Ένας 21χρονος ομοφυλόφιλος μιλάει για τον Χριστό (Συνέντευξη)

— Καλησπέρα, Ηλία. Ευχαριστούμε που δέχτηκες να μιλήσεις στους φίλους του site μας. Θέλεις να μας συστηθείς;

Εγώ ευχαριστώ, Μιχάλη. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι μπορώ να δώσω μια τέτοια συνέντευξη σε ανθρώπους που είμαι σίγουρος ότι ζούνε εν Θεώ! Είμαι ο Ηλίας, είμαι 21 ετών και μένω στον Βόλο. Είμαι κι εγώ ένας απλός άνθρωπος που με τη βοήθεια του Χριστού καταφέρνω ό,τι είναι μέσα στις δυνάμεις μου: να εγκρατεύομαι! Κατά τ’ άλλα είμαι ένας συνηθισμένος φοιτητής και προσπαθώ να πορεύομαι με το θέλημα του Θεού στη ζωή μου.. Δοξολογώ τον Θεό για αυτή την Ομάδα, που με κάνει να αισθάνομαι λιγότερο μόνος στον αγώνα εναντίον των παθών!

— Έτσι νιώθουμε κι εμείς, Ηλία. Θες να μας πεις για την έλξη σου προς τα αγόρια; Ποτέ ξεκίνησε;

Θεωρώ πως αυτή η έλξη άρχισε στην Α΄ ή Β΄ Γυμνασίου, τότε που κάθε παιδί αρχίζει να έχει κάποια συνειδητοποίηση για τη σεξουαλικότητα του σε μια εύπλαστη ηλικία! Στο Λύκειο πάλι οι έλξεις ξεδιπλώνονται αλλά κι εσύ ωριμάζεις και μαθαίνεις να τις διαχειρίζεσαι καλύτερα.

Πώς ένιωσες όταν τις συνειδητοποίησες;

Στην αρχή ήμουν τρομαγμένος και προβληματισμένος, γιατί ήτανε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για μένα! Ένιωθα φόβο. Ο χρόνος όμως απαλύνει τις πληγές και ο Θεός με καθοδήγησε αργά αλλά σταθερά στη σημερινή μου απόφαση! Είναι μια δύσκολη πορεία αλλά πραγματικά αξίζει!

— Πόσο σε βοήθησε η πνευματική σου παιδεία να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση;

Πνευματική παιδεία είναι ο πλούτος της ψυχής που διαθέτει ο καθένας, τα δώρα που μας έδωσε ο Θεός. Σίγουρα βοηθήθηκα. Με τη στήριξη του πνευματικού μου και με διάβασμα ορισμένων βιβλίων κατάφερα συνειδητά να θέλω να ακολουθήσω τον δρόμο του Χριστού. Υπήρχαν άνθρωποι, όπως ένας πολύ καλός θεολόγος στο σχολείο, που με βοήθησαν πάρα πολύ να δω την κατάσταση που βρισκόμουνα και μετά η επιλογή ήταν καθαρά δική μου. Περισσότερο βέβαια με βοήθησε το ανθρώπινο άγγιγμα που ένιωσα στην ψυχή μου. Ο καλός λόγος, η καλή κουβέντα, μια αγκαλιά, η ευγένεια του άλλου απέναντί σου θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικά, και για τα νέα παιδιά που ανακαλύπτουν αυτή την έλξη και γενικότερα.

— Η πίστη σου στον Χριστό ήταν έμφυτη;

Η πίστη υπήρχε μέσα μου. Δεν καλλιεργήθηκε όμως από το περιβάλλον μου, καθώς οι γονείς μου δεν είναι θρησκευόμενοι άνθρωποι. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που οι περισσότεροι ήταν Εβραίοι, δεν ήταν Χριστιανοί. Όμως, όταν άρχισα να συνειδητοποιώ τι είναι ο Χριστός και πώς αυτό το μέγα μυστήριο αποκαλύφθηκε στην ανθρωπότητα και μας δόθηκε αυτή η σταυρική θυσία, τότε άρχισα να νιώθω λιγότερο μόνος και περισσότερο ευγνώμων.

— Τι σημαίνει για σένα το γεγονός ότι σε ελκύουν οι άντρες;

Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, γιατί δεν έδωσα ποτέ βάρος στην κατάσταση αυτή! Θεωρούσα πως όσο δίνουμε βάρος σε μια κατάσταση τόσο αυτή μεγεθύνεται και στο τέλος γιγαντώνεται και νομίζεις ότι σε προσδιορίζει! Εγώ δεν ένιωσα ποτέ πως η θηλυκότητά μου με προσδιόριζε, όπως πολλά παιδιά νιώθουν πως “είμαι ομοφυλόφιλος άρα αυτό επηρεάζει όλη μου την ύπαρξη”. Εγώ από την αρχή θεώρησα πως υπήρχαν άλλες πτυχές της ζωής του ανθρώπου που είναι πιο σημαντικές από τη σεξουαλικότητα. Ο άνθρωπος είναι ένα πολύπτυχο ον.

