Ένας μάρτυρας της αγνότητας

Ο Άγιος Βασίλειος της Μαγγαζείας

Ο άγιος Βασίλειος γεννήθηκε το 1587 στην αρχαία πόλη του Γιαροσλάβλ. Το Γιαροσλάβλ ήταν ένα σημαντικό λιμάνι επί του ποταμού Βόλγα. Ο πατέρας του Βασίλη, Θεόδωρος, ήταν ένας φτωχός έμπορος και η οικογένειά του συχνά δεν είχε παρά ελάχιστο φαγητό.

Από μικρό παιδί, ο άγιος Βασίλειος συνήθιζε να πηγαίνει στην εκκλησία κάθε φορά που ευκαιρούσε. Αγαπούσε τον οίκο του Θεού και ήθελε να βρίσκεται εκεί πέρα περισσότερο από κάθε άλλο μέρος.

Εκείνα τα χρόνια, όταν ένα αγόρι γινόταν δώδεκα χρονών, μπορούσε να γίνει παραγιός. Ο παραγιός εργαζόταν για μια επιχείρηση χωρίς να πληρώνεται, απλά για να μάθει τη δουλειά. Το αφεντικό πλήρωνε αρχικά στον πατέρα του αγοριού ένα ποσό και μετά πρόσφερε στο αγόρι φαγητό κι ένα κρεβάτι για να κοιμάται.

Επειδή η οικογένεια του Βασιλείου ήταν πολύ φτωχή, συμφώνησε να πάει για παραγιός. Ο άγιος έγινε παραγιός ενός εμπόρου στη σιβηρική πόλη Μαγγαζεία (Мангазе́я, Mangazeya).

Η Σιβηρία ήταν πολύ επικίνδυνο μέρος, γεμάτο άγρια ζώα, πολεμόχαρες φυλές ιθαγενών και άνομους ανθρώπους. Το ταξίδι για την Μαγγαζεία ήταν μακρύ, δύσκολο και γεμάτο κινδύνους. Όταν ο άγιος Βασίλειος έφτασε εκεί με ασφάλεια, έτρεξε στην εκκλησία για να ευχαριστήσει το Θεό που τον προστάτεψε στο δρόμο. Έπειτα, πήγε στο γραφείο του εμπόρου, ο οποίος του ανέθεσε τη δουλειά του υπαλλήλου. Ο άγιος Βασίλειος ήταν πολύ καλός και προσεκτικός εργάτης. Σύντομα τού δόθηκε μια πιο υπέυθυνη θέση στην επιχείρηση.

Δυστυχώς, εκείνα τα χρόνια, η Σιβηρία ήταν μια χώρα των συνόρων και δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου γυναίκες εκεί. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, κάποιοι άνδρες με κτηνώδη πάθη έκαναν αρσενοκοιτικές πράξεις με νεαρούς άνδρες και παιδιά. Το αφεντικό του αγίου Βασιλείου ήταν από αυτούς τους διεστραμμένους άνδρες. Γρήγορα, μετά την άφιξη του αγίου Βασιλείου στη Μαγγαζεία, το αφεντικό του προσπάθησε να δελεάσει το νεαρό προς τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Χρησιμοποίησε την κολακεία, πρόσφερε χρήματα στο Βασίλειο και, τελικά, κατέφυγε σε απειλές και τιμωρίες.

Ο άγιος Βασίλειος συνέχισε απλά να νηστεύει και να προσεύχεται και να ζητά από το Θεό να τον βοηθήσει να παραμείνει αγνός.

Το αφεντικό άρχισε να μισεί το Βασίλειο. Είχε θυμώσει που δεν υπέκυπτε στην πορνική του επιθυμία και μισούσε την ευσεβή, προσευχητική ζωή του Βασιλείου. Ιδιαιτέρως μισούσε το Βασίλειο για τον πράο και ταπεινό του χαρακτήρα. Όσο όμως κι αν δίωκε και κακομεταχειριζόταν το αθώο αγόρι, ο άγιος Βασίλειος συνέχιζε να εκτελεί όλα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του με πίστη και ειλικρίνεια.

