Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το γάμο μεταξύ ομοφύλων, αναδημοσιεύουμε την παρακάτω δήλωση με μικρές μεταφραστικές προσαρμογές.


“Υπερεπερίσσευσεν η χάρις” (Ρωμαίους 5:20)

Στο μέσο της ηθικής σύγχυσης της σήμερον και της πολιτισμικής επίθεσης στο χριστιανικό τρόπο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ένας πραγματικός πειρασμός να απογοητευτούμε ή ακόμη και να απελπιστούμε. Καθώς οι ειδήσεις συνεχίζουν να αναφέρουν το “γύρο του θριάμβου” που κάνουν όσοι προσφέρουν ένα διαφορετικό τρόπο κατανόησης του γάμου και της σεξουαλικότητας, η αδελφότητά μας παίρνει μεγάλη ελπίδα από την παντοδύναμη παρουσία του Θεού που ενεργεί σε αμέτρητα ζευγάρια, οικογένειες και άτομα που στέκονται ηρωικά πιστοί στο Ευαγγέλιο και την αλήθεια του γάμου και της σεξουαλικότητας σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού. Παίρνουμε επίσης μεγάλη ελπίδα από εκείνα τα πρόσωπα που βιώνουν ομόφυλες έλξεις και έχουν κάνει την ελεύθερη, ηρωική και αυτοθυσιαστική απόφαση να ζήσουν την αρετή της αγνότητας σε μια κοινωνία, όπου η εναλλακτική πρόταση είναι στην πραγματικότητα πολύ ευκολότερη και κοινωνικά επαινετή.

CC (BY-SA) Alberto Cabañas Cob

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που τίθενται σχετικά με το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Εκκλησία, καθώς αντικρίζει τη σκληρή πραγματικότητα αυτών των σύγχρονων προκλήσεων και δοκιμασιών. Όπως έχουμε ακούσει να διατρανώνεται τις τελευταίες λίγες μέρες από την Ιερά Σύνοδο και από εκείνους που ομιλούν με πίστη στην Εκκλησία και τη διδασκαλία της, ο Χριστός είναι η απάντηση. Ο Ιησούς που είναι η Αλήθεια (Ιωάννου 14:6) είναι η καταφυγή, η δύναμη, η παρηγοριά και ο δρόμος που ακολουθούμε. Η χάρη Του υπερπερισσεύει στο μέσο του πειρασμού, της σύγχυσης και του σκότους. Η αγάπη του είναι η απάντησή μας, η πανίσχυρη δήλωση που πρέπει να κάνουμε τόσο σε εκείνους που συμφωνούν με την Εκκλησία όσο και σε εκείνους που διαφωνούν. Σε έναν καιρό όπου η άστοχη συμπόνια φαίνεται να διατάζει πως η αληθινή αγάπη και η αληθινή θρησκεία δεν πρέπει να αποδέχεται μόνο τον αμαρτωλό αλλά και την αμαρτία, εμείς με μεγάλο σεβασμό και ταπείνωση, κάνουμε τολμηρή έκκληση για μια ανανεωμένη θαρραλέα μαρτυρία μεταξύ των Ορθοδόξων, των Χριστιανών και των ανθρώπων καλής θελήσεως. Αυτή η μαρτυρία, της οποίας πρότυπο αποτελεί ο Ιησούς, δεν κουράζεται να αγαπά και να δείχνει γνήσια συμπάθεια στους αδελφούς και τις αδελφές μας που βιώνουν ομόφυλες έλξεις και έχουν παγιδευτεί στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της τρέχουσας πολιτισμικής κρίσης. Ωστόσο, ταυτόχρονα προτρέπουμε σε μια ακόμη πιο θαρραλέα διακήρυξη της αλήθειας για το γάμο και του όμορφου σχεδίου του Θεού για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Σημείωση: Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Όταν αναδημοσιεύουμε κείμενα άλλων δογμάτων, το κάνουμε, επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχα Ορθόδοξα κείμενα. Προσέχουμε πάντοτε να προσαρμόζουμε τα κείμενα στο Ορθόδοξο δόγμα και ήθος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here