Βίωσες κάποιου είδους bullying για αυτή την ιδιαιτερότητα;

Επειδή παλιότερα είχα και μακριά μαλλιά, υπήρχε πάντα αυτός ο ψίθυρος ή και η λεκτική κακοποίηση. Όχι όμως κάτι περισσότερο.

— Έχεις μιλήσει στο περιβάλλον σου;

Ναι, από την πρώτη στιγμή υπήρξα ανοιχτός για αυτά που βίωνα! Ήμουν φοβισμένος και αναζήτησα βοήθεια για να διαχειριστώ όσα αισθανόμουν! Μίλησα λοιπόν στην οικογένεια, στους φίλους μου και στον πνευματικό μου. Και δοξάζω τον Θεό που από τους περισσότερους έγινα αποδεκτός, γιατί δεν έχουν όλοι οι ομοφυλόφιλοι αυτή την τύχη! Θα μπορούσε να ήταν και για μένα πολύ πιο επίπονο, αλλά όλα πήγαν καλά!

— Είναι δύσκολο να ζεις με την ομοφυλοφιλία;

Θεωρώ ότι στην έλξη που αισθάνεται ο άνθρωπος προς το ίδιο ή το άλλο φύλο, υπάρχει πάντα η δυσκολία του στόχου της αγνότητας. Η αγνότητα για μένα δεν περιορίζεται στις πράξεις αλλά επεκτείνεται και στις σκέψεις. Είναι στάση ζωής και είναι πολύ σημαντικό να διατηρείσαι αγνός και στο σώμα και στο μυαλό. Είναι μια ολιστική κατάσταση.

— Εσένα τι σε δυσκόλεψε περισσότερο;

Όταν ξεκίνησα να νιώθω έλξη για τα αγόρια, πριν αποκτήσω σχέση με τον Χριστό, είχα κι εγώ κάποιες εμπειρίες. Και συμπέρανα ότι τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα έχουν μια παραπάνω σκληρότητα και μεγαλύτερη ματαιοδοξία στις σχέσεις τους. Είναι πιο επιφανειακοί και δίνουν πιο πολλή βάση στην εμφάνιση, στην ύλη. Εγώ επειδή δεν ταίριαξα ποτέ με αυτά τα πράγματα, ήταν φυσικό να είχα κακές εμπειρίες. Οπότε φαντάσου ότι με δυσκόλεψε πολύ ο πόνος της απόρριψης. Αλλά ταυτόχρονα είμαι ευγνώμων, γιατί αν δεν λάμβανα την απόρριψη που έλαβα και δεν έβλεπα την αλήθεια κατάματα ότι αυτή η κοινότητα έχει πολλούς τοξικούς ανθρώπους, ίσως να μην είχα αναζητήσει εναλλακτικές.

Έχεις φίλους ομοφυλόφιλους;

Παλιότερα είχα αρκετούς. Δυστυχώς, μοιραζόμουν μαζί τους τα κακώς κείμενα που έβλεπα μέσα στην κοινότητα και αυτό με έκανε να μην είμαι αρεστός. Έτσι, οι περισσότεροι απομακρύνθηκαν.

Συμμετέχεις σε δράσεις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων;

Όχι. Παρότι μου έχει γίνει πρόταση στο παρελθόν, δεν δέχτηκα. Θεωρώ πως δίνεται τρομερή βοήθεια από ΛΟΑΤΚΙ σωματεία σε ανθρώπους από όλα τα μονοπάτια της ζωής! Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, όμως, ένιωθα και συνεχίζω να νιώθω πως συμμετέχοντας σε μια τέτοια δράση θα πρόδιδα της αξίες μου, γιατί πολλοί ακτιβιστές σε αυτές τις οργανώσεις εκφράζονται αντιχριστιανικά!

Τι σημαίνει για τη ζωή σου η πίστη σου στον Χριστό;

Κάτι που έχω σκεφτεί πολλές φορές είναι πως ο Χριστός αποτελεί το καταφύγιο και τη θαλπωρή μου στις δύσκολες στιγμές! Όπως έλεγε ο άγιος Πορφύριος, είναι τρομερή ευλογία να μπορείς να ζητήσεις το έλεος του Θεού και τη βοήθεια Του όπου και αν βρίσκεσαι στη ζωή σου! Σε αντίθεση με τη σημερινή κοινωνία, όπου η αδυναμία και τα δάκρυα χλευάζονται, εγώ βρήκα ότι στην Ορθοδοξία τα δάκρυα και η ειλικρινής μετάνοια και η παραδοχή ότι είμαι αδύναμος με λύτρωσαν και με έφεραν πιο κοντά στον Θεό. Βέβαια, η χριστιανική ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, όμως ο ίδιος ο Κύριος μάς ενθαρρύνει και βρίσκουμε ξεκούραση σε Αυτόν!

