Πώς πρέπει να ανταποκρίνονται οι γονείς στο coming out των παιδιών τους

Οι πιο απαιτητικές ερωτήσεις που μου θέτουν, όταν μιλώ για τη διδασκαλία της Εκκλησίας πάνω στην ομοφυλοφιλία, έρχονται από γονείς που είναι αφοσιωμένοι στις διδασκαλίες της Εκκλησίας και έχουν ένα παιδί που έχει κάνει “coming out” και έχει αυτοπροσδιοριστεί ως gay ή λεσβία. Οι απαντήσεις που δίνω είναι οι εξής:

Εκφράστε την απροϋπόθετη αγάπη σας. Όταν ένα παιδί κάνει “coming out”, αποκαλύπτει δηλαδή τις ομόφυλες έλξεις του σε τρίτους, χρειάζεται να ξέρει ότι δεν το απορρίπτετε και ότι η αγάπη σας για αυτό δε θα αλλάξει ποτέ, ανεξάρτητα από τις επιλογές του. Εκ φύσεως, η αγάπη δεν μπορεί να είναι τυφλή μπροστά στην αλήθεια της Εκκλησίας. Αλλά πριν μιλήσετε για την αλήθεια, ένα παιδί χρειάζεται να νιώθει ότι το αγαπάτε απροϋπόθετα.

Ακούστε. Και μετά ακούστε περισσότερο. Μετά μείνετε σιωπηλοί. Μετά ακούστε ακόμη περισσότερο. Εκτός κι αν έχετε βιώσει οι ίδιοι τις ομόφυλες έλξεις, δεν είναι δυνατόν να κατανοήσετε πλήρως την εσωτερική ταραχή, απομόνωση και το φόβο της μοναξιάς και της απόρριψης που έχει περάσει το παιδί σας. Το παιδί σας θα ξέρει ότι η αγάπη σας είναι γνήσια, αν προσπαθήσετε να κατανοήσετε την εμπειρία του – χωρίς διακοπές ή επικρίσεις.

Το κήρυγμα για την ανηθικότητα των ομοσεξουαλικών πράξεων σπανίως (και αν!) έχει αλλάξει την άποψη κάποιου. Αν είστε ευσεβής Χριστιανός, το παιδί σας μπορεί να φοβάται ότι η πρώτη σας αντίδραση θα είναι να του πείτε ότι αυτό θα τον οδηγήσει στην κόλαση. Αν ακούσει μια τέτοια γλώσσα, θα απομακρυνθεί συνήθως από εσάς και από την Εκκλησία. Θα οδηγηθεί να ενταχθεί σε μια κοινότητα που θα τον ενθαρρύνει στην νέα του ταυτότητα και θα επιβεβαιώνει αυτό που λένε οι άλλοι: ότι εσείς και η Εκκλησία είστε μισαλλόδοξοι που δεν αξίζει να σας δίνουν σημασία.

CC (BY-SA) Lloyd Morgan
CC (BY-SA) Lloyd Morgan

Πριν καλέσετε το γιο ή την κόρη σας να αναζητήσει το μονοπάτι της αλήθειας, εκπαιδεύστε τον εαυτό σας, ακούστε άλλους ανθρώπους που έχουν περπατήσει αυτό το μονοπάτι και ζητήστε υποστήριξη.

Συνειδητοποιήστε ότι ο Θεός το επέτρεψε αυτό στη ζωή σας και στη ζωή του παιδιού σας για το συλλογικό σας αγιασμό. Η πλήρης εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού μπορεί να είναι δύσκολη, όταν ένα παιδί κάνει “coming out”. Ο π. Ιωάννης Harvey υπογράμμιζε ότι η πιο δυσκολοκατόρθωτη αρετή είναι η “θεληματική αποδοχή του κατά παραχώρηση θελήματος του Θεού”. Ο Θεός επέτρεψε τις ομόφυλες έλξεις στη ζωή μου ως ένα μονοπάτι που θα αποκαλύψει την απόλυτη ανάγκη μου για αυτόν. Το ίδιο πιστεύω και για τον καθένα που βιώνει ομόφυλες έλξεις. Για τους γονείς, οι ομόφυλες έλξεις του παιδιού τους είναι ένα μέσο με το οποίο ο Θεός τούς προσκαλεί να παραδοθούν πλήρως στη θεία πρόνοια. Να θυμάστε ότι για αυτούς που αγαπούν το Θεό, όλα βγαίνουν σε καλό (Προς Ρωμαίους 8:28).

