O CS Lewis για την ομοφυλοφιλία

O CS Lewis είναι ένας αγαπημένος Χριστιανός συγγραφέας και απολογητής, γνωστός στο ευρύ κοινό για το έργο του “Τα Χρονικά της Νάρνια”. Ο Lewis έζησε άθεος από την εφηβεία του μέχρι τα 32 του χρόνια, αλλά μεταστράφηκε ξανά στο Χριστιανισμό και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς λαϊκούς θεολόγους του Προτεσταντισμού. Το βιβλίο του Χριστιανισμός Απλώς ψηφίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 20ου αιώνα από το Christianity Today.

28529

Πρώτον, για να χαράξουμε τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί η όλη συζήτηση, λαμβάνω ως δεδομένο ότι η φυσική ικανοποίηση των ομοφυλοφιλικών επιθυμιών είναι αμαρτία. Αυτό δεν θέτει τον ομοφυλόφιλο σε χειρότερη θέση από οποιοδήποτε φυσιολογικό πρόσωπο, το οποίο, για οποιοδήποτε λόγο, εμποδίζεται να παντρευτεί. Δεύτερον, οι προβληματισμοί μας πάνω στα αίτια αυτής της παρά φύση κατάστασης δεν έχουν σημασία και θα έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένοι με την άγνοια. Οι Απόστολοι δεν έλαβαν απάντηση για ποιο λόγο (με όρους ποιητικού αιτίου) ο άνδρας είχε γεννηθεί τυφλός (Κατά Ιωάννην 9:1-3) — μόνο το τελικό αίτιο, ότι τα έργα του Θεού θα φανερώνονταν σε αυτόν.

Αυτό υποδεικνύει ότι στην ομοφυλοφιλία, όπως και σε κάθε άλλο πειρασμό, μπορεί να φανερώνονται αυτά τα έργα. Π.χ. κάθε αναπηρία κρύβει μια κλήση από τον Θεό και αρκεί μόνο να τη βρούμε, για να μετατρέψουμε την ανάγκη σε ένδοξο κέρδος. Φυσικά, το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθούμε τυχόν στερήσεις, τις οποίες, αν όντως είμαστε ανάπηροι, δεν μπορούμε κατά νόμον να αποκτήσουμε. Ο ομοφυλόφιλος πρέπει να αποδεχθεί τη σεξουαλική αποχή, όπως ο φτωχός οφείλει να παραβλέψει ορισμένες κατά τα άλλα νόμιμες απολαύσεις, επειδή θα ήταν άδικο να στερήσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, για να τις γευτεί. Αυτό είναι απλώς μια αρνητική κατάσταση.

Αλλά ποια πρέπει να είναι η θετική ζωή του ομοφυλόφιλου; Εύχομαι να είχα ένα γράμμα, που μου έγραψε κάποτε ένας ευσεβής ομοφυλόφιλος, τώρα νεκρός – αλλά φυσικά ήταν εκείνο το είδος των γραμμάτων που φροντίζει κανείς να καταστρέφει. Πίστευε ότι η ανάγκη του μπορούσε να μετατραπεί σε πνευματικό κέρδος: ότι υπήρχαν συγκεκριμένα είδη συμπόνοιας και κατανόησης, ένας συγκεκριμένος κοινωνικός ρόλος, που οι απλοί άνδρες και γυναίκες δεν μπορούσαν να δώσουν. Αλλά είναι όλα πολύ μπερδεμένα – πέρασαν τόσα χρόνια. Κάθε ομοφυλόφιλος που ταπεινά αποδέχεται τον σταυρό του και θέτει τον εαυτό του κάτω από την καθοδήγηση του Θεού, θα βρει κάπως τον δρόμο του. Είμαι σίγουρος ότι κάθε προσπάθεια να το αποφύγεις (π.χ. με πλαστούς ή οιονεί γάμους με μέλη του ιδίου φύλου, ακόμη και αν δεν οδηγούν σε σαρκικές πράξεις) είναι λάθος επιλογή.


CS Lewis in Walter Hooper (Ed)., The Collected Letters of CS Lewis Vol III, p.471.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία

Όταν η Κοινότητα μας πληγώνει

Όταν η Κοινότητα μας πληγώνει

Όσα γνωρίζουμε για το ενδομειονοτικό στρες στη ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα

3 Νοεμβρίου 2022
Αρκετά με τις κλάψες

Αρκετά με τις κλάψες

Τα αγόρια και τα κορίτσια που έλκονται από το ίδιο φύλο δεν είναι τα ανόητα θύματα μιας ιδιοτροπίας της μοίρας, που ανακαλύπτουν μέσα τους τις ομόφυλες έλξεις. Έχουν επιλογές, και ο Θεός υποσχέθηκε ότι πάντα θα παρέχει στα παιδιά του την χάρη Του για να ζουν και να αντέχουν και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις

12 Οκτωβρίου 2022
Το Δικαίωμα του ανθρώπου και το Δικαίωμα του Θεού

Το Δικαίωμα του ανθρώπου και το Δικαίωμα του Θεού

Μερικοί λέτε: «Όλα μού επιτρέπονται». Σωστά, δεν είναι όμως όλα προς το συμφέρον μου. Όλα μού επιτρέπονται, εγώ όμως δεν θα αφήσω τίποτα να με υποδουλώσει…

4 Οκτωβρίου 2022
Η Παναγία, το AIDS και ο Billy Bo

Η Παναγία, το AIDS και ο Billy Bo

Πώς σώθηκε ο Billy Bo, ο γνωστότερος Έλληνας ομοφυλόφιλος της δεκαετίας του ’80…

17 Ιουνίου 2022