Όταν σε ελκύει ένας φίλος

Φαίνεται ότι ο μεγάλος σου φόβος είναι η αυξανόμενη έλξη που νιώθεις για τον καλό σου φίλο και το επακόλουθο ερώτημα τι σηματοδοτεί αυτή για τη συγκεκριμένη φιλία καθώς και για άλλες φιλίες που κατά καιρούς θα δημιουργήσεις. Αυτό είναι, βέβαια, κάτι που το πέρασα κι εγώ, καθώς περνούσαν τα χρόνια, και αποτελεί πραγματικό άθλο να οριοθετήσεις σωστά τα πράγματα. Χαίρομαι που μπορώ να πω ότι δεν μου συμβαίνουν πλέον τέτοιου είδους συγκρούσεις. Το αναφέρω αυτό για να τονώσω την ελπίδα σου πως αξίζει πολύ να παλεύεις για τις φιλίες σου, και πως η ζωή σου δεν θα είναι για πάντα έτσι.

Τι εννοώ λέγοντας “να παλεύεις για τις φιλίες σου”; Το μυστικό είναι να κυριαρχείς στα πάθη σου με τον νου και τη λογική, με τη βοήθεια της προσευχής, των μυστηρίων και τις καλές συμβουλές των ανθρώπων που εμπιστεύεσαι και αγαπάς. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον που βιώνει ομόφυλες έλξεις να “τσιμπηθεί” με έναν καλό του φίλο. Πολύ εύκολα μπορεί να δούμε σε αυτόν την πολυπόθητη απάντηση στη μοναξιά μας και στις βαθύτερες επιθυμίες μας. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να λαχταρά ανυπόμονα για τον χρόνο που περνούσα με τον φίλο μου. Όχι με τη σαρκική έννοια, –επ’ ουδενί–, αλλά με την έννοια μιας φιλίας φαντασιακής, όπου ο φίλος μου γινόταν η ολοκληρωτική απάντηση στη μοναξιά μου και στην επιθυμία μου για ουσιαστική οικειότητα.

Το κλειδί με τον καλό σου φίλο είναι να σέβεσαι την απόσταση που υπάρχει μεταξύ σας. Ο φίλος σου είναι αυτός που είναι, όχι αυτός που εσύ θέλεις να είναι. Τότε η αγάπη μας θα είναι ανιδιοτελής. Ανιδιοτελής δεν σημαίνει αδιάφορη. Αλίμονο! Ο Χριστός έχει ανιδιοτελή αγάπη για εμάς και αυτή αποτελεί την πιο ελεύθερη μορφή αγάπης, γιατί προσφέρει χωρίς να έχει απαίτηση αμοιβαιότητας… παρά μόνο ελπίδα αμοιβαιότητας. Σε μια υγιή φιλία, δυο άντρες στέκονται ο ένας στο πλευρό του άλλου, όχι πρόσωπο με πρόσωπο όπως κάνουν οι ερωτευμένοι. Όταν ήμουν μικρότερος, επιθυμούσα να έχω μια “ημισυζυγική” σχέση, απλά να ήταν με τον φίλο μου. Ήθελα να τον σκέφτομαι όλη την ώρα και να είμαι μαζί του, χάρη σε όλα τα όμορφα συναισθήματα που ένιωθα, όταν ήμουν δίπλα του, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που βλέπουμε τους ερωτευμένους να περπατάνε κολημμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Αυτό δημιουργούσε μη υγιείς απαιτήσεις εκ μέρους μου από αυτή τη φιλία, με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί.

Δεν είναι όμως νομοτελειακά αυτό το μέλλον για όσους βιώνουμε ομόφυλες έλξεις! Υπάρχει και η επιλογή να καλλιεργήσουμε την αρετή της φιλίας, που είναι μία τέχνη χαμένη, και ο μπούσουλας για μια υγιή φιλία είναι να κατανοήσουμε τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει φιλία. Υπάρχουν μερικά καλά βιβλία πάνω σε αυτό το θέμα, που μπορούμε να τα μελετήσουμε παρέα με τους καλούς μας φίλους. Έχουν κι αυτοί ανάγκη από στενές, υγιείς φιλίες, αλλά πολύ συχνά συμβιβαζόμαστε με τη μετριότητα ακόμη και στις πιο στενές μας σχέσεις. Κάποτε ήξερα δύο φίλους που όλη κι όλη η επικοινωνία τους συνίστατο στην ικανότητά τους να θυμούνται ατάκες από την τηλεόραση. Αυτό ήταν πραγματικά το μόνο κοινό τους στοιχείο, αλλά δυστυχώς φαινόταν πως τους αρκούσε. Αλλά για μένα μια τέτοια σχέση δεν είναι αρκετή!