Ο Θεός θέλει να νοιάζεστε περισσότερο για το δικό σας αγιασμό παρά για του παιδιού σας. Όσο περισσότερη πίστη έχουμε στο Χριστό και τη διδασκαλία της Εκκλησίας Του, τόσο πιο αποτελεσματικά εργαλεία θα έχουμε στα χέρια μας για το πνευματικό καλό των άλλων. Ζητήστε από το Άγιο Πνεύμα να σας παράσχει περισσότερο τα δώρα της σοφίας, της κατανόησης και της ορθής κρίσης. Προσφέρετε την άπειρης αξίας θυσία της Θείας Λειτουργίας για την απελευθέρωση και την ευτυχία του παιδιού σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε στη σωτηρία του παιδιού σας είναι μέσω του δώρου των λυτρωτικών δεινών. Σ’ αυτό το όμορφο παράδοξο που υπάρχει στην λύτρωση του Θεού, τα πιο επώδυνα πράγματα στη ζωή μας γίνονται αυτά που μας οδηγούν στο πιο χαρμόσυνο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ο πόνος που προκαλείται από τις επιλογές ενός παιδιού γίνονται τα μέσα μέσα από τα οποία ο γονιός μπορεί να αγαπήσει το παιδί με έναν Χριστοειδή τρόπο και τελικά να το βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι του Πατέρα.

“Μην απελπίζεστε, γιατί είμαστε ο λαός της Ανάστασης, και τραγούδι μας είναι το αλληλούια”. Αρνηθείτε να ζήσετε είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον, τις δίδυμες περιοχές της απελπισίας. Ο Χριστός μάς λέει να ζούμε στο παρόν, επειδή το σήμερα είναι το μόνο μέρος όπου μπορούμε να βρούμε την ειρήνη και όπου υπάρχει διαθέσιμη για μας η χάρις. Καθίστε και καταγράψτε ειλικρινά τη σχέση σας με το παιδί σας και ζητήστε συγγνώμη για όλες τις ελλείψεις του παρελθόντος. Αλλά αποφύγετε να λυπηθείτε ή να αναλάβετε την ευθύνη για την ομοφυλοφιλία του παιδιού σας. Ομοίως, απομακρύνετε όλους τους φανταστικούς φόβους που εδράζονται στο άγνωστο μέλλον.

CC (BY-NC-ND) Hessam
CC (BY-NC-ND) Hessam

Πάντα να ζείτε με ελπίδα. Οι απαντημένες προσευχές της Αγίας Μόνικας για το γιο της Άγιο Αυγουστίνο θα πρέπει να δίνουν ελπίδα στους γονείς. Είμαι βέβαιος ότι η σωτηρία του προήλθε από την επιμονή της μητέρας του να βαπτιστεί Χριστιανός και από τις συνεχείς προσευχές της για αυτόν.

Τελευταίο και σπουδαιότερο, περιμένετε το Θεό. Αφήστε το Θεό να ενεργήσει και, στο “πλήρωμα του χρόνου”, περιμένετε με “χαρούμενη ελπίδα” και ενθουσιώδη αναμονή για τη στιγμή, που ο Θεός θα αποκαλύψει τη σώζουσα δύναμή του στη ζωή του παιδιού σας.

Daniel Mattson

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Κάθε αγώνας μετράει

Κάθε αγώνας μετράει

Συμβαίνει καμιά φορά να ξενερώνεις με τον αγώνα σου. Άλλα περίμενες και άλλα καταφέρνεις τελικά.

10 Δεκεμβρίου 2023
Παίζοντας με τη φωτιά

Παίζοντας με τη φωτιά

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου κάθε καλοκαίρι καίγονται τεράστιες εκτάσεις δάσους και χάνονται

4 Δεκεμβρίου 2023
Μετά την πτώση

Μετά την πτώση

Πάλι αυτή η φαρμακερή στιγμή. Η στιγμή που άφησες εβδομάδες και μήνες αγώνα να πάνε

1 Δεκεμβρίου 2023
Διαλέγοντας τον Χριστό: Συνέντευξη με έναν αμφιφυλόφιλο φοιτητή

Διαλέγοντας τον Χριστό: Συνέντευξη με έναν αμφιφυλόφιλο φοιτητή

— Καλησπέρα, Νίκο. Καλώς όρισες στο Ομοφυλοφιλία.gr. Ευχαριστούμε που είσαι εδώ σήμερα μαζί μας. Πες

27 Νοεμβρίου 2023