Το Ομοφυλοφιλία.gr ταξιδεύει στον ελληνικό ιστό από το 2015. Στα 5 χρόνια λειτουργίας του, ο μονοθεματικός μας ιστότοπος έχει δημοσιεύσει πάνω από 170 κείμενα που αφορούν τις ομόφυλες έλξεις και κανένα για ζητήματα κατηγορικώς διαφορετικά. Η επιλογή μας να μην δημοσιεύουμε κείμενα για άλλα θέματα που συζητιούνται συχνά στους ομοφυλοφιλικούς κύκλους, όπως η διεμφυλικότητα ή η διαφυλικότητα, δεν είναι παρά η έκφραση του απόλυτου σεβασμού μας προς τις επώδυνες εμπειρίες άλλων ανθρώπων για τις οποίες όμως στερούμαστε προσωπικής πείρας και γνώσεων. Με χαρά, για πρώτη φορά κάνουμε μία εξαίρεση και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο που αναφέρεται σε αληθινά περιστατικά, που κάποιοι αδελφοί μας μπορεί να θεωρήσουν χρήσιμο.


Ο Ιωάννης είχε γνωρίσει τον Στέλιο πριν λίγο καιρό και του τηλεφώνησε να πάνε άλλη μια φορά για έναν καφέ. Είχαν συζητήσει αρκετά ενδιαφέροντα θέματα και τον ένοιωθε στενό του φίλο, που ταιριάζουν σε πολλά σημαντικά πράγματα. Όμως το ουσιαστικότερο ακόμα δεν το είχαν συζητήσει.

Όταν έφθασαν στο σημείο συνάντησης και κάθισαν, σύντομα ο Στέλιος οδήγησε την συζήτηση προς το ζητούμενο, το οποίο τον κατέκλυζε, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει την απάντηση που θα λάμβανε. Ο Ιωάννης, από την πλευρά του, ούτε καν είχε υποψιαστεί.

Στέλιος: Ποτέ δεν είπαμε, Ιωάννη, πώς δεν έκανες οικογένεια μέχρι σήμερα; Δεν θέλησες;

Ιωάννης: Δεν το επιδίωξα. Ήθελα και δεν ήθελα. Εσύ;

Στέλιος: Ξέρεις εγώ δεν ξέρω αν θα μπορούσα. Αυτό ακριβώς ήθελα να σου πω σήμερα.

Λέγοντας αυτό κίνησε με νόημα το χέρι του προς τον Ιωάννη. Ο Ιωάννης, σχεδόν σαστισμένος, γρήγορα το τράβηξε πίσω λίγο, πριν προλάβει να τον ακουμπήσει. Παρ’ όλο που αιφνιδιάστηκε, με μεγάλο επιβάλλον στον εαυτό του, κατόρθωσε τελικά εξωτερικά να παραμείνει σχετικά ψύχραιμος. Μόλις είχε καταλάβει αυτό, που μέχρι τότε, ούτε καν υποψιαζόταν.

Ιωάννης: Τι κάνεις, Στέλιο; Δεν το περίμενα αυτό. Έκανες λάθος να πιστεύεις κάτι τέτοιο για μένα. Με τέτοια πρόθεση ερχόσουν; Και σε θεωρούσα φίλο μου. Μάθε ότι μόνο φίλο θα μπορούσα να σε έχω, όπως και τον οποιοδήποτε. Αυτός είναι ο λόγος, λοιπόν, που δεν παντρεύεσαι;

Ακολούθησε για λίγο σιωπή. Η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί συναισθηματικά με διαφορετικό τρόπο από κάθε πλευρά. Τελικά ο Σ. μπόρεσε και έσπασε την σιωπή και είπε:

Στέλιος: Μη με παρεξηγείς, συγχώρα με, είσαι καλό παιδί. Δεν είμαι ομοφυλόφιλος, όπως νόμισες. Δεν είναι απλά μια έλξη ή έξη, μια επιλογή ή απόκλισή μου αυτό που μου συμβαίνει, αλλά είμαι και βιολογικά μπερδεμένος. Τα φαινόμενα απατούν. Η πραγματικότητα είναι άλλη από ό,τι βλέπεις. Έχω και γυναικεία σωματικά χαρακτηριστικά, που δεν είναι ορατά. Πίσω από τον άνδρα που νομίζεις ότι έχεις μπροστά σου, βρίσκεται ένας άνθρωπος με κρυμμένα γυναικεία μέλη και γυναικεία χρωματοσώματα. Είμαι ένας άνθρωπος μπερδεμένος από λάθος της φύσης, χωρίς να φταίω!

