Η ομοφυλοφιλία στο Κατηχητικό

8
Φωτογραφία: Ιερός Ναός Αγίου Σώστη Νέας Σμύρνης

Η κατήχηση των νέων παιδιών είναι η απαραίτητη διαδικασία μέσα από την οποία η Εκκλησία μας φροντίζει για την μετάγγιση της σώζουσας πίστης στη νέα γενιά και για την κοινωνικοποίησή τους στο ευρύτερο σώμα των πιστών, ώστε μαζί με άλλες θαρραλέες ψυχές να αγωνιστούν μαζί τον καλόν αγώνα.

Αν είσαι κατηχητής αυτές τις μέρες, τότε σίγουρα τα παιδιά θα σε έχουν ρωτήσει σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Ίσως πάλι να προβληματίζεσαι βλέποντας κάποιο παιδί να αναπτύσσει χρόνο με το χρόνο τάσεις θηλυπρέπειας, ή μπορεί κάποιο άλλο να σου εμπιστεύτηκε κάποιον πειρασμό που έχει προς άτομα του ίδιου φύλου. Κατηχητικές πηγές για το θέμα δυστυχώς δεν υπάρχουν και εσύ μπορεί να βρεθείς σε αμηχανία. Πώς θα το χειριστείς; Αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με το άρθρο αυτό, παραθέτοντας μερικές βασικές ιδέες.

1Κατάλαβε ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή

Οι επιστήμονες έχουν αναφερθεί σε διάφορους προδιαθεσικούς παράγοντες στο περιβάλλον των παιδιών που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη των ομόφυλων έλξεων, ενώ δευτερευόντως φαίνεται να υπάρχει και κάποια βιολογική βάση. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί με βεβαιότητα για κάθε ομοφυλόφιλο πρόσωπο μία και μόνη αιτία. Αυτό που αποτελεί κοινή εμπειρία των περισσότερων προσώπων είναι ότι οι ομόφυλες έλξεις ξεπήδησαν από μόνες τους μέσα τους, χωρίς το πρόσωπο να έχει οποιαδήποτε δυνατότητα να τις επιλέξει και χωρίς να ευθύνεται για αυτές. Υπάρχουν και πολύ αγωνιστικά παιδιά με αγίους γονείς που εμφάνισαν έλξεις προς το ίδιο φύλο. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να αποδίδουμε ηθικό στίγμα στην ύπαρξη των ομόφυλων έλξεων.

2Συνειδητοποίησε ότι μπορεί να λείπουν οι ετερόφυλες έλξεις

Συνήθως, θεωρούμε τις ετερόφυλες έλξεις δεδομένες, όμως για ένα τμήμα του πληθυσμού που έλκεται από το ίδιο φύλο, οι έλξεις αυτές απουσιάζουν τελείως, ή, όταν υπάρχουν, είναι πολύ αδύναμες. Π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 21% των ανδρών ηλικίας 18-44 ετών που βιώνουν ομόφυλες έλξεις δεν ελκύεται καθόλου από τις γυναίκες, ενώ το υπόλοιπο 79% έλκεται σε ποικίλο βαθμό και από τα δύο φύλα. Οι γυναίκες, από την άλλη, είναι 2,5 φορές πιθανότερο να αισθάνονται ομόφυλες έλξεις, αλλά μόνο στο 6% των περιπτώσεων οι έλξεις απευθύνονται αποκλειστικά προς το ίδιο φύλο.

Η απουσία ετερόφυλων έλξεων λειτουργεί συνήθως επιβαρυντικά για τον ψυχισμό του εφήβου, που βλέπει τους συμμαθητές του στο σχολείο να συζητούν για άτομα του άλλου φύλου και ανησυχεί γιατί ο ίδιος δεν ένιωσε ποτέ ετερόφυλη έλξη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον του.

3Η θηλυπρέπεια ή η αγορίστικη συμπεριφορά δεν είναι πάντα σχετικές

Κάποια παιδιά μπορεί να αναπτύσσουν τάσεις και συμπεριφορές που δεν είναι τυπικές για το φύλο τους. Ορισμένες προσλαμβάνουσες από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσουν τα κορίτσια να φέρονται σαν αγοροκόριτσα ή τα αγόρια να είναι πιο θηλυπρεπή. Τα φαινόμενα αυτά δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις ομόφυλες έλξεις, παρ’ ό,τι συχνά συνυπάρχουν. Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα δύο αγόρια που εμφάνιζε θηλυπρεπή συμπεριφορά ανέπτυξε αργότερα ετεροφυλοφιλική ταυτότητα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αγοροκόριτσων είχαν ετεροφυλοφιλική ταυτότητα στην ενήλικη ζωή τους (ποσοστό 94%).

4Μίλησε στα παιδιά για την ομοφυλοφιλία

Οι πάντες στις μέρες μας μιλούν για την ομοφυλοφιλία: γιατροί, δάσκαλοι, πολιτικοί, επαγγελματίες ακτιβιστές και άλλοι συναγωνίζονται πολύ συχνά να αποδομήσουν τα «έμφυλα και σεξουαλικά στερεότυπα». Αν δεν μιλήσουμε εμείς στα παιδιά για την ομοφυλοφιλία, να είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθούν άλλοι να τους μιλήσουν και να τους επηρεάσουν. Γι’ αυτό το λόγο, στις μεγαλύτερες ειδικά τάξεις, θα πρέπει να υπάρχουν μαθήματα για την εκκλησιαστική βίωση της σεξουαλικότητας.

Ειδικότερα, για την ομοφυλοφιλία, οι αναφορές μας πρέπει να γίνονται με ακρίβεια, ευαισθησία και πάντα με πιστότητα στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Στο κατώτερο κατηχητικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρομοίωση των ευνούχων (Κατά Ματθαίον 19:12), με την οποία ο ίδιος ο Κύριός μας φανερώνει πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα να παντρευτούν, καθώς και το περιστατικό με τον διάκονο Φίλιππο και τον Αιθίοπα (Πράξεις 8:26-40), όπου τονίζεται ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων, ακόμη και όσων δεν μπορούν για χ-ψ λόγους να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή.

Στο μέσο κατηχητικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την περικοπή με το θαύμα της ίασης του τυφλού (Κατά Ιωάννην 9:1-41) για να μιλήσουμε για τις διάφορες καταστάσεις, όπως είναι η ομοφυλοφιλία, οι οποίες φαινομενικά τουλάχιστον περιορίζουν τις δυνατότητες που έχουμε για να ζήσουμε μια ολοκληρωμένη ζωή. Το σύνηθες ερώτημα για τις καταστάσεις αυτές είναι «Γιατί, Θεέ μου; Γιατί σε μένα;». Το ίδιο ρώτησαν για τον τυφλό και οι μαθητές του Χριστού «Γιατί γεννήθηκε αυτός τυφλός; Ποιος φταίει; Φταίνε οι γονείς του; Ή μήπως φταίει ο ίδιος;», για να πάρουν την αποστομωτική απάντηση του Κυρίου που αποκάλυψε ότι κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας μπορεί να γίνει η αφορμή για να φανερωθούν μέσα μας οι ενέργειες του Θεού. Έτσι και η ομοφυλοφιλία: δεν έχει νόημα να ρωτάμε γιατί ήρθε στη ζωή κάποιου αλλά πώς μπορεί δι’ αυτής να δοξασθεί το όνομα του Θεού.

Τέλος, στο ανώτερο κατηχητικό, μπορούμε να αναφερθούμε ευθέως στα λόγια της Καινής Διαθήκης για τις ομοσεξουαλικές πράξεις (Ρωμαίους 1:26-27, Α΄ Κορινθίους 6:9-11, Ιούδα 1:7), όπου μαθαίνουμε πως οι πράξεις αυτές, όταν είναι αμετανόητες, μπορούν να μας χωρίσουν αιωνίως από το Θεό. Η αναφορά αυτή θα μας δώσει στη συνέχεια την ευκαιρία να αντιπαραβάλλουμε την πράξη, η οποία είναι ένοχη, από την προσβολή του πειρασμού (την έλξη), η οποία είναι ανένοχη, και να μιλήσουμε για την ομοφυλοφιλία ως κατάσταση και για τις δυνατότητες που ανοίγονται για τον άνθρωπο που βιώνει αποκλειστικά ομόφυλες έλξεις.

5Μη φρικάρεις

Η απαραίτητη αυτή συζήτηση μπορεί να ενθαρρύνει κάποιον μαθητή ή μαθήτρια, που του «αρέσουν» άτομα του ίδιου φύλου, να μας εμπιστευτεί το βίωμά του. Αυτό είναι ένα υπέροχο δώρο, που πρέπει να το δεχτούμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Ο νεαρός που βιώνει ομόφυλες έλξεις έχει μάθει να τις κρύβει από φόβο μην τον απορρίψουν. Αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε. Στην πραγματικότητα, πρέπει να τον αγκαλιάσουμε με όλη μας την αγάπη και να αξιοποιήσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνει, για να τον κατευθύνουμε σε θεοφιλείς τρόπους διαχείρισης αυτών των έλξεων. Προπαντός, δεν πρέπει να νιώσουμε ότι έχουμε να φοβηθούμε κάτι από την παρουσία του μαθητή στο κατηχητικό μας (ακόμα κι αν αυτό είναι ένα αμιγές τμήμα αρρένων ή θηλέων). Οι άνθρωποι αναδεικνύουμε την έμφυλη ταυτότητά μας μέσα από την συναναστροφή με άτομα του ίδιου φύλου και είναι με αυτά τα άτομα που μπορούμε να χτίσουμε τις πιο δυνατές και ωφέλιμες φιλίες.

6Πρόσεχε την ορολογία

Στην προσπάθειά μας να μιλήσουμε για το φαινόμενο των ομόφυλων έλξεων, δεν πρέπει ούτε να αγνοούμε αλλά ούτε και να υιοθετούμε άκριτα την ορολογία της γκέι κοινότητας. Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιούμε τους όρους εκείνους που επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή εναρμόνιση της πίστης με το γενετήσιο ένστικτο. Συγκεκριμένα:

Ομόφυλες έλξεις
Η σεξουαλική έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου.
Ετερόφυλες έλξεις
Η σεξουαλική έλξη προς άτομα του αντίθετου φύλου.
Σεξουαλικός προσανατολισμός
Η κατεύθυνση που παίρνουν οι σεξουαλικές έλξεις ενός προσώπου. Υπάρχουν τέσσερις δυνατοί συνδυασμοί ομόφυλων και ετερόφυλων έλξεων που μας δίνουν τους εξής σεξουαλικούς προσανατολισμούς: ετεροφυλοφιλικό, ομοφυλοφιλικό, αμφιφυλοφιλικό, ασεξουαλικό.
Ομοφυλοφιλία
Η σταθερή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μόνο ομόφυλων έλξεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σταθερή κατάσταση πριν την ηλικία των 24 ετών, γιατί μέχρι τότε η σεξουαλικότητα είναι ιδιαίτερα ρευστή.
Αμφιφυλοφιλία
Η σταθερή παρουσία τόσο ετερόφυλων όσο και ομόφυλων έλξεων. Η αμφιφυλοφιλία μπορεί να χαρακτηρίζεται από περιόδους κατά τις οποίες οι πρώτες έλξεις εναλλάσσονται τις δεύτερες ή μπορεί να συνυπάρχουν την ίδια περίοδο.
Γκέι/Λεσβία/Μπάι/ΛΟΑΤκαιδεσυμμαζεύεται
Κοινωνικοσεξουαλικές ταυτότητες που χαρακτηρίζουν πέρα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και μία συγκεκριμένη κουλτούρα και ιδεολογία μέσα στην οποία κινούνται πολλά από τα πρόσωπα που έλκονται από το ίδιο φύλο. Μόνο το 40% των γυναικών και το 51% των ανδρών που βιώνουν ομόφυλες έλξεις θα οικειοποιηθούν μια τέτοια ταυτότητα. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε τους όρους αυτούς.
Αρσενοκοιτία
Εκκλησιαστικός όρος με τον οποίο χαρακτηρίζεται η πρωκτική επαφή. Χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή για να χαρακτηρίσει την αμαρτία αυτή και αναφέρεται στην τετελεσμένη πράξη παρά φύση σαρκικής συνάφειας δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους. Όταν θέλουμε να αναφερθούμε στην αμαρτία, αυτή τη λέξη πρέπει να χρησιμοποιούμε. Δεν είναι αμαρτία να νιώθει κανείς έλξη προς το ίδιο φύλο (αυτό είναι πειρασμός), αλλά να προβαίνει σε παρά φύση σαρκική επαφή (ή και φυσική επαφή εκτός γάμου).

7Έμπνευσε την αγάπη για την αγνότητα

Ο νεαρός που βιώνει ομόφυλες έλξεις πρέπει να μάθει να εκτιμά την αρετή της αγνότητας. Μέσα απ’ αυτήν μπορεί ο άνθρωπος να υπερβαίνει τις σαρκικές επιθυμίες και να στρέφει την προσοχή του προς το Θεό. Αυτό πρέπει να διδαχθούν όλα μας τα παιδιά ανεξάρτητα από την κατεύθυνση των έλξεών τους και σ’ αυτό δεν υστερούν σε τίποτα τα παιδιά που δεν έλκονται από το άλλο φύλο. Ο αγώνας δεν είναι μάταιος για κανέναν. 5 στους 10 άνδρες και 4 στις 10 γυναίκες που έλκονται από το ίδιο φύλο δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε ομοσεξουαλική δραστηριότητα.

8Ενθάρρυνε τις φιλικές σχέσεις

Η αγνότητα κερδίζεται με έμπονο αγώνα. Το σεξουαλικό ένστικτο στην εφηβεία και την πρώιμη ενηλικότητα είναι πολύ ισχυρό, αλλά τα παιδιά μας έχουν επιπλέον και πιεστικές συναισθηματικές ανάγκες. Επιθυμούν να σχετιστούν σαν ελεύθερα πρόσωπα. Χωρίς εγκάρδιες, ουσιαστικές, αυθεντικές φιλίες με άλλους Χριστιανούς αγωνιστές, το συναίσθημά τους μένει εγκλωβισμένο και αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει σε σαρκικές αμαρτίες. Γι’ αυτό ο κατηχητής πρέπει να ενθαρρύνει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των παιδιών του ίδιου φύλου, ανεξάρτητα από τις έλξεις που αυτά βιώνουν. Διακριτική προσοχή πρέπει να δείξουμε στην περίπτωση που συνδέονται φιλικά δύο αγόρια ή δύο κορίτσια, που έλκονται από το ίδιο φύλο. Εκεί θα πρέπει, εφόσον μπορούμε, να ενημερώσουμε τον πνευματικό τους, για να δώσει αυτός τις κατάλληλες οδηγίες.

9Οδήγησε στον πνευματικό

Σταθερός στόχος κάθε καλού κατηχητή είναι να συνδέσει τα παιδιά του με την Εκκλησία μέσω των μυστηρίων και κυρίως μέσω του μυστηρίου της Ιερής Εξομολόγησης. Τα παιδιά μας χρειάζονται τη χάρη της αφέσεως και την φωτισμένη καθοδήγηση από έναν έμπειρο πνευματικό, που θα αναλάβει να τους οδηγήσει κοντά στο Χριστό. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας και για κάθε μαθητή που μας εμπιστεύεται την εμπειρία του με τις ομόφυλες έλξεις. Η πνευματική υιότητα είναι μια πολύ δυνατή σχέση που μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά τα παιδιά μας στον αγώνα για την αγιότητα.

10Κάνε προσευχή

Ο πνευματικός αγώνας δεν είναι εύκολος για κανέναν. Το ξέρεις αυτό από την προσωπική σου εμπειρία. Πρέπει να ασφαλίσουμε τους νέους μας με την ασπίδα της ζέουσας προσευχής, μέχρις ότου μπορέσουν να στερεωθούν στην πίστη και να στηρίξουν κι άλλους σε αυτήν. Ιδιαίτερα για τους μαθητές μας που βιώνουν αποκλειστικά ομόφυλες έλξεις, στις προσευχές μας πρέπει να ζητάμε τον αγιασμό τους και να τους φανερώσει ο άγιος Θεός τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ευαρεστήσουν σε Αυτόν. Μπορούν να ευαρεστήσουν και αυτή πρέπει να είναι η ελπίδα μας και η προσευχή μας. Με τη χάρη του Θεού και τη δική μας συμπαράσταση θα τα καταφέρουν.

Προηγούμενο άρθροΔεν είναι μόνο η ομοφοβία
Επόμενο άρθροΠώς αγάπησα τους ομοφυλόφιλους
Γιώργος Δ.
Ο Γιώργος είναι 30 ετών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Βιώνει ομόφυλες έλξεις από την προεφηβική του ηλικία, αλλά αγωνίζεται να ευαρεστήσει στο Θεό με την προσευχή και την εγκράτεια. Δημιούργησε την παρούσα ταπεινή προσπάθεια με την ευχή του πνευματικού του.

8
Άφησε ένα σχόλιο

avatar
3 Σχολιαστές
ΓεωργιαΓιώργος Δ.Ουρσουλα Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
Θέλω να ενημερώνομαι για
Ουρσουλα
Επισκέπτης
Ουρσουλα

Ένα τελείως λάθος άρθρο !!!! Πλήρως άρρωστο …