Αν ένας φίλος σάς πει “είμαι gay”

Όταν ένας φίλος σάς εμπιστευτεί ότι “είναι gay”, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει μια χιονοστιβάδα συναισθημάτων. Η αρχική και οι επόμενες αντιδράσεις σας είτε θα πετύχουν να απομακρύνουν το φίλο σας από εσάς, είτε θα τον τραβήξουν κοντά σας.

Ας έχετε κατά νου τα εξής:

Συμπονέστε το φίλο σας

“Οργίζεσθε και μη αμαρτάνετε” (Εφεσ. δ΄ 26) λέει ο Απόστολος Παύλος. Η συμπόνοια και ο θυμός είναι φυσικά συναισθήματα. Πρέπει όμως να ξέρουμε πότε να εκφράζουμε το καθένα.

Συμπονέστε το φίλο σας. Η Αγία Γραφή λέει “κλάψτε μαζί με αυτούς που κλαίνε” (Ρωμ. ιβ΄ 15). Αφήστε το φίλο σας να ξέρει ότι πονάτε μαζί του και όχι εξ αιτίας του. Αντίθετα, θυμώστε με την απάτη της ομοφυλοφιλίας. Θυμηθείτε, πως στις περισσότερες των περιπτώσεων ο φίλος σας έχει παλέψει με αυτό το θέμα μόνος του για πολύ περισσότερο χρόνο από όσο εσείς το γνωρίζετε.

Ενθαρρύνετε, μην απελπίζετε

Η αποθάρρυνση και η ντροπή καταστρέφει τη διαδικασία της ίασης. Μια αναφορά στο “τι θα πει ο κόσμος” θα ήταν επουσιώδης.

Αν δυσκολεύεστε να συζητήσετε το θέμα, να θυμάστε τη συμβουλή του Richard Lovelace στο βιβλίο “Η Ομοφυλοφιλία και η Εκκλησία”:

“Εκείνοι, που νιώθουν ψυχαναγκαστικά άβολα, φοβισμένοι ή γεμάτοι μίσος, όταν σχετίζονται με πρόσωπα, τα οποία έχουν υποπέσει σε κάποιο σαρκικό αμάρτημα, χρειάζονται την απελευθερωτική επενέργεια του Αγίου Πνεύματος, η οποία θα ελευθερώσει τη σεξουαλική τους φύση,και θα χτίσει μέσα τους την αίσθηση της ελευθερίας, η οποία θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τη χριστιανική τους αγάπη, ενώ παράλληλα θα μένουν σταθεροί απέναντι στην αμαρτία”.

Ο Χριστός δεν ντράπηκε να μιλήσει με τη γυναίκα “στο πηγάδι”, ή με την άλλη που “είχε συλληφθεί μοιχευομένη”, ή την άλλη που Τον άλειψε με μύρο. Αντίθετα, συνομίλησε με την πρώτη γυναίκα, αντί να της γράψει κανένα μακρύ γράμμα, σαν κι αυτά που στέλνουν κάποιοι στους ομοφυλόφιλους φίλους τους. Όντως, ο Χριστός μίλησε απευθείας με τη γυναίκα και δεν της έστειλε το μήνυμα μέσω άλλου προσώπου.

Εκφράστε την αγάπη σας σωματικά, όχι μόνο λεκτικά

Το να αποφεύγετε να αγγίξετε το φίλο σας επιδεινώνει το πρόβλημα. Γιατί; Ένα στοιχείο της ομοφυλοφιλίας είναι η ανικανότητα του προσώπου να αναπτύξει σωστές φιλίες με τους ομόφυλούς του. Βάλτε το χέρι σας στον ώμο του φίλου σας, αγκαλιάστε τον.

Όπως έχω πει επανειλημμένως, όταν θα δω τον Χριστό πρόσωπο με πρόσωπο, δεν πρόκειται να απλώσω το χέρι μου σαν επιχειρηματίας και να πω “Χάρηκα για τη γνωριμία”.

