Οι Χριστιανοί που αισθάνονται έλξεις προς τους ομόφυλούς τους αναρωτιούνται πολλές φορές τι επιλογές έχουν για τη ζωή τους. Τα καλά νέα είναι ότι ο Χριστός ήρθε για να μας ελευθερώσει! Γι’ αυτό, ας εξετάσουμε τις διαθέσιμες επιλογές:

1η Επιλογή

Μια επιλογή που προτείνει ο κόσμος στα ομοφυλόφιλα πρόσωπα είναι απλά να το απολαύσουν – να παραδοθούν στο ομοφυλοφιλικό σεξ και να ζήσουν την “gay ζωή”. Ενώ κατ’ αρχήν αυτή η σκέψη είναι απωθητική για τον συνειδητό Χριστιανό, είναι αρκετά πιθανό σταδιακά να τη συνηθίσει. Όπως έγραψε ο Alexander Pope:

Η κακία είναι ένα τέρας φοβερής μορφής
που για να τη μισήσεις αρκεί μόνο να τη δεις.
Μα αν συχνά τη βλέπεις και κοντά της έρχεσαι
Πρώτα υπομένεις, μετά λυπάσαι κι αποδέχεσαι.

Και αυτός είναι ο κίνδυνος που υπάρχει, όταν βλέπουμε σειρές με ομοφυλόφιλους χαρακτήρες ή ακόμη και όταν ακούμε τις ειδήσεις. Οι αναστολές κάμπτονται και, αν το δοκιμάσεις, το αφύσικο σεξ θα γίνει εξάρτηση.

Οι υποστηρικτές του ομοφυλοφιλικού σεξ και του “γάμου” των ομοφύλων επιχειρηματολογούν κάπως έτσι: ο Θεός με έκανε ομοφυλόφιλο, άρα είναι οκέι να βυθιστώ στις σεξουαλικές μου επιθυμίες. Τα κείμενα της Αγίας Γραφής που αναφέρονται στο σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φίλου δεν πρέπει να αναφέρονται σε σχέσεις ανθρώπων με ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό. Κανείς όμως δεν μπορεί να αλλάξει τα πρότυπα που τέθηκαν από το Θεό. Και θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν το Θεό ότι δεν το εννοούσε πραγματικά, όταν απαγόρευε το ομοφυλοφιλικό σεξ.

Έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία για τα πέντε με οκτώ αποσπάσματα της Αγίας Γραφής σχετικά με την ομοφυλοφιλία, προσπαθώντας να τα ερμηνεύσουν με τέτοιον τρόπο ώστε να εξαιρούνται οι σχέσεις αγάπης. (Όντως, χρειάζονται ολόκληρα βιβλία για να ερμηνεύσεις αυτά τα ξεκάθαρα κείμενα ως κάτι που επιτρέπει το ομοφυλοφιλικό σεξ!) Ομοφυλόφιλοι “θεολόγοι” επιχειρηματολογούν ότι τα κείμενα που αναφέρουν το ομοφυλοφιλικό σεξ στην Αγία Γραφή αναφέρονται π.χ. στους ιερόδουλους, που σχετίζονταν με τη λατρεία των ειδώλων, και δεν αναφέρονται σε αγαπητικές σχέσεις μεταξύ δύο ομόφυλων προσώπων.

15334272977_07316ba449_z

Αλλά στην τελική, το ομοφυλοφιλικό σεξ αναφέρεται όντως στην Αγία Γραφή, αλλά ποτέ κατά τρόπο ευνοϊκό. Αντίθετα, ο γάμος μεταξύ άνδρα και γυναίκας αναφέρεται συχνά ως ευλογημένος από το Θεό. Πράγματι, ο Θεός συχνά παρομοιάζει το γάμο με το είδος σχέσης που ο Ίδιος θέλει να έχει με το λαό Του. Επιπλέον, η Αγία Γραφή ξεκαθαρίζει ότι το σεξ έξω από μια τέτοια έγγαμη σχέση είναι απεχθές στα μάτια του Θεού – είτε είναι ετεροφυλοφιλικό είτε ομοφυλοφιλικό. Υποθέτω ότι ο Θεός, που μας δημιούργησε, γνωρίζει ότι υπάρχει κάτι σχετικά με αυτή την “εις σάρκα μίαν” εμπειρία, που μάς παίρνει ένα κομμάτι του εαυτού μας, όταν δεν το βιώνουμε μέσα στα όρια που έχει θέσει ο Θεός. Αλλά εμείς αγνοούμε τους κανόνες Του με αποτέλεσμα την προσωπική μας καταστροφή.

