O CS Lewis για την ομοφυλοφιλία

O CS Lewis είναι ένας αγαπημένος Χριστιανός συγγραφέας και απολογητής, γνωστός στο ευρύ κοινό για το έργο του “Τα Χρονικά της Νάρνια”. Ο Lewis έζησε άθεος από την εφηβεία του μέχρι τα 32 του χρόνια, αλλά μεταστράφηκε ξανά στο Χριστιανισμό και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς λαϊκούς θεολόγους του Προτεσταντισμού. Το βιβλίο του Χριστιανισμός Απλώς ψηφίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 20ου αιώνα από το Christianity Today.

28529

Πρώτον, για να χαράξουμε τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί η όλη συζήτηση, λαμβάνω ως δεδομένο ότι η φυσική ικανοποίηση των ομοφυλοφιλικών επιθυμιών είναι αμαρτία. Αυτό δεν θέτει τον ομοφυλόφιλο σε χειρότερη θέση από οποιοδήποτε φυσιολογικό πρόσωπο, το οποίο, για οποιοδήποτε λόγο, εμποδίζεται να παντρευτεί. Δεύτερον, οι προβληματισμοί μας πάνω στα αίτια αυτής της παρά φύση κατάστασης δεν έχουν σημασία και θα έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένοι με την άγνοια. Οι Απόστολοι δεν έλαβαν απάντηση για ποιο λόγο (με όρους ποιητικού αιτίου) ο άνδρας είχε γεννηθεί τυφλός (Κατά Ιωάννην 9:1-3) — μόνο το τελικό αίτιο, ότι τα έργα του Θεού θα φανερώνονταν σε αυτόν.

Αυτό υποδεικνύει ότι στην ομοφυλοφιλία, όπως και σε κάθε άλλο πειρασμό, μπορεί να φανερώνονται αυτά τα έργα. Π.χ. κάθε αναπηρία κρύβει μια κλήση από τον Θεό και αρκεί μόνο να τη βρούμε, για να μετατρέψουμε την ανάγκη σε ένδοξο κέρδος. Φυσικά, το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθούμε τυχόν στερήσεις, τις οποίες, αν όντως είμαστε ανάπηροι, δεν μπορούμε κατά νόμον να αποκτήσουμε. Ο ομοφυλόφιλος πρέπει να αποδεχθεί τη σεξουαλική αποχή, όπως ο φτωχός οφείλει να παραβλέψει ορισμένες κατά τα άλλα νόμιμες απολαύσεις, επειδή θα ήταν άδικο να στερήσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, για να τις γευτεί. Αυτό είναι απλώς μια αρνητική κατάσταση.

Αλλά ποια πρέπει να είναι η θετική ζωή του ομοφυλόφιλου; Εύχομαι να είχα ένα γράμμα, που μου έγραψε κάποτε ένας ευσεβής ομοφυλόφιλος, τώρα νεκρός – αλλά φυσικά ήταν εκείνο το είδος των γραμμάτων που φροντίζει κανείς να καταστρέφει. Πίστευε ότι η ανάγκη του μπορούσε να μετατραπεί σε πνευματικό κέρδος: ότι υπήρχαν συγκεκριμένα είδη συμπόνοιας και κατανόησης, ένας συγκεκριμένος κοινωνικός ρόλος, που οι απλοί άνδρες και γυναίκες δεν μπορούσαν να δώσουν. Αλλά είναι όλα πολύ μπερδεμένα – πέρασαν τόσα χρόνια. Κάθε ομοφυλόφιλος που ταπεινά αποδέχεται τον σταυρό του και θέτει τον εαυτό του κάτω από την καθοδήγηση του Θεού, θα βρει κάπως τον δρόμο του. Είμαι σίγουρος ότι κάθε προσπάθεια να το αποφύγεις (π.χ. με πλαστούς ή οιονεί γάμους με μέλη του ιδίου φύλου, ακόμη και αν δεν οδηγούν σε σαρκικές πράξεις) είναι λάθος επιλογή.


CS Lewis in Walter Hooper (Ed)., The Collected Letters of CS Lewis Vol III, p.471.

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Σπουδάζοντας την αγνότητα: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

Σπουδάζοντας την αγνότητα: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

— Γεια σου Ανδρέα! Σε ευχαριστούμε που θέλησες να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μας! Πόσο

12 Μαρτίου 2023
Αλλάζει η ομοφυλοφιλία;

Αλλάζει η ομοφυλοφιλία;

Κι όμως! Μάθε όλα τα επιστημονικά δεδομένα για τη ρευστότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού.

22 Φεβρουαρίου 2023
Το παιδί μου είναι γκέι

Το παιδί μου είναι γκέι

"Μαμά, μπαμπά, είμαι gay". Είτε διαβάζετε αυτό το άρθρο επειδή το παιδί σας σάς αποκάλυψε

21 Ιανουαρίου 2023
Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης: ο πνευματικός των ομοφυλόφιλων

Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης: ο πνευματικός των ομοφυλόφιλων

Στις 14 Απριλιου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατέταξε έναν νέο άγιο στο

14 Δεκεμβρίου 2022