Θα προσέθετα και αυτό: οι φιλίες μας κάποιες φορές μάς απογοητεύουν. Πάντα έτσι θα γίνεται – δόξα τω Θεώ. Αποτελεί ένα δώρο του Θεού η διαπίστωση ότι καμία επίγεια σχέση δεν θα μπορέσει ποτέ να μας ικανοποιήσει πλήρως σε τέτοιο βαθμό, που να μην νιώθουμε βαθιά λαχτάρα για περισσότερη οικειότητα – και φυσικά αυτή την ακόρεστη δίψα για οικειότητα μπορεί να την ικανοποιήσει μόνο ο Θεός Πατέρας μας. Πολλοί γάμοι διαλύονται, επειδή ο ένας σύζυγος περίμενε από τον άλλον να αποτελέσει την απάντηση στους βαθύτατους πόθους της ανθρώπινης καρδιάς. Αλλά καθώς στα βάθη της η καρδιά μας λαχταρά για τον ίδιο τον Θεό, κανένας άντρας ή γυναίκα δεν θα μπορέσει ποτέ να μας κάνει απόλυτα ευτυχισμένους. Αν αναγνωρίσουμε αυτή την αλήθεια, οι φιλίες μας θα αποκτήσουν μία νέα ελευθερία. […]

Όταν νιώθεις να σε ελκύει ένας φίλος, μην αυτομαστιγώνεσαι! Αποδέξου την ύπαρξη της έλξης και με τη θέλησή σου πες στον εαυτό σου: “Πρέπει να τον βλέπω όπως πραγματικά είναι, ένα αγαπημένο παιδί του Θεού και όχι ένα σκεύος για τη δική μου ηδονή”. Πολλούς φίλους και γνωστούς μου τους βρίσκω ελκυστικούς. Πώς αλλιώς να γίνει; Αφού ο Θεός έπλασε τους άνδρες και τις γυναίκες κατ’ εικόνα Του· ο Θεός που είναι η απόλυτη ομορφιά! Το θέμα είναι πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτή την έλξη και σ’ αυτό το σημείο πρέπει να παρεμβαίνει η θέλησή μας.

Στη ζωή μου έχω γνωρίσει μερικούς άνδρες, που τους έβρισκα πολύ ωραίους και, επειδή ήθελα να είμαι φίλος τους περισσότερο από ό,τι ήθελα να τους βλέπω σαν σεξουαλικά αντικείμενα, έπρεπε να προσπαθήσω πραγματικά για να κόψω από τη ρίζα τις σκέψεις μου που έρεπαν προς μια ρομαντική ή ερωτική φαντασίωση. Αυτή η εξάσκηση της θέλησης είναι σαν όλες τις άλλες ασκήσεις: οι μύες της θέλησής μας μεγαλώνουν και δυναμώνουν, καθώς τους εξασκούμε. Και φυσικά, βοηθάει πολύ να έχεις κάποιον άλλον που αντιλαμβάνεται πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Εγώ είχα έναν καλό πνευματικό, στον οποίο εξαγορευόμουν τις έλξεις που ένιωθα για τους φίλους μου. Και, δόξα τω Θεώ, αυτό έπιασε. Μπορούμε να θέσουμε τα πάθη μας υπό έλεγχο, εξασκώντας την θέλησή μας! Αυτό γίνεται με την αρετή και η αρετή της φιλίας μάς βοηθά να κυριαρχούμε στα πάθη μας, ώστε να μπορούμε να αγαπάμε τους φίλους μας ανιδιοτελώς.