Μετά λίγη σιωπή ακόμα, ακούστηκε η φωνή του Ιωάννη:

Ιωάννης: Μένω άφωνος από ότι μου εκμυστηρεύεσαι. Είναι μεγάλη η δοκιμασία σου. Συγγνώμη για την αντίδραση, δεν γνώριζα. Έπρεπε να μου έλεγες ευθύς εξ αρχής την αλήθεια, εφόσον με εμπιστευόσουν. Γνωρίζεις ότι έχω κατανόηση στα προβλήματα των άλλων και δεν θα έπαυα να παραμένω ένας καλός φίλος σου. Δεν θα απομακρυνόμουν από σένα, επειδή τελικά άλλο φύλο φαίνεσαι να έχεις, και άλλο έχεις! Αρκεί να μην μπερδεύεις και συ τα πράγματα και να σέβεσαι την φιλία μας. Τι περνάς πραγματικά! Πες μου, πως είναι δυνατόν;

Στέλιος: Πολύ σπάνια, σε μία γέννηση κάθε 20.000, εξαιτίας κακής λειτουργίας των επινεφριδίων λόγω υπερπλασίας (πάθησης CAΗ), παράγονται οι ανδρικές ορμόνες (τεστοστερόνη) σε σχετικά πολύ μεγάλη ποσότητα, και έτσι ενώ τα φυλετικά χρωματοσώματα είναι φυσιολογικά για γυναίκα (γονότυπος 46ΧΧ), μπορεί να γίνουν τα χαρακτηριστικά του φύλου ασαφή ή να αποκτηθούν και κάποια ανδρικά όργανα. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να συμβεί και το ακριβώς αντίστροφο (σε μία γέννηση κάθε 16.000), όταν τα φυλετικά χρωματοσώματα είναι φυσιολογικά για άντρα (γονότυπος 46ΧΥ), όπου λόγω μη ευαισθησίας σε ανδρογόνα (πάθηση AIS), παράγονται μειωμένες ανδρικές ορμόνες, που δεν επαρκούν για την δημιουργία κανονικών, σαφών ανδρικών οργάνων ή δεν είναι αρκετές να αναχαιτίσουν την δημιουργία θηλυκών οργάνων. Αυτές οι διαταραχές (Διαταραχές Ανάπτυξης Φύλου – DSD) μπορούν να συσχετιστούν και με τις γονιδιακές μεταλλάξεις του γονιδίου SRY λόγω λάθος ανασυνδυασμού, οπότε η έλλειψη του οδηγεί στην απουσία όρχεων, ενώ υπάρχει ανδρικός γονότυπος (46ΧΥ), ή η προσθήκη του προκαλεί την παρουσία ορχέων, ενώ υπάρχει θηλυκός γονότυπος (46ΧΧ). Υπάρχουν και περιπτώσεις που τα χαρακτηριστικά του φύλου μπορούν να επηρεαστούν και από ανωμαλίες στα φυλετικά χρωματοσώματα, όπως με την ύπαρξη ενός μόνο χρωματοσώματος, αντί για δύο, (γονότυπος 45Χ0, σε μία κάθε 4000 γεννήσεις), η οποία παρουσιάζει ομοιότητα με την περίπτωση της διαταραχής ανάπτυξης φύλου σε άνθρωπο με 46ΧΧ, και όπως με την ύπαρξη τρισωμιών, κυρίως της 47ΧΧΥ (μία κάθε 1000 γεννήσεις), όπου μπορεί να παρουσιαστεί μείωση, συνήθως μικρή, των ανδρικών χαρακτηριστικών (μικροί όρχεις, ολιγοσπερμία ή αζωοσπερμία) και να εμφανιστούν, συνήθως ασθενικά, κάποια γυναικεία χαρακτηριστικά (γυναικομαστία), με παρούσα σχεδόν πάντα στειρότητα. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις των μωσαϊκών, όπου συνδυάζονται δύο γονότυποι (ένα μέρος κυττάρων έχει τον ένα και ένα μέρος τον άλλο γονότυπο), όπως 45Χ/46ΧΥ και 46ΧΧ/46ΧΥ, με αποτέλεσμα και πάλι την διαταραχή ανάπτυξης φύλου.

Ιωάννης: Για να καταλάβω καλά, μου λες πως ονομάζεται κάποιος άνθρωπος όταν ανήκει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, αφού είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για κάποιον από τους Λ.Ο.Α.Τ., από τους οποίους άλλοι μεν δεν αλλάζουν το φύλο τους (το βιολογικό), αλλά αντί να έχουν φυσιολογικές σχέσεις με το άλλο φύλο, έχουν σχέσεις με το ίδιο (Λ-λεσβίες και Ο-ομοφυλόφιλοι), ή και με τα δύο (Α-αμφιφυλόφιλοι), και άλλοι δεν αποδέχονται το κανονικό, το βιολογικό φύλο τους, αλλά ορίζουν άλλο από αυτό ως φύλο τους, ορίζουν άλλη από αυτό ως ταυτότητα φύλου τους (Τ-τρανς). Αντιθέτως με τους Λ.Ο.Α.Τ., όσα μου εξήγησες αφορούν προβλήματα εκ γενετής στο ίδιο το βιολογικό φύλο, όπου τα σωματικά (ανατομικά) φυλετικά χαρακτηριστικά (φαινότυπος) δεν συμβαδίζουν με τα φυλετικά χρωματοσώματα (γονότυπος).