Τελικά, οι διωγμοί και οι συκοφαντίες έφτασαν σε φρικτό σημείο. Κατά τη διάρκεια του Όρθρου του Πάσχα, διαρρήκτες έκλεψαν το εμπορικό κατάστημα στο οποίο εργαζόταν ο Βασίλειος. Το αφεντικό ανακάλυψε την κλοπή, πήγε στον κυβερνήτη και ανήγγειλε την κλοπή. Όμως, τότε συνέβη μια φοβερή πράξη: τόσο μισούσε ο έμπορος το Βασίλειο και τόσο δυνατό ήταν το κακό μέσα του, ώστε κατηγόρησε επίσημα το αθώο παιδί ότι είναι ο κλέφτης.

Έτσι, την ημέρα της Ένδοξης Αναστάσεως του Χριστού, όταν η Αγία μας Εκκλησία καλεί όλους τους ανθρώπους στην ειρήνη και την αγάπη, αυτός ο αθώος, θεοφοβούμενος νέος προδόθηκε από έναν ψευδομάρτυρα, όπως ακριβώς είχε προδοθεί ο Χριστός από ψευδομάρτυρες. Ο κυβερνήτης δεν ερεύνησε καν τις κατηγορίες. Έστειλε χωροφύλακες να πιάσουν τον άγιο Βασίλειο και να τον σύρουν έξω από την εκκλησία. Ο κυβερνήτης και το αφεντικό του Βασιλείου άρχισαν να τυραννούν το αγόρι για να του αποσπάσουν την ομολογία. Παρ’ όλα τα άγρια βασανιστήρια, ο μακάριος απαντούσε μόνο με πραότητα: “Είμαι αθώος”.

Ο πόνος των βασανιστηρίων έγινε τόσο αφόρητος που ο νέος λιποθύμησε, αλλά, όταν συνήλθε, και πάλι επανέλαβε ήσυχα: “Είμαι αθώος”.

Η πράα, ταπεινή, χριστοειδής υπομονή και ειρηνική απόκριση του νεαρού αγίου εξόργισε τον κακό έμπορο ακόμη περισσότερο. Τελικά, ξέσπασε σε δαιμονική οργή και χτύπησε τον αθώο παρθένο στο κεφάλι με μια βαριά αρμαθιά κλειδιά. Ο άγιος Βασίλειος έπεσε στο έδαφος, αναστέναξε βαθιά και άφησε την αγνή του ψυχή στα χέρια του Κυρίου, στην ημέρα της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Χριστού του έτους 1600, σε ηλικία 13 ετών.

Για να κρύψει το φρικτό του έγκλημα, ο Κυβερνήτης Πούσκιν και ο τρελαμένος από το πάθος έμπορος έβαλαν το σώμα του αγίου μάρτυρος σε ένα πρόχειρο φέρετρο και το βύθισαν σε ένα κοντινό βάλτο, δένοντας πάνω του πέτρες για να βυθιστεί.

Οι φήμες του βάρβαρου φόνου κυκλοφόρησαν στην πόλη της Μαγγαζείας αμέσως μετά το περιστατικό, αλλά ο Θεός επέλεξε να κρύψει τα ιερά λείψανα του αγίου Του για 52 χρόνια.

Το 1652, κατά τη θητεία του στρατιωτικού διοικητή Ιγνάτιου Στεφάνοβιτς Κορσάκωφ, ο Θεός θέλησε να αποκαλύψει τη δόξα του Παρθενομάρτυρός Του. Εκείνη τη χρονιά, πολλά θαυμαστά γεγονότα άρχισαν να συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή της Μαγγαζείας. Πολλοί ευλαβείς άνθρωποι είδαν σε όνειρο να τους εμφανίζεται ένας αγένειος νέος και πολλοί ασθενείς θεραπεύτηκαν από αυτό το άγιο παιδί. Ένα παράξενο φως εμφανίστηκε πάνω από το βάλτο και αόρατες φωνές ακούστηκαν να ψέλνουν τριγύρω.

Τότε, το φέρετρο του αγίου ανέβηκε σιγά-σιγά στην επιφάνεια της λάσπης. Ένας ευλαβής τοξότης, ο Στέφανος Σιργιάεφ, παρατήρησε το φέρετρο αλλά δεν έκανε κάτι. Ο άγιος Βασίλειος εμφανίστηκε στον ύπνο του και του είπε να ανοίξει το φέρετρο και του διηγήθηκε όλη την ιστορία του μαρτυρίου του.