353467486_4da6090cc6

“Ας το συζητήσουμε” αντί για “έληξε το θέμα”

Αν πείτε “αρνούμαι να συζητήσω περαιτέρω για το θέμα αυτό”, θα λέτε ουσιαστικά “δεν θέλω να ακούσω τον πόνο και τη σύγχυσή σου“. Αγοράστε καλά βιβλία σχετικά με το θέμα και διαβάστε τα. Μην μπείτε στον πειρασμό να τα δώσετε στο φίλο σας, εκτός αν πάρετε την άδειά του. Οι ομοφυλόφιλοι αγανακτούν με τα βιβλία που τους κατηγορούν, και αυτό είναι λογικό.

Αν ο φίλος σας σας ζητήσει να διαβάσετε κάτι που υποστηρίζει την ομοφυλοφιλία, κάντε το. Δε θα σας βλάψει. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθετε τα επιχειρήματα που δικαιολογούν την ομοφυλοφιλία, ώστε να μπορέσετε να απαντήσετε με βάση την Αγία Γραφή και την αγάπη σας; Διαβάζοντας τα κείμενα που σας προσφέρει ο φίλος σας εκφράζετε την ειλικρίνειά σας. Αυτό θα τον κάνει περισσότερο δεκτικό για να διαβάσει τα κείμενα, που εσείς θα του προτείνετε.

Μιλήστε με τον φίλο σας -και όχι στον φίλο σας. Μην κάνετε διάλεξη. Η φιλία σας είναι ένας δρόμος δύο κατευθύνσεων. Φτιάξτε μια ατμόσφαιρα, όπου ο φίλος σας θα μπορεί να σας πει τα πάντα, χωρίς να τον αγνοείτε.

Οδηγήστε τον στον Χριστό, όχι στην ετεροφυλοφιλία

Αποφύγετε τον πειρασμό να μεταστρέψετε τον ομοφυλόφιλο φίλο σας στην ετεροφυλοφιλία. “Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να παντρευτείς, να ηρεμήσεις και όλα θα πάνε καλά”. Αυτό είναι μια καταστροφική συμβουλή. Στόχος δεν είναι η ετεροφυλοφιλία. Στόχος είναι να ομοιωθούμε με τον Χριστό! Όσο κανείς ζει εν Χριστώ, οι ομοφυλοφιλικές επιθυμίες μειώνονται και σε κάποιες περιπτώσεις -αλλά όχι σε όλες- εμφανίζονται ετεροφυλοφιλικές επιθυμίες.

Άρθρο του Tim Wilkins, πάστορα που βιώνει ομόφυλες έλξεις, για το Pastors.com

4 Απαντήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Παίζοντας με τη φωτιά

Παίζοντας με τη φωτιά

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου κάθε καλοκαίρι καίγονται τεράστιες εκτάσεις δάσους και χάνονται

4 Δεκεμβρίου 2023
Διαλέγοντας τον Χριστό: Συνέντευξη με έναν αμφιφυλόφιλο φοιτητή

Διαλέγοντας τον Χριστό: Συνέντευξη με έναν αμφιφυλόφιλο φοιτητή

— Καλησπέρα, Νίκο. Καλώς όρισες στο Ομοφυλοφιλία.gr. Ευχαριστούμε που είσαι εδώ σήμερα μαζί μας. Πες

27 Νοεμβρίου 2023
Θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από τα πάθη μας;

Θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από τα πάθη μας;

Τρία συχνά λάθη που κάνουμε στον πνευματικό μας αγώνα και πώς θα τα διορθώσοιυμε

22 Οκτωβρίου 2023
Ομοφυλόφιλος και Παρθένος στα 45

Ομοφυλόφιλος και Παρθένος στα 45

Πώς κράτησα την παρθενία μου ως ομοφυλόφιλος άντρας;

21 Αυγούστου 2023