Στέλιος: Σωστά, δεν έχουμε καμιά σχέση με τους ΛΟΑΤ, αν και κάποιοι επιλέγουν να ανήκουν σε αυτούς. Αυτό όμως συμβαίνει, επειδή το θέλησαν οι ίδιοι, και δεν είναι δεδομένο. Εμείς ονομαζόμαστε ίντερσεξ (intersex) ή στα ελληνικά μεσοφυλικοί ή πιο κατάλληλα διαφυλικοί (γιατί μεσοφυλικός είναι σαν να λέμε ότι είμαστε στο μέσον άνδρα και γυναίκας, που αυτονόητα είναι άστοχο). Είναι η αντικατάσταση του αποτυχημένου και προσβλητικού όρου που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα, ερμαφρόδιτος, αν και τότε δεν τον θεωρούσαν όπως σήμερα, αλλά οι πρόγονοί μας τον εκλάμβαναν ως σεβαστό. Και δυστυχώς πολλοί δεν τα γνωρίζουν αυτά, και άλλοι μας θεωρούν σαν τους τρανς, και άλλοι θεωρούν τους τρανς σαν εμάς. Ενώ εξ ορισμού είμαστε τελείως διαφορετικές περιπτώσεις και ένα μικρό μόνο ποσοστό διαφυλικών ανθρώπων μπορεί να επιλέξει να είναι και τρανς, αφού αυτό είναι θέμα επιλογής (σε αντίθεση με το να είσαι διαφυλικός, που έτσι γεννιέσαι).

Προσωπικά, σέβομαι τις σεξουαλικές επιλογές των Λ.Ο.Α.Τ., όμως δεν συμφωνώ με όλον αυτόν τον ακτιβισμό τους, όταν αυτός φθάνει σε ακρότητες με χυδαίες, προκλητικές και προσβλητικές δημόσιες εμφανίσεις ή με αιτήματα περί γάμου και υιοθεσίας παιδιών, πράγματα αταίριαστα σε αυτούς, αφού αυτά είναι καθαρά εκ φύσεως για τους ετεροφυλόφιλους. Έτσι δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους υπέρ αποδοχής τους και σεβασμού τους χωρίς διακρίσεις από την κοινωνία, αλλά αντιθέτως αμβλύνουν το χάσμα με όλο το υπόλοιπο ετεροφυλόφιλο κοινωνικό σύνολο. Υπάρχει περίπτωση να τους σεβαστούν οι άλλοι, αν οι ίδιοι απαιτούν την αναγνωρισή τους χωρίς να σέβονται; Και δεν έχει σημασία πόσοι κάνουν την ζημιά, αλλά αυτή είναι εις βάρος όλων. Και όταν διαφυλικοί μπλέκουν με τους Λ.Ο.Α.Τ. είναι εις βάρος και αυτών.

Ιωάννης: Είναι πράγματι κρίμα που δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά ο πολύς κόσμος και μπορεί να σας παρεξηγήσουν σαν να ανήκετε στους Λ.Ο.Α.Τ. και να σας αντιμετωπίσουν λες και ήταν επιλογή σας και φταίτε εσείς που γεννηθήκατε διαφυλικοί.

Ωστόσο, με την σημερινή πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και τις δυνατότητες, τόσο τις φαρμακευτικές όσο και τις επεμβατικές, που υπάρχουν και για τα προβλήματα που αφορούν το φύλο, θα μπορούσατε να καταφέρετε πολλά έτσι δεν είναι;

Στέλιος: Ναι, έτσι είναι. Και υπάρχει η ιατρική τακτική, αν, αμέσως μόλις γεννηθεί το παιδί, διαπιστωθούν στοιχεία διαφυλικότητας (διαταραχή ανάπτυξης φύλου), τότε να μπει σε ένα πρόγραμμα, σε μια παρακολούθηση, και αν χρειαστεί να γίνει και εγχείριση.

Ιωάννης: Α, ωραία, καλό δεν είναι αυτό; Σε σένα εφαρμόστηκε;

Στέλιος: Όχι, δεν φρόντισαν για μένα κάτι τέτοιο. Και καλύτερα.

Ιωάννης: Καλύτερα;

Στέλιος: Ναι, γιατί πολλές φορές μπορεί να υπάρξει το ερώτημα για τους γονείς: Θέλετε να το κάνουμε αγόρι ή κορίτσι; Και αν η επιλογή είναι λάθος και μπερδέψει το παιδί; Ευτυχώς, λοιπόν, αυτό δεν συνέβη σε εμένα. Και, αν ήθελα θα μπορούσα και τώρα να λάβω μεγάλη ιατρική βοήθεια.

