Η ψευδαίσθηση της ελευθερίας

«Ἐλεύθερον άδύνατον εἶναι τόν πάθεσι δουλεύοντα καί ὑπό παθῶν κρατούμενον» (Είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά). Πυθαγόρας

«Τῶν παθῶν κρίσει καί άσκήσει περιγενόμεθα» (Αντιμετωπίζουμε τα πάθη μας  χάρη στη λογική μας και με την άσκηση). Πλούταρχος

Η πιο μεγάλη αρρώστια στον άνθρωπο είναι ο χαλασμένος λογισμός του. Άγιος Παΐσιος

Στους καιρούς μας, ο άρχοντας του κόσμου τούτου έχει «στήσει χορό» για να γιορτάσει την επικράτηση της νοοτροπίας που υπαγορεύει «ας φάμε και ας πιούμε, γιατί αύριο πεθαίνουμε (Α’ Κορ. 15:32). Προσκεκλημένοι του είναι όλοι εκείνοι που συνομολογούν ότι, επειδή η ζωή είναι σύντομη, οφείλουν να την απολαύσουν εδώ και τώρα. Κοινός παρονομαστής των συνδαιτημόνων είναι το σύνθημα «έχω ανάγκες και πρέπει να τις εκτονώσω», ενώ τα κρυστάλλινα ποτήρια και οι φίνες πορσελάνες φέρουν πάνω τους το ρητό «Ζήσε τη στιγμή». Μεταξύ των εδεσμάτων σερβίρονται πιάτα όπως «Νέα Εποχή», «Αναθεωρητική προσέγγιση της Βίβλου», «Ομοφοβία», «Σχετικισμός της Αλήθειας» και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας, υποστηρίζεται ότι όταν ζούμε ενάντια στον Λόγο του Θεού, τότε αναπόφευκτα κάποιο πρόβλημα υπάρχει με την παραδοσιακή ερμηνεία του και όχι με τον τρόπο ζωής μας. Αφού, δηλαδή, μου είναι δύσκολο ν’ακολουθήσω τα όσα μου παραγγέλλει η Αγία Γραφή, τότε θα κρίνω εγώ αυτήν αντί να δεχθώ ταπεινά την κρίση της. Ή, πάλι, θα προσπαθήσω να προσεταιριστώ νεωτεριστικές ερμηνείες που αμβλύνουν το βάρος της ευθύνης μου. Για παράδειγμα, χαρακτηριστική είναι η απόπειρα σύγχρονων θεολόγων και κληρικών – δυστυχώς και ορθοδόξων – οι οποίοι πασχίζουν να μας πείσουν ότι η παραδοσιακή κατανόηση της ιστορίας των Σοδόμων ως σχετικής με την αρσενοκοιτία  είναι, τώρα πια, ανακριβής. Είναι, όμως, αυτή μια ορθή επιχειρηματολογία ή απλώς μάς βολεύει για να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τις «ανάγκες» μας;

CC (BY-NC-ND) Jeffrey Pott
CC (BY-NC-ND) Jeffrey Pott

Οι παντρεμένοι που απατούν τους συντρόφους τους, δηλώνουν ότι το κάνουν επειδή «έχουν ανάγκες». Το ίδιο και οι τοξικομανείς, όταν υποκύπτουν στην αναζήτηση της «παραμύθας». Από ανάγκη, επίσης, στρατεύονται νέα παιδιά – δήθεν υποψιασμένα – στα ποικίλα και παρδαλά «gay parades» που υπόσχονται την χειραφέτηση από την ετερόφυλη κηδεμονία. Τί είναι αυτό, τελικά, που θα μπορούσε να μας διδάξει ότι κάθε επιθυμία μας δεν είναι ευεργετική και να μας αποτρέψει από την ικανοποίηση τυφλών αναγκών; Ποιος νοιάζεται για το ότι όχι μόνο τραυματίζουμε σοβαρά ανθρώπους όταν τους χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τις εγωιστικές μας σαρκικές ανάγκες, αλλά και στρεφόμαστε ενάντια στο θέλημα του Θεού για εμάς; Γιατί πρέπει να καταφεύγουμε στην εύκολη διέξοδο που οδηγεί στα άλογα πάθη μας έναντι μιας αγωνιστικής προσπάθειας προκειμένου να ζήσουμε με αγνότητα;

