Αληθινή συγγένεια στην οικογένεια του Θεού

0
CC (BY-NC-ND) sharyn morrow

Πρόσφατα, είχα την απίστευτη χαρά να υποδεχθώ στον κόσμο τα μικρότερα ανιψάκια μου. Είναι προνόμιο πέρα από κάθε σύγκριση να σε φωνάζουν θείο.

Ωστόσο, με όλους τους φυσικούς υπολογισμούς, αυτή η πραγματικότητα είναι αδύνατη, καθώς έχω μόνο μία αδελφή κατά νόμο και αυτή δεν έχει κάνει ποτέ παιδί. Πώς γίνεται επομένως;

Η εκατονταπλάσια οικογένεια

Ως Χριστιανός που παλεύω με τις ομόφυλες έλξεις, το θέμα της οικογένειας υπήρξε επί πολύ το ευαίσθητο σημείο μου. Λόγω των σεξουαλικών μου κλίσεων, για να ζήσω σε συμφωνία με τις σαφείς διδασκαλίες της Αγίας Γραφής, πρέπει να παραμείνω άγαμος. Άρα μάλλον δε θα έχω ποτέ έναν ισόβιο σύντροφο, ένα παιδί, ένα εγγόνι. Εν ολίγοις, πιθανόν να μην αποκτήσω ποτέ τη δική μου οικογένεια.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αυτή η πραγματικότητα φαινόταν ένα σχεδόν αβάστακτο βάρος. Ώσπου μια μέρα, καθώς καθόμουν κι έκλαιγα τη μοίρα μου, συνάντησα αυτούς τους στίχους στο κατά Μάρκον ευαγγέλιο:

Είπε ο Ιησούς: Αλήθεια σάς λέω, δεν υπάρχει κανείς που να άφησε σπίτι ή αδελφούς ή αδελφές ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή παιδιά ή χωράφια για τη χάρη τη δική Μου και του ευαγγελίου, που δε θα λάβει εκατονταπλάσια τώρα σε αυτή τη ζωή και σπίτια και αδελφούς και αδελφές και πατέρα και μητέρα και παιδιά και χωράφια, μαζί με διωγμούς, και στον αιώνα που έρχεται την αιώνια ζωή. (Μάρκον 10:29-30).

CC (BY) Erik Söderström
CC (BY) Erik Söderström

Θεληματική συγγένεια

Συνειδητοποίησα ότι το τμήμα αυτή της υπόσχεσης για «εκατονταπλάσια τώρα σε αυτή τη ζωή» είχε εκπληρωθεί στη ζωή μου μέσω ενός φαινομένου, που οι κοινωνιολόγοι πλέον αποκαλούν «θεληματική συγγένεια». Σύμφωνα με ένα σύγχρονο άρθρο των New York Times, θεληματικοί συγγενείς είναι μερικοί απλοί άνθρωποι, που επιλέγουν να συγγενέψουν μεταξύ τους.

Οι ανθρωπολόγοι παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν τον όρο «πλασματικοί συγγενείς» για να διακρίνουν αυτές τις σχέσεις από την «πραγματική» συγγένεια που βασίζεται σε δεσμούς αίματος ή στο νόμο, αλλά πολλοί ερευνητές έχουν εγκαταλείψει πλέον αυτή τη διάκριση, ισχυριζόμενοι ότι οι αυτοδημιούργητες οικογένειες δεν είναι λιγότερο αληθινές ή σημαντικές από τις συμβατικές.

Η καρδιά μου αγάλλεται βλέποντας αυτές τις σχέσεις να κερδίζουν επίσημη αναγνώριση, επειδή η δική μου εμπειρία επιβεβαιώνει αυτή την πραγματικότητα. Έχω ευλογηθεί τρομερά με κάποιους θεληματικούς συγγενείς, που κάνουν τη ζωή της αγαμίας ευκολότερη. Την κάνουν ευκολότερη, επειδή αυτό το είδος σχέσεων μου δίνει τη δυνατότητα ως άγαμου Χριστιανού να δώσω και να λάβω θυσιαστική αγάπη με τρόπο απτό και οικείο.

