50 Αποχρώσεις του γκέι

Η σεξουαλική επανάσταση υποτίθεται ότι θα μας απελευθέρωνε από τα σεξουαλικά στερεότυπα. Στην πραγματικότητα, έχουμε αντικαταστήσει τα παλαιά στερεότυπα για τους ομοφυλόφιλους άνδρες με νέα ακόμη πιο αυστηρά στερεότυπα. Ίσως κάποιοι άνθρωποι θεωρούν αυτή τη νέα οπτική για τους ομοφυλόφιλους πιο θετική και πιο υποστηρικτική από την παλιά άποψη. Αλλά η αντίληψη για το Νέο Ομοφυλόφιλο Άνδρα δεν είναι καθόλου λιγότερο περιοριστική, απρόσωπη και τελικά απάνθρωπη. Αν κάποιος συγκεκριμένος ομοφυλόφιλος δεν ταιριάζει στα στενά, πολιτικώς ορθά κουτάκια, δεν μπορούμε να τον δούμε. Ή χειρότερα, ίσως και ο ίδιος να μη μπορεί να δει καθαρά τον εαυτό του.

Επομένως, ας αφήσουμε ανοιχτές κάποιες επιλογές για τους αδελφούς μας που βιώνουν έλξη προς το ίδιο φύλο. Ή μάλλον αυτό δεν είναι και τόσο ακριβές. Ας συνειδητοποιήσουμε τις επιλογές που ήδη υπάρχουν. Ας παρατηρήσουμε την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους αυτοί οι άνδρες ζουν και μπορούν να ζήσουν τις ζωές τους.

  • Κάποιοι από τους πιο άγιους ανθρώπους που γνωρίζω είναι άνδρες που βιώνουν τις ομόφυλες έλξεις ως συνεχή εσωτερική πραγματικότητα στις ζωές τους. Έχουν αποφασίσει να μην ενεργούν σύμφωνα με τις ομόφυλες επιθυμίες τους. Η αγιότητά τους πηγάζει ακριβώς από την πρόκληση που τους θέτει αυτή η απόφαση. Γνωρίζουν ότι χρειάζονται το Θεό. Και όπως η πόρνη του ευαγγελίου, αγαπούν πολύ, επειδή έχουν λάβει άφεση για πολλές αμαρτίες.
  • Κάποιοι άνδρες αντιστέκονται και τελικά νικούν τους σαρκικούς πειρασμούς τους. Αλλά κάποιοι άνδρες παλεύουν ακόμη με σχετικά θέματα: την ανάγκη να είναι το κέντρο της προσοχής, την ανάρμοστη εχθρότητα προς τις γυναίκες, υπερβολική ανασφάλεια μεταξύ άλλων ανδρών, γενική ανασφάλεια για την ταυτότητά τους, προβληματικές σχέσεις με τον πατέρα τους. Όλες αυτές οι ανησυχίες μπορεί να βασανίζουν τον ομοφυλόφιλο άνδρα, ακόμη και όταν αυτός ζει με επιτυχία τη ζωή της αγνότητας.
  • Κάποιοι ομοφυλόφιλοι άνδρες δραστηριοποιούνται σαρκικά με άλλους άνδρες. Το κάνουν σε ποικίλους βαθμούς και σε διάφορες περιόδους της ζωής τους. Κάποιοι ίσως έχουν περιοδικές σεξουαλικές εμπειρίες και μια αντίληψη «ή όλα ή τίποτα». Άλλοι είναι πλήρως εξαρτημένοι από το σεξ. Ανάλογα με την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία τους, κάποιοι ομοφυλόφιλοι άνδρες μπορεί να προτιμούν τη συντροφιά ενός συγκεκριμένου προσώπου. Άλλοι έχουν εκατοντάδες ερωτικούς παρτενέρ και πάλι μένουν ανικανοποίητοι.
CC (BY-SA) Sigfrid Lundberg
CC (BY-SA) Sigfrid Lundberg
  • Κάποιοι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι άνθρωποι με κατανόηση και ξέρουν να ακούν τους άλλους και οι γυναίκες τους βρίσκουν ελκυστικούς. Άλλοι στάζουν χολή για τις γυναίκες. Άλλοι πάλι έχουν απλά εμμονή με τον εαυτό τους και αδιαφορούν για όλους τριγύρω τους. Όπως έγραψε η σύζυγος του Όσκαρ Ουάιλντ,

«παρ’ όλες τις προσπάθειές του, δεν έμαθε το ένα πράγμα που χρειαζόταν να μάθει περισσότερο: ότι δεν είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο».

  • Κάποιοι άνδρες εμπλέκονται σε ομόφυλη σεξουαλική δραστηριότητα σε μία περίοδο της ζωής τους: οικότροφοι έφηβοι, φυλακισμένοι, ναυτικοί. Κάποιοι από αυτούς τους άνδρες αργότερα παντρεύονται, κάνουν παιδιά και ζουν συμβατικές ζωές. Κάποιοι ομοφυλόφιλοι άνδρες παντρεύονται χωρίς να αρνούνται ότι αισθάνονται έλξη προς το ίδιο φύλο. Αγαπούν τις γυναίκες τους και είναι καλοί και πιστοί σύζυγοι και πατέρες.
  • Κάποιοι ομοφυλόφιλοι άνδρες ελκύονται από νεαρότερους άνδρες, πάνω στους οποίους μπορούν να εξασκούν εξουσία και κυριαρχία. Άλλοι αναζητούν ωριμότερους άνδρες σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν τα πατρικά τους ελλείματα. Κάποιοι συμπεριφέρονται κατά τρόπο αρπακτικό, αναζητώντας ευάλωτους νεαρούς, ακόμη και παιδιά, φροντίζοντάς τους και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, ως προοίμιο στην αποπλάνηση.
  • Κάποιοι ομοφυλόφιλοι άνδρες ντρέπονται βαθιά για τους εαυτούς τους, και εύχονται να μπορούσαν να αλλάξουν όλες ή κάποιες από τις συμπεριφορές τους. Άλλοι δεν ντρέπονται καθόλου.

Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε γιατί κάποιοι άνδρες βιώνουν ομόφυλες έλξεις και κάποιοι άλλοι όχι. Πιθανότατα, υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που λειτουργεί σε διαφορετικούς ανθρώπους και σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Κάποιοι άνδρες μπορεί να παγιωθούν στην έλξη προς τους άνδρες, αφού υποστούν σεξουαλική κακοποίηση σε νεαρή ηλικία. Κάποιοι άνδρες μπορεί να έχουν λάβει γονικές επιρροές, που οδήγησαν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Και ναι, είναι πιθανό, αν και όχι αποδεδειγμένο, κάποιοι άνθρωποι όντως να «γεννήθηκαν έτσι».

Στην πράξη, η σημαντικότητα της φράσης «γεννήθηκαν έτσι» μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.

  • Για τον έναν, μπορεί να είναι η πραγματικότητα που βιώνει.
  • Για τον άλλον, μπορεί να είναι μια μορφή δικαιολογίας για να εμπλακεί σε συμπεριφορές που αλλιώς δε θα μπορούσε να δικαιολογήσει.
  • Και όταν προέρχεται από τα χείλη ενός πλάνου ναρκισσιστή, μπορεί να μην είναι τίποτε άλλο παρά μια ατάκα για καμάκι: «Έτσι γεννήθηκες. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Είναι okay. Ο αληθινός σου εαυτός, ο δρόμος σου για την ευτυχία είναι να το κάνεις αυτό μ’ εμένα, να μ’ αφήσεις να το κάνω αυτό σε σένα».

White_House_rainbow_colors-660x350-1451886302

Και το πιο χειραγωγικό από όλα τα αποπλανητικά ψιθυρίσματα που λέει κάποιος στο θήραμά του για να το ρίξει: «Έτσι σ’ έκανε ο Θεός. Εκείνος θέλει να είσαι χαρούμενος. Πρέπει να το κάνεις αυτό μαζί μου».

Τι κοινό έχουν αυτές οι αντιλήψεις; Η ιδέα ότι υπάρχει μία και μόνο έγκυρη μορφή έκφρασης για όλα τα πρόσωπα που βιώνουν ομόφυλες έλξεις είναι μια μορφή ηθικού ντετερμινισμού που ληστεύει τον άνθρωπο από σημαντικές επιλογές. Ομοίως, η πεποίθηση ότι «γεννήθηκα έτσι» υπονοεί ότι άπαξ και το πρόσωπο ανακαλύψει κάποιο ίχνος ομόφυλης έλξης, δε χρειάζεται να κάθεται και να το ψειρίζει ως προς την ηθική του διάσταση. Αμφότερες οι πεποιθήσεις αυτές είναι ένα είδος καλβινισμού χωρίς χάρη, μια τρομακτική προοπτική, ακόμη και για έναν καλβινιστή.

Ως ορθόδοξη χριστιανή, δεν έχω καμία ανοχή για τον καλβινισμό, με ή χωρίς χάρη.

Θα έπρεπε να είναι προφανές πως, όταν χρησιμοποιούμε μια μόνο λέξη, τη λέξη «γκέι», για να περιγράψουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους παρέχουμε κακές υπηρεσίες. Το να ονομάζουμε τον εαυτό μας ή κάποιον άλλον ως «γκέι» δε σέβεται όλο το εύρος των επιλογών που κατέχει ένας άνδρας σχετικά με το πώς βλέπει τον εαυτό του, πώς συμπεριφέρεται και πώς σχετίζεται με τους άλλους ανθρώπους.

Άρα ποιος ευνοείται από αυτούς τους ιδεολογικoύς ζουρλομανδύες; Οι ιδεολόγοι της Σεξουαλικής Επανάστασης, φυσικά. Χωρίς αμφιβολία στρατολογούν νέους εθελοντές στην πολιτική τους σταυροφορία. Αλλά πρώτη θέση στη σκέψη τους έχει η επιθυμία τους να προωθήσουν περισσότερo το ανεξέλεγκτο σεξ. Οφείλουν στον κόσμο την πολυτέλεια να τους αποκαλύπτουν σε τι πράγμα προσυπογράφουν. Ταχυδακτυλουργίες αυτού του μεγέθους χειραγωγούν, δεν απελευθερώνουν, απανθρωπίζουν, δεν ανυψώνουν.

Αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγω τον όρο «γκέι». Σας παροτρύνω να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Ας παραχωρήσουμε στους αδελφούς μας την αξιοπρέπεια να τους βλέπουμε ως αυτό που πραγματικά είναι: άνδρες.

Jennifer Roback Morse

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024