Όσοι ζήσαμε στο πετσί μας τον εφιάλτη των ομόφυλων «σχέσεων» και τώρα είμαστε σε πορεία μετάνοιας, κατανοούμε πλήρως την Αγιογραφική προειδοποίηση ότι η αμαρτία μπορεί να μας καταντήσει σκλάβους των αναγκών μας (Ιωάν. 8,34).  Στο σημείο αυτό, θα ήταν καλό να αναγνωρίσουμε πρώτα εκείνον ο οποίος κυρίως εμπλέκεται στον πειρασμό και που γι’ αυτόν τον λόγο αποκαλείται και “πειράζων”. Μέσα στην βιβλική και πατερική παράδοση αναφέρεται ένα πρόσωπο – και όχι, απλώς, ένας συμβολισμός του κακού –  που παίζει σημαντικό ρόλο στον πνευματικό αγώνα του ανθρώπου, ο διάβολος.  Η δουλειά “του πειράζοντoς” είναι να πειράζει, να δοκιμάζει, με σκοπό την πτώση του δοκιμαζόμενου και την απομάκρυνσή του από τον Θεό. Πρόκειται για τον πανούργο γητευτή που ξέρει πώς να διεισδύει στην ψυχολογία μας, βρίσκοντας μια ανοιχτή πόρτα.

Θυρίδες παρείσφρησης του κακού μπορεί να είναι οι αισθήσεις, η φαντασία, η σεξουαλική ακράτεια αλλά και τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία, διαταραγμένες σχέσεις, ακόμα και στρεβλές κοινωνικές θέσεις που σχετικοποιούν την έννοια της αλήθειας. Μέσω αυτών, ο πειρασμός κυριαρχεί στις επιθυμίες και τις ενέργειές μας και εισάγει παρεκκλίσεις που φαίνονται να είναι συμβατές με την σωματική και ψυχολογική μας δομή. Με την πάροδο του χρόνου και την συνήθεια, οι έξεις αυτές μετατρέπονται σε συμπαγείς «ανάγκες» ή πάθη που είναι δύσκολο πια να διακρίνουμε από τον πραγματικό εαυτό μας, δίχως τη βοήθεια έμπειρου πνευματικού οδηγού. Η Αγία Γραφή εξηγεί ως εξής τη διαδικασία με την οποία διαφθείρεται κάποιος: «Ο καθένας δοκιμάζεται με το να ελκύεται και να δελεάζεται από την ίδια του την επιθυμία. Έπειτα η επιθυμία, αφού συλλάβει, γεννάει την αμαρτία και η αμαρτία, αφού επιτελεστεί, γεννάει το θάνατο».(Ιακώβου1: 14-15). Αυτή η διαδρομή είναι που καθιστά τις «ανάγκες» μας τόσο δελεαστικές ώστε να μας φαίνεται αδύνατο να αντισταθούμε. Βεβαίως, αυτή η εξάρτηση καταργεί τις δημιουργικές δυσκολίες της ζωής, γελοιοποιεί την έννοια της αυτογνωσίας και νεκρώνει την ύπαρξη του ανθρώπου.

CC (BY-SA) Josef Grunig
CC (BY-SA) Josef Grunig

Μπορούμε, άραγε, να αντισταθούμε επιτυχώς στον διάβολο και στις ανάγκες που μας δημιουργεί; Ναι, μπορούμε. Η Αγία Γραφή μάς παρέχει ικανές καθησυχαστικές εγγυήσεις: «Εναντιωθείτε στον διάβολο, και θα φύγει από εσάς». (Ιακώβου: 4:7). Για να καταπολεμήσουμε τα τεχνάσματα του αντιδίκου μας, απαιτείται η παραμονή μας κοντά σε διακριτικό πνευματικό και η συμμετοχή μας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Έτσι, θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις σωματικές μας ανάγκες σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Όταν οι επιθυμίες εκπληρώνονται μέσα στα όρια του θελήματος του Θεού, το αποτέλεσμα είναι γνήσια ευτυχία. Γνωρίζουμε ότι ο Χριστός, μέσα στην πολλή Του αγάπη, έχει ετοιμάσει για όλους μας ένα σχέδιο σωτηρίας και απαλλαγής από τις πεποιητές «ανάγκες» μας, που θέτει σε εφαρμογή όταν Εκείνος κρίνει. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε εμείς είναι να συνεργαστούμε μαζί Του, παραδίδοντάς Του ελεύθερα το θέλημά μας. Ας χαλυβδώσουμε λοιπόν το φρόνημά μας και ας επενδύσουμε τις ελπίδες μας σε Εκείνον που μας γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα.

