7 πράγματα που εύχομαι να ήξερες για την ομοφυλοφιλία μου

Να ζητήσω δυο πράγματα; Αγάπα με, αλλά να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να είσαι πιο ελεήμων από το Θεό. Δεν είναι αγάπη να χαρακτηρίζεις τις ομοσεξουαλικές πράξεις ως καλές. Μην προδίδεις την αλήθεια, αλλά βοήθησέ με να ζήσω σε αρμονία με αυτήν.

Πάνω από τριάντα χρόνια έχουν περάσει, αφ’ ότου η έλξη προς το ίδιο φύλο ξεπήδησε βαθιά μέσα από τη δωδεκάχρονη ύπαρξή μου. Αυτή η έλξη ήταν απρόσκλητη και αθέλητη, ωστόσο ήταν ταυτόχρονα ισχυρή και συναρπαστική.

Ως Χριστιανή, η σύγκρουση μεταξύ της σεξουαλικότητάς μου και της πίστης μου θα γινόταν η βαθύτερη και εντονότερη σύγκρουση της ζωής μου. Τώρα στα 40 μου, έχω διανύσει μεγάλη διαδρομή, ξεκινώντας με το να κρύβομαι, ζώντας μετά μια ανοιχτά λεσβιακή ζωή, αρχίζοντας αργότερα να ζω με αγνότητα, ώσπου κατέληξα σε έναν ετερόφυλο γάμο. Το γεγονός ότι πρέπει να προσδιορίσω το γάμο μου ως ετερόφυλο αποκαλύπτει πόσο έχει αλλάξει το πολιτισμικό τοπίο μέσα σ’ αυτό το διάστημα—όσο άλλαξε και το προσωπικό μου τοπίο, αν και με πολύ διαφορετικούς τρόπους.

Κατά τη διάρκεια της ανατροφής μου, άκουγα μερικά φλογερά κηρύγματα κατά της ομοφυλοφιλίας. Τώρα αντιθέτως ακούω διακηρύξεις αγάπης. Με κάνουν να φωνάξω από τη χαρά μου. Αμήν! Πάντα έτσι έπρεπε να είναι! Ταυτόχρονα, όμως, πολλοί Χριστιανοί έχουν αρχίσει να συνοδεύουν αυτή την αγάπη με μια απόρριψη της αγιογραφικής σεξουαλικής ηθικής ως καταπιεστικής, παράλογης ή άστοργης. Έτσι, η αγάπη προς τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα καταλήγει επίσης να συνεπάγεται την ενθάρρυνσή τους σε ομόφυλες σεξουαλικές σχέσεις και συμπεριφορές.

5880890448_3438a6b667_z

Αν και εκτιμώ τη διάθεσή σου να ενεργείς με αγάπη, αυτή δεν είναι η γνήσια αγάπη που χρειάζονται οι άνθρωποι σαν κι εμένα. Αγάπα με καλύτερα από αυτό! Ο ερευνητής Josef Pieper το τοποθετεί ως εξής:

η αγάπη δεν είναι συνώνυμη με την αδιαφοροποίητη αποδοχή οτιδήποτε σκέφτεται ή κάνει το αγαπώμενο πρόσωπο στη ζωή του… ούτε είναι η πρόθεση ο αγαπώμενος να αισθάνεται καλά πάντοτε και σε κάθε περίσταση και να απαλλαγεί από την εμπειρία του πόνου ή της θλίψης ανεξαρτήτως συνθηκών. Η απλή “καλοσύνη” που ανέχεται τα πάντα εκτός από τον πόνο του αγαπημένου δεν έχει καμία σχέση με την αληθινή αγάπη… Κανένας άνθρωπος που αγαπά δεν μπορεί με ευκολία να βλέπει τον αγαπώμενο να προτιμά το εύκολο αντί για το καλό.

Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε γρήγορο να με αγαπήσεις με αυτό το είδος αγάπης. Αλλά η γνώση και η αλήθεια μπορούν να μας βοηθήσουν να σταθούμε μαζί ενάντια στο αυξανόμενο κύμα του ηθικού συμβιβασμού. Υπ’ αυτό το πρίσμα, παραθέτω 7 πράγματα που εύχομαι να ήξερες για την ομοφυλοφιλία.