Μη φοβηθείς αυτή τη φιλία, αλλά δες την μάλλον σαν ένα δώρο του Θεού και σαν μια ευκαιρία να καλλιεργήσεις την αρετή της φιλίας και να μάθεις τι σημαίνει αληθινή και βαθιά φιλία μεταξύ ανδρών. Αν συνειδητοποιήσεις ότι ελκύεσαι από ένα φίλο, μην πανικοβληθείς. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Όμως, ακριβώς επειδή τον αγαπάς, πρόσφερε αυτές τις έλξεις σαν μια “ζώσα θυσία” στο βωμό του Θεού, λέγοντας: “Κύριε, γενηθήτω το θέλημά σου, όχι το δικό μου· βοήθησέ με να τον βλέπω, όπως τον βλέπεις Εσύ”. Και ο Θεός θα τιμήσει τον αγώνα σου και θα ευαρεστηθεί μαζί σου Αυτός, που σίγουρα γνωρίζει την σημασία μιας στενής ανδρικής φιλίας. Ο Ιωάννης, ο ηγαπημένος μαθητής, ξάπλωνε στον Μυστικό Δείπνο δίπλα στον Ιησού και έπεσε πάνω στο στήθος Του. Ας παρακαλέσουμε τον Χριστό να βλέπουμε τους φίλους μας με τον τρόπο που έβλεπε ο Ιησούς τον ηγαπημένο μαθητή Του και Αυτός σίγουρα θα σπεύσει στη βοήθειά μας.

Daniel Mattson

Σ.τ.Μ.: Το κείμενο αυτό είναι πολύ καλό και καλύπτει το σύνολο σχεδόν του προβλήματος. Να προσθέσουμε μόνο ότι στις περιπτώσεις που η έλξη είναι αμοιβαία μεταξύ δύο φίλων, θα πρέπει να εφαρμόζουμε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί, όπως λέει ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, “Όταν ο διάβολος θελήσει να συνδέσει δύο πρόσωπα μεταξύ τους με αισχρό δεσμό, εξετάζει καλά και τα δύο μέρη και αρχίζει να ανάβει τη φωτιά από το μέρος που βρίσκει πιο αδύναμο”.

2 Απαντήσεις

  1. Μην έχουμε αυταπάτες. Δεν μπορεί να κρατηθεί καθαρή μία φιλία όταν υπάρχει σαρκική επιθυμία ανεκπλήρωτη. Ο ένας από τους δύο θα βασανίζεται και ο άλλος ούτε καν θα το υποψιάζεται. Μία φιλία που πατάει πάνω σε μυστικά και ψέματα μπορεί να πάει καλά; Δυστυχώς η μοναξιά είναι συνεπακόλουθο του μεγάλου πειρασμού της ομοφυλοφιλίας. Αυτό όμως δεν είναι ούτε κακό ούτε συμφορά. Η μοναξιά μπορεί να μετατραπεί σ΄ ένα μονοπάτι προς το Θεό και προς τους ανθρώπους γενικά, χωρίς τις επικίνδυνες αποκλειστικότητες μίας εμπαθούς φιλίας. Καλύτερα χωρίς φίλους και με πολλά αγαπημένα πρόσωπα, παρά με κάποιον φίλο που η ασίγαστη επιθυμία μου για εκείνον με κάνει νευρικό, πικρόχολο, αντικοινωνικό, ιδιόρρυθμο και στο τέλος δυστυχισμένο. Το πάθος μπορεί να γίνει άνοιγμα στους ανθρώπους, η προσκόλληση σ’ ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει καρκίνωμα θανατηφόρο. Αν ερωτευθείς το φίλο σου κόψε τη φιλία μαζί του και άνοιξε την καρδιά σου στους ανθρώπους. (Συγνώμη για τις προστακτικές. Σαν ιδέα τις καταθέτω, όχι από διάθεση εξυπνάδας και επιβολής. Ευχαριστώ)

    1. Δεν θα διαφωνήσω με όσα γράφετε, απλά θα σημειώσω ότι δεν είναι απαραίτητο “ο άλλος να μην το υποψιάζεται”. Αν μιλάμε για μια φιλία ουσιαστική, μπορούμε να του το πούμε. Γνωρίζω τέτοια παραδείγματα (όπου η έλξη ΔΕΝ είναι αμοιβαία) και έχουν λειτουργήσει αρκετά καλά.

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024
Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Είμαι ομοφυλόφιλος και Χριστιανός γιατί…

Παραμονές της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, σε

7 Φεβρουαρίου 2024