Ήμουν κι εγώ μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων στο προλογικό τραπέζι αλλά – τελευταία στιγμή – αποφάσισα να μην παραστώ…

Κώστας, Θεσσαλονίκη

4 Απαντήσεις

  1. Μπραβο αδερφε μου. Σου εύχομαι καλη μετάνοια και καλό αγώνα .Ο Ιησούς Χριστός και η Υπεραγία Θεοτόκος να είναι πάντα σύμμαχοι στο πλευρό σου.

  2. Τι άλλο είναι αυτό το κείμενο από ένα ουσιαστικό “ξανακοίταγμα” των θεμελιωδών αξιών που οφείλουν να διέπουν την ανθρώπινη ζωή. Συγκλονιστικές αράδες μεστών σκέψεων, φίλε Κώστα.

  3. Aυτό το κείμενο δεν έχει να κάνει μόνο με ομοφυλόφιλους αλλά με όλους τους ανθρώπους που έχουν διάλέξει το νόμο του θεού για οδοδείκτη της ζωής τους. Όσες φορές το διάβασα, μου ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο και έσταξε στην καρδιά μου γλυκήτητα. Αδερφέ μας, ο θεός να είναι κοντά σου όλες τις ημέρες της ζωής σου.

    Μαργαρίτα

  4. Γειά χαρά!

    Επανέρχομαι στο άρθρο που έγραψα για δύο λόγους: Πρωτίστως για να ευχαριστήσω τον Γιάννη, τον Αλέξανδρο και την Μαργαρίτα που βρήκαν τον χρόνο και την διάθεση και ανταποκρίθηκαν στις σκέψεις μου με δικά τους σχόλια. Θέλω να γνωρίζετε, φίλοι μου, πως οτιδήποτε κατατίθεται σ’αυτό το ιστολόγιο είναι καρπός προσωπικής αναζήτησης και περισυλλογής εκ μέρους της διαχείρισης και των μελών μας. Τα άρθρα που διαβάζετε αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες που κι εμείς οι ίδιοι έχουμε και θα συζητούσαμε μαζί σας αν είχαμε την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε από κοντά…

    Δεύτερη αφορμή γι’αυτή την ύστερη γραφή, είναι η ανάγκη μας για τις προσευχές σας. Συνεχίστε να εύχεσθε για όλους εμάς που βρισκόμαστε ως ομάδα σ’αυτόν τον ιστότοπο και πασχίζουμε καθημερινά ν’αποκόπτουμε τις ρίζες του παλαιού εαυτού μας. Παλεύουμε, όπως κι εσείς, για την εν Χριστώ ανακαίνισή μας κι αυτό είναι που μας καθιστά αδέλφια.

    Εύχομαι κάθε καινούρια μέρα να είναι για σας ένα καινούριο σκαλοπάτι για πρόοδο και ευημερία.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς,
    Κώστας, Θεσσαλονίκη

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ο έρωτας χτύπησε τυχαία

Ο έρωτας χτύπησε τυχαία

Αλλά τότε συνέβη κάτι που δεν περίμενα: Ερωτευτήκαμε. Αρχίσαμε να βγαίνουμε και ήταν φυσικά η πρώτη κοπέλα που είχα ποτέ…

24 Φεβρουαρίου 2025
Μαζί Του και δεν με νοιάζει: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο νέο

Μαζί Του και δεν με νοιάζει: Συνέντευξη με έναν ομοφυλόφιλο νέο

— Γεια σου, Γιώργο. Ευχαριστούμε που αποφάσισες να μας μιλήσεις. Πες μας λίγα λόγια για

14 Ιανουαρίου 2025
Είμαι ομοφυλόφιλος: Να το πω ή όχι;

Είμαι ομοφυλόφιλος: Να το πω ή όχι;

Συμφέρει να αποκαλύψω τον προσανατολισμό μου; Ποιοι και πότε ωφελούνται περισσότερο και πότε είναι προτιμότερο να το κρατήσουν κρυφό;

17 Νοεμβρίου 2024
Ζωή χωρίς μοναξιά

Ζωή χωρίς μοναξιά

Λίγο-πολύ όλοι έχουμε νιώσει μοναξιά. O Παναγιώτης μοιράζεται τις εμπειρίες του από μια δύσκολη περίοδο μοναξιάς και πώς την ξεπέρασε.

26 Αυγούστου 2024