Ιωάννης: Ως προς ποιο φύλο;

Στέλιος: Δεν σου εξήγησα ότι τα χρωματοσώματά μου είναι γυναίκας; Αφού αυτό αποφάσισε ο Θεός να είμαι, θα πάω να γίνω κάτι διαφορετικό; Τα χρωματοσώματα επιλέγονται μια φορά, την ώρα της σύλληψης. Τα σωματικά χαρακτηριστικά, στην σημερινή εποχή, αν θέλουμε τα αλλάζουμε. Και αν τα αλλάξουμε, θα πρέπει να το κάνουμε, όταν υπάρχει ελάττωμα της φύσης προς διόρθωσή του, και όχι να αλλάξουμε κάτι το οποίο είναι κανονικό και φυσιολογικό.

Ιωάννης: Σωστά, μιλάς, γιατί μιλάς με πίστη. Και όπου υπάρχει πίστη, εκεί και μόνο μπορεί να υπάρξει και αληθινή αγάπη. Γιατί αληθινή αγάπη με κάποιον μπορεί να έχουμε, μόνο όταν έχουμε μεταξύ μας και τον Θεό, καθώς ο Θεός είναι αγάπη («ο Θεός αγάπη εστίν», Α΄ Ιωάν. 4:8). Πώς όμως θα έχουμε κοντά μας τον Θεό, και θα αγαπούμε αληθινά, αν δεν κάνουμε το θέλημά Του; Αν Εκείνος μάς δίνει ανδρικά χρωματοσώματα και εμείς Του λέμε «όχι, εμείς θέλουμε να είμαστε γυναίκες», ή το αντίστροφο; Είναι φυσικά αδύνατον.

Γι’ αυτό, λοιπόν, «όχι» στην αλλαγή φύλου, όμως «ναι» στην διόρθωσή του. Στην διόρθωση του φαινοτύπου με βάση τον γονότυπο. Ανάλογα με τα χρωματοσώματα να διορθώνονται τα σωματικά, ανατομικά χαρακτηριστικά του φύλου (ειδικά στην ΧΧΥ περίπτωση που επικρατούν τα ανδρικά χαρακτηριστικά να γίνονται όλες οι διορθώσεις προς τον ανδρικό χαρακτήρα, ενώ σε περιπτώσεις μωσαϊκών να γίνονται οι διορθώσεις προς τον γονότυπο των πλεοναζόντων κυττάρων, από τα δύο ή περισσότερα είδη -βάση του γονοτύπου- κυττάρων του μωσαϊκού).

Στέλιος: Όχι πάντα απαραίτητα. Όταν το χρειαζόμαστε, να τα διορθώνουμε. Μπορεί να εκλάβουμε το πρόβλημά μας ως μια δοκιμασία στη ζωή μας από τον Θεό, στην οποία μπορούμε να κάνουμε υπομονή και να γίνουμε καλύτεροι. Και έτσι να συμβιβαστούμε με το πρόβλημα που γεννηθήκαμε και να μην αλλάξουμε τίποτε, πέρα από το να διορθώσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό.

Ιωάννης: Όλα αυτά που λες είναι πολύ σημαντικά, και με ωφελείς που σε ακούω. Όμως άκουσέ με σε αυτό που θα σου πω. Εάν θέλεις να κάνεις οικογένεια -ακόμα και αν δεν μπορείς να φέρεις στο κόσμο παιδιά-, τότε να πας να φροντίσεις να αποκτήσεις και εξωτερικά εμφάνιση ανάλογη με ό,τι μου αποκάλυψες ότι υπάρχει και μέσα σου, σε όλο το σωματικό είναι σου, μέχρι και τα κύτταρά σου, το οποίο αν το κάνεις θα σε βοηθήσει εν τέλει να βρεις τον εαυτό σου ως σύντροφος, πράγμα που το χρειάζεσαι. Και τότε θα βρεις και τον σύντροφό σου…

Στέλιος: Θα είμαστε φίλοι μέχρι τότε;

Ιωάννης: Εννοείται!

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά.

  Πριν μερικές μέρες διάβασα το παραπάνω άρθρο σας και ομολογώ πως ταράχτηκα με τα γραφόμενα. Καταρχάς, ατυχώς υιοθετείτε τη μετάφραση “μεσοφυλικός” για τα ίντερσεξ άτομα (παρότι αναφέρετε εντός του άρθρου ότι είναι πιο δόκιμη μετάφραση το “διαφυλικός”). Αλλά αυτό είναι εν προκειμένω το λιγότερο.

  Θα προσπεράσω την ξεκάθαρα ομοφοβική δήλωσή σας ότι “τα αιτήματα περί γάμου και υιοθεσίας παιδιών των ΛΟΑΤ ατόμων… είναι αταίριαστα σε αυτούς, αφού αυτά είναι καθαρά εκ φύσεως για τους ετεροφυλόφιλους”! Ειλικρινά μια τέτοια “παραδοχή” με κάνει να αναρωτιέμαι για τον σκοπό ύπαρξης του σάιτ σας. Με ποιον τρόπο στηρίζετε τους θρησκευόμενους ομοφυλόφιλους αναγνώστες σας, από τη στιγμή που ουσιαστικά τους χαρακτηρίζετε “ανώμαλους”;