  1. Εύχομαι να ήξερες ότι απλά επειδή αυτός ο προσανατολισμός δεν είναι επιλογή μου, δε σημαίνει ότι “γεννήθηκα έτσι” ή ότι ο “Θεός με έπλασε ομοφυλόφιλο”. Ενώ η γενετική επηρεάζει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει μια σταθερή προδιάθεση. Δεν είναι μόνιμα εγγεγραμμένα στα κύτταρά μας, όπως το χρώμα των ματιών ή του δέρματος [1]. Μπορώ να ανατρέξω στο παρελθόν και να καταλάβω από πού προήλθε στη ζωή μου. Φυσικά, η εμπειρία των άλλων μπορεί να είναι διαφορετική από τη δική μου. Αλλά τελικά, η αιτιολογία δεν έχει σημασία. Η ομόφυλη σεξουαλική δραστηριότητα είναι έξω από τη γραμμή και το θέλημα του αγαθού σχεδίου του Θεού. Για να ισχυριστούμε το αντίθετο, πρέπει να αγνοήσουμε την Αγία Γραφή, την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας και το φυσικό δίκαιο. Επομένως, χρειάζομαι βοήθεια για να ζήσω αγνά, ανεξάρτητα από το πώς προέκυψαν οι ομόφυλες επιθυμίες μου.
  2. Εύχομαι να είχες καλύτερο τρόπο να με βοηθήσεις να τιμήσω το σώμα μου ζώντας σύμφωνα με το σχέδιο του Δημιουργού. Έτσι γεννήθηκα: γυναίκα. Ο Θεός με έπλασε γυναίκα. Μην πέφτεις σε αυτόν τον γνωστικό δυισμό που ξεχωρίζει την πνευματική μου ζωή από τη ζωή που ζω τώρα με το σώμα μου. Ο Χριστός ενσαρκώθηκε. Το ίδιο μου το σώμα είναι πλέον μέρος του δικού Του σώματος, ναός του Αγίου Πνεύματος. Για τους αδελφούς μου που έλκονται προς το ίδιο φύλο, το ομόφυλο σεξ βλάπτει τα σώματά τους ακόμη περισσότερο, εξ αιτίας της φυσιολογίας του και των σωματικών επιπτώσεων από την παραβίασή της. Αυτά τα σώματα θα αναστηθούν ξανά. Έχουν σημασία.5378755812_afe17301d6_z
  3. Εύχομαι να γνώριζες ότι δε με βοηθάς να ακολουθήσω το Χριστό, είτε ζητώντας να αλλάξουν αυτές οι έλξεις μου είτε απαγορεύοντάς τους να αλλάξουν. Κανείς δεν μπορεί να μου υποσχεθεί ότι οι έλξεις μου θα αλλάξουν. Ο Χριστός σίγουρα δεν το έκανε. Πάντως μη μου αρνείσαι αυτή την πιθανότητα (ειδικά αν είμαι έφηβος!). Τόσο η επίσημη επιστήμη όσο και η ανθρώπινη εμπειρία επιβεβαιώνουν την σεξουαλική ρευστότητα και τη δυνατότητα για αλλαγή.
  4. Εύχομαι να γνώριζες έναν καλύτερο ορισμό της “αλλαγής”. Με το πέρασμα των χρόνων, η εμπειρία των ομόφυλων έλξεών μου μετατράπηκε από μια συνεχή φωτιά σε ένα περιστασιακό τρεμόπαιγμα. Ένας άντρας που εξακολουθεί να βιώνει ομόφυλες έλξεις, αλλά είναι ευτυχισμένος στο γάμο του με μία γυναίκα, τη στιγμή που προηγουμένως δεν έδινε στον εαυτό του καμία πιθανότητα για ετερόφυλη σχέση, έχει πραγματικά αλλάξει.
  5. Εύχομαι να ήξερες ότι θα έπρεπε να μου αποδίδεται η ίδια ηθική αξία και υπευθυνότητα όπως σε κάθε άλλον στη χριστιανική κοινότητα. Αν οι άγαμοι ετεροφυλόφιλοι που καλούνται στην ισόβια αγαμία τεκμαίρεται ότι έχουν τη δύναμη να ζήσουν τις εντολές του Χριστού, τότε το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για μένα. Αντιμετωπίζοντάς με με διαφορετικά στάνταρ, μειώνεις την αξιοπρέπειά μου ενώπιον του Θεού. Έχω κληθεί κι εγώ να γίνω άγιος.
  6. Εύχομαι να γνώριζες ότι ο Θεός διδάσκει περισσότερα για την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά από απλά “Μη”. Φυσικά τα διδάσκει και αυτά, αλλά η αλήθεια σχετικά με το σώμα μας, το σεξ και το σχέδιο και το σκοπό της δημιουργίας αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα.
  7. Εύχομαι να γνώριζες ότι δεν τιμά ούτε το Θεό ούτε εμένα να απολογούμαι για το σχέδιό Του. Εκτιμώ τη συμπάθειά σας για τον πόνο που μπορεί να προκαλούν οι παραστρατημένες επιθυμίες μου, αλλά ο Θεός δεν παρακρατεί κάτι καλό από μένα χωρίς λόγο. Μου δείχνει τι οδηγεί στη ζωή και στην ανθρώπινη ευτυχία και με κρατά από αυτό που θα με βλάψει. “Η αγάπη ας είναι ανυπόκριτη”. Αγάπα με και πες μου την αλήθεια.