Έβγαλαν το φέρετρο από το βάλτο και το άνοιξαν. Μέσα βρήκαν τα ιερά λείψανα του αγίου, πλήρη και άφθαρτα. Τότε έχτισαν ένα παρεκκλήσι στον τόπο εκείνο και τοποθέτησαν τα λείψανα του αγίου, ενώ πολλοί άνθρωποι θεραπεύτηκαν με τις πρεσβείες του νεαρού μάρτυρος. Το 1670, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος στο Τουραχάνσκ.

Κατά την κομμουνιστική περίοδο, τα λείψανα χάθηκαν και ξαναβρέθηκαν το 1997. Από τότε έχουν συνδεθεί με πολλά θαύματα.

Άγιε παρθενομάρτυς του Χριστού Βασίλειε, πρέσβευε υπέρ ημών!

9 Απαντήσεις

  1. Αγαπητέ Γιώργο, υπάρχει μία αγία μορφή των ημερών μας που ήταν ομοφυλόφιλος και συζούσε μάλιστα με ένα άλλο νεαρό άνδρα. Και όμως γνώρισε την Ορθοδοξία, είχε μεγάλη μετάνοια, έγινε μοναχός και κληρικός και αγίασε, αν και ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη αγιοκατάταξή του. Είναι ο μακαριστός πατήρ Σεραφείμ Ρόουζ, του οποίου ο τάφος είναι στη Μονή του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας στην Platina της Καλιφόρνιας.
    Νομίζω ότι αυτός θα ταίριαζε περισσότερο ως προστάτης άγιος σε έναν αγωνιζόμενο Ορθόδοξο που βιώνει ομοφυλοφιλικές τάσεις ή και είχε σχέσεις στο παρελθόν (όπως εγώ, που είμαι αμφί).

    1. κ. Γιάννη, έχετε δίκιο. Ο π. Σεραφείμ είναι σπουδαίος άγιος. Δεν είμαι όμως 100% σίγουρος για τη φύση των ομοφυλοφιλικών του σχέσεων. Αν έχετε υπ’ όψιν κάποιο κείμενο που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για ένα σχετικό άρθρο, είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτο.

  2. Δυστυχώς η μόνη αναφορά του αγίου Βασιλείου ως παρθενομάρτυρος συναντάται σε ιστοσελίδες προσκείμενες στον παλαιοημερολογιτισμό.
    Ο ορθόδοξος συναξαριστής αναφέρεται στον Βασίλειο ως Επίσκοπο Μανγκαζίας της Σιβηρίας: http://www.saint.gr/1260/saint.aspx

    Αν οι πηγές σου είναι διαφορετικές της παλαιοημερολογιτικής ιστοσελίδας σε παρακαλώ πολύ να τις δημοσιεύσεις.

    1. Μετέφρασα από εδώ: https://www.johnsanidopoulos.com/2010/03/saint-basil-of-mangazeya-12-year-old.html – απ’ όπου κατά πάσα πιθανότητα μετέφρασε μετέπειτα και το ιστολόγιο στο οποίο αναφέρεσαι.
      Άγιος Βασίλειος της Μαγγαζείας υπάρχει ένας και είναι ο παρθενομάρτυρας:
      https://oca.org/saints/lives/2016/03/23/100874-righteous-basil-of-mangazea-in-siberia
      https://ru.wikipedia.org/wiki/Василий_Мангазейский
      https://azbyka.ru/days/sv-vasilij-mangazejskij
      https://days.pravoslavie.ru/Life/life1035.htm
      http://www.pravenc.ru/text/150815.html
      Το saint.gr κάνει πιθανότατα λάθος, όπως φαίνεται από την ομοιότητα των στοιχείων που παραθέτει αλλά και από το γεγονός ότι η Μαγγαζεία δεν υπήρχε πριν το έτος 1600, οπότε πώς να έχει επίσκοπο;

  3. Γεια σας εν Χριστώ αδελφοί μου! Επίσης είναι και ο Άγιος Φιλονείδης Επίσκοπος Κουρίου της Κύπρου που έζησε τον τρίτο αιώνα. Εδώ είναι ο πλήρης βίος του:

    https://agioi-oi-kaliteroi-mas-filoi.blogspot.com/2020/03/blog-post_3.html

    Και εδώ είναι ο βίος του σε περίληψη:

    https://agioi-oi-kaliteroi-mas-filoi.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

    …Στα πλαίσια αυτά, κινείται και η πράξη αυτή των Αγίων της Εκκλησίας μας, που έγινε για την αποφυγή της ατίμωσης, και της πιθανής διακοπής της πλήρους βίωσης τής εν Χριστώ ζωής.