Έτσι, όταν βοηθώ στη διοργάνωση του πάρτι αρραβώνων της θεληματικής μου αδελφής ή όταν κρατάω τα ανίψια μου για πρώτη φορά, συμμετέχω στην οικογενειακή αγάπη. Όταν παρακολουθώ την τελετή βράβευσης μπάσκετ του θεληματικού μικρού μου αδελφού ή όταν πηγαίνω εκδρομή σε κάμπινγκ με τη δεύτερη οικογένειά μου, συμμετέχω στην οικογενειακή αγάπη. Και εντελώς ξαφνικά, η ζωή της αγαμίας δεν ορίζεται απλά από κάτι που λείπει, αλλά μάλλον από την ευκαιρία να αγαπώ και να αγαπιέμαι, να διακονώ και να διακονούμαι, να επενδύω και να λαμβάνω επενδύσεις, μέσα στη θεόπλαστη κοινότητα της οικογένειας.

CC (BY-NC-ND) sharyn morrow
CC (BY-NC-ND) sharyn morrow

Αληθινή Συγγένεια εν Χριστώ

Η θεληματική συγγένεια αποτελεί αγιογραφική έννοια. Ή ακόμη καλύτερα, με το Χριστό μπορούμε να την ονομάσουμε «μη πλασματική συγγένεια». Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα μ’ αυτούς τους τύπους σχέσης είναι ότι αντανακλούν απτά την πνευματική συγγένεια όλων των Χριστιανών. Οι δεσμοί που μοιράζονται οι πιστοί εν Χριστώ είναι ισχυρότεροι από τους δεσμούς αίματος.

Όταν ο Απόστολος Παύλος αποκαλεί τον Τιμόθεο «γνήσιο παιδί του κατά την πίστη» (Α΄ Τιμόθεο 1:2), δεν πρόκειται απλά για έναν εθιμοτυπικό τίτλο. Ο τίτλος «αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ» (Κολασσαείς 1:2) δεν αποτελεί μια αφηρημένη σύγκριση με μια διαφορετική συγκεκριμένη πραγματικότητα. Η Εκκλησία του Χριστού είναι η οικογένεια του Θεού (Α΄ Ιωάν. 3:2) και οι επίγειες σχέσεις μας πρέπει να αντανακλούν αυτή την πνευματική αλήθεια.

Δυστυχώς, όμως, βλέποντας την Εκκλησία συνολικά από το μικρό μου μετερίζι, βρίσκω ότι η δική μου εμπειρία μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Τι θα μπορούσε να συμβεί, αν η οικογένεια του Θεού ως σύνολο άρχιζε πιο δραστήρια να σκέφτεται δημιουργικούς και ζωοφόρους τρόπους για να βιώσουμε αυτή την πνευματική συγγένεια;

Για τους αρχάριους, τα παντρεμένα ζευγάρια και οι οικογένειες μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε έναν ή δύο αγάμους, προσκαλώντας τους τακτικά στο σπίτι τους και στην οικογενειακή τους ζωή, και ευλογώντας τους με την οικογενειακή αγάπη. Ενώ οι άγαμοι μπορούν να σκεφτούν να προσεγγίσουν μια οικογένεια ή ένα παντρεμένο ζευγάρι, σκεπτόμενοι τρόπους για την οικοδόμηση μιας βαθιάς σχέσης μέσω θυσιαστικής διακονίας. Με αυτούς τους τρόπους και πολλούς άλλους, αποτυπώνουμε την ενότητά μας ως συγγενείς κατά πνεύμα, και δοξάζουμε Αυτόν που μας συγκρατεί μαζί (Εφεσίους 4:15-16).

Εμείς είμαστε η Εκκλησία. Είμαστε αδελφοί και αδελφές μέσω του αίματος του Χριστού. Είμαστε αληθινή οικογένεια.

Nick Roen

Προηγούμενο άρθροΕίναι αμαρτία να βιώνεις ομόφυλες έλξεις;
Επόμενο άρθροΣυναθλητές στο στίβο της αγνότητας
Ο Γιώργος είναι 30 ετών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Βιώνει ομόφυλες έλξεις από την προεφηβική του ηλικία, αλλά αγωνίζεται να ευαρεστήσει στο Θεό με την προσευχή και την εγκράτεια. Δημιούργησε την παρούσα ταπεινή προσπάθεια με την ευχή του πνευματικού του.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here