4004705364_30662dc91a_z

Να ζητήσω δυο πράγματα; Αγάπα με, αλλά να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να είσαι πιο ελεήμων από το Θεό. Δεν είναι αγάπη να χαρακτηρίζεις τις ομοσεξουαλικές πράξεις ως καλές. Έκφρασε τη συμπάθειά σου σύμφωνα με την ετυμολογική σημασία της “συμπάθειας”: πάσχε μαζί μου. Μην προδίδεις την αλήθεια, αλλά βοήθησέ με να ζήσω σε αρμονία με αυτήν.

Σου ζητώ να με βοηθήσεις να σηκώσω το σταυρό μου και να ακολουθήσω το Χριστό.

Jean Lloyd


[1] Κατανοήστε τη σημασία των ερευνών σε διδύμους. Οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι θα πρέπει να έχουν 100% συμφωνία του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, αν αυτός πρόκειται για κάτι γενετικά προκαθορισμένο και δεν ενέχει καθ’ όλου μεταγεννητικούς παράγοντες. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι βαθμοί συμφωνίας είναι μάλλον χαμηλοί. Δείτε, για παράδειγμα, τη μελέτη του Bailey, J. M., Dunne, M. P., & Martin, N. G. (2000), “Genetic and environmental influences on sexual orientation and its correlates in an Australian twin sample.” Journal of Personality and Social Psychology, 78, σελ. 524-36.

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Κάθε αγώνας μετράει

Κάθε αγώνας μετράει

Συμβαίνει καμιά φορά να ξενερώνεις με τον αγώνα σου. Άλλα περίμενες και άλλα καταφέρνεις τελικά.

10 Δεκεμβρίου 2023
Παίζοντας με τη φωτιά

Παίζοντας με τη φωτιά

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου κάθε καλοκαίρι καίγονται τεράστιες εκτάσεις δάσους και χάνονται

4 Δεκεμβρίου 2023
Μετά την πτώση

Μετά την πτώση

Πάλι αυτή η φαρμακερή στιγμή. Η στιγμή που άφησες εβδομάδες και μήνες αγώνα να πάνε

1 Δεκεμβρίου 2023
Διαλέγοντας τον Χριστό: Συνέντευξη με έναν αμφιφυλόφιλο φοιτητή

Διαλέγοντας τον Χριστό: Συνέντευξη με έναν αμφιφυλόφιλο φοιτητή

— Καλησπέρα, Νίκο. Καλώς όρισες στο Ομοφυλοφιλία.gr. Ευχαριστούμε που είσαι εδώ σήμερα μαζί μας. Πες

27 Νοεμβρίου 2023