει ότι η ομοφυλοφιλία προξενείται αποκλειστικά από γενετικούς παράγοντες. Φερ’ ειπείν, έξι μακροχρόνιες έρευνες έδειξαν ότι αν ένας ομοζυγωτικός δίδυμος αισθάνεται έλξη προς το ίδιο φύλο, οι πιθανότητες να βιώνει ομόφυλες έλξεις και ο έτερος δίδυμος είναι μόνο περίπου 11% για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό γενετικό υλικό των διδύμων ως επί το πλείστον δεν οφείλεται για την ομοφυλοφιλία.
Οι ομοφυλόφιλοι επιλέγουν αυτά τα αισθήματα
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι άνθρωποι δεν επιλέγουν να βιώνουν έλξη προς το ίδιο φύλο. Δεν μπορεί να υπάρχει παρά ελάχιστη τεκμηριωμένη και υπεύθυνη επιλογή για τις πρώτες μας σεξουαλικές έλξεις. Εφ’ όσον τα περισσότερα ομοφυλόφιλα αγόρια βιώνουν την πρώτη τους σεξουαλική έλξη περίπου στην ηλικία των 10 ετών, αυτό παραείναι νωρίς για να υποθέσουμε ότι το παιδί επιλέγει έναν ισόβιο σεξουαλικό προσανατολισμό, όποια έννοια κι αν αποδώσουμε στη λέξη “επιλέγει”. Τις ομόφυλες έλξεις μάλλον τις ανακαλύπτουμε μέσα μας παρά τις επιλέγουμε.
Οι ομόφυλες έλξεις δεν μπορούν να αλλάξουν
Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν σημαντικές αλλαγές στις ομόφυλες έλξεις του με την πάροδο του χρόνου. Σχεδόν το ήμισυ του ομοφυλοφιλικού/αμφιφυλοφιλικού πληθυσμού θα κινηθεί με φυσικό τρόπο προς την ετεροφυλοφιλία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σχεδόν το 3% του παρόντος ετεροφυλοφιλικού πληθυσμού πίστευε κάποτε με βεβαιότητα ότι είναι ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι φτιαγμένος από μπετόν.
Πολλοί έφηβοι που πιστεύουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα πιστέψουν ότι είναι ετεροφυλόφιλοι λίγα χρόνια αργότερα. Οι έφηβοι ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά και οι σεξουαλικές έλξεις είναι ρευστές. Δεν είναι υγιές να ονομάζουμε τους εφήβους ως “gay” ή να υποθέτουμε ότι τα τρέχοντα αισθήματά τους είναι πλήρως ανεπτυγμένα ή εγγενή. Μια τέτοια παρέμβαση στην ανάπτυξή τους μπορεί να αποβεί ψυχολογικά καταστροφική.
Οι ομοφυλόφιλοι και οι ετεροφυλόφιλοι παρουσιάζουν παρόμοια πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς
Οι έρευνες εξακολουθούν να δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές τόσο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες όσο και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έχουν πάνω από διπλάσιους σεξουαλικούς συντρόφους σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους (σύγκριση των διάμεσων).
Οι ομοφυλόφιλες σχέσεις είναι εξ ίσου σταθερές και μακροχρόνιες με τις ετεροφυλόφιλες
Η έρευνα δείχνει ότι μια τυπική ομοφυλοφιλική σχέση διαρκεί περίπου 2,5 χρόνια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, ακόμη και στις επιρρεπείς στα διαζύγια ΗΠΑ, ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι έχει περισσότερες από τις μισές πιθανότητες να γιορτάσει την 25η επέτειο του γάμου του.
Τα ψυχολογικά προβλήματα των ομοφυλόφιλων είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής απόρριψης και των διακρίσεων
Οι οργανισμοί ψυχικής υγείας σε πολλές χώρες αναφέρουν ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα συναισθηματικών προβλημάτων από ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι στις ίδιες αυτές χώρες. Ορισμένοι υποθέτουν πως αυτό οφείλεται στην πολιτισμική προκατάληψη και τις διακρίσεις. Ωστόσο ακόμη και στις πιο φιλικές προς τους ομοφυλόφιλους ευρωπαϊκές χώρες (στις οποίες ο ομόφυλος γάμος θεωρείται φυσιολογικός εδώ και δεκαετίες) παρουσιάζονται επίσης τα ίδια υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικών προβλημάτων. Παρά την αυξημένη κανονικοποίηση της ομοφυλοφιλίας σε πολλές δυτικές χώρες, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη μείωση στις αναφορές της κατάθλιψης, των διαταραχών της διάθεσης και των προβλημάτων κατάχρησης ουσιών.