Η βιβλική διήγηση δείχνει ότι ο Θεός εφηύρε το σεξ και ευλόγησε τη σαρκική μείξη για λόγους αναπαραγωγής και ενότητας μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας που ένωσαν τις ζωές του μέσω του Μυστηρίου του γάμου. Έδωσε το σεξ στην ανθρωπότητα, που φτιάχτηκε κατ’ εικόνα Του, ώστε να συμμετάσχουμε στη δημιουργική Του δραστηριότητα, και συχνά μιλά για τη σχέση Του με το λαό Του με γαμικούς όρους. Κατ’ αντιδιαστολή, το ομοφυλοφιλικό σεξ αναφέρεται μόνο πέντε φορές και ποτέ με θετικούς όρους.

Είναι επομένως προφανές ότι για τον Χριστιανό η επιλογή αυτή είναι καταστροφική και απορριπτέα.

2η Επιλογή

Η δεύτερη επιλογή προϋποθέτει να αποδεχθούμε τον ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό ως μια δοκιμασία στη ζωή μας και να τον αναθέσουμε στο Θεό—όπως ακριβώς οι ετεροφυλόφιλοι πρέπει να υποτάσσουν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες σε Αυτόν. Στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων ανθρώπων αυτό μπορεί να σημαίνει μια ζωή εν Χριστώ αγαμίας.

Έτσι, πολλοί ομοφυλόφιλοι έχουν ομολογήσει ότι οι σεξουαλικοί τους καταναγκασμοί ατόνησαν και δεν απομυζούν πλέον τη συναισθηματική και νοητική τους ενέργεια, από τη στιγμή που παραδέχθηκαν στον εαυτό τους, ότι, ναι, τους ελκύουν οι άντρες (ή, αντίστοιχα, οι γυναίκες). Μετά από αυτό, μπορούσαν να στρέψουν την προσοχή τους στο πώς θα ζήσουν μια ζωή προς δόξαν Θεού, αγωνιζόμενοι με συνέπεια ενάντια στο πάθος της αρσενοκοιτίας. Και τότε ο Χριστός θα μας απαλλάξει από τους σεξουαλικούς μας καταναγκασμούς και θα μας χαρίσει την εσωτερική ελευθερία.

Οι ζωές του Κυρίου μας, του Αποστόλου Παύλου, πολλών προφητών αγίων της Εκκλησίας μας δείχνουν ότι μια ζωή διακονίας είναι βαθύτατα ικανοποιητική για εκείνους που επιλέγουν την αγαμία προς δόξαν Θεού. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Ιησούς καταλαβαίνει αυτούς που επιλέγουν τον άγαμο βίο. Τον επέλεξε, τον βίωσε ο Ίδιος. Και ο Απόστολος Παύλος υπερθεματίζει ότι είναι καλύτερο για τους Χριστιανούς να είναι άγαμοι, όπως και ο ίδιος, αν το μπορούν.

Και φυσικά, στην Ορθόδοξη πίστη, υπάρχουν χιλιάδες άγιοι που επέλεξαν τον άγαμο βίο, περισσότεροι ίσως από τους εγγάμους. Έχουμε σκεφτεί άραγε μήπως το γεγονός ότι δεν μπορούμε να παντρευτούμε κατά Θεόν αποτελεί μια κλήση να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τόσων άγαμων ψυχων στην αγιότητα; Ο μοναχισμός είναι μια ειδική κλήση που μπορεί να είναι κατάλληλη για εμάς. Αλλά και η ευρύτερη διακονία στην Εκκλησία και την κοινωνία είναι μονοπάτια που μπορούν να μας οδηγήσουν στο Χριστό. Αρκεί να παραδώσουμε τη ζωή μας σ’ Αυτόν.

γερ

3η Επιλογή

Υπάρχουν όμως και άλλοι ομοφυλόφιλοι που έχουν αποδείξει στη ζωή τους ότι μια αλλαγή στο σεξουαλικό προσανατολισμό είναι όντως δυνατή. Εξ άλλου ο ετεροφυλοφιλικός και ο ομοφυλοφιλικός προσανατολισμός είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Δε χρειάζεται να αποκλειστεί ο ένας, για να αναπτυχθεί ο άλλος. Ούτε να υπάρξει ριζική αλλαγή.

Για να μετέχεις σε έναν ικανοποιητικό γάμο, δε χρειάζεται να γίνεις γενικά ετεροφυλόφιλος. Για να αποκτήσεις μια οικογένεια σύμφωνη με το σχέδιο του Θεού, χρειάζεται μόνο να έλκεσαι προς ένα πρόσωπο του αντίθετου φύλου. Όλες οι άλλες σεξουαλικές επιθυμίες πρέπει να πειθαρχούνται, τόσο από τους ομοφυλόφιλους όσο και από τους ετεροφυλόφιλους ανθρώπους. Αλλά υπάρχει μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι οδηγούνται στο Μυστήριο του γάμου.

Οι ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ξεκινούν συνήθως από τη σεξουαλική έλξη και ιδανικά αναπτύσσονται σε τέτοιο σημείο, ώστε να περιλαμβάνουν και τη συναισθηματική, διανοητική και πνευματική έλξη και συντροφιά. Συχνά όμως δε φτάνουν σε αυτό το επίπεδο αληθινού δεσμού, που θέλει ο Θεός, και ίσως αυτό να οφείλεται για τα υψηλά ποσοστά διαζυγίων στις μέρες μας. Τουναντίον, οι ομοφυλόφιλοι που παντρεύονται κάποιον από το άλλο φύλο ξεκινούν συχνά από το αντίθετο άκρο της κλίμακας. Αναπτύσσουν μια βαθιά φιλία με ένα συναισθηματικό, πνευματικό και διανοητικό δεσμό, πριν νιώσουν οποιαδήποτε σωματική έλξη. Και αυτή η έλξη πιθανόν να αναπτύσσεται σιγά-σιγά παρά με έναν τρόπο απότομο και κατακλυσμιαίο. Είναι κακό αυτό; Κρίνοντας από τα ποσοστά διαζυγίων μεταξύ όσων οι σχέσεις τους ξεκινούν από τη σεξουαλική έλξη, δεν το νομίζω. Έχω δει γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλου και ετεροφυλόφιλης που είναι καλύτερες από το μέσο ετεροφυλοφιλικό γάμο.

Ωστόσο, ο γάμος δεν αποτελεί μια “απάντηση” στην ομοφυλοφιλία. Είναι μια επιλογή που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και να προσεγγιστεί με απόλυτη ειλικρίνεια και τιμιότητα και με τη διάθεση να αναμένουμε το χρόνο του Θεού.

2278464367_84d9479ee0_z

Η χαρά είναι στο σταυρό

Ο Θεός μπορεί και θα δώσει τη σοφία Του σε όλους όσους το ζητήσουν, για να βρούμε το δρόμο μας στη ζωή, όπως υποσχέθηκε:

Αν κανείς από εσάς στερείται σοφία, ας ζητήσει από το Θεό, που δίνει σε όλους γενναιόδωρα χωρίς να ντροπιάζει αυτόν που Του ζητάει, και θα του δοθεί. (Ιακώβου 1:5)

Οι διδασκαλίες του Χριστού είναι γεμάτες παράδοξα, όπως ότι “ο πρώτος θα είναι τελευταίος” ή ότι ζούμε πεθαίνοντας. Αυτός μας διδάσκει ότι, για να Τον ακολουθούμε, πρέπει να δεσμευτούμε σε ένα δρόμο αυταπάρνησης—είτε είμαστε ομοφυλόφιλοι είτε ετεροφυλόφιλοι.

Αν κανείς θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει τον καθημερινό του σταυρό και ας με ακολουθήσει. (Λουκά 9:23)

Αυτός ο “σταυρός” είναι συχνά πιο φανερός για τον ομοφυλόφιλο Χριστιανό παρά για τον ετεροφυλόφιλο. Ίσως όμως αυτό να είναι και καλό, γιατί αυτό το “σταυρό” δεν μπορούμε να τον κουβαλήσουμε μόνοι μας και το να προσκολληθούμε στο Χριστό είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί οποιοσδήποτε να σωθεί. Ο Χριστός είναι πρόθυμος και ικανός να κάνει μαζί μας το κάθε βήμα αυτού του δρόμου.

Όπως σε όλες τις άλλες πτυχές της ζωής, η αληθινή χαρά και ικανοποίηση βρίσκεται μόνο αν υποταχθούμε στην άπειρη αγάπη του Κυρίου μας, ο οποίος δε μας ζητά ποτέ να κάνουμε τίποτε, που δε θα το διαλέγαμε και οι ίδιοι, αν μπορούσαμε να δούμε το τέλος εξ αρχής, όπως το βλέπει Αυτός, και να διακρίνουμε τον ένδοξο σκοπό που έχει ετοιμάσει για τη ζωή μας.

Πολλοί ομοφυλόφιλοι Χριστιανοί μπορούν να μαρτυρήσουν ότι ο Χριστός ικανοποιεί τις ανάγκες της καρδιάς. Και όταν τα παρατάμε όλα για να Τον ακολουθήσουμε, μας ανταποδίδει τόσα πολλά, ακόμη και σε αυτή τη ζωή.

Εύχομαι να σου δώσει τη σοφία να ζήσεις τη ζωή σου για τη δόξα Του, ώστε να είσαι γεμάτος με χαρά!


Το κείμενο βασίζεται σε άρθρο της Inge S. Anderson

Άφησε ένα σχόλιο

avatar
  Εγγραφή  
Θέλω να ενημερώνομαι για