  Θα επιλέξω, ωστόσο, εκπροσωπώντας την ελληνική ίντερσεξ κοινότητα, να εστιάσω στην επικίνδυνη παραπληροφόρηση σχετικά με τον παρουσιαζόμενο ως ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης των ίντερσεξ καταστάσεων που προβάλλεται από το άρθρο σας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο συγγραφέας του άρθρου κος Βασίλειος Ευσταθίου -που μόνο ευσταθείς δεν είναι δυστυχώς οι απόψεις του- βάζει τον ίντερσεξ ήρωα της ιστορίας, τον Στέλιο, να λέει ότι, αν ένα ίντερσεξ άτομο θελήσει ποτέ να προχωρήσει σε οποιουδήποτε τύπου ιατρική επέμβαση σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του φύλου του, θα πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει στην κατεύθυνση του φύλου που υπαγορεύει ο γονότυπός του, διότι δήθεν αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Αυτή η “πληροφορία” είναι ανεκδιήγητη, αντιεπιστημονική και βέβαια, καθόλα προσβλητική για όλα τα ίντερσεξ άτομα, που τα περισσότερα ταυτίζονται με τον φαινότυπό τους, ή/και χαίρονται τη ζωή τους απλώς υπάρχοντας και λειτουργώντας φυσιολογικά ως ίντερσεξ. Γιατί και το ίντερσεξ είναι φυσιολογικό, είναι μια από αρχαιοτάτων χρόνων εκδοχή του βιολογικού φύλου.

  Δε θα ήθελα να μπω στη δυσάρεστη διαδικασία να φανταστώ τη σύγχυση που θα μπορούσε να προκαλέσει το άρθρο σας σε ένα θρησκευόμενο ίντερσεξ παιδί ή έφηβο, σε περίπτωση που το άρθρο έπεφτε στα χέρια του. Δεν φτάνει η ανεπαρκής και απάνθρωπη αντιμετώπιση της ίντερσεξ κοινότητας από μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας ακόμα και σήμερα (τερματισμοί κυήσεων ίντερσεξ εμβρύων, αχρείαστες κανονικοποιητικές επεμβάσεις στα ίντερσεξ νήπια προκειμένου να κατηγοριοποιούνται ξεκάθαρα ως αγόρια ή κορίτσια, λες και απαγορεύεται να είσαι απλώς αυτό που γεννήθηκες κι ας μην ταιριάζεις στο δίπολο, αχρείαστες επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα, π.χ. ακρωτηριασμός κλειτορίδων στις γυναίκες σε περίπτωση κλειτορομεγαλίας, και γενικότερα, εξευτελιστικές εξετάσεις ως πειραματόζωων των ίντερσεξ παιδιών και εφήβων ως ξεχωριστών περιπτώσεων της ιατρικής βιβλιογραφίας κ.ά.), θα πρέπει να υποστούν επιπλέον το βασανιστήριο του να διαβάζουν αυτό το παντελώς διαστρεβλωτικό άρθρο για τα ίδια;

  Είναι σα να λέτε, κε Ευσταθίου σε μια ίντερσεξ γυναίκα που τυγχάνει να έχει χρωμοσώματα ΧΥ ότι, για να ζήσει ως “φυσιολογικό” άτομο και να μπορέσει να γίνει έστω και θετή μητέρα (στην περίπτωση που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει) ότι θα πρέπει να κάνει εγχείριση αλλαγής φύλου, να γίνει άντρας και να παντρευτεί μία “κανονική” γυναίκα, διότι σύμφωνα με το γονότυπό της κανονικά θα έπρεπε να ζει ως άντρας. Ταυτίζετε, δηλαδή, το γονότυπο με το “αληθινό” βιολογικό φύλο και το μπερδεύετε με το θέλημα του Θεού. Αν όντως πιστεύετε σε Αυτόν, τότε γιατί δεν αφήνετε ήσυχα τα ίντερσεξ άτομα που μια χαρά λειτουργικά είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, έτσι όπως γεννήθηκαν; Και αλήθεια, τι θα λέγατε στις ίντερσεξ γυναίκες που μπορούν να έχουν περίοδο και να τεκνοποιήσουν παρά τον ΧΥ καρυότυπό τους; Ακομα παραπέρα, σύμφωνα με την οπτική σας, τι θα κάνατε στην περίπτωση του μωσαϊκού; Και όσο για τα ΧΧΥ άτομα, ποιος σας είπε ότι είναι πάντα αγοράκια (βλ. και σχετική ταινία “ΧΧΥ” του 2007: https://www.imdb.com/title/tt0995829/) ; Βλέπετε, λοιπόν, ότι η τόσο ξεκάθαρη προτροπή σας δεν έχει καν επιστημονική βάση και είναι αυτοαναιρούμενη.

