Μια υπόσχεση για τη νέα χρονιά

Άλλος ένας χρόνος έφτασε στο τέλος του, γεμάτος με εμπειρίες χαράς και λύπης, απογοητεύσεων και αγώνα, νίκης και αμαρτιών. Μέσα στην καθημερινότητά μας, ο αγώνας για να πλησιάσουμε το Θεό και να ομοιωθούμε μαζί Του συναντούσε ποικίλα εμπόδια από τον πονηρό και το περιβάλλον μας. Εμπόδια όμως έφερνε και ο εαυτός μας, η ίδια η φθαρμένη φύση μας. Για τον πιστό Χριστιανό, η ομοφυλοφιλία είναι μία κατάσταση ξεκάθαρα πειρασμική. Βέβαια, όλες οι σεξουαλικές έλξεις είναι εν δυνάμει πειρασμικές, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε αμαρτία, αλλά ιδιαίτερα οι ομόφυλες έλξεις δεν έχουν στην Ορθόδοξη κοσμοαντίληψη καμία θεμιτή διέξοδο έκφρασης.

Για το λόγο αυτό, ο σύγχρονος ομοφυλόφιλος καλείται να αναζητήσει δύναμη για τον αγώνα του στην Αγία Γραφή και την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας μας. Δεν είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι σ’ αυτή τη γη, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη μοναξιά, την απογοήτευση, τα αναπάντητα ερωτήματα. Μια άλλη συμπαθής ομάδα ανθρώπων, που αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα με μας, ήταν οι ευνούχοι, γι’ αυτό ίσως είναι χρήσιμο να εξετάσουμε την περίπτωσή τους.

Ευνούχοι ονομάζονταν οι άνδρες, από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί τα γεννητικά τους όργανα. Αποτελούσαν συχνό φαινόμενο σε όλη την Εγγύς Ανατολή και γι’ αυτό διάφοροι άγιοι αναφέρθηκαν σε αυτούς και αποτέλεσαν αντικείμενο της Ορθόδοξης ποιμαντικής.

Ο Απόστολος Φίλιππος κατηχεί τον ευνούχο της Κανδάκης

Ευνούχοι υπήρχαν και στην εποχή του Χριστού και ο Κύριος γνώριζε την παρουσία τους, αλλά δεν τους απέδωσε αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Μιλώντας προς τους μαθητές Του, ο Χριστός δεν καταδίκασε αυτούς που δεν μπορούν να έχουν φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις (και άρα να έρθουν σε γάμο). Αντίθετα, πρότεινε γι’ αυτούς και για όλους τους Χριστιανούς έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής: την αγαμία και την εγκράτεια προς δόξαν Θεού.

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό όλο αυτό, όμως η Αγία Γραφή μάς ξεκαθαρίζει ότι ο γάμος δεν αποτελεί προϋπόθεση για να είναι κανείς σωστός Χριστιανός — στην πραγματικότητα, η αγαμία και η εγκράτεια μπορούν να κάνουν τη χριστιανική ζωή πολύ πιο εύκολη στην καθημερινότητά της. Αυτό δε σημαίνει ότι πολλοί ομοφυλόφιλοι Χριστιανοί, που επιθυμούν το γάμο, γιατί σε αυτόν βλέπουν την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους, θα πρέπει να απελπιστούν και να παρατήσουν την προσπάθεια. Γιατί μπορεί πράγματι για μερικούς ο Θεός να έχει και αυτό το σχέδιο.

Σημαίνει απλά ότι για μας τους υπόλοιπους ομοφυλόφιλους, όπως και για τους ευνούχους, ο Κύριος δεν έχει μείνει ούτε αδρανής ούτε σιωπηλός. Δεν επέτρεψε απλά να στερηθούμε κάτι (την έλξη ή την ακεραιότητά μας), χωρίς να έχουμε την προοπτική να κερδίσουμε κάτι πολύ πιο σπουδαίο σε αντάλλαγμα.

Τι είναι αυτό; Μας το λέει ο Προφήτης Ησαΐας:

Κανένας ευνούχος ας μη λέει “είμαι ένα κούτσουρο”.

Γιατί υπόσχεται ο Κύριος στους ευνούχους: Όσοι φυλάξουνε τα σάββατά μου και επιλέξουν αυτά που θέλω Εγώ και μείνουν πιστοί στη διαθήκη μου, θα τους δώσω τόπο ονομαστό μες στο ναό μου και το τείχος μου, καλύτερο από γιους και θυγατέρες. Όνομα αιώνιο θα τους δώσω και δε θα εκλείψει.

– Ησαΐας 56:3-5

Το να είναι κανείς ευνούχος ακούγεται σαν κατάρα. Όμως οι ευνούχοι ήταν άνθρωποι εκλεκτοί, ξεχωρισμένοι από τους υπόλοιπους, για να εργαστούν στην υπηρεσία υψηλών προσώπων ή και του ίδιου του βασιλιά. Το ίδιο μπορεί να έχει εφαρμογή και σήμερα. Πολλοί ομοφυλόφιλοι Χριστιανοί, ενώ μπορεί να μη μάθουν ποτέ τι είναι να παντρεύεσαι ή να κάνεις σεξ, μπορεί εντούτοις να είναι εκλεκτοί άνθρωποι, ξεχωρισμένοι για να υπηρετήσουν το Βασιλιά των Βασιλέων.

Αυτοί οι ομοφυλόφιλοι Χριστιανοί δεν είναι χωρίς ελπίδα. Μέσα στο ναό του Κυρίου τούς έχει δοθεί ένας τόπος ονομαστός καλύτερος από ό,τι οι γιοι και οι θυγατέρες, καλύτερος από το γάμο με κάποιο πρόσωπο, κι ένα όνομα που δε θα εκλείψει.

Ο άγιος Ιγνάτιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Αυτή είναι η Δικαιοσύνη του Θεού. Κανένας δε χάνει κάτι υλικό, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κερδίσει κάτι πνευματικό. Όλοι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε στη Βασιλεία Του. Ας μη σπαταλούμε το χρόνο και την ενέργειά μας κλωτσώντας τα σχέδιά Του για μας και γκρινιάζοντας, επειδή δεν παντρευόμαστε ή δεν κάνουμε σεξ. Γιατί ο Θεός έχει κάτι απίστευτα καλύτερο για μας! Αλλά το ερώτημα είναι: είμαστε διατεθειμένοι να ταπεινωθούμε και να αποδεχθούμε το θέλημά Του, ακόμη κι αν αυτό φαίνεται να μας κοστίζει;

Ευχόμαστε στη νέα χρονιά, που ανατέλλει, να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη υπόσχεση του Θεού για μας τους σύγχρονους «ευνούχους», τους ομοφυλόφιλους Χριστιανούς, που ο κόσμος μάς θεωρεί αποτυχημένους, αλλά ο Κύριος μάς ετοιμάζει τόπο στη Βασιλεία Του. Αρκεί να Τον εμπιστευτούμε.

CC (BY)
Courtney Carmody

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

— Καλησπέρα, Άρη! Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου. — Γεια σας! Χαίρομαι

17 Ιουνίου 2024
Ομοφυλοφιλία και Θρησκεία: Ωφελεί ή βλάπτει;

Ομοφυλοφιλία και Θρησκεία: Ωφελεί ή βλάπτει;

Μια επιστημονική ανασκόπηση για την σχέση θρησκείας και υγείας στον ομοφυλοφιλικό πληθυσμό

7 Ιουνίου 2024
Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024