Μύθοι και αλήθειες για την ομοφυλοφιλία

Οι ομόφυλες έλξεις αποτελούν συχνά αντικείμενο παρεξήγησης. Ακολουθούν διάφοροι μύθοι και η αλήθεια για τις ομόφυλες έλξεις.

Οι ομοφυλόφιλοι είναι το 10% του πληθυσμού

Οι αξιόπιστες έρευνες τοποθετούν το ποσοστό πολύ χαμηλότερα. Περίπου το 3,5% του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτοπροσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλος, λεσβία, αμφισεξουαλικός ή διεμφυλικός (έρευνα Gallup, Οκτώβριος 2012). Πολυάριθμες άλλες μελέτες σε πολλές χώρες δείχνουν ότι (συμπεριλαμβανομένων των αμφισεξουαλικών), οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αποτελούν το 2-3% του πληθυσμού και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες το 1-2%.

Ομοφυλόφιλος γεννιέσαι· η ομοφυλοφιλία έχει γενετική προέλευση

Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη έρευνα που να δείχνει ότι η ομοφυλοφιλία προξενείται αποκλειστικά από γενετικούς παράγοντες. Φερ’ ειπείν, έξι μακροχρόνιες έρευνες έδειξαν ότι αν ένας ομοζυγωτικός δίδυμος αισθάνεται έλξη προς το ίδιο φύλο, οι πιθανότητες να βιώνει ομόφυλες έλξεις και ο έτερος δίδυμος είναι μόνο περίπου 11% για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό γενετικό υλικό των διδύμων ως επί το πλείστον δεν οφείλεται για την ομοφυλοφιλία.

CC (BY) tacit requiem (joanneQEscober )
CC (BY) tacit requiem (joanneQEscober )

Οι ομοφυλόφιλοι επιλέγουν αυτά τα αισθήματα

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι άνθρωποι δεν επιλέγουν να βιώνουν έλξη προς το ίδιο φύλο. Δεν μπορεί να υπάρχει παρά ελάχιστη τεκμηριωμένη και υπεύθυνη επιλογή για τις πρώτες μας σεξουαλικές έλξεις. Εφ’ όσον τα περισσότερα ομοφυλόφιλα αγόρια βιώνουν την πρώτη τους σεξουαλική έλξη περίπου στην ηλικία των 10 ετών, αυτό παραείναι νωρίς για να υποθέσουμε ότι το παιδί επιλέγει έναν ισόβιο σεξουαλικό προσανατολισμό, όποια έννοια κι αν αποδώσουμε στη λέξη “επιλέγει”. Τις ομόφυλες έλξεις μάλλον τις ανακαλύπτουμε μέσα μας παρά τις επιλέγουμε.

Οι ομόφυλες έλξεις δεν μπορούν να αλλάξουν

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν σημαντικές αλλαγές στις ομόφυλες έλξεις του με την πάροδο του χρόνου. Σχεδόν το ήμισυ του ομοφυλοφιλικού/αμφιφυλοφιλικού πληθυσμού θα κινηθεί με φυσικό τρόπο προς την ετεροφυλοφιλία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σχεδόν το 3% του παρόντος ετεροφυλοφιλικού πληθυσμού πίστευε κάποτε με βεβαιότητα ότι είναι ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι φτιαγμένος από μπετόν.

Πολλοί έφηβοι που πιστεύουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα πιστέψουν ότι είναι ετεροφυλόφιλοι λίγα χρόνια αργότερα. Οι έφηβοι ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά και οι σεξουαλικές έλξεις είναι ρευστές. Δεν είναι υγιές να ονομάζουμε τους εφήβους ως “gay” ή να υποθέτουμε ότι τα τρέχοντα αισθήματά τους είναι πλήρως ανεπτυγμένα ή εγγενή. Μια τέτοια παρέμβαση στην ανάπτυξή τους μπορεί να αποβεί ψυχολογικά καταστροφική.

CC (BY-NC-ND) Marc Nadal
CC (BY-NC-ND) Marc Nadal

Οι ομοφυλόφιλοι και οι ετεροφυλόφιλοι παρουσιάζουν παρόμοια πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς

Οι έρευνες εξακολουθούν να δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές τόσο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες όσο και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έχουν πάνω από διπλάσιους σεξουαλικούς συντρόφους σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους (σύγκριση των διάμεσων).

Οι ομοφυλόφιλες σχέσεις είναι εξ ίσου σταθερές και μακροχρόνιες με τις ετεροφυλόφιλες

Η έρευνα δείχνει ότι μια τυπική ομοφυλοφιλική σχέση διαρκεί περίπου 2,5 χρόνια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, ακόμη και στις επιρρεπείς στα διαζύγια ΗΠΑ, ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι έχει περισσότερες από τις μισές πιθανότητες να γιορτάσει την 25η επέτειο του γάμου του.

CC (BY) David
CC (BY) David

Τα ψυχολογικά προβλήματα των ομοφυλόφιλων είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής απόρριψης και των διακρίσεων

Οι οργανισμοί ψυχικής υγείας σε πολλές χώρες αναφέρουν ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα συναισθηματικών προβλημάτων από ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι στις ίδιες αυτές χώρες. Ορισμένοι υποθέτουν πως αυτό οφείλεται στην πολιτισμική προκατάληψη και τις διακρίσεις. Ωστόσο ακόμη και στις πιο φιλικές προς τους ομοφυλόφιλους ευρωπαϊκές χώρες (στις οποίες ο ομόφυλος γάμος θεωρείται φυσιολογικός εδώ και δεκαετίες) παρουσιάζονται επίσης τα ίδια υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικών προβλημάτων. Παρά την αυξημένη κανονικοποίηση της ομοφυλοφιλίας σε πολλές δυτικές χώρες, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη μείωση στις αναφορές της κατάθλιψης, των διαταραχών της διάθεσης και των προβλημάτων κατάχρησης ουσιών.

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024
Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Παραμονές της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, σε

7 Φεβρουαρίου 2024