Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

— Καλησπέρα, Άρη! Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

— Γεια σας! Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ. Ονομάζομαι Άρης, είμαι φοιτητής, 23 ετών και κατάγομαι από ένα χωριό της Στερεάς Ελλάδας.

— Πώς μας γνώρισες;

— Αρχικά σας γνώρισα από ένα βίντεο μιας γνωστής YouTuber, η οποία αναφέρθηκε στους θρησκευόμενους ομοφυλόφιλους και παρέπεμπε στη σελίδα σας. Έκανα λοιπόν αυτή την κίνηση να μπω να ψάξω το προφίλ και να ενδιαφερθώ για αυτό το κομμάτι.

— Άρα σου αρέσουν κι εσένα τα αγόρια;

— Ναι!

— Σε τι ηλικία το κατάλαβες;

— Γύρω στα 8 με 10 χρονών. Ήμουν πολύ μικρός.

— Όταν το διαπίστωσες αυτό τι συναισθήματα σου προξένησε;

— Ήμουν από μικρός κοντά στον Θεό. Η θεία μου με είχε μυήσει στον χριστιανισμό. Μου άρεσε η εκκλησία. Αυτό με έκανε να νιώσω πως αν ενδώσω στις σαρκικές σκέψεις δεν θα είμαι αρεστός στον Θεό! Ιδίως μετά τα 13, οι ενδοιασμοί αυτοί άρχισαν να είναι πιο έντονοι. Όμως εγώ δεν μιλούσα ποτέ για αυτό το κομμάτι. Παρ’ ότι είχα πνευματικό, δεν το έλεγα. Ντρεπόμουνα!

— Τώρα το έχεις πει;

— Στα 19 μου άρχισα να μιλάω για τις ομόφυλες έλξεις και μίλησα στον πνευματικό μου. Ήταν το πρώτο μου coming out!

— Πώς είναι να αντιμετωπίζεις όλο αυτό το πράγμα μόνος σου, να μην το ξέρει κανένας, να περάσεις όλη την εφηβεία και να το παλεύεις ολομόναχος;

Η ψυχολογία μας στην εφηβεία είναι ούτως ή άλλως μπερδεμένη. Το σώμα μας αλλάζει και αλλάζει και η προσωπικότητά μας. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πάρα πολύ, αλλά άντεξα με προσευχή και με την εξομολόγηση. Στην πορεία της ζωής μου, έγιναν πιο ήπια τα πράγματα. Δεν ξέρω αν ένιωσα ποτέ αδικημένος. Η αλήθεια είναι ότι είχα σκεφτεί κάποιες φορές να αλλάξω θρησκεία. Εν τέλει όμως κατάλαβα ότι αλήθεια είναι μόνο ο Τρισυπόστατος Θεός μας και έτσι έμεινα σταθερός.

— H σχέση σου με τα άλλα αγόρια ποια ήταν;

— Στο δημοτικό δεν είχα ιδιαίτερες παρέες. Δεν ασχολούμουν με το ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα και έτσι τα αγόρια με κορόιδευαν. Δεν είχα τις ίδιες δραστηριότητες με τα άλλα αγόρια. Βέβαια υπήρξαν και κορίτσια που μου φώναζαν “ονόματα”. Το χωριό ήταν μικρό και οι παρέες περιορισμένες. Στο γυμνάσιο-λύκειο, πήγα σχολείο σε άλλη πόλη. Εκεί βρήκα καλές κοπέλες και γίναμε φίλοι και με δέχτηκαν όπως είμαι. Το μπούλινγκ βέβαια από τους υπόλοιπους συμμαθητές, αγόρια-κορίτσια, συνεχίστηκε. Ευτυχώς, όταν πήγα πανεπιστήμιο, βρήκα αρκετούς ανθρώπους που με αποδέχτηκαν και με στήριξαν. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα είναι κορίτσια! Έχω και τους κολλητούς μου στο χωριό, έχω και τις κολλητές μου και δεν θα τους άλλαζα με τίποτα στον κόσμο! Τους αγαπώ το ίδιο όλους κι εκείνοι με αποδέχονται ως ίσο.