— Τι θέλεις να ζητήσεις από την Εκκλησία για την ομοφυλοφιλία;

Θεωρώ πως η ομοφυλοφιλία είναι απλά ένα πάθος μέσα στην πληθώρα των ανθρώπινων παθών! Προσεύχομαι λοιπόν η Εκκλησία να είναι περισσότερο επιεικής και κατανοητική στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν όλων των ειδών τις δυσκολίες! Και εύχομαι να αποτελέσει μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους νέους που θέλουν να έρθουν κοντά στον Χριστό.

Πιστεύεις ότι ο Θεός σε έχει αδικήσει που έγινες ομοφυλόφιλος;

Όχι. Δεν θεωρώ ότι με έχει αδικήσει, γιατί γνώρισα την αλήθεια και μου δόθηκε η ελευθερία να επιλέξω και να ζήσω εγώ τη ζωή που θέλω να ζήσω. Δεν με ανάγκασε κανένας να είμαι κοντά στον Χριστό ούτε μου έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό. Διάβασα σήμερα κάτι ωραίο, ότι η αρετή λέγεται έτσι γιατί προέρχεται από το ρήμα αιρείσθαι, είναι δηλαδή θελητή, επιθυμητή, επειδή κάνουμε αυτοπροαίρετα και θεληματικά το αγαθό, χωρίς να θέλουμε την αμαρτία. Γι’ αυτό δεν θεωρώ πως έχω αδικηθεί, όχι.

Στους έφηβους και στους νέους της ηλικίας μας που μας διαβάζουν, τι θα ήθελες να πεις;

Όπως λέει και ο ίδιος ο Χριστός, η πνευματική πορεία δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι μια πορεία που απαιτεί θυσίες, κόπο και προσπάθεια. Θέλω απλά να τους ενθαρρύνω να μην τα παρατήσουν, να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους και φυσικά, όπως λέει ο Άγιος Νεκτάριος, να μην απελπίζεται ποτέ κανένας, γιατί ο Θεός πάντοτε μεριμνά και είναι εκεί για τα παιδιά του.

— Ηλία, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να σε ευλογεί ο Θεός και να σε χαριτώνει.

Αμήν!

Photos: Unsplash / Charles DeLoye

Μία Απάντηση

  1. “Και συμπέρανα ότι τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα έχουν μια παραπάνω σκληρότητα και μεγαλύτερη ματαιοδοξία στις σχέσεις τους. Είναι πιο επιφανειακοί και δίνουν πιο πολλή βάση στην εμφάνιση, στην ύλη.” Έχει απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς έτσι είναι. Έχουν επιλέξει ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός να καθορίζει όλο τους το είναι σε βαθμό εμμονής. Αυτό είναι υλικό. Πάρα πολύ συχνές οι αναφορές στο σεξ και οπωσδήποτε μονόπλευρη θεώρηση του ίδιου τους του εαυτού. Χρήσιμη συνέντευξη, αφού δεν ακούγεται και δεν διαβάζεται ποτέ μία άλλη στάση ζωής.
    Είμαι και εγώ ομοφυλόφιλος και αισθάνομαι ότι αδικούμαι από τον τρόπο προβολής και αντιμετώπισης των πραγμάτων από τους ίδιους τους ακτιβιστές ομοφυλόφιλους που νομίζουν κάποιοι ότι είναι και οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν λόγο πάνω στο ζήτημα. Θυμίζουν πολλές φορές εξτρεμιστές… Δεν πρέπει όμως να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο από τα μέσα αφού το πρότυπο ζωής είναι και αυτό υλιστικό και καταναλωτικό. Καλή δύναμη σε όλους και θάρρος! Ευχαριστώ!

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας

Είτε αγωνίζεσαι χρόνια κατά της αρσενοκοιτίας είτε ξεκινάς τώρα την πνευματική ζωή, έρχεται η στιγμή

1 Μαΐου 2024
Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ένας Κύπριος φοιτητής μιλά για την ομοφυλοφιλία (Συνέντευξη)

Ποτέ δεν έδωσα υπερβολική προσοχή και αυτό νομίζω είναι σημαντικό. Να μη μας καταπιεί αυτό το πάθος. Να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας σημασία στα τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά και που μας χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο…

1 Απριλίου 2024
Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Γιατί κάνουμε σεξ (και σαρκικές αμαρτίες);

Ποια είναι τα 13 κίνητρα του σεξ και πώς θα βρούμε την αληθινή αγάπη;

12 Μαρτίου 2024
Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Ισότητα στο γάμο, Ισότητα στον αγώνα

Όταν παντρεύτηκε ο κολλητός μου, το πανηγυρίσαμε. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που έπαιρνε μια τόσο καλή κοπέλα

16 Φεβρουαρίου 2024