  Καλό είναι, πριν μιλήσουμε για μια περίπτωση που δεν γνωρίζουμε ικανοποιητικά, να φροντίσουμε να ενημερωθούμε γι’ αυτήν. Εσείς φαίνεται αβασάνιστα και επιφανειακά να υιοθετήσατε μια άποψη για το πώς θα έπρεπε να ζουν και να υπάρχουν οι ίντερσεξ άνθρωποι, βάζοντάς τους στα κουτάκια που εσείς οι ίδιοι περιορίζεστε: είτε ξεκάθαρα αρσενικό, είτε ξεκάθαρα θηλυκό, είτε ίντερσεξ άτομο που σηκώνει μόνο τον σταυρό του.

  Εμείς από την πλευρά μας σας καλούμε ως συλλογικότητα Intersex Greece, επειδή κατά βάθος θέλουμε να πιστεύουμε ότι δημοσιεύσατε το άρθρο με καλές προθέσεις (με τις οποίες, ωστόσο, ως γνωστόν είναι συχνά στρωμένος ο δρόμος για την κόλαση) να αποσύρετε το άρθρο σας, και αν θέλετε πραγματικά να πληροφορήσετε το κοινό σας για τα ίντερσεξ άτομα, να δημοσιεύσετε στη θέση του τον οδηγό που ήδη κυκλοφορεί στα ελληνικά από την IGLYO, την OII EUROPE και την EPA με τίτλο “Υποστηρίζοντας το ίντερσεξ παιδί σας” http://www.iglyo.com/wp-content/uploads/2018/10/Parents_Toolkit_Intersex_GRK_ES_WEB.pdf

  Με εκτίμηση,

  εκ της διαχείρισης της Intersex Greece.

 2. Ακόμα και με καθαρά θεολογικούς όρους το άρθρο είναι απαράδεκτο. Με βάση ποια θεολογική λογική αυτό που μετράαει είναι ο γονότυπος και όχι ο φαινότυπος; Υποτίθεται ότι και τα δύο τα έδωσε ο καλός θεός μέσα στην αγάπη και την ευσπλαχνία του… Ένα ίντερσεξ άτομο έχει ένα γονότυπο κι έναν φαινότυπο και σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα δύο όχι μόνο δεν συμφωνούν, αλλά μπορεί να είναι αντίθετα. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές ίντερσεξ διαφοροποιήσεις και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε για καινούργιες. Γιατί με ελαφρά τη καρδία και τόσο εύκολα και ανεριθρίαστα προβαίνει ο συγγραφέας του κατασκευασμένου αυτού διαλόγου σε ηθικές θρησκευτικές κρίσεις και φορτίζει συναισθηματικά με αρνητικό τρόπο ανθρώπους που ήδη είναι πολλαπλά επιβαρυμένοι; Όποιος κραδαίνει πιστοποιητικό “θρησκευτικής καθαρότητας”, έχει δικαίωμα να ισχυρίζεται ό,τι φαντάζεται με το φτωχό του το μυαλό και να κακοποιεί ανθρώπους;
  Γιατί λοιπόν θεωρεί ότι είναι ηθικά και θρησκευτικά εντάξει οι επεμβάσεις με βάση τον γονότυπο και όχι με βάση τον φαινότυπο; (Το με βάση την επιθυμία και την αίσθηση του ατόμου για τον εαυτό του, ούτε που το θέτω, αυτά είναι δύσκολα πράγματα για θρησκευόμενους).
  Όταν πρέπει να χωρέσεις μια ολόκληρη ζωή, τόσες διαφορετικές πραγματικότητες, να “ταιριάξεις” τόσο διαφορετικά βιώματα σε θρησκευτικές πεποιθήσεις, τότε αναγκαστικά λειτουργείς όπως ο Προκρούστης. Το κρεβάτι είναι η θρησκεία σου (που τυχαίνει να έχεις γεννηθεί σε αυτήν) και ό,τι περισσεύει ή δεν ταιριάζει ή δεν κατανοείς ή η θρησκεία σου δεν είχε προβλέψει, τότε κόβεται. Ακόμα χειρότερα, συνήθως το κρεβάτι δεν είναι καν οι αξίες της ίδιας της θρησκείας που πιστεύεις, αλλά είναι οι δικές σου αντλήψεις, προκαταλήψεις, ανεπάρκειες, εμμονές και φοβίες, τις οποίες νομιμοποιείς και ντύνεις κάνοντας κολάζ επιλέγοντας ότι εύκαιρο έχεις από την θρησκεία σου.

 3. Η ορολογία του αρχικού τίτλου “Ο μεσοφυλικός φίλος μου” ήταν επιλογή του υλατζή και όχι του συντάκτη. Έγινε επαναφορά στον ενδεδειγμενο όρο.

  Όπως σημειώνουμε και στην εισαγωγή, ο διάλογος αποτυπώνει μια πραγματική ιστορία, δηλ. τα βιώματα και τα συναισθήματα ενός συγκεκριμένου ίντερσεξ προσώπου, του Στέλιου. Οι τυχόν διαφορετικές θρησκευτικές επιλογές και ερμηνείες του Στέλιου από κάποιο άλλο πρόσωπο ή και από μια ομάδα ίντερσεξ προσώπων δεν καθιστά άκυρη ή άχρηστη την εμπειρία του Στέλιου. Θα παραμείνει λοιπόν με την πεποίθηση ότι κάποια πρόσωπα θα την θεωρήσουν ωφέλιμη.

  Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός μας για κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον για τα ίντερσεξ πρόσωπα, που καλούνται να διαχειριστούν σπάνιες καταστάσεις, είναι δεδομένος.

 4. Επέστρεψα εδώ μόνο για να δω εάν όντως έχετε κάποιο ίχνος σεβασμού για τους ίντερσεξ ανθρώπους. Η απάντηση σας, λυπάμαι αλλά δείχνει ξεκάθαρα πως δεν τους γνωρίζετε ΚΑΘΟΛΟΥ. Η παραπάνω μυθοπλασία που αναφέρετε ως “πραγματική ιστορία” είναι έως και κακοποιητική για οποιοδήποτε θρησκευόμενο ίντερσεξ άνθρωπο την διαβάσει. Και σίγουρα ΔΕΝ σέβεται το δικαίωμά του ίντερσεξ ατόμου να υπάρχει, “όπως το έπλασε η φύση”. Πέραν των αναφερόμενων έγκυρων οδηγών που σας δώθηκαν παραπάνω (και φαίνεται απ την απάντηση σας πως δεν μπήκατε καν στον κόπο να ξεφυλλίσετε), θα ήταν καλό -εφόσον μας λέτε πως σέβεστε τα ίντερσεξ άτομα, αλλά αρνείστε τις συμβουλές μιας ίντερσεξ κοινότητας με εκατοντάδες μέλη- να ρίχνατε μια ματιά και στις διεθνείς καμπάνιες υποστήριξης τους της Διεθνούς Αμνηστείας και των Ηνωμένων Εθνών, συν το Ευρωπαικό Ψήφισμα που υπερψήφισε και η χώρα μας, μήπως και έτσι συνειδητοποιήσετε πόσο ενάντια και κακοποιητικά για τους ίντερσεξ ανθρώπους γράφετε στην πραγματικότητα.

  FIRST, DO NO HARM: ENSURING THE RIGHTS OF CHILDREN BORN INTERSEX. https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2017/05/intersex-rights/

  “Intersex people are born with sex characteristics that don’t fit typical definitions of male and female. In many countries, intersex children are subjected to repeated surgery and treatment to try to change their sex characteristics and appearance, causing terrible physical, psychological and emotional pain – and violating their rights. Intersex children don’t need to be “fixed”; they are perfect just as they are! The United Nations is calling on governments and parents to protect intersex children from harm.” https://www.unfe.org/intersex-awareness/
  What does ‘intersex’ mean? https://www.unfe.org/wp-content/uploads/2018/10/Intersex-English.pdf

  Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 14ης Φεβρουαρίου 2019 σχετικά με τα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων (2018/2878(RSP)) https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0128_EL.html

  Αν λοιπόν ΟΝΤΩΣ σέβεστε τα ίντερσεξ άτομα και ενδιαφέρεστε για την ψυχωσωματική τους ασφάλεια, πάρτε ιδέες από τις παραπάνω έγκυρες πηγές και γράψτε κείμενα που να τείνουν στην συμπερίληψή τους ως έχουν. Αρθρα που να προστατεύουν τα δικαιώματα και την ψυχωσωματική τους ευζωία και ασφάλεια αντί να τα υπονομεύουν κατάφορα, όπως το παρόν κείμενο σας.
  Ο σεβασμός είναι κάτι που αποδεικνύεται. Το ίδιο και η έλλειψη του.
  Η επιλογή είναι δική σας.

 5. Αγαπητοί μου αδελφοί έχω διαβάσει τα σχόλια και τις αντιδράσεις σας. Θα μπορούσα να μην απαντήσω τίποτα για τους εξής λόγους:
  1.Σε ένα από τα σχόλια υπάρχει προσβλητικό ύφος και χαρακτηρισμοί προς εμένα, ο οποίος έχω υπογράψει με ειλικρίνεια το άρθρο επώνυμα.
  2.Το τρίτο σχόλιο υπογράφει με ψευδώνυμο.
  Το πρώτο εκ μέρους της Intersex κοινότητας, χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένο πρόσωπο.
  Το δεύτερο υπογράφει με μισό όνομα. Αν ψάξουμε θα βρούμε τουλάχιστον άλλους εκατό ανθρώπους με το ίδιο μισό όνομα.
  3. Τα σχόλια σας έγιναν πολύ καθυστερημένα, πάνω από μισό χρόνο μετά την δημοσίευση του άρθρου.

  Δεν έχω καμία διάθεση να προβώ σε δημόσια συζήτηση για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως λόγω της ανωνυμίας των συνομιλητών μου.

  Ένεκεν όμως της υπερβολικής μου αγάπης, συμπάθειας και συμπόνιας για όλα τα άτομα με εκ φύσεως μεγάλες αδυναμίες και δυσκολίες, για τα οποία αφιερώνω πολλά, αν και είμαι παντελώς άγνωστος σε σας, θα πω τα εξής.

  Είναι προφανές ότι το να προχωρήσουμε σε ένα δημόσιο διάλογο θα καταστεί πολύ χρονοβόρο και αυτός θα είναι πολύ μακροσκελής, γιατί ξεκινάμε από διαφορετικές βάσεις, και παρεξηγείτε μονίμως τα όσα εκμυστηριευομαι δημοσίως σε πάμπολλα σημεία. Άλλο γράφω, και άλλο καταλαβαίνετε. Το πιο σοβαρό είναι ότι μου μιλάτε για τα δικαιώματα σας, λες και δεν είμαι υπερ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων σας, όπως και του κάθε ανθρώπου, στο βαθμό πάντα που δεν θίγουν τα δικαιώματα του συνανθρώπου μας. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να πηγαίνω σε ένα pride των ΛΟΑΤ, να δω πως κάνουν τον αγώνα τους, και να βλέπω προβάλλονται εικόνες Αγιων από μερικούς με βλάσφημο τρόπο και να καθυβριζεται και να δέχεται κατάρες βάναυσα το όνομα της πατρίδας μου από άλλους. Άλλο υποστηρίζω τα δικαιώματα μου, και άλλο προκαλώ και προσβάλλω όλους τους άλλους και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Αυτοί που διοργανώνουν τα pride είναι φυσικά απόλυτα υπεύθυνοι γι αυτό που συμβαίνει.

  Δεν μπορώ να καταλάβω επίσης με τίποτα, γιατί ένας διαφυλικός θεωρείται σώνει και καλά μέλος των ΛΟΑΤ. Δεν μπορεί δηλαδή να διαφοροποιηθεί στις επιλογές του από τους ΛΟΑΤ; Αυτός δεν έχει το δικαίωμα αυτό; Γνωρίζω διαφυλικούς που διαφωνούν πλήρως με τους ΛΟΑΤ. Ακόμα και τους ετεροφυλους οι ΛΟΑΤ τους θεωρούν δικούς τους; Λάθος μεγάλο κάνουν όμως, οι επιλογές μας διαφέρουν όσο η μέρα με την νύκτα.

  Μπορεί όσα αναφέρονται στο κείμενό μου να μην σας εκφραζουν ως Intersex κοινότητα, αλλά πως μπορείτε να ομιλείτε εκ μέρος όλων των Intersex αδελφών; Υπάρχουν άνθρωποι σαν εσάς που έχουν διαφορετικές επιλογές στη ζωή τους και διαφωνούν με αυτά που υποστηρίζετε και γράφετε. Δεν μπορείτε με τοσο απόλυτο τρόπο να αφαιρείτε το δικαίωμα κάποιου να επιλέξει κάτι διαφορετικό από σας. Και για μην έχουμε πάλι παρεξήγηση, μιλάμε εδώ για επιλογές, οι οποίες πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερες, και όχι για δικαιώματα ή για αξία του προσώπου. Όλοι ως άνθρωποι είμαστε απολύτως ίσοι, έστω και αν οι κοινωνία γύρω μας αυτό ως τώρα πότε δεν το κατάλαβε.

  Δεν πρόκειται να συνεχίσω αυτήν την συζήτηση, εκτός να μου απευθυνθείτε με ευπρεπη τρόπο κινούμενοι στην ίδια βάση με μένα, όχι αναφέροντας μου πράγματα, όπως τι έχουν πει διεθνείς καμπάνιες και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που μπορεί να είναι και σημαντικά, αλλά δεν αποτελούν το βασικό κριτήριο μου. Αλίμονο αν κάθε τι που υποστηρίζουν οι διεθνείς καμπάνιες και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τα δεχόμαστε άκριτα ως σωστά και αυθεντία (τις οδηγίες που στείλατε να μελετήσω, να ξέρετε πάντως ότι τις μελέτησα με προσοχή, αλλά αν και συμφωνώ σε πολλές πρακτικές, δεν μπορώ να ασπαστω όλα τα σημεία τους, συγκεκριμένα τις ερμηνείες τους). Οποιος επιθυμεί βέβαια μπορεί να το επιλέξει και αυτό, και να τα θεωρεί όσα λένε αλάθητα. Άλλοι θεωρούν αυτά αλάθητα, άλλοι τον Πρωθυπουργό, άλλοι τον Πάπα, άλλοι το Κοράνι, άλλοι την αρχαία θρησκεία, άλλοι την Παλαιά Διαθήκη, άλλοι τον Χριστό. Επειδή όμως είμαι στους τελευταίους, αποδείξτε μου αν θέλετε βάση του ευαγγελίου τυχόν λάθος μου και θα το αποδεχθώ. Χωρίς να το θέλω ως άνθρωπος και γώ με πολλές αδυναμίες, ίσως έχω σφάλει κάπου στον τρόπο που έκφρασα ένα αληθινό συμβάν πριν την δημοσίευση που έκανα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και να καλή συνέχεια σας εύχομαι.

Comments are closed.