Η ανάγκη μας για υγιείς ανδρικές φιλίες

Κάθε άντρας έχει θεμιτές συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να εκπληρωθούν μέσα από σχέσεις αγάπης και επιβεβαίωσης με άλλους άνδρες. Η Elizabeth Moberly γράφει:

“Η ομοφυλοφιλία είναι το είδος του προβλήματος που χρειάζεται να λυθεί μέσω σχέσεων. Η λύση στα ελλείματα στις σχέσεις με το ίδιο φύλο πρέπει να αναζητηθεί μέσω μιας ή περισσότερων μη σεξουαλικών σχέσεων με μέλη του ίδιου φύλου. Είναι η ύπαρξη καλών ομόφυλων σχέσεων που βοηθά να εκπληρωθούν ανεκπλήρωτες ανάγκες μας για σχέση με το ίδιο φύλο, που θεραπεύει τις ελλείψεις στην ικανότητα συσχετισμού και κατ’ αυτό τον τρόπο προωθεί τη θεραπευτική διαδικασία”.

Οι σχέσεις ή οι κοινωνικές επαφές με γυναίκες δεν είναι η λύση στο πρόβλημά σας (αν είστε άνδρας), καθώς η επαφή με γυναίκες δεν προσφέρει τίποτε στην κάλυψη των αναγκών για σχέση με το ίδιο φύλο. Οι υγιείς σχέσεις με γυναίκες, ωστόσο, μπορούν να υποστηρίξουν τη σεξουαλική σου ταυτότητα και να ενθαρρύνουν την εκτίμηση προς το άλλο φύλο.

3446199157_c8505786d5_z
CC (BY-NC-ND) Guillermo Fdez

Στο βιβλίο του “Επιθυμίες σε Σύγκρουση: Ελπίδα για Άνδρες που παλεύουν με τη Σεξουαλική τους Ταυτότητα”, ο Joe Dallas γράφει:

“Οι σχέσεις είναι το πιο πολύτιμο μέσο για σένα. Χρειάζεσαι να ξέρεις ότι είσαι σημαντικός για κάποιον άλλον, ότι απολαμβάνεις της εκτίμησής του για τα ταλέντα και τη μοναδικότητά σου. Και χρειάζεσαι να ξέρεις ότι έχεις ανθρώπους να στηριχτείς, ανθρώπους που νοιάζονται για τη ζωή σου και αποτελούν το στήριγμά σου καθώς αναπτύσσεσαι”.

Ένα σημαντικό όφελος της φιλίας είναι η επίδραση που έχει στην αυτοαντίληψή σου. Μπορεί να διορθώσει τις λανθασμένες αντιλήψεις με τις οποίες μεγάλωσες.

Όλοι χρειάζονται ένα φιλαράκι. Στο βιβλίο του Οι Κίνδυνοι του να είσαι Άντρας, ο Herb Goldberg εξηγεί ότι αν και οι άντρες χρειάζονται στενές ανδρικές σχέσεις, “πολλοί άντρες έχουν φτάσει να θεωρούν την ανάγκη για ένα φιλαράκι ως κατάλοιπο ανωριμότητας ή ως μιας εφηβικής ανάγκης”. Αλλά με το να είσαι ανοιχτός και φιλικός, μπορείς να βοηθήσεις έναν άλλον άντρα να βγει από το συναισθηματικό του καβούκι και να γίνει το φιλαράκι σου. Ο Δρ. Goldberg εξηγεί:

“η ικανότητα για αυτό που έχω ονομάσει ‘κολλητιλίκι’ είναι μια γνήσια κοινωνική δεξιότητα, ένα είδος επάρκειας που πρέπει να μάθουμε και να αποκτήσουμε. Έχω διαλέξει τη λέξη ‘κολλητιλίκι’, επειδή εκφράζει τη νεότητα και τον αυθορμητισμό. Αυτή, συνδυασμένη με την ενήλικη ωριμότητα περιλαμβάνει τη δυνατότητα για το απόλυτο σε μια ανδρική φιλία”.