— Άρα έχεις μιλήσει για τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό;

— Ναι, μετά τον πνευματικό, μίλησα και στους φίλους μου, τους κολλητούς μου. Kαι όταν έγινα φοιτητής, μίλησα στους πιο κοντινούς συμφοιτητές. Οι κολλητοί μου έμειναν άναυδοι, δεν το πίστευαν! Οι συμφοιτητές μου πάλι ήταν πολύ ανοιχτοί και με δέχτηκαν έτσι όπως είμαι. Δεν είχαν κάποιο θέμα.

— Τι εμπειρίες είχες από το gay dating;

— Έχω γνωρίσει αρκετό κόσμο. Η ηδονή είναι ευχάριστη και αυτό είναι όλο κι όλο που μας προσφέρει η αμαρτία. Ο Θεός αντίθετα ευλογεί την ταπείνωση, την προσευχή, την αγάπη. Εγώ σε αυτά υστερούσα και έτσι αναζητούσα την ηδονή. Και τη βρήκα. Μόνο αυτήν. Ούτε αγάπη ούτε αποδοχή, μόνο ηδονή. Κάποια στιγμή όμως, το σταμάτησα εγώ ο ίδιος, θέλοντας να αγαπήσω τον Θεό μου περισσότερο. Είπα: τέλος, ως εδώ, φτάνει! Η αμαρτία είναι κακιά και πρέπει να σταματήσει και από μένα. Γιατί αν ξεκινάει από έναν, ξεκινάει και στους άλλους. Άρα αν σταματήσει ένας, κάποια στιγμή θα σταματήσουν και οι άλλοι.

— Πόσο εύκολο ήταν να εφαρμόσεις αυτή την απόφαση;

— Ήταν λίγο δύσκολο, γιατί όπως είπαμε η ηδονή είναι γλυκιά. Αλλά έβαλα πείσμα στον εαυτό μου και είπα ότι φτάνει, ως εδώ, είναι αρκετά!

— Τι σε βοήθησε περισσότερο στον αγώνα;

— Με βοήθησε ένας βίος που άκουσα. Ένα ξημέρωμα Κυριακής δεν είχα πάει εκκλησία και άνοιξα την τηλεόραση να ακούσω τη λειτουργία. Και άκουσα ένα κήρυγμα από τον Μητροπολίτη Μάνης για τον βίο της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, η οποία ήταν πόρνη. Εκεί μού άλλαξαν όλα. Άρχισα να καταλαβαίνω τι σημαίνει Θεός, τι σημαίνει αγάπη, τι σημαίνει αγκαλιά από την Παναγία! Όλα άρχισαν να γυρνάνε μία τούμπα και να πιστεύω περισσότερο από όσο πίστευα πριν.

— Έχεις γνωρίσει λοιπόν και την αμαρτία και την εγκράτεια. Τι πιστεύεις, αξίζει ένας ομοφυλόφιλος νέος σήμερα να εγκρατεύεται;

— Αξίζει, γιατί οι μέρες είναι δύσκολες. Ο Θεός μάς θέλει αγνούς, μας θέλει ήρεμους, μας θέλει ταπεινούς και να αγαπάμε αληθινά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πάτημα στον αγώνα μου: η αγκαλιά του Θεού που μας συντροφεύει και μας προκαλεί να τον ανακαλύψουμε. Όσο αμαρτία και να είναι η αρσενοκοιτία, άλλο τόσο και πιο πολύ μας αγαπάει ο Θεός.

