O CS Lewis για την ομοφυλοφιλία

O CS Lewis είναι ένας αγαπημένος Χριστιανός συγγραφέας και απολογητής, γνωστός στο ευρύ κοινό για το έργο του “Τα Χρονικά της Νάρνια”. Ο Lewis έζησε άθεος από την εφηβεία του μέχρι τα 32 του χρόνια, αλλά μεταστράφηκε ξανά στο Χριστιανισμό και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς λαϊκούς θεολόγους του Προτεσταντισμού. Το βιβλίο του Χριστιανισμός Απλώς ψηφίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 20ου αιώνα από το Christianity Today.

28529

Πρώτον, για να χαράξουμε τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί η όλη συζήτηση, λαμβάνω ως δεδομένο ότι η φυσική ικανοποίηση των ομοφυλοφιλικών επιθυμιών είναι αμαρτία. Αυτό δεν θέτει τον ομοφυλόφιλο σε χειρότερη θέση από οποιοδήποτε φυσιολογικό πρόσωπο, το οποίο, για οποιοδήποτε λόγο, εμποδίζεται να παντρευτεί. Δεύτερον, οι προβληματισμοί μας πάνω στα αίτια αυτής της παρά φύση κατάστασης δεν έχουν σημασία και θα έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένοι με την άγνοια. Οι Απόστολοι δεν έλαβαν απάντηση για ποιο λόγο (με όρους ποιητικού αιτίου) ο άνδρας είχε γεννηθεί τυφλός (Κατά Ιωάννην 9:1-3) — μόνο το τελικό αίτιο, ότι τα έργα του Θεού θα φανερώνονταν σε αυτόν.

Αυτό υποδεικνύει ότι στην ομοφυλοφιλία, όπως και σε κάθε άλλο πειρασμό, μπορεί να φανερώνονται αυτά τα έργα. Π.χ. κάθε αναπηρία κρύβει μια κλήση από τον Θεό και αρκεί μόνο να τη βρούμε, για να μετατρέψουμε την ανάγκη σε ένδοξο κέρδος. Φυσικά, το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθούμε τυχόν στερήσεις, τις οποίες, αν όντως είμαστε ανάπηροι, δεν μπορούμε κατά νόμον να αποκτήσουμε. Ο ομοφυλόφιλος πρέπει να αποδεχθεί τη σεξουαλική αποχή, όπως ο φτωχός οφείλει να παραβλέψει ορισμένες κατά τα άλλα νόμιμες απολαύσεις, επειδή θα ήταν άδικο να στερήσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, για να τις γευτεί. Αυτό είναι απλώς μια αρνητική κατάσταση.

Αλλά ποια πρέπει να είναι η θετική ζωή του ομοφυλόφιλου; Εύχομαι να είχα ένα γράμμα, που μου έγραψε κάποτε ένας ευσεβής ομοφυλόφιλος, τώρα νεκρός – αλλά φυσικά ήταν εκείνο το είδος των γραμμάτων που φροντίζει κανείς να καταστρέφει. Πίστευε ότι η ανάγκη του μπορούσε να μετατραπεί σε πνευματικό κέρδος: ότι υπήρχαν συγκεκριμένα είδη συμπόνοιας και κατανόησης, ένας συγκεκριμένος κοινωνικός ρόλος, που οι απλοί άνδρες και γυναίκες δεν μπορούσαν να δώσουν. Αλλά είναι όλα πολύ μπερδεμένα – πέρασαν τόσα χρόνια. Κάθε ομοφυλόφιλος που ταπεινά αποδέχεται τον σταυρό του και θέτει τον εαυτό του κάτω από την καθοδήγηση του Θεού, θα βρει κάπως τον δρόμο του. Είμαι σίγουρος ότι κάθε προσπάθεια να το αποφύγεις (π.χ. με πλαστούς ή οιονεί γάμους με μέλη του ιδίου φύλου, ακόμη και αν δεν οδηγούν σε σαρκικές πράξεις) είναι λάθος επιλογή.


CS Lewis in Walter Hooper (Ed)., The Collected Letters of CS Lewis Vol III, p.471.

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024