17031265468_65eb647e60_z
CC (BY-NC-ND) alobos Life

Δοκιμάστε τις ακόλουθες προτάσεις, καθώς αναπτύσσετε σχέσεις με άλλους άνδρες:

  • Μην κρίνετε τους άλλους άνδρες. Να φέρεστε στους άλλους με την ίδια λεπτότητα που ζητάτε για τον εαυτό σας. Συνήθιζα να κρίνω τους άλλους άνδρες με εξωτερικά κριτήρια (πώς μοιάζουν, πώς ντύνονται, πώς περπατούν) και νόμιζα ότι με έκριναν με τα ίδια επιφανειακά πρότυπα. Περίμενα ότι οι άλλοι άνδρες θα με απέρριπταν, αν δεν ντυνόμουν κατάλληλα ή αν δεν ήμουν όμορφος. Αλλά συνειδητοποίησα ότι οι περισσότεροι άνδρες δε νοιάζονται πόσο εμφανίσιμος είμαι. Αν και αυτά τα κριτήρια ταιριάζουν στον gay κόσμο, δεν ταιριάζουν στον κόσμο γενικότερα.
  • Μη γενικεύετε τσουβαλιάζοντας τους άλλους άνδρες. Αν και κάποιους άνδρες μπορεί να τους έχετε βιώσει ως αναίσθητους ή αδιάφορους, δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι. Από την άλλη μεριά, μην περιμένετε όλοι οι άνθρωποι να έχουν το δικό σας ζήλο στη σχέση μεταξύ ανδρών. Συνειδητοποιήστε τους περιορισμούς του καθενός και αποδεχθείτε αυτό που έχει να προσφέρει.
  • Μην νοιώθετε ότι σας απορρίπτουν, αν οι άλλοι δεν αναγνωρίζουν τις ανάγκες σας. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άντρες δεν αναγνωρίζουν τις αναπτυξιακές ανάγκες των άλλων. Μπορεί ακόμη να έχετε δημιουργήσει μια τόσο καλή εικόνα που να νοιώθουν ότι δεν τους χρειάζεστε ή ακόμη ότι δεν τους θέλετε (αυτό ονομάζεται αμυντική απομάκρυνση).
  • Μιλήστε. Σχόλια όπως “ωραία μπαλιά”, “ωραίο κοστούμι” ή “μάς έλειψες στο παιχνίδι την προηγούμενη εβδομάδα” θα δείξουν το ειλικρινές ενδιαφέρον σας.
  • Διαφοροποιηθείτε. Ένας υγιής τρόπος χρηματοοικονομικών επενδύσεων είναι η διαφοροποίηση. Με αυτό τον τρόπο, αν κάποια από τις επενδύσεις σας πάει στραβά, οι άλλες που βγαίνουν καλές θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα. Το ίδιο ισχύει και με τις σχέσεις. Δε θα ευοδωθούν όλες οι σχέσεις που προσπαθείτε να αναπτύξετε, άρα μην αποθαρρύνεστε, όταν κάποια δεν καταλήγει όπως τη θέλατε. Απλωθείτε και εργαστείτε πάνω σε περισσότερες σχέσεις ταυτόχρονα.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

To email σας μένει μυστικό. *

Τελευταία

Ομοφυλόφιλος και Παρθένος στα 45

Ομοφυλόφιλος και Παρθένος στα 45

Πώς κράτησα την παρθενία μου ως ομοφυλόφιλος άντρας;

21 Αυγούστου 2023
Ομοφυλοφιλία και Ελεύθερη Βούληση

Ομοφυλοφιλία και Ελεύθερη Βούληση

Τι ρόλο παίζει η ελεύθερη βούληση στην ανάπτυξη και εμπειρία της ομοφυλοφιλίας; Δίνουμε τον λόγο στους επιστήμονες για να μας δώσουν την απάντηση.

30 Ιουλίου 2023
Ομοφυλοφιλία και Ανατροφή

Ομοφυλοφιλία και Ανατροφή

Πώς επηρεάζουν τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό οι εμπειρίες μας κατά τη νηπιακή και παιδική ηλικία;

24 Ιουνίου 2023
Ομοφυλοφιλία και Κληρονομικότητα

Ομοφυλοφιλία και Κληρονομικότητα

Παρουσιάζουμε την τελευταία λέξη της επιστήμης με τρόπο εύληπτο, σύντομο και περιεκτικό

4 Ιουνίου 2023