— Θα ήθελες να κάνεις δικά σου παιδιά;

— Αγαπάω πάρα πολύ τα παιδιά. Ο έγγαμος βίος είναι πάρα πολύ δύσκολος. Όμως τα παιδιά είναι ευλογία σε ένα σπίτι. Μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις σου, γίνεσαι γονιός, μαθαίνεις να ζεις. Η Εκκλησία μας λέει ότι θα ακολουθήσεις ή τον μοναχικό βίο ή τον έγγαμο, οπότε η ζωή σου θα εξαρτηθεί από αυτό. Μιας και αγαπάμε τον Θεό, να τον ακούσουμε και σε αυτό που θέλει.

— Πώς ονειρεύεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

— Αξίζει να κοιτάμε το παρόν. Κοιτάω το εδώ, το τώρα. Θα ήθελα όμως να είμαι σε ένα μέρος όπου θα αγαπάω πιο πολύ τον Θεό και θα έχω ανθρώπους γύρω που θα είναι το ίδιο με εμένα και θα αλληλοστηριζόμαστε. Μ’ αρέσει ο μοναχικός βίος. Από την άλλη, με τις κοπέλες δεν υπάρχει κάποια έλξη. Αλλά δεν το έχω πολυσκεφτεί.

— Αν μια μέρα συναντήσεις τον Θεό, τι θα ήθελες να του πεις;

— Είναι πάρα πολύ δύσκολος ο αγώνας της ομοφυλοφιλίας. Θα τον ρωτήσω λοιπόν γιατί τόσος πόνος και τόση πίκρα, αν και ξέρουμε ότι στο τέλος μάς ανταμείβει πολύ περισσότερο.

— Ευχαριστούμε πολύ, Άρη. Εύχομαι να σου δώσει ο Θεός τη δύναμη να μείνεις σταθερός στην επιλογή σου. Έλεγε ο πνευματικός μου ότι, αν ο άνθρωπος μετανοήσει, ο Θεός μπορεί να τον αποκαταστήσει ακόμη και στην παρθενία. Μπορεί να μας ξανακάνει παρθένους! Σ’ το εύχομαι!

— Αμήν. Το εύχομαι για όλους μας.

Φωτογραφίες: Adobe Stock/krakenimages.com

13 Απαντήσεις

 1. Πολύ σοβαρό παιδί ο Άρης μπράβο 🙌🏼, εύχομαι να συνεχίσεις να εκφράζεις την αγάπη σου στον Χριστό και όπου σε οδηγήσει η ζωή να μην Τον αφήσεις! Όλοι μας είχαμε και έχουμε σκαμπανεβάσματα κάνε αυτό που νιώθεις και για όλους έχει ο Θεός!

 2. Εύχομαι όλα τα καλά στον αγώνα σου! Η εγκράτεια και η παρθενιά είναι αρετές που ζητάει ο Θεός από τον κάθε άνθρωπο, οπουδήποτε και αν βρίσκεται! Εύχομαι το μονοπάτι σου να είναι ευλογημένο και γεμάτο φως Χριστού!
  Εύχομαι τα καλύτερα!

 3. Μπράβο σου παλικάρι μου για την δύναμη της ψυχής σου και την ταπείνωση που σε διακατέχει.
  Σου εύχομαι να περπατάς πάντα στο δρόμο του Θεού και να είναι η ζωή σου γεμάτη Χριστό!

 4. Μου άρεσε πάρα πολύ…
  Και νομίζω ότι αυτή ήταν η αγαπημένη μου συνέντευξη απ’ όσες έχω διαβάσει… Και τις έχω διαβάσει όλες νομίζω χαχα

  Απλή. Ειλικρινής. Αληθινή. Αυθεντική.
  Με τα όλα της.
  Και αγωνας, και αμαρτία, και πτώσεις και ξανά πάλι η προσπάθεια η καλή!

  Εύχομαι να είσαι πάντα καλά, ευγνώμων, με οικογένεια και φίλους που σε αγαπούν αληθινά για αυτό ακριβώς που είσαι.
  Γιατί είσαι υπέροχος.
  ❣️

  φοιτητής και εγώ, 22 χρονών
  Μια απ’ τα ίδια είμαι :ρ

  Είτε οικογένεια, είτε παιδάκια, είτε σκυλάκια, όπως και αν καταντήσουμε, ελπίζω να είμαστε όλοι γεμάτοι, ευγνώμονες, και ψυχικά υγειείς:) να χαιρόμαστε τη ζωή, και να έχουμε καλή καρδιά ❤️

 5. Μπράβο Άρη! Εύχομαι η ηδονή του Χριστού να νικήσει τη ψυχή σου, μέσα από τη ταπεινότητα που σε διακατέχει! Καλόν αγώνα!!

 6. Αδερφέ πολύ συγκινητικό το άρθρο σου!!έχε πίστη και εμπιστοσύνη στον μεγαλοδύναμο και αυτός θα πράξει το μέγιστο!!κάνε τον αγώνα σου…. αυτός είναι που μας ανυψώνει!αυτός γεμίζει το μέσα και το έξω μας με δάκρυα μετανοίας!!δεν θα σε αφήσει ο Χριστός μας!! Να χαμογελάς και να έχεις δύναμη!! Την αγάπη μου!!αν θες μπορείς να μιλήσεις με τον διαχειριστή της σελίδας να επικοινωνήσεις μαζί μου!! Ότι μπορώ να βοηθήσω ειμαι!! Καλό αγώνα σε όλους μας!!

 7. Αγαπητέ Αρη. Χαίρομαι για εσένα. Νομίζω ότι ο μοναχισμός σε ένα μοναστήρι, Αγιορείτικο κατά προτίμηση θα σου ταίριαζε. Πριν μερικά χρόνια βρισκόμουν στην Μονή Κουτλουμουσίου κι εκεί ένας μοναχός πού ήταν γεμάτος χαρά ,ηλικία γύρω στα 60 πρέπει να ήταν ,μας είπε ότι είναι εκεί από 30 ετών και η χαρά που νιώθει δεν περιγράφεται. Η Χαρά του Χριστού πραγματικά τον έκανε να λάμπει!!! Δε μετάνιωσε στιγμή μας είπε. Φαντάσου όντως ότι αυτή η κοινή ζωή με τους αδελφούς είναι μεγάλη χαρά γιατί είστε όλοι μαζί να ζείτε τη Χαρά της εν Χριστώ ζωής. Όπως λέει και ο ψαλμός “Ιδού δη τι καλόν ή τι τερπνόν αλλ ει το κατοικείν αδελφούς επί τω αυτώ… “. Αυτή η ομάδα είναι η όαση που θα βρεις παρηγοριά για να προχωρήσεις τη ζωή σου με τη Δύναμη του Ιησού Χριστού. Αμήν.

 8. Αδελφέ μου Αρη, θέλω να ξέρεις πως σε αυτόν τον αγώνα δεν είσαι μόνος σου!! Ολοι μαζί εδώ μέσα σε αυτήν την οικογένεια συμπορευόμαστε και συσταυρωνομαστε μαζί Του , δεν χρειάζεται να αρέσουμε σε κανέναν άνθρωπο, πάντα έλεγα στον εαυτό μου ότι οι Αγιοι είναι οι αληθινοί μας φίλοι, χαίρομαι που μας ανοίχτηκες και μίλησες για εσένα, να εύχεσαι και για εμάς στις προσευχές σου και μακάρι να ανταμωσουμε από κοντά!!

 9. Γειά σου Άρη,
  Γειά σε όλα τα αδέλφια εν Κυρίω,

  Μοιράζομαι τα παρακάτω προς βοήθεια και ενθάρρυνση.

  Ήμουν πάντα πιστός στον Θεό αλλά αποστάτησα μετά την εφηβεία.
  Μετά από αρκετές δεκαετίες άσωτης ζωής με πολλή ελευθεριότητα και δικαιωματισμό επέστρεψα στον δρόμο του Θεού, κατ΄υπόδειξη του Υψίστου.
  Η ζωή μου έχει αλλάξει ριζικά και νιώθω ξαναγεννημένος και ευλογημένος!
  Ο Πνευματικός πατέρας μου έχει παίξει καταλυτικό ρόλο.
  Με πολλή χαρά νηστεύω, κάνω εγκράτεια, επανακατηχούμαι, διαβάζω την Αγία Γραφή, ομολογώ τον Χριστό και μετέχω στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.
  Προτεραιότητα πλέον έχει η πνευματική ζωή.

  Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ είναι ΘΗΣΑΥΡΟΣ!!
  Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ!!

  Να μην απελπίζεται κανένας – ο Θεός ανταμείβει κάθε προσπάθεια και μας βοηθά στον αγώνα μας.
  ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ… δεν θα το μετανιώσετε – είναι το δώρο μας προς τον Κύριο!

  Με Αγάπη εν Χριστώ

 10. Αγαπητέ Άρη.
  Διάβασα με προσοχή τη συνέντευξη που έδωσες και πραγματικά θαυμάζω το θάρρος σου και την ειλικρίνεια σου. Είσαι άλλος ένας μετανοημενος εκ των σαρκικων αμαρτιών και αυτό με κάνει να νιώθω περισσότερο κοντά σου καθώς και εγώ στο παρελθόν είχα αμαρτήσει. Εδώ και πολλά χρόνια όμως με την Χάρη του Θεού παραμένω αγνός μακριά από όλα αυτά και χαίρομαι όταν βλέπω ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. Όποτε με χρειαστείς δηλώνω πρόθυμος να σε βοηθήσω όπως και κάθε άτομο εδώ πέρα που χρήζει βοηθείας στον δύσκολο αγώνα της αναχαιτισης των σαρκικων παθών μέσα από την παρέα, τις σχέσεις, την συμπαράσταση. Για τα υπόλοιπα είναι οι πνευματικοί πατέρες. Αυτά λοιπόν, σας φιλώ.

  Γιάννης Τ.

  1. Άρη, θέλω να σου εκφράσω τον θαυμασμό και την υποστήριξη μου για την ειλικρίνεια και το θάρρος σου να μοιραστείς την ιστορία σου. Ο αγώνας σου για συμβιβασμό της πίστη σου με την ταυτότητα σου είναι πραγματικά αξιέπαινος. Μας δείχνεις ότι με δύναμη και προσευχή μπορείς να παραμείνεις σταθερός στις αξίες σου. Συνέχισε να είσαι ο εαυτός σου και να προχωράς στον δρόμο που έχεις επιλέξει. Εύχομαι να βρεις πάντα την αγάπη και την αποδοχή που σου αξίζουν. Να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος και ότι οι προσπάθειές σου είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς. Να είσαι καλά και να συνεχίσεις με δύναμη!

 11. Καλέ τι βλακείες είναι αυτές;
  Καταρχάς, τόσο η συνέντευξη όσο και οι φωτογραφίες είναι ψεύτικες.
  Άρη αγόρι μου, αν υπάρχεις στα αλήθεια (που δεν το νομίζω) τρέχα μακριά από όλους αυτούς που σου λένε να απαρνηθείς τη φύση σου. Κινδυνεύεις.
  Η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική, άρα και το να κάνεις σεξ με άτομα του ίδιου φύλου είναι.
  Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο λέει ψέματα (aka αμαρτία).
  Ο Θεός αν υπάρχει κι όποιο/α κι αν είναι, θα ήθελε να είσαι ελεύθερος και όχι κομπλεξικός και δυστυχισμένος σαν όλους αυτούς εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

— Καλησπέρα, Άρη! Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου. — Γεια σας! Χαίρομαι

17 Ιουνίου 2024
Ομοφυλοφιλία και Θρησκεία: Ωφελεί ή βλάπτει;

Ομοφυλοφιλία και Θρησκεία: Ωφελεί ή βλάπτει;

Μια επιστημονική ανασκόπηση για την σχέση θρησκείας και υγείας στον ομοφυλοφιλικό πληθυσμό

7 Ιουνίου 2024
Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024