    Ιερομάρτυς Φιλονείδης, Επίσκοπος Κουρίου

    Ο άγιος Φιλονείδης έζησε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού γύρω στο 300 μ.Χ. Υπήρξε ιερέας στην περιοχή του Κουρίου. Με διατάγματα του ειδωλολάτρη Διοκλητιανού συνελήφθη μαζί με τους αγίους Αριστοκλή, Δημητριανό και Αθανάσιο. Τους έκλεισαν σε μια φυλακή και άρχισαν τα βασανιστήρια για την άρνηση της πίστης τους. Σε λίγες μέρες σκοτώσαν τους τρεις άλλους αγίους και άφησαν τον άγιο Φιλονείδη. Όμως με την παρέλευση μερικών ημερών ο Διοκλητιανός βγάζει νέο διάταγμα καλώντας τώρα τους ειδωλολάτρες να ατιμάζουν τους Χριστιανούς. Αυτό το πληροφορήθηκε ο Άγιος και θέλοντας να διαφυλάξει αμόλυντο το σώμα του, πήγε και ανέβηκε σε ένα ψηλό βουνό. Εκεί αφού γονάτισε και προσευχήθηκε για αρκετή ώρα στο Θεό, έπεσε κάτω στο κενό για να βρει μαρτυρικό θάνατο. Εκείνες τις μέρες μερικοί περαστικοί από την περιοχή είδαν έναν άντρα να τρέχει κρατώντας κλαδιά από βάγια στα χέρια και από το σώμα του να αναβλύζουν μυρωδικά. Τον άκουσαν μάλιστα να λέει «Ευχαριστώ σοι Χριστέ μου, ότι εν σοι νενίκηκα, διότι από την επίγειον θύραν με ανεβιβάσας εις την πύλην των ουρανών. Αυτός ο άντρας δεν ήταν άλλος, από τον Άγιο Φιλονείδη. Εκεί κοντά βρέθηκε και το τίμιον λείψανο του Αγίου και το ενταφίασαν. Το συναξάρι του Αγίου Φιλονείδη, το συνέγραψε ο επίσκοπος Αρίστων. Η μνήμη του τιμάται στις 17 Ιουνίου.

    1. Ουσιαστικά, ο άγιος Φιλονείδης αυτοκτόνησε για να μην τον βιάσουν, όπως η αγία Σοφία και οι κόρες της. Είναι μία υπενθύμιση για το πώς ιεραρχούσαν την αγνότητα οι άγιοι του Θεού.

      1. Ναι. Επίσης ίσως για προστάτες Αγίους μπορούμε να πούμε τους Άγίους που ήταν ευνούχοι και μεταστράφηκαν στο Χριστιανισμό και μαρτύρησαν για την πίστη του Χριστού, όπως οι Άγιοι Πρωτάς και Υάκινθος οι ευνούχοι της Αγίας Ευγενίας της Ρωμαίας, ο Άγιος Αζάτ ο Πέρσης ο ευνούχος, Άγιος Γεϊθαζέτ ο ευνούχος και άλλοι.

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ζωή χωρίς μοναξιά

Ζωή χωρίς μοναξιά

Λίγο-πολύ όλοι έχουμε νιώσει μοναξιά. O Παναγιώτης μοιράζεται τις εμπειρίες του από μια δύσκολη περίοδο μοναξιάς και πώς την ξεπέρασε.

26 Αυγούστου 2024
Να πάω στον γάμο του γκέι φίλου μου;

Να πάω στον γάμο του γκέι φίλου μου;

Το προσκλητήριο θα φτάσει αργά ή γρήγορα και θα σε προσκαλεί σε έναν γκέι γάμο. Τι θα κάνεις;

18 Αυγούστου 2024
Οι πειρασμοί του καλοκαιριού

Οι πειρασμοί του καλοκαιριού

Καλοκαίρι: Διακοπές, ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος, εκδρομές. Όμως, η εποχή κουβαλά μαζί και προκλήσεις. Σίγουρα το

31 Ιουλίου 2024
Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

Πέρα από την αμαρτία: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή

— Καλησπέρα, Άρη! Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου. — Γεια σας! Χαίρομαι